גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולם רוצה מימן ירוק, ונמיביה אומרת שהיא יכולה לספק את הסחורה

ממרוקו לאוסטרליה ועד צ'ילה - בכל העולם נעשים מאמצים לפתח תעשיית מימן ירוק, שתספק את הצורך הגובר בעולם באנרגיות מתחדשות

צילום לוויני של האזור של מדבר נמיביה / צילום: נאס''א
צילום לוויני של האזור של מדבר נמיביה / צילום: נאס''א

עיר כריית היהלומים העתיקה לידריץ, הנמצאת על קו החוף המסולע של נמיביה, מדינה אפריקאית עם אוכלוסייה לא גדולה, פרחה בתחילת המאה ה־20, כשגילו יהלומים בדיונות הסמוכות אליה.

כעת מציבה עצמה נמיביה כמובילה בשוק המתעורר למשאב מבוקש אחר: מימן ירוק, המיוצר על ידי שימוש בחשמל מאנרגיה מתחדשת.

כשהשמש זורחת 300 ימים בשנה והרוחות החזקות נושבות בחוף שמתפרש על פני 1,600 קילומטר, בכירים בממשלה ומומחי אנרגיה מתחדשת אומרים שלמדינה זו, שממוקמת בדרום מערב אפריקה, יש פוטנציאל יוצא דופן לייצור אנרגיה מתחדשת. ההבנה הזו מעוררת את התיאבון של משקיעים שרוצים להשקיע בענף האנרגיה הירוקה שצובר תאוצה באחרונה.

נמיביה כבר משקיעה כ־40 מיליון אירו שמגיעים מפיצויים מגרמניה על ימי הקולוניאליזם למימון מחקר על היישומיות וכן פרויקטים ניסיוניים נוספים, שקשורים למה שמכונה "מימן ירוק". מימן כזה מיוצר על ידי שימוש באנרגיה מתחדשת כמו רוח או שמש להפרדה וזיקוק של אטומי המימן במים. זאת בניגוד לייצור מימן מדלקי מאובנים, המכונה "מימן אפור", או "מימן כחול", המיוצר כשהפליטות של דלקי מאובנים נאספות והמימן מחולצות מהן.

מימן יכול להפעיל מנועי מכוניות ומטוסים במקום דלק, או לשמש במפעלי חשמל במקום פחם או גז טבעי. רוב המימן המיוצר כיום אינו ירוק.

ממשלת גרמניה אומרת שהמשאבים והיתרונות הטבעיים של נמיביה עשויים לעזור לה להפיק את המימן הירוק הזול ביותר בעולם - מרכיב חיוני במדיניות השואפת לקצץ פליטות פחמן לרמה של אפס עד שנת 2050.

מימן ירוק יכול גם להוות אחסון לטווח ארוך של אנרגיה מתחדשת - שימוש באנרגיה ירוקה לייצור מימן, ואז שריפת המימן במפעל אנרגיה, ובכך "שימור" החשמל למועד מאוחר יותר. נמיביה מצפה להיות מסוגלת לייצא מימן ירוק לפני 2025.

נמיביה היא אחת ממדינות רבות המבקשות להרוויח מהריצה לאנרגיה ירוקה. בכל העולם נעשים מאמצים להגדיל את ייצור המימן, ממרוקו עד אוסטרליה ועד צ'ילה. משרד האנרגיה של ארה"ב אמר שהמרוץ לייצור מימן נקי שקול למרוץ לירח של הדור הנוכחי. ב־12 החודשים האחרונים, חלה עלייה של פי 50 בהכרזות על פרויקטי מימן ירוק חדשים בכל העולם - כך על פי חברת הייעוץ Wood Mackenzie. אבל פרויקטים כאלה מחייבים תשתיות יקרות.

הדרך לשימוש במימן עוד ארוכה

אך הדרך לשימוש נרחב במימן ירוק עוד ארוכה: הטכנולוגיה היקרה הזו צריכה להיות בשימוש נרחב יותר על מנת שהעלויות ירדו והמחירים יוזלו.

מכשול נוסף שיש להתגבר עליו הוא איך לייצא את המוצר המוגמר. לידריץ, עיר נמל בדרום-מערב נמיביה, זקוקה לנמל מים עמוקים על מנת לייצא מימן בספינות. הממשלה המקומית מצפה למימון של נמל כזה באמצעות שותפות בין הסקטור הציבורי לפרטי. ובמדינה היבשה במיוחד הזו, ייצור המימן הירוק כולל גם התפלה של מי הים. מפעלי התפלה הם לרוב יקרים, אם כי הממשלה הגרמנית אומרת שתהליך ההתפלה יעלה רק 1% מעלויות ייצור המימן.

מדבר נמיביה. מתפרש על פני שטח של 80,900 קמ''ר ונמתח לאורך 1,600 קילומטרים של רצועת החוף של נמיביה שמשיקה לאוקיינוס האטלנטי / צילום: Robur.q  (מתוך ויקיפדיה)

"הרשימה של מדינות בעלות יכולת לייצר אנרגיה מתחדשת בכמות גדולה די קצרה אבל נמיביה נמצאת בה", אמר נואל טומניי, מנהל עולמי של ייעוץ מימון בחברה Wood Mackenzie. טומוניי מצביע גם על אתגרים משמעותיים שנמיביה תאלץ להתמודד איתם: "תשתיות, מים מתאימים ואי הוודאות שקשורה מטבע הדברים לכך שפרויקט בקנה מידה גדול כזה לא נעשה בעבר במדינה".

כמה שחקנים בינלאומיים הביעו עניין לאחר שממשלת נמיביה הוציאה מכרז לפיתוח שני אתרים נפרדים אך סמוכים, שבהם היא רוצה להקים מפעלי התפלה גדולים. האתרים יכללו גם חוות סולאריות וחוות רוח וכן אלקטרוליזרים - מערכות המשתמשות בחשמל על מנת להפריד מים לחמצן ומימן - שמשמשים לייצור מימן ירוק ואמוניה לייצוא.

נמיביה קיבלה תשע הצעות משישה יזמים לגבי שני האתרים, כולל החברה Sasol מדרום אפריקה, החברה Fortescue Metals Group מאוסטרליה והחברה Enertrag מגרמניה - בעלת מניות ב־Hyphen Hydrogen Energy, החברה שהוקמה כדי לפתח את שני האתרים.

Hyphen, חברת פיתוח פרויקטים שהוקמה כדי לפתח, לבנות ולהפעיל את מפעלי ייצור המימן הירוק בנמיביה, אומרת שהפרויקט בעלות 9.4 מיליארד דולר מיועד לייצר 300 אלף טון מעוקב של מימן בשנה מיכולת הפקה של 5 גיגה וואט של אנרגיה מתחדשת עד 2030.

הקהילה הבינלאומית מתגייסת

הקהילייה הבינלאומית מאמצת גם היא את התוכניות השאפתניות. ממשלת נמיביה הוזמנה להציג לראשונה את תוכנית "שיקום הכלכלה שלה בעידן פוסט־מגפת הקורונה", שבה המימן הירוק משחק תפקיד מרכזי, בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בשווייץ בינואר. אולם בינתיים הכנס נדחה.

המקום בו יתחיל הפרויקט הוא לידריץ, עיר נמל מנומנמת שיש בה אדריכלות ארט־דקו גרמנית. האתרים המיועדים לפרויקטים נמצאים מרחק נהיגה של כשעה למדבר, וכל אחד מהם בערך בשטח של 1,748 קמ"ר.

במועצת העיר של לידריץ מעריכים שאוכלוסייתה, המונה כ־30 אלף נפש תגדל ב־3,000 איש לכל אתר, והמועצה כבר נערכת להרחבת תשתיות המים, הביוב, וכן לבנות יחידות דיור נוספות. "הבהלה הראשונה ליהלומים הייתה בשנת 1900", אמר איגנציוס ג'יפורה, המנהל הטכני במועצה. "כעת אנו מדבר על בהלה למימן ירוק".

מדבר נמיביה / צילום: Robur.q  (מתוך ויקיפדיה)

מירוץ הגלובלי למימן ירוק, נמיביה היא המדינה האחרונה באפריקה שמדרום לסהרה עם נכסי טבע גדולים כדי למצב את עצמה כמרכז אנרגיה ירוקה פוטנציאלית.

בגאבון הממוקמת במרכז אפריקה ומשיקה לים חתמו על הסכם שבמסגרתו היא מקבלת תשלום כדי לשמר את היערות הגדולים שלה המשמשים כ"כיור פחמן", הסופג יותר מ־100 מיליון טונות של גזי חממה מדי שנה. בקניה, 365 טורבינות רוח בפרויקט אנרגיית הרוח של אגם טורקנה אחראיות כיום על ייצור של כ־17% מהספק החשמל שלה.

לנמיביה יש יתרונות מעבר לרוח ולאנרגיית השמש: המדינה מדורגת שישית מ־49 מדינות באפריקה מדרום לסהרה במדד ההתמודדות עם שחיתויות ציבוריות. 

"יחסית קל לעשות עסקים בנמיביה", אמרה מרגרט מונצ'לר, מנהלת ב־Tumoneni Hydrogen Energy, חברה מנמיביה, שהיא חלק מ־CWP Group, חברה לפיתוח אנרגיה מתפתחת שהגישה הצעה להקמת אחד מאתרי המימן הירוק שהוצעו במכרז.

הממשלה לוקחת צעד אחורה

הממשלה החליטה גם לעשות צעד אחורה ולתת לסקטור הפרטי להוביל את הפרויקטים של מימן ירוק, במקום לנסות לנהל אותם בעצמה. "אנחנו לא מאמינים שהממשלה צריכה להיות המנוע של זה. הסקטור הפרטי יכול לעשות עבודה טובה יותר", אמר איפומבו שימי, שר האוצר של נמיביה.

טוביאס בישוף־נימץ, מנהל מחלקת פתרונות אנרגיה חדשה ב־Enertrag, שזכתה במכרז על שני האתרים בשיתוף עם Nicholas Holdings, חברה להשקעה בתשתיות אסטרטגיות המתמקדת באזור הדרומי לסהרה באפריקה, אמר שנמיביה ממוקמת במקום מצוין לייצא מימן ירוק לדרום־אפריקה שצרכי האנרגיה שלה הולכים וגדלים בעוד שהיא סובלת מהפסקות חשמל תכופות, וגם קבעה לעצמה יעדים גבוהים של הפחתת פליטות הפחמן.

"כעת, לפתע פתאום, המדבר נעשה בעל ערך", אמר שר האוצר הנמיבי, שימי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": תקציבי הביטחון בעולם מזנקים ואלה חלק מהמניות שעשויות להרוויח מכך

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם בשמונה שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים שהסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-20 אלף שקל: הצעה לביטוח מכונית טויוטה חושפת את טירוף המחירים שגרמה מכת גניבות הרכב

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות