גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון לדלק קידוחים: ביהמ”ש אישר זימון אסיפה להצבעה על הפיכתה לחברה בע”מ

דלק קידוחים מובילה את המהלך כדי להפוך לחברה בינלאומית הנסחרת בבורסת לונדון ● רשות ני"ע התנגדה לכינוס האסיפה בטענה שהיא מחייבת קודם לכן אישור שר המשפטים ● השופט: אין מניעה להחיל את ההסדר הקבוע בחוק החברות גם על שותפות מוגבלת ציבורית

יוסי אבו, מנכ''ל דלק קידוחים / צילום: ענבל מרמרי
יוסי אבו, מנכ''ל דלק קידוחים / צילום: ענבל מרמרי

התקדמות משמעותית בהסדר המשפטי להפיכתה של שותפות דלק קידוחים  לחברה בע"מ, המאוגדת תחת חוקי אנגליה ונסחרת בבורסות של לונדון ושל תל אביב. ביום ב' אישר בית המשפט המחוזי בת"א את בקשת דלק קידוחים לכנס אסיפת מחזיקי יחידות לצורך הצבעה על אישור המהלך, וזאת למרות התנגדותה של רשות ניירות ערך לכך.

בהחלטה שנמסרה לצדדים ביום ב' קבע השופט מגן אלטוביה, כי אסיפה כללית מיוחדת של בעלי יחידות ההשתתפות בדלק קידוחים תכונס בתוך פרק זמן שלא יפחת מ-35 ימים, לצורך אישור ההסדר המוצע, וזאת בכפוף להוראות סעיפים 350 ו-351 לחוק החברות, פקודת השותפויות והוראות פרק ד' לתקנות החברות.

משמעות הדברים היא בין היתר שאישור ההחלטה ידרוש גם רוב רגיל מקרב מחזיקי יה"ש דלק קידוחים, וגם רוב מקרב מחזיקי המיעוט בדלק קידוחים, כלומר בנטרול הצבעתה של בעלת השליטה, קבוצת דלק. ההחלטה מהווה ניצחון גדול לדלק קידוחים, בראשות המנכ"ל יוסי אבו, אשר מוביל את המהלך במטרה להפוך את דלק קידוחים לחברה בינלאומית הנסחרת בבורסה עולמית מרכזית.

המהלך אמור להפוך את דלק קידוחים לתאגיד נגיש להשקעה עבור משקיעים זרים, שמתקשים להבין ולהתמודד עם דרכי ההשקעה בשותפויות ישראליות. בהחלטתו קבע השופט עוד, כי בקשה לאישור ההסדר המוצע, אם וככל שתאושר על ידי בעלי יחידות ההשתתפות, תוגש לאישור סופי של ביהמ"ש.

כמו כן קיבל השופט את בקשתה של בעלת השליטה דלק , וקבע כי "זכותה של קבוצת דלק לתמלוגים מהשותפות אינה צריכה אישור בעתיד, לרבות לאחר ביצוע ההסדר המוצע". משמעות ההחלטה היא, שהסדר התמלוגים בין קבוצת דלק לדלק קידוחים יישאר על כנו ללא הגבלה, גם לאחר השלמת הפיכתה משותפות לחברה בע"מ, וזאת למרות קביעת חוק החברות שלפיה עסקאות בעלי עניין מחייבות אישור מחדש של בעלי מניות המיעוט, אחת לשלוש שנים.

דלק קידוחים היא שותפות מוגבלת לחיפושי גז ונפט, המנוהלת בידי השותף הכללי של השותפות. קבוצת דלק מחזיקה בבעלות על השותף הכללי של דלק קידוחים וכן ב-54.7% מיחידות ההשתתפות של השותפות המוגבלת.

דלק קידוחים מחזיקה ב-45.34% ממאגר הגז הטבעי לוויתן, ב-30% ממאגר הגז הטבעי אפרודיטה בקפריסין, וכן בזכויות לקבלת תמלוג-על ממאגרי הגז הטבעי תנין וכריש. באחרונה השלימה דלק קידוחים את מכירת יתרת זכויותיה (22%) במאגר הגז הטבעי תמר לידי חברת מובדאלה פטרוליום מאבו דאבי, תמורת 955 מיליון דולר, אשר שימשו בעיקר לפירעון חובות למחזיקי האג"ח (תמר בונד ואג"ח א') ולתשלום דיבידנד של 100 מיליון דולר למחזיקי יחידות ההשתתפות.

החלפת יחידות ההשתתפות במניות של חברה חדשה

עוד קודם לכן פנתה דלק קידוחים לביהמ"ש בתחילת חודש מאי השנה, בבקשה לכינוס אסיפה של מחזיקי יחידות ההשתתפות שלה, לצורך אישור הסדר לשינוי מבני. על פי ההסדר המוצע, יוחלפו יחידות ההשתתפות של השותפות במניות רגילות של חברה חדשה שהתאגדה באנגליה (ניו מד אנרג'י), אשר תחזיק במלוא זכויותיהם של השותף הכללי והשותף המוגבל בשותפות, באופן שבו תהפוך השותפות הציבורית לשותפות בת בבעלותה המלאה של חברת ניו מד אנרג'י.

עוד נקבע בהצעת ההסדר, כי מניותיה של ניו מד תירשמנה למסחר מקביל בבורסת תל אביב ובבורסת לונדון. לבקשה לכינוס אסיפות הוגשו התנגדויות מטעמם של שלושה משקיעים פרטיים, וכן מטעמה של רשות ניירות ערך. בין השאר, טענו המשקיעים הפרטיים כי מתווה ההסדר המוצע אינו חוקי, ונוגד את הוראות פקודת השותפויות.

טענה זו התבססה על המשפט בפקודה, הקובע כי "אין לאפשר שינויים מבניים בשותפות אלא במסגרת ההסדרים הסטטוטוריים שנקבעו בפקודה". עוד טענו אותם משקיעים פרטיים, כי בעלי יחידות ההשתתפות אינם בעלי מניות, ולכן ההסדר הקבוע בסעיף 350 לחוק החברות אינו חל עליהם.

גם רשות ני"ע הגישה התנגדות לבקשה, וטענה גם היא כי פקודת השותפויות אינה מאפשרת הסדר בין השותפות למחזיקי היחידות שלה. עם זאת, הרשות הבהירה כי קיים הסדר חוקי שלפיו ניתן להחיל את הוראות סעיף 350 לחוק החברות (המאפשר הסדר בין חברה לבעלי מניותיה) על תאגיד מסוים אחר, וזאת בהתאם לאישור שר המשפטים.

כך שלמעשה, ככל שהשותפות מבקשת לבצע את ההסדר המוצע, עליה לפנות לשר המשפטים ולבקש צו מתאים. בנוסף טענה הרשות, כי לא ניתן לאשר הפיכה של שותפות דלק קידוחים לחברה, ובמקביל לקבוע כי הסדר התמלוגים שלה עם בעלת השליטה, קבוצת דלק, יישאר ללא שינוי וללא צורך לאשרו מחדש באסיפת בעלי המניות של ניו מד אחת לשלוש שנים.

קבוצת דלק, מצידה, טענה כי לא תסכים להסדר שיש בו חשש לפגיעה בזכויותיה הקנייניות, כלומר שיפגע בזכויותיה לקבלת תמלוגים מדלק קידוחים. לטענת קבוצת דלק, זכויות התמלוגים שלה נובעות מהסכם להעברת זכויות משנת 1993, שנכרת בסמוך להתאגדות השותפות, ושלפיו העבירה קבוצת דלק לשותפות זכויות ברישיונות נפט שבבעלותה.

ברשות ני"ע לומדים את משמעויות פסק הדין

בהחלטתו דחה כאמור השופט אלטוביה את ההתנגדויות של רשות ני"ע ושלושת המשקיעים הפרטיים, ואישר את כינוס האסיפה ואת קביעותם של הסכמי התמלוגים בין דלק קידוחים לקבוצת דלק. לדבריו, בבסיס התיקונים שבוצעו בפקודת השותפויות, "עומדת כוונת המחוקק להתאים ככל האפשר את הנורמות החלות על שותפות מוגבלת ציבורית, לנורמות הקבועות בחוק החברות. זאת, כדי להרחיב ולעדכן את מנגנוני הממשל התאגידי ולהבטיח הגנה נאותה לציבור בעלי יחידות ההשתתפות".

לפי החלטת השופט, סעיפים 350 ו-351 לחוק החברות לא שוללים במפורש את תחולת החוק גם על שותפות מוגבלת ציבורית. בנוסף קובע השופט, כי ביהמ"ש מוסמך לדון בביצוע הסדרים על פי סעיפים אלו גם במקרה של שותפות מוגבלת ציבורית, וזאת מכוח סמכותו הטבועה בסעיף 75 לחוק בתי המשפט.

באשר לטענת רשות ני"ע שלפיה נדרש צו של שר המשפטים, כותב השופט כי כל עוד לא שלל המחוקק אפשרות להחיל את ההסדר הקבוע בחוק החברות גם על שותפות מוגבלת ציבורית, הרי שסעיף 351 לחוק אינו שולל את סמכות ביהמ"ש בנושא.

באשר לעניין התמלוגים, ציין השופט, כי על פי דברי ההסבר לתיקון חוק החברות (שקבע כי יש לאשר הסכמים עם בעלי עניין אחת לשלוש שנים), ולפי הלכה שנקבעה בעבר, אין בכוחן של ההוראות הקבועות בפקודת השותפויות או בחוק החברות כדי לשנות מזכויות הצדדים בהסכם להעברת הזכויות שנחתם בין קבוצת דלק ובין דלק קידוחים. "המדובר במעשה מוגמר וכך נקבע", כתב השופט אלטוביה.

ברשות ני"ע כבר החלו ללמוד את פסק הדין ומשמעויותיו, ובשבועות הקרובים יחליטו אם להגיש ערעור לביהמ"ש העליון או לקבל את הדין.

את דלק קידוחים ייצגו עוה"ד צבי אגמון, זאב גוטרייך, דניאל לוי, שיראל גוטמן-עמירה ורן שלום ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. את קבוצת דלק ייצגו עורכי הדין פנחס (פיני) רובין, ירון אלכאוי, ד"ר לאה פסרמן ועמית פרץ ממשרד גורניצקי ושות'. את רשות ניירות ערך ייצג עו"ד ליאב וינבאום מפרקליטות מחוז ת"א.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס