גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האו"ם יקים קרן של 8 מיליארד דולר לטובת ריסטארט של כלכלת אפגניסטן

התוכנית אמורה להיות יותר ממשימה הומניטרית בלבד ולעזור לבנות מחדש את השירותים החברתיים ומערכות הממשל

אפגנים עומדים בתור לקבלת מזון / צילום: Associated Press, Mstyslav Chernov
אפגנים עומדים בתור לקבלת מזון / צילום: Associated Press, Mstyslav Chernov

האו"ם מכין תוכנית שירותים וסיוע בגובה 8 מיליארד דולר לאפגניסטן לשנה הבאה, וייקח על עצמו הרבה מפעולות הממשלה בעת שמשטר הטליבאן במדינה נותר תחת סנקציות כלכליות וחסר הכרה בינלאומית - כך אמרו פקידים בכירים בינלאומיים.

החל ממתן ארוחות חמות לילדים בבתי ספר ועד יצירת משרות או דרכים לשלם את חשבונות האנרגיה של אפגניסטן לשכנותיה, תוכנית האו"ם שואפת לעשות יותר מהמשימה ההומניטרית הנוכחית שלה ולעזור לבנות מחדש מערכות ממשל ושירותים חברתיים.

"בני אדם צריכים יותר מלקבל חתיכת לחם. הם זקוקים לכבוד עצמי, הם צריכים תקווה", אמר רמיז אלקברוב, סגן נציג מיוחד של מזכ"ל האו"ם והמתאם ההומניטרי של אפגניסטן. "אנחנו לא רוצים להפוך לממשלה חלופית לאפגניסטן, אבל חשוב לתמוך במערכות ולא לאבד את ההישגים שנעשו בשנים קודמות". 

הכלכלה התכווצה בלפחות 40%

הכלכלה האפגנית התכווצה בלפחות 40% מאז השתלטות הטליבאן באוגוסט. ארה"ב הקפיאה כ־9 מיליארד דולר בנכסי הבנק האפגני המרכזי והסנקציות שיתקו את מערכת הבנקאות של המדינה. מעסיקים רבים, בייחוד בסקטור הציבורי, לא קיבלו שכר כבר חודשים, בזמן שמחירי סחורות יסודיות זינקו, והמטבע המקומי, האפגני, איבד רבע מערכו אל מול הדולר.

כתוצאה מזה, האפגנים עומדים מול מה שתוכנית המזון העולמית כינתה "מפולת של רעב ועוני". חצי מהמדינה נמצאת על סף רעב, על־פי האו"ם.

תורמים בינלאומיים כבר נתנו יותר ממיליארד דולר מאז השתלטות הטליבאן לקיום צרכים בסיסיים עד סוף 2021, כולל אספקת מזון ל-7 מיליון איש בנובמבר. ל־2022, האו"ם ישיק בקשה לגיוס 4.4 מיליארד דולר, תוכנית גיוס הכספים הגדולה ביותר של האו"ם אי־פעם למדינה כלשהי, לכיסוי הוצאות מזון, מחסה, וצרכים בסיסיים אחרים לשמירה על חיי האוכלוסייה. מדובר ברמת הסיוע הכלכלי הדומה בערך למה שקיבלה אפגניסטן ב־2020.

על־מנת לעשות מעבר להצלת חיים ובניית פרנסות מחדש, יהיה צורך בעוד 3.6 מיליארד דולר בשנה הבאה, אמר אלקברוב. הכסף הזה ישמור על בתי הספר ובתי החולים פתוחים ועל כך שהצוותים בהם יקבלו שכר. כמו כן, התוכנית תחלק סיוע לחברות קטנות ולחוואים. כ־30 אלף איש כבר מקבלים כ־5 דולר ביום כשכר על ניקוי תעלות השקיה במחוז המערבי הראט. האו"ם גם נתן 230 דולר במזומן לכמה משפחות עניות במיוחד. 

הקהילייה הבינלאומית עובדת על דרך לתעל 1.2 מיליארד דולר שהבנק העולמי הוציא כל שנה באפגניסטן, וכ־280 מיליון דולר מזה כבר מיועד לסוכנויות או"ם שונות. 

למנוע בריחה המונית של פליטים

אלקברוב אמר כי החייאת הפעילות הכלכלית תכניס מידה של ביטחון לגבי העתיד ותמנע בריחה המונית של פליטים מהמדינה. המדינות השכנות לאפגניסטן ומדינות באירופה חוששות שקריסה גמורה של הכלכלה עלולה לדחוף מיליוני אנשים מיואשים לחצות את הגבולות.

לעזור לאפגנים רגילים בלי להעביר כסף ומשאבים לכיסים של הטליבאן עשוי להתגלות כאתגר. הטליבאן התנגד לטיפול בחששות זכויות האדם של הקהילייה הבינלאומית, ולרוב הבנות אחרי הגיל של כיתה ו' אסור ללמוד בבית הספר. כמו כן, לרוב הנשים אסור לצאת לעבודה.

יותר מ־130 אנשים וישויות של הטליבאן נתונים לסנקציות טרור של האו"ם. בנוסף, רשת חקאני, ענף חזק של הטליבאן בראשות שר הפנים סיראג'ודין חקאני, הוגדרה ארגון טרור על־ידי ארה"ב.

משרד האוצר האמריקאי הסיר השבוע כמה סנקציות על־מנת לעזור לסיוע לזרום יותר בחופשיות, כולל סקטור החינוך ותשלום לעובדי ציבור אפגנים. הצעת החלטה של האו"ם שאומצה ביום רביעי מספקת מידה מסוימת של הקלה בסנקציות ל"סיוע הומניטרי ופעילויות אחרות התומכות בצרכים אנושיים בסיסיים".

פקיד אמריקאי בכיר אמר כי המצב ההומניטרי באפגניסטן הוא "מוקד גדול מאוד של קביעת המדיניות האמריקאית". הפקיד הוסיף כי מטרת הצעדים החוקיים באו"ם ובמשרד האוצר האמריקאי הייתה "להוריד את האזיקים מהארגונים ההומניטריים העובדים באפגניסטן" ולתת יותר ביטחון לבנקים בינלאומיים פרטיים שיש להם מעורבות פיננסית במדינה. 

אי־אפשר לעקוף את הטליבאן לגמרי

עם זאת, בטליבאן רוצים יותר. 

"המשך הסנקציות על אפגניסטן אינו מגן על זכויות האדם אלא מעניש את האנשים הפשוטים", צייץ סוהאיל שאהין, השגריר המיועד של הטליבאן לאו"ם.

בפועל, אי־אפשר לעקוף את הטליבאן לגמרי. ארגוני סיוע, פקידי או"ם ודיפלומטים מערביים פוגשים חברי ממשלה של הטליבאן באופן שגרתי. יוזמה מהעת האחרונה של האו"ם להטיס כסף מזומן למדינה לתשלום על עבודה הומניטרית הייתה צריכה להיעשות בתיאום עם הטליבאן. ארה"ב בוחנת דרכים לעבוד עם דיפלומטים בקאבול שאינם שייכים לארגון.

הממשלה בניהול הטליבאן הגדילה את הכנסותיה, ממכס וממסים אחרים שהיא מטילה, לכ־3 מיליון דולר ביום, אמר פקיד של הטליבאן, וזה מאפשר לה לשלם את המשכורות של חלק מעובדי הממשלה. כעת מכין הממשל תקציב שנתי לאפגניסטן שאינו כולל סיוע זר בפעם הראשונה מזה 20 שנה.

אפגניסטן חייבת יותר מ־100 מיליון דולר למדינות שכנות באסיה ולאיראן תמורת אספקת חשמל, שאם תיפסק, תותיר ערים באפגניסטן בחורף הקרוב ללא חשמל.

העדיפות העיקרית של הטליבאן היא לגרום להפשרת הרזרבות של הבנק המרכזי המוחזקות במדינות זרות. עם זאת, הכסף הזה, שרובו מוחזק בארה"ב, נעול רובו בליטיגציה לאחר שמשפחות של קורבנות התקפות 9 בספטמבר 2001 תבעו את המדינה. הפקיד האמריקאי אמר כי בהתחשב בהליכים המשפטיים, "אין כפתור קסמים של הרשות המבצעת שאנחנו יכולים ללחוץ עליו וישחרר את הרזרבות האלה". 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון