גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוגי המנהלים המצטיינים: האם הם יכולים לנבא מי יבצע את המעילה הבאה?

הצד האפל של דירוגי המנהלים: מחקרים מצאו שדווקא לאלה שמופיעים ברשימות "מנהלי השנה" יש סיכוי גבוה יותר לבצע מעילה

מחקר אחד בשבוע. הצד האפל של דירוגי המנהלים / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. הצד האפל של דירוגי המנהלים / צילום: Shutterstock

 

כבכל שנה, גם הפעם קשה היה לפספס את דירוגי המנהלים הטובים ביותר לשנת 2021, ז'אנר פופולרי בקרב ציבור הקוראים וכמובן בקרב המנכ"לים הנבחרים עצמם. אולם מחקר שפורסם בשנה שעברה בירחון האקדמי Journal of Management מציב תמרור אזהרה חשוב לכל הנוגעים בדבר, מהמנהלים המופיעים ברשימות ועד משקיעים ואנשי חוק ורגולציה.

מתברר שיש לדירוגים הללו גם צד אפל: הפרסום והתהילה הנלווים להם משפיעים על התנהגות המנכ"לים ביחס לחברות שבניהולם. עד כדי כך השינוי משמעותי, שהוא מעלה את הסבירות שדווקא המנכ"לים הללו יבצעו עבירות פיננסיות בתקופה שלאחר הפרסום.

החוקרים מסבירים ממצא זה דרך המושג "זכאות פסיכולוגית" (Psychological Entitlement), המתייחס לאופן שבו אדם תופס את עצמו ומושפע מההכרה החברתית שלה הוא זוכה. לאדם בעל רמה גבוהה של זכאות פסיכולוגית תהיה תפיסה עצמית מתנשאת, והוא עלול להאמין כי מגיע לו או לה יחס מועדף, בשל ההערכה מופרזת של עצמו ושל תרומתו להצלחה.

מתברר שהבחירה לרשימה כזו מגבירה את תחושת הייחודיות והזכאות הפסיכולוגית. אנשים עם תחושת זכאות פסיכולוגית חזקה מרגישים לעתים שהם מעל לחוק ולכללים, ולכן יכולים להתנהג באופן בלתי מוסרי.

מחקרים קודמים כבר מצאו כי רמת זכאות פסיכולוגית גבוהה מנבאת אמירת שקרים וגניבה. עוד נמצא בעבר כי רמת זכאות פסיכולוגית גבוהה יוצרת אשליה פנימית של הרשאה מוסרית להתנהגות ארגונית מושחתת.

מחיר התהילה

המחקר נערך במשך עשר שנים בסין. החוקרים לי, שי ואחרים אספו את רשימות המנהלים הטובים ביותר בעיתונים הפיננסיים המובילים במדינה. החוקרים התמקדו ב-309 מנכ"לים של חברות ציבוריות, כדי שניתן יהיה לנתח את התוצאות הפיננסיות שלהם. החוקרים השוו את ביצועי החברה עם חברות דומות בתעשייה דומה, שהמנכ"ל שלהם לא הופיע בדירוג, כך שסך הכול השתתפו במחקר 538 חברות ציבוריות סיניות.

החוקרים בדקו אם בחברות הציבוריות שמנכ"ליהן הופיעו בדירוגים הללו התקיימו מעילות פיננסיות לאורך השנים שלאחר הפרסום. מעילה כזאת של מנכ"ל הוגדרה כפרסום רווחים מנופחים, זיוף נכסים, פרסום הצהרות כוזבות, מעילה בנכסים, סחר במידע פנים, רכישות לא חוקיות של מניות, מניפולציות במחירי מניות ומתן ערבויות בלתי חוקיות.

בנוסף בדקו החוקרים את שכר המנכ"ל ביחס לשוק. שכר המנכ"ל הוערך כסך כל השכר, הבונוסים וערך המניות שקיבל, בשקלול של גודל החברה, הכנסותיה, אחוזי גידול וכיוצא בזה.

החוקרים מצאו כי הסבירות שמנכ"לים יבצעו מעילה עולה לאחר הופעה בדירוגי התקשורת. בנוסף, עלו שני ממצאים נוספים: הסבירות שמנכ"לים יבצעו מעילה פיננסית עולה כאשר הם מקבלים שכר נמוך יותר מדומים להם. סבירות זו עולה בתעשיות שבהן הסיכוי נמוך יותר להיכלל ברשימות מעין אלו, כלומר - כשרק מנכ"לים מעטים בתעשייה או בסקטור זה זכו בפרסום ובתהילת הדירוג.

תסמונת ה"מגיע לי"

ההסבר טמון בתיאוריית ההוגנות שגורסת כי מנכ"לים, כמו עובדים אחרים, משווים בין הערך שהם נותנים לבין השכר שהם מקבלים ביחס למנכ"לים של ארגונים דומים אחרים.
מנכ"ל שזכה להכרה הפומבית של הופעה בדירוג יוקרתי, אך מקבל שכר נמוך יותר ממנהלים מקבילים לו בארגונים אחרים - יש סיכוי גבוה יותר שינהג באופן פסול מאשר למנכ"ל המקבל שכר הוגן. זאת בשל תחושת הזכאות הפסיכולוגית המגשרת, לפי תפיסה זו, על הפער בשכר.

פרסום והכרה ציבורית מעלים את תפיסת הזכאות הפסיכולוגית, וזו מספקת להם כביכול הרשאה ורציונליזציה להתנהגות זו. לתפיסתם הם בעצם מפצים את עצמם על הפער הכספי, ולכן זה לגיטימי לעבור על החוק, כי "מגיע להם".

המחקר השווה גם את עוצמת האפקט בין מספר הפעמים שהמנכ"לים מופיעים בדירוגים הללו לבין הסבירות למעילה. נמצא כי אפקט הפרסום הראשון הוא החזק ביותר לעומת הבאים אחריו.

מחקר זה חדשני בכך שהוא מודד את הסיכוי למעילה בהקשר של אירוע - הכרה ציבורית במקרה שלפנינו - המשנה את האופן שבו המנכ"ל נתפס על ידי אחרים.

בעבר מחקרים בדקו את הסיכוי למעילה פיננסית רק בהקשר של מדדים דמוגרפיים ומאפייני אישיות בניסיון לנבא עבירה על החוק - והנה מתברר שיש עוד חזית להילחם בה.

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צמרת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך