גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטארט-אפ טכנולוגיה איטלקי מחייה את מפעל החשמל של אביו של איינשטיין

יזמים מפעילים מחדש פעילות בתחנה ההידרו-חשמלית מ-1895 על מנת לעזור להניע חברה המשרתת את אובר, איירבינבי ואחרות

תחנת כוח הידרואלקטרית / אילוסטרציה: Shutterstock, CrackerClips Stock Media
תחנת כוח הידרואלקטרית / אילוסטרציה: Shutterstock, CrackerClips Stock Media

חברת טכנולוגיה מרומא קיבלה השראה מאיינשטיין - הרמן איינשטיין - לעשות את חלקה לטובת האנרגיה המתחדשת בעיירה סנאצארו דה בורגונדי, באזור הכפרי מדרום למילאנו.

הבעלים של סטארט-אפ האינטליגנציה המלאכותית והחממה הטכנולוגית הזו הם בעל ואשה שמחזירים לחיים מפעל אנרגיה בכוח המים שתוכנן לפני יותר מ-125 שנה על ידי אביו של אלברט איינשטיין. אם הכל ילך לפי התוכנית, הם יחזירו לרשת של המדינה יותר חשמל ממה שיצרכו.

בקצה שביל עפר, המפעל נראה במבט ראשון נטוש. גשר חשוף קטן חוצה תעלה עמוקה שנתנה בעבר אנרגיה למפעל במשך שנים רבות ובקרוב תעשה זאת שוב. מצד אחד של בניין הלבנים האדומות, קיר חיצוני מתפורר משרטט קו מתאר של מה שפעם היה מבנה גדול יותר. משפחה איטלקית אחרת החלה לשפץ את המפעל המרקיב לפני שמרק טרומבטי ואשתו, איזבלה אנדריו, רכשו אותו מוקדם יותר השנה.

"ראינו ארבע תחנות מים ברחבי איטליה אבל כשראינו את זו בתכנון הרמן איינשטיין, שאלברט ביקר בה כשהיה בערך בן 19, התאהבנו", אמר טרומבטי, שלצד אשתו מנהל את Translated, חברת תרגום מקוון המשרתת לקוחות גדולים כמו אובר ואיירנבינבי.

הזוג רצה לייצר אנרגיה דרך אמצעים מתחדשים בגלל שצריכת החשמל על ידי המחשבים המניעים את הטכנולוגיה שלהם עולה בכמעט 70% כל שנה, הוא אמר.

"בעוד 10 שנים, אינטליגנציה מלאכותית תהיה צרכנית רצינית של חשמל", אמר טרומבטי, וציין שכריית הביטקוין בעולם כבר צורכת יותר חשמל מאשר כל מדינת הולנד.

הטורבינות בנות מאה השנה עדיין שמישות

טרומבטי אמר שהיה מופתע מהקלות בה ניתן היה להחיות את מפעל החשמל. הטורבינות בנות מאה השנה - גלגלי מים ממתכת - עדיין שמישות ויעילותן נמוכה מהדגמים של ימינו רק בכ-5%. גנרטור חדש, שהטורבינות מסובבות כדי לייצר חשמל, הותקן שם.

הרמן איינשטיין, אביו של אלברט איינשטיין / צילום: ויקימדיה

ב-1895, הרמן איינשטיין, מהנדס חשמל גרמני ויזם המוכר יותר בתור אביו של הגאון שהגה את תורת היחסות, חפר תעלה בכפר בערך באמצע הדרך בין מילאנו וג'נובה על מנת לספק כוח למפעל החדש שלו. הרמן, שהיה לו מפעל מנועים חשמליים בעיר פאביה לא רחוק משם, השתמש בטכנולוגיה המהפכנית החדשה של ייצור חשמל בכוח המים על מנת להפעיל עוד טכנולוגיה מהפכנית, מנורות רחוב חשמליות. המפעל היה אחד מכמה שהרמן ואחיו יעקב הקימו ברחבי צפון איטליה סביב השנה 1900.

היה להם אולי קשר של יותר משם המשפחה לעבודתו פורצת הדרך של אלברט. הציוד החדשני שלהם שמדד את צריכת החשמל היה זקוק לשעון מכני פנימי שמדד זמן בדייקנות שלפני כן לא הייתה אפשרית, כך כתב פיטר גליסון, פרופסור להיסטוריה של המדע מהארווארד. הזמן נמצא גם בלב תיאוריית היחסות, ואלברט היה ילד פלא בפיזיקה ומתמטיקה שגר באיטליה כשיעקב איינשטיין והחברה שלו שיווקו את המכונות שלהם.

לא ידוע אם אלברט ביקר במפעל, אם כי סביר להניח שכן, בגלל שהוא בילה חלק מזמנו בפאביה, מרחק 24 ק"מ משם, על פי מרים פוקאצ'ה, חוקרת במרכז המחקר ע"ש אנריקו פרמי ברומא.

המפעל ייצר חשמל עד 1962, כשאיטליה הלאימה את ייצור והפצת החשמל. החברה הלאומית התרכזה במפעלים גדולים ונטשה הרבה מפעלים כמו המפעל בסנאצארו, שהומר למנסרת עצים בכוח המים.

אחרי כמה עשורים, יזם תעשיית הנפט המקומי ג'יאמפיירו סביני הגיע אליה בזמן טיול ציד. כשאיטליה הסירה רגולציה משוק החשמל שלה בשנות האלפיים, נזכר סביני במפעל, שבשלב זה כבר הפך למעטפת ריקה עם גג מתפורר.

הוא הצליח לקנות את המפעל בשנת 2001 ולמרות שהתקדם בשיפוצו, מעולם לא גרם לו לייצר חשמל שוב. הוא נתקל בבירוקרטיה הידועה לשמצה של איטליה, שנהפכה למגבילה אפילו יותר בגלל שבתחילה הרעיון שאדם פרטי ייצר חשמל ויחזיר אותו לרשת היה בלתי מוכר. פעם אחת היה צריך לחדש רישיון לשימוש במי התעלה בזמן ששאר הניירת שהיה זקוק לה נעה בקצב צב.

"נגמרה לנו הסבלנות"

בשנה שעברה, כשהמפעל היה על סף תחילת ייצור חשמל שוב, מת סביני בגיל 85 מבעיות לב לאחר שמשפחתו לא יכלה להביאו בזמן לבית החולים בגלל מגפת הקורונה. עד אז, הספיק לילדים שלו מזה.

"נגמרה לנו הסבלנות", אמרה ביתו פאולה סביני, אדריכלית ופוליטיקאית מקומית. "בשביל אחי ובשבילי זה היה קשה מאוד למכור כי המפעל היה חלק מהמשפחה שלנו 20 שנה, אבל המפעל היה צריך מישהו שישקיע את הזמן והכסף להפעיל אותו שוב".

החברה Translated של טרומבטי שילמה 800 אלף אירו תמורת המפעל בספטמבר, כ-905 אלף דולר, ומשקיעה עוד 150 אלף אירו על מנת להשלים את העבודה ולהפוכו לשמיש, כך אמר ולריו לאני, מנהל החברה המפקח על הפרויקט.

"האתגר האמיתי היה להתמודד עם הבירוקרטיה ברמה המקומית, המחוזית, האזורית והלאומית", אמר לאני, כשהוא יורד בסולם המתכת המקורי שהוביל לטורבינות והגנרטור.

בגלל חוקים באיטליה להגנה על בניינים היסטוריים, המפעל נראה היום במידה רבה כפי שנראה בעבר. בפנים, חלל פתוח מזכיר כנסייה קטנה, עם כמה תקרות מקושתות מקורות עץ גדולות שסביני התקין שם. דרך אחד החלונות משתרך גפן עבות, והם מוגנים בסורגים, אבל אין להם זכוכית. ידית על קיר אחד מזכירה את הימים בהם עובד משך באופן ידני מנוף שגרם למים לזרום לטורבינות. הן אמורות להתחיל שוב לפעול בחודש הבא.

החברה Translated לא תשתמש באנרגיה ישירות מהמפעל ובמקום זה תזין את הרשת של המדינה בחשמל ותמשוך חשמל לפי צרכיה במשרדים הראשיים שלה בפאתי רומא.

הפעלה מחודשת של מפעל ישן הייתה חשובה לטרומבטי, שבהכשרתו הוא פיזיקאי, ולאשתו, בלשנית.

"שימוש מחדש הוא חשוב", אמר טרומבטי. "כאן באיטליה, זה קל בגלל שיש לנו הרבה דברים יפים שאנו יכולים להשתמש בהם מחדש.

זה כולל את המשרד שלו, על צלע הר מוריקה של רומא: הווילה, שהיא גם מעונה של חברת ההון סיכון שלו, Pi Campus, הייתה פעם בבעלות פוליטיקאי שנעצר בגלל שחיתות.

המפעל ההידרו-חשמלי המחודש של Translated לא יניע רק אינטליגנציה מלאכותית - הוא גם יסתמך עליה. באופן מקורי התחנה הכילה חדר מגורים לעובד שניטר את זרימת המים וכיוונן את הלהבים של הטורבינות בהתאם. בגלגול החדש של המפעל, העבודה הזו תיעשה על ידי מחשבי החברה.

טרומבטי אמר שהגילוי אולי המפתיע ביותר לגבי המלאכה שהוא משקיע בה את תשוקתו הוא שזה גם עסק טוב, הודות לתמריצים מהממשלה על אנרגיה ירוקה ומתחדשת. Translated מצפה להיות במצב של איזון כלכלי לגבי הפרויקט תוך 15 שנים, ואחרי זה לקבל החזר שנתי של 10% על ההשקעה, אמר לאני.

"הדבר הטוב ביותר שגיליתי הוא שזה יחסית קל לעשות וזה רווחי", אמר טרומבטי על ההשקעה. "הייתי רוצה לעשות עוד".

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק