גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשחקים האיקוניים והרגעים הגדולים: הצצה למתקן הסודי שבו שמורים אוצרות ה-NBA

בבונקר תת-קרקעי, 20 מטר מתחת לפני האדמה, שוכן הנכס היקר ביותר של הספורט העולמי: למעלה מ-50 אלף קלטות שמתעדות את תולדות ה-NBA - מהשחקנים הגדולים והמשחקים האיקוניים ועד לרגעים שהפכו לקלאסיקה ● הצצה למתקן השמור והסודי שנועד להבטיח שגם אם העולם יושמד, הכדורסל יישאר

מייקל ג'ורדן / צילום: Associated Press, JOHN SWART
מייקל ג'ורדן / צילום: Associated Press, JOHN SWART

פלנדרס, ניו ג'רזי. עמוק באדמה, תחת אבטחה כבדה הכוללת אמצעי זיהוי פנים ואינספור שלבי בידוק ביטחוני - מסתתר אוצר סודי, המאוחסן בבונקר שנועד לעמוד בפני פיצוץ גרעיני. המסתור התת־קרקעי הזה נבנה לפני יותר מחצי מאה על ידי אחד התאגידים הגדולים בעולם. המטרה המקורית שלו הייתה להתגונן מפני אסונות טבע או אירועים ביטחוניים לא צפויים - אבל מאז המבנה שינה את ייעודו, וכיום מדובר במקום מסתור לנכסים האלקטרוניים היקרים ביותר של חברות רבות.

בשורה של ארונות לא מסומנים נמצא ארכיון אקסקלוסיבי במיוחד, המכיל לא פחות מ־50 אלף קלטות של משחקי ה־NBA: השחקנים הטובים ביותר, המשחקים האיקוניים והרגעים הקלאסיים של היסטוריית הכדורסל - מקבלים חיים חדשים בתוך מקלט אטומי. מתיעוד של כוכבי עבר מיתולוגיים כמו ביל ראסל, ווילט צ'מברליין וכרים עבדול־ג'באר, ועד לשיאים של לברון ג'יימס, סטפן קרי ויאניס אדטוקומבו. כל אלו שוכנים יחד במעון יוצא דופן, 20 מטר מתחת לפני הקרקע.

במתקן שנבנה בשנות ה־60 על ידי תאגיד התקשורת AT&T, ומופעל כיום על ידי חברת הגנה ושחזור נתונים בשם IRV (Vital Records, Inc), מאוחסנות מיליוני קלטות. האקלים בחלל מנוטר ומבוקר באופן אינטנסיבי, כדי להבטיח שתכולתו תשרוד גם כשהכול בחוץ יתמוטט. "זה עסק משעמם", אומר רון רימן, נשיא החברה. "שאר הדברים פה זה סתם מסמכים שמלאים במידע משפטי ומחקרים של חברות תרופות".

למעלה מ-50 אלף קלטות שמתעדות את תולדות ה-NBA / צילום: Ben Cohen - WSJ
 
הארכיונים השמורים הללו של ה־NBA הם האוסף הגדול ביותר בעולם של רגעי השיא בהיסטוריית הכדורסל - וזו הסיבה שהגיבוי שלהם מוחזק במצבור בלתי ניתן להשמדה. מסתבר שהנוהג המקובל בליגות הספורט הוא לשמור את ההיסטוריה שלהן במקום שלעולם לא יהיה בהישג יד. "כולם עושים את זה", אומר רימן. "פשוט לא כולם יודעים על זה".

"למקרה שמשהו יקרה"

בליגת העל החליטו לקנות את חלל האחסון הזה כשהבינו שיש להם צורך בגיבוי מתוחכם מזה שקיים: הארכיון הרשמי שנמצא בעיר סיקוקוס שבניו ג'רזי כולל 37 פטה־בייט של נתונים, מה שהופך את האוסף של ה־NBA לגדול כמעט כפליים מהאוסף הדיגיטלי של ספריית הקונגרס של ארה"ב. והוא רק הולך ומתעצם מדי יום: מאגר הנתונים של ה־NBA גדל בכל עונה, כיוון שכיום כל משחק מוקלט ב-HD מ־12 מצלמות שונות.

ההקלטות נאספו עוד בימיה הראשונים של הליגה. מכיוון שהכמות שלהן עצומה וצורכי הליגה מאוד ייחודיים, NBA בנתה מערכת ניהול משלה, כולל אפליקציה שמנהלת את הארכיון, שנקראת The Archive. "כל רגע מדהים שהתרחש אי פעם בליגה נמצא כעת בהישג ידנו", אומר פול הירשהיימר, בכיר ב־NBA הממונה על הפקת התוכן. הוא לא מגזים. כל משחק של הליגה - של כל קבוצה ומכל עונה - מקודד באופן אוטומטי, מאוגד באינדקס ונמצא במרחק שתי לחיצות. "בתוך קליק אחד או שניים", מסביר כריס הלטון, סגן נשיא בכיר ב־NBA לענייני טכנולוגיה, תקשורת ותפעול, "אתה כבר צופה בסרטון".

השנה הארכיון הטכנולוגי הזה היה שימושי במיוחד: הליגה חגגה את העונה ה־75 שלה, והשילוב של ספרייה נרחבת וטכנולוגיה חזקה אפשר לכל אחד מהליגה גישה מיידית לסרטונים אגדיים מלפני שנים רבות.

אבל דווקא בגלל שכל החומר העשיר הזה מרוכז במקום אחד - הליגה החליטה לגבות אותו גם במקום אחר, כזה שמרוחק פיזית ומנותק לחלוטין מהרשת. "כדי שאם במקרה משהו יקרה", מסביר הלטון, "יש לנו גיבוי".

הגיבוי הזה הוא מקום בו ביקרו מעט מאוד בכירים ב־NBA. השטח ששוכרת הליגה - 11,600 מ"ר בשתי קומות תת קרקעיות - נמצא במרחק של שעה נסיעה מהארכיון העיקרי, מוסתר במעלה כביש בודד המתפתל על ההר. בבוקר בו ביקרנו במקום - הוא גם היה אפוף בערפל. זה לא מקרי, האנונימיות והמסתורין הם חלק מהסיווג הביטחוני. "לאנשים אין מושג שזה נמצא כאן", אומר בריאן קסידי, מנהל בכיר ב־VRI.

ה־NBA הם לא אלו שבנו את המתקן. למעשה, גם VRI לא בנתה אותו. מי שייסדה את המקום זו חברת התקשורת AT&T, שהייתה זקוקה לאסטרטגיה במקרה של מצב חירום, בתקופה בה כל יום עשוי היה להיות יום הדין. אז היא התחילה לחפור.

החברה שפכה משאבים רבים על המרכז התת־קרקעי, תוך שהיא מקדישה תשומת לב לפרטים הקטנים, שכנראה נראו להם טריוואלים במקרה שהעולם בחוץ בוער: כך למשל הם בנו משרד לאלו שיישרדו את התופת בקרב שדרת ההנהלה - אבל היה גם חדר נפרד, ובו שני שולחנות עבודה, ועליהם תגיות השם של נשיא החברה ויו"ר הדירקטוריון. הרעיון היה לדכא כל מחשבה על הפיכה בשדרת ההנהלה בחסות האפוקליפסה.

היום שייכים המשרדים האלה למנהלי VRI. בתור מזכרת, הם מסגרו על הקיר את המפות של הנתיבים ורשתות התקשורת של AT&T. "צריך שיהיה משהו על הקירות", מתלוצץ רימן.

קלטות הווידאו מסודרות בתוך עשרות ארונות אחסון / צילום: Ben Cohen - WSJ

העיצוב המשרדי משלב סטייל מודרני מאמצע המאה ה־20, ושיק הישרדותי משהו. כך למשל על מדף ספרים בחדר הישיבות מסודרות מנות קרב עם מגוון קולינרי רחב הכולל קציצות בקר, לוף ונקניקיות. על מדף אחר, סמוך לנקניקיות המיובשות, עוד שוכבות חוברות הדרכה משנות ה־60 עם כותרות כמו "דרישות הגנה רדיולוגיות לתחנות ניטור ולכוח אדם", "תוכנית לאומית לתמיכה בתקשורת במצבי חירום ואסונות טבע" ו"הישרדות במתקפה גרעינית".

"הסבירות להתקפה כזו קטנה, אך אפשרית", נכתב במזכר של משרד ההגנה האמריקאי המוצג בויטרינה ליד שולחן הישיבות. "אם זה יקרה, אנו יודעים לומר שההשלכות יהיו נוראיות".

האווירה בבונקר, עם היעדר הקליטה והעלונים על שואות גרעיניות, יוצרת אפקט של כניסה למכונת זמן. אבל היום, אנחנו כבר יודעים שהקדמה הטכנולוגית הפכה את תוכניות החירום של AT&T למיותרות. חברת VRI זיהתה שלמבנה המסתורי יש פוטנציאל אחר. ב־1995, היא רכשה את המקום מחברת התקשורת, וב־2006, ליגת הכדורסל הבכירה בעולם העבירה לשם את ההקלטות שלה במבצע שקט.

חוברות הסברה למקרה של שואה גרעינית שנמצאו במקום / צילום: Ben Cohen - WSJ
 
על הארוניות שם לא תמצאו לוגו או מדבקות שמרמזים כי מדובר בצילומים האחרונים של מייקל ג'ורדן שישרדו במקרה של פצצה גרעינית. לא תמצאו גם שום סימן מזהה על קלטות הווידאו המסודרות בתוך עשרות ארונות אחסון, לפי רצפי ספרות וברקודים. גם ברשימה המצומצמת של בעלי הגישה לאוסף, ההתייחסות ל־NBA מופיעה רק על פי מספר הלקוח של הליגה בחברת אחסון הנתונים.

היחידים שיכולים לגשת חופשי למקום השמור, אלו אנשי ה־NBA. עבורם הארכיון הזה זמין בכל שעות היום, בין אם מדובר בענייני תחזוקה שוטפת, או הוספת חומרים חדשים. החברה גם מבטיחה משלוח תוך שלוש שעות, אפילו אם בקשה לקלטת מסוימת מגיעה באמצע הלילה. "אנחנו מעדיפים את השעה 2 לפנות בוקר", אומרת לורי יאנג, מנהלת התפעול של הארכיון. "יש פחות תנועה בכבישים".

הזהירות בבונקר הבלתי ניתן לפריצה הזה - שיכול לעמוד ברעידות אדמה ובפולסים אלקטרו־מגנטיים - נשמעת אולי כמו פרנויה, בוודאי בעידן שבו קלטות כאלה נחשבות לנחלת העבר. אבל בספורט, לעבר יש ערך מיוחד. "ולהיסטוריה", אומר רימן, "אין תאריך תפוגה".

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?