גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסתורין סביב ההיעדרות של המנהיג הוותיק של קזחסטן, כשמפגינים מציבים אתגר למדינה שבנה

מאז שהחל אי השקט במדינה בשבוע שעבר, הנשיא לשעבר בן ה־81 לא נראה בציבור, ויורשו נע לחתירה תחת סמכותו

נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרבאייב / צילום: Associated Press, Alexei Nikolsky
נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרבאייב / צילום: Associated Press, Alexei Nikolsky

במשך עשורים, המנהיג החזק של קזחסטן נורסולטן נזרבאייב דיכא בכוח כל אתגר נגד שליטתו. כשפרש מהנשיאות ב־2019, בחר במקורב שלו כיורש והמשיך להפעיל כוח מאחורי הקלעים, כך אומרים דיפלומטים. עיר הבירה קיבלה שם חדש על שמו.

אבל במשך כמה ימים לאחר תחילת העימות אלים בשבוע שעבר - שהציב את הרשויות מול מפגינים הדורשים שינוי פוליטי בקזחסטן, מדינה במרכז אסיה שהייתה בעבר חלק מברית המועצות - ההיעדרות הבולטת שלו מהבמה הפוליטית הייתה מסתורית.

בשבת שמעו שוב על המנהיג הוותיק, כשדוברו אמר שנזרבאייב בן ה־81 נמצא בבירה, נור-סולטן, ומקבל טלפונים ממקורבים וקורא לעם הקזחי לתמוך ביורשו הפוליטי, הנשיא הנוכחי קאסים ג'ומארט טוקאייב.

המנהיג הצעיר יותר ניסה לרסק את ההתקוממות, ונתן לצבא הקזחי הוראות לירות במפגינים ללא היסוס וביקש סיוע צבאי מרוסיה. כמו כן, הוא החל לנסות לצמצום סמכותו של נזארבייב.

ביום רביעי, הדיח טוקאייב את מזארבייב מתפקידו כיושב הראש של מועצת הביטחון של המדינה, וביטל את תפקידו הרשמי החשוב ביותר. כעת מחזיק טוקאייב במשרה בעצמו.

הנשיא גם סילק מקורבים חשובים של נזארבייב מהממשלה, כולל ראש סוכנות ביטחון הפנים החזק, ששירת כראש הממשלה תחת נזארבייב. הוא עוכב בחשד לבגידה והוחלף על ידי מנהל הביטחון הנשיאותי של טוקאייב עצמו.

ביום רביעי, טוקאייב פיטר את השרים בקבינט שלו, שנבחרו באופן אישי על ידי נזארבייב, והאשים אותם באי השקט.

כל זה הוביל לשאלות לגבי האם ישנו מאבק כוחות של האליטות הקורה בתוך האלימות הכללית. דיפלומטים אומרים שמחנות שונים המיישרים קו עם כל אחד משני האנשים מתחרים במדינה שבה קרבה למקורות השררה וקשרי משפחה הם המסלולים להטבות ולמשרות.

"משבר פוליטי סביב מעבר הכוח היה צפוי כבר זמן רב", אמר וסילי קשין, מומחה על רפובליקות סובייטיות לשעבר בביה"ס הגבוה לכלכלה של מוסקבה. "בין אם זו הייתה הסיבה או התוצאה של האלימות, לא ברור מה מצב סיכוייו של נזרבאייב".

כמה משקיפים על המצב מאמינים שטוקאייב מנסה להרחיק עצמו מנזארבייב שהוא פחות ופחות פופולרי. כשקהלים נאספו מוקדם יותר השבוע, זעקו בזעם "הסתלק, זקן!" לגבי הנשיא הקודם.

עוצמה פוליטית בידי אליטה קטנה ועשירה

במשך כמה עשורים, נזארבייב עיצב באופן אישי את המערכת הפוליטית במדינה, וריכז עוצמה בידי אליטה קטנה ועשירה שנהנתה מההגנה של כוחות הביטחון המיומנים של המדינה, כך אומרים דיפלומטים כיום ובעבר.

ביתו הבכורה של נזארבייב, דריגה, מונתה לדוברת של הבית העליון בפרלמנט של קזחסטן, המשרה שנייה במדינה מבחינת ריכוז הכוח, ושירתה בתפקיד עד 2020. הבת השנייה שלו, דינארה, ובעלה, הקימו את אחת מאימפריות העסקים הגדולות ביותר במדינה.

לאחר פירוק ברית המועצות, נזארבייב זכה בחברים במערב על ידי זה שוויתר על הנשק הגרעיני שירש מברית המועצות. בשנים שאחר כך, הוא חיזק את הקשרים האלה בכך שהרשה לחברות נפט אמריקאיות גדולות לקדוח ברזרבות הנפט של המדינה.

"בדרכים רבות הוא התחיל טוב והשלטון הסמכותני שלו היה קליל יותר מבכמה מדינות אחרות", אמר וויליאם קורטני, שגריר אמריקאי לקזחסטן לשעבר ועמית בכיר בתאגיד רנד (מכון מחקר אמריקאי פדרלי).

אבל, אמר קורטני: "ככל שהזמן התקדם, הוא עשה פחות ופחות רפורמות, והשלטון הסמכותני הפך לשלטון רודני בזמן שאי השוויון בהכנסה הפך לנושא מרכזי יותר לקזחים ממוצעים".

על דיכוי מתחרים ועושר משפחתי

הבחירות בקזחסטן באו והלכו, ונזארבייב תמיד זכה ביותר מ־80% מהקולות. חוץ מהקלפיות, תמיד דיכא אתגרים, גם כשגבר אי הנחת במדינה.

ב־2001, איש העסקים ושר המסחר, התעשייה והאנרגיה לשעבר מוכתאר אבליזוב עזר לייסד מפלגה פוליטית שנועדה לפרק את מערכת השליטה הריכוזית שהקים נזארבייב. שנה לאחר מכן, הורשע אבליזוב בשימוש לרעה בסמכותו כשר ונגזר עליו להיות בכלא שש שנים.

בעקבות לחץ בינלאומי היה צריך נזארבייב לשחרר אותו ב־2003 ובסופו של דבר אבליזוב עבר לאירופה. הרשויות בקזחסטן אומרות שהוא המשיך לממן פוליטיקאים באופוזיציה בקזחסטן.

לאחר ירידה במחירי הנפט ב־2008, הזעם נגד עושרו של נזארבייב ועושרה של משפחתו גבר, והייתה סדרת הפגנות, שחלקן דוכאו באלימות. ב־2011, עובדים בתחום הנפט שביקשו שכר טוב יותר נורו על ידי כוחות הביטחון ויותר משנים עשר אנשים נהרגו.

הפגנות פרצו שוב ב־2014 בגלל ירידה בערך המטבע הלאומי, וב־2016, אנשים יצאו לרחובות על מנת להתנגד לצעדי רפורמה בקרקעות שלתפישתם נתנו עדיפות למשקיעים סיניים.

לאחר שהעביר את השלטון באופן רשמי לטוקאייב ב־2019, נזארבייב המשיך לשלוט במידה רבה בחיים הפוליטיים שבקזחסטן, כך אומרים משקיפים פוליטיים קזחיים ואחרים, והוא לקח לעצמו סדרת תארים שנתנו לו מעמד מועדף על פני שאר בני המעמד הפוליטי.

תחת שלטונו של טוקאייב, מדיניות הממשלה נותרו זהות וסטנדרט החיים של קזחים רבים המשיך להידרדר.

ההפגנות נמשכו. לאורך זמן קיבלו גוון פוליטי יותר, פעילים ביקשו להפוך את המערכת הפוליטית לליברלית יותר, ומפלגות האופוזיציה הורשו להשתתף בבחירות. המפגינים התמקדו בתפקידו המתמשך של נזארבייב והקצב האיטי של שינויים במדינה.

"הפגנות כלכליות הפכו להפגנות פוליטיות", אמרה דיאנה קודאיברגנובה, סוציולוגית מאוניברסיטת קיימברידג' ומומחית לקזחסטן. "אנשים ראו שרק בגלל שהנשיא הלך, זה לא אומר שהמערכת השתנתה".

גם ההפגנות האלה גרמו לממשלה להגיב ביד קשה, אם כי הפעם נזארבייב לא נמצא בחזית התגובה אליהן.

"לטוקאייב שליטה חזקה במצב", אמר רחים אושקבאב, מנהל TALAP, מכון מחקר בנור־סולטן. קשין מביה"ס הגבוה לכלכלה של מוסקבה אמר שהנוכחית הרוסית הראתה את מוכנותה של רוסיה לגבות את טוקאייב. "טוקאייב הוא מנהיג טוב ובגלל שהאינטרס הוא לשמור על המערכת בטוחה ויציבה, היה ברור מהתחלה שמוסקבה תתמוך במנהיג הנוכחי", אמר קשין.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת