גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשק של סין מול הביקורת על הפרת זכויות אדם: הענשת חברות בינלאומיות

סין הכריזה מלחמה על וולמארט לאחר שזו הסירה מוצרים שמקורם במחוז שינג'יאנג, שבו מתבצע רצח עם ● זאת לאחר שהממשל תקף את אינטל, אדידס ו־H&M, שביקשו להפסיק להשתמש בסחורה מהאזור, בהתאם לחוק אמריקאי חדש ● בחלק מהמקרים אף מוכרז חרם, ורווחי החברות נפגעים קשות

חנויות של אדידס ו־H&M בביג'ינג, סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
חנויות של אדידס ו־H&M בביג'ינג, סין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

במתקפה חזיתית חסרת עכבות בייג'ינג האשימה את רשת וולמארט ב"טפשות וקוצר ראייה" בערב ראש השנה החדשה והבליטה בכך קושי מהותי של התאגידים הבינלאומיים באחד השווקים המבטיחים ביותר: כשהממשלות המערביות מעלות את רף הביקורת על הפרת הזכויות בסין, בכירי הממשל מפעילים לחץ דווקא על החברות הבינלאומיות לצדד בסין.

חברות מערביות סבלו מגלים שונים של רוח גיאופוליטית נגדית כאשר ביקשו לעשות עסקים במדינה המאוכלסת ביותר בעולם. אבל חוויותיהן של וולמארט ושל אינטל בשבועות האחרונים - ותגובת הצרכנים נגד מותגים גדולים כמו H&M ואדידס בתקופה האחרונה - מלמדים על נכונות חדשה מצד בייג'ינג להתמודד עם ביקורת של ממשלות מערביות באמצעות מתקפות-נגד על חברות מערביות.

המאמץ הסיני הזה מייצג אתגר גיאופוליטי דומה לזה שחברות התמודדו אתו אחרי הטבח בכיכר טיאננמן ב-1989, כך אומר יורג ווטקה, ראש לשכת המסחר האירופית בסין, היושב בבייג'ינג. אבל הפעם, מה שמוטל על הכף משמעותי יותר: "החשיבות של סין עלתה מאוד מאז", אמר.

בינתיים, מותגים מערביים נמצאים בלחץ יותר מאי פעם מצד הממשלות המערביות שלהם, מצד המשקיעים וכן מצד צרכנים במדינות המוצא בגלל מגוון נושאים פוליטיים, חברתיים וסביבתיים. זה הופך כל דבר שנראה כמו שיתוף פעולה עם הפרות זכויות-אדם לסיכון גדול יותר למוניטין.

במתקפה על וולמארט ואינטל, בייג'ינג שמה על הכוונת שני סמלים של הכלכלה האמריקאית, ומרחיבה את המלחמה אל מעבר למותגי האופנה האירופאיים-ברובם, שהיא שהתנכלה להם בשנה שעברה. האסרטיביות החדשה של בייג'ינג מגיעה בזמן שחברות אמריקאיות גדולות אחרות, כולל קוקה קולה ואיירבינבי, מתנהלת בזהירות בשל החסויות שהן העניקו לאולימפיאדת בייג'ינג בחודש הבא. מותגים מערביים אחרים שוקלים כעת את צעדיהם בזהירות לגבי "איך" או אפילו "האם" לנצל את המשחקים האולימפיים למטרות פרסום כאשר הביקורת של ארה"ב על זכויות-אדם בסין הולכת ומחריפה.

רצח עם של המיעוט האויגורי

נקודת החיכוך האחרונה עם בייג'ינג מתמקדת במחוז שינג'יאנג, היכן שארה"ב ומדינות אחרות מאשימות את סין בביצוע רצח-עם נגד המיעוט האויגורי. עקב כך, וושינגטון קוראת לחרם דיפלומטי על האולימפיאדה ומסרבת לשלוח ייצוג רשמי, אך כן מאפשרת לספורטאים אמריקאים להתחרות. בייג'ינג מכחישה את ההאשמות ברצח עם או כל הפרות זכויות אדם אחרות באזור.

H&M ואדידס שייכות לקבוצה מתעשיית האופנה שהציפה חששות לגבי ההאשמות בשינג'יאנג, מחוז עשיר בכותנה, ב-2020. שתי החברות הפכו למטרות של ביקורת ממשלתית וחרם צרכנים בסין בשנה שעברה. H&M בפועל נמחקה מהאינטרנט הסיני ומוצריה ומיקומי החנויות שלה הוסרו מרוב אתרי הקניות ואתרי המפות הסיניים.

שתי החברות הפסידו מיליוני דולרים במכירות באחד השווקים שנחשבו למנועי צמיחה הכי מהירה שלהן עד לא מזמן. H&M השאירה באתר שלה הודעה לגבי חששותיה על עבודה בכפייה בשינג'יאנג אך סירבה להגיב על הנושא מעבר לכך. אדידס הודיעה שהיא מתמודדת עם אתגרים גיאופוליטיים בסין אבל סירבה לפרט.

"משקיעים רבים מדברים עם החברות שמטפלות בתיקי ההשקעות שלהם לגבי שינג'יאנג כבר לא מעט זמן", אומרת אניטה דורט, מנהלת "ברית המשקיעים לזכויות אדם", שחבריה כוללים יותר מ-200 משקיעים מוסדיים, שמנהלים ביחד נכסים בהיקף של 7 טריליון דולר. לדבריה, המשקיעים מוטרדים מסיכונים תפעוליים, פיננסיים, חוקיים וסיכוני מוניטין, שהחברות עשויות להתמודד איתם, אם הן לא מתמודדות עם האתגרים הקשורים בזכויות אדם.

סין מצליחה לקפל את אינטל


שינג'יאנג לא הייתה המחלוקת היחידה שחברות מערביות היו צריכות להתמודד איתה. בשנים האחרונות, חברות בינלאומיות מוצאות עצמן יותר ויותר נתונות לביקורת מצד בייג'ינג בגלל נושאים גיאופוליטיים שהיא עסוקה בהם, כמו למשל איך החברות מאפיינות את טייוואן והונג קונג. אנשי עסקים בסין אומרים, שחברות בינלאומיות מתקשות לעשות שם עסקים כעת גם בגלל תחרות גדולה מצד חברות מקומיות. אם לא די בזה, באחרונה הרשויות הסינית הידקו את שליטתן בכמה מנופים של הכלכלה, כולל איסוף דאטה.

בחודש שעבר, ארה"ב העבירה חוק גורף, שאסר על רוב הייבוא משינג'יאנג בשל הפרת הזכויות באזור. כמה ימים אחר כך, פקידים סיניים נזפו באופן פומבי בחברת אינטל בגלל שביקשה מספקיה לא להשתמש בסחורות מהמחוז. בתגובה אינטל התקפלה ואמרה שעשתה זאת על מנת לציית לחוק האמריקאי, אך שפעולה זו לא מיצגת את עמדת אינטל על שינג'יאנג.

אינטל היא גם נותנת חסות מרכזית באולימפיאדה. בשימוע במועצת הקונגרס על סין ביולי, שאלו חברי קונגרס נציגים של נותנות החסות באולימפיאדה אם הן יבקשו מהוועד האולימפי הבינלאומי שידחה את משחקי החורף הקרובים בבייג'ינג כדי לתת לסין זמן להתמודד עם נושא זכויות האדם. מתוך חמש נותנות החסות שהיו בשימוע, רק אינטל אמרה שכן. "הדגשנו בפני הוועד האולימפי הבינלאומי את חשיבות זכויות האדם לאינטל ועודדנו אותם לקחת את הנושאים האלה מאוד ברצינות", אמר מנכ"ל אינטל סטיב רודג'רס.

ביום שישי, רשות המלחמה בשחיתות בסין ביקרה באופן חריף את וולמארט והזהירה מחרם צרכנים נגדה. זאת כמה ימים אחרי שמשתמשים ברשתות החברתיות אמרו שאתרי המכירות של וולמארט ורשת Sam’s Club שבבעלותה, הפסיקה להחזיק מוצרים משינג'יאנג. וולמארט סירבה להגיב על הנושא.

הזזרים משגשגים בשוק הסיני העצום

חברות זרות רבות עדיין משגשגות בסין, וכמה סקרים הראו לאחרונה שהביטחון בפוטנציאל הצמיחה של סין אצל מנהלים זרים גבוה. אפל, למשל, הפכה למוכרת הטלפונים הגדולה ביותר בסין, בחישוב על פי הנתח שלה מהשוק.

סין היא גם יצרנית חיונית לטסלה והביאה לחברה רבע מההכנסות של יצרנית המכוניות החשמליות בתשעה החודשים הראשונים של 2021. רגולטורים סיניים ומתחרים מהענף נכנסו לוויכוחים עם טסלה לאורך השנים אבל באופן כללי בייג'ינג עזרה לצמיחתה של החברה במדינה.

היו מהמורות גדולות אחרות עבור חברות זרות מאז שסין נפתחה בפניהן לפני עשרות שנים. על רקע המיתון ולאחר שכוחות סינים דיכאו באלימות את המחאה הפרו-דמוקרטית בכיכר טיאננמן בבייג'ינג ב-1989, צנחו באחת ההשקעות הזרות החדשות בסין. בעלי החברות חיפשו מקורות אספקה חלופיים באסיה.

ב-1993, חברת הג'ינס ליוויס ביטלה הסכם עם מפעלים בסין בכלל מה שהיא הגדירה כהפרה מתמשכת של זכויות אדם בהם. דובר של הממשלה הסינית אמר בזמנו שלצעד לא היה קשר לזכויות אדם ושבמדינה עדיין היו עשרות אלפי חברות אמריקאיות. ליוויס חזרה לסין חמש שנים אחר כך, ואמרה שהיא מאמינה שהיא יכולה למצוא שם שותפים עסקיים הנוהגים באחריות.

המחיר היקר של המחאה

ב-2010, הרקורד של סין לגבי זכויות אדם שוב עלה לכותרות, הפעם כשענקית מנוע החיפוש גוגל נסוגה מסין בגלל חששות על צנזורה וריגול סייבר. בייג'ינג אמרה שהצעד של גוגל היה "לגמרי שגוי" ודובר סיני אמר שהמקרה של גוגל פגע במוניטין של החברה מעמק הסיליקון יותר משפגע בסין.

ארגוני זכויות אדם אמרו שהחל מ-2017 בערך, הרשויות בשינג'יאנג החלו לעצור אויגורים ובני מיעוטים מוסלמיים אחרים במחנות והשתמשו בחלק מהם כעובדי כפייה. על פי הארגונים קרוב למיליון איש נפגעו כך. בשנה שעברה ממשלת ארה"ב הגדירה את המצב כרצח עם. פקידים סינים אמרו שההאשמות האלה שקריות, ותיארו את המחנות כמרכזי הכשרה תעסוקתית המספקים פיתוח כלכלי ומסייעים במאבק נגד קיצוניות דתית.

ב-2020 "יוזמת הכותנה הטובה יותר", קואליציה של התעשייה המורכבת ממותגים בינלאומיים רבים כולל H&M ואדידס, אמרה שתפסיק לעבוד עם שינג'יאנג בגלל חששות לגבי עובדי כפייה. החל ממרץ האחרון, כלי תקשורת סיניים המסונפים לשלטון ופעילים ברשתות בחברתיות תקפו את הקואליציה וחלק מחבריה בגלל שהעלו את ההאשמות האלה. הם קראו לחרם נגד אדידס ופומה. בעקבות זאת כל אחת מהחברות דיווחה על ירידה במכירות של כ-15% בשווקים שלהן בסין. המפסידה הגדולה ביותר הייתה H&M; הדו"ח הרבעוני האחרון שלה הראה שהמכירות בסין ירדו בלפחות 37%.

כמה מתחרות שלה ניצלו את המצב: ענקית ביגוד הספורט Anta Sports Products ו-Muji, מותג יפני של ביגוד ומוצרים לבית השייך ל-Ryohin Keikaku, התחייבו באופן ציבורי להמשיך להשתמש בכותנה משינג'יאנג, וזכו בשבחים מצד סין.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית