גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחו במגרש, הפסידו בכיס: כך השפיעה הקורונה על אלופות הכדורגל האירופאי

עונת הכדורגל 2020/21 נפתחה בצל המגפה ובחוסר וודאות ● שערי האצטדיונים היו סגורים בפני הקהל, הכיס של הבעלים נפגע ובכל זאת הקבוצות לא הפסיקו לרכוש שחקנים ● התוצאה: רוב האלופות האירופאיות סיימו את העונה בהפסדים כלכליים שישפיעו שנים קדימה

חריגה בנוף: באיירן מינכן סיימה את העונה ברווחים / צילום: Shutterstock
חריגה בנוף: באיירן מינכן סיימה את העונה ברווחים / צילום: Shutterstock

עד כמה מועדוני כדורגל גדולים חיים את הרגע ולא מצליחים לשנות הרגלים גם בתקופה של מגפה היסטורית? דוח מקיף של חברת הייעוץ והחשבונאות KPMG, שסוקר את ההתנהלות הפיננסית של שמונה קבוצות אירופיות שזכו באליפות בעונה החולפת, מראה שרובן המכריע לא עשו שום דבר מהותי ונקלעו להפסדים כספיים כבדים בעונת 2020/21. זאת, למרות שהקורונה כבר היכתה בהן חודשים ארוכים לפני כן.

למעט שתי קבוצות כדורגל, אלופת גרמניה באיירן מינכן ואלופת אנגליה מנצ’סטר סיטי, כל שש הקבוצות האחרות שזכו באליפות באותה עונה - אתלטיקו מדריד, אינטר, אייאקס, ליל, ספורטינג ליסבון ובשיקטאש - רשמו הפסדים כספיים. חלק מההפסדים היו כבדים מאד ואף ישפיעו עליהן גם בעונות הבאות.

עשו הכל כדי לזכות, ושילמו ביוקר

מועדוני הכדורגל באירופה פגשו את מגפת הקורונה במרץ 2020. משחקים בוטלו, אלו שהתקיימו שוחקו ללא קהל, וזכייניות שידור הפחיתו תשלומים ופגעו מיידית במחזור. התגובה של הקבוצות התבטאה אז בעיקר בקיצוצי שכר, על מנת לאזן כמה שניתן את המספרי, ובריצה לכל מקום שאיפשר מתן הלוואה.

חצי שנה עברה, עונה חדשה נפתחה, אך שום שינוי דרסטי לא נעשה במועדונים. כתוצאה מכך סיימו שמונה האלופות שנסקרו בדוח את העונה בהפסד כספי כולל של 461 מיליון אירו.

 

שתי קבוצות עשו הכל כדי לזכות באליפות באותה עונה ושילמו על כך ביוקר בספרי החשבונות - אינטר האיטלקית סיימה את העונה עם הפסד של 245 מיליון אירו, ואתלטיקו מדריד הספרדית סיימה במינוס של 112 מיליון אירו ומתכוונת למכור חלק מהמועדון. ולמרות זאת, את "ההישג" של ברצלונה הם לא הצליחו לרשום - הקבוצה מקטלוניה סיימה את העונה במינוס של 481 מיליון אירו ותלקק עוד שנים ארוכות את הנזקים.

רוכשות שחקנים ולא מתחשבות בהפסדים

שלושה מרכיבי הכנסה קלאסיים בונים את התקציב של מועדוני כדורגל, וקבוצות ספורט בכלל - זכויות שידור, הסכמי חסות והכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים (הכנסות מ"ימי משחק"). למרות שהמגפה כבר הייתה עובדה קיימת, הדוח מראה שהבעיה העיקרית של הקבוצות הייתה בניית תקציב שלא התחשב בסעיף אחד מרכזי שהמגפה הכתה בו - הקהל.

הרגולציה המחמירה על הכנסת קהל למגרשים גררה עונה שלמה ששוחקה מאחורי דלתיים סגורות, ושמונה הקבוצות שזכו באליפות הכניסו ביחד באותה עונה 25 מיליון אירו מ"ימי משחק". בעונה רגילה הסכום אמור היה לעמוד על כ-300 מיליון אירו.

מנצ’סטר סיטי, שכל משחק עם אוהדים באצטדיון הביתי שווה לה יותר משלושה מיליון אירו, הכניסה בכל העונה שעברה 0.8 מיליון אירו מאוהדים. אתלטיקו מדריד, שבנתה לא מכבר אצטדיון חדש שאמור להכניס לה כ-2.5 מיליון אירו מדי משחק, הכניסה בכל העונה כולה קצת מעל ארבעה מיליון אירו.

אצל חלק מהקבוצות זה היה דרסטי - בצרפת ההגבלות על קהל היו חמורות ביותר, והאלופה ליל סיימה את העונה עם הכנסה של 200 אלף אירו בלבד מקהל.
הפתרון של הקבוצות למצב הסתכם ברוב המקרים בקיצוצי שכר זמניים. ועדיין, כמעט כולן לא הצליחו להיגמל מרכישת שחקנים והמשיכו לפעול בגזרה הזאת כאילו הפנדמיה מעולם לא התרחשה. חמש קבוצות רכשו שחקנים בהיקפים גדולים יותר מהסכום שהן מכרו. לדוגמה, מנצ’סטר סיטי סיימה את פעילות הרכש שלה בעונת 2020/21 במינוס של כ-100 מיליון אירו.

אחת מהסיבות לפעילות המוגברת בשוק ההעברות דווקא בעונת הקורונה היא הסרת הרגולציה של אופ"א על מגבלות הברייק-איבן. אופ"א הבינה די מהר שאין טעם לפקח על ההוצאה של הקבוצות בעונה שבה כמעט כולן יפסידו ונתנה רשיון להשתולל.

בעלי קבוצות עם כיסים עמוקים, כמו מנצ’סטר סיטי שמוחזקת על ידי חברי משפחת המלוכה מאבו דאבי, ניצלו את הסיטואציה על מנת להתחמש לשנים הבאות. השוק היה מלא במציאות, קבוצות מכרו שחקנים במחירי רצפה, והקבוצות הגדולות יצאו למסע קניות.

גם כלכלית, בסוף הגרמנים מנצחים

בתוך כל ההפסדים, שני מועדונים מצריכים התייחסות אחרת. הראשונה היא מנצ’סטר סיטי, שהצליחה לסיים ברווח של כ-3 מיליון אירו את עונת הפנדמיה.

באיירן מינכן היא סיפור אחר לגמרי. המועדון הבווארי סיים את העונה הקשה ביותר שחווה הכדורגל האירופי עם רווח של 1.8 מיליון אירו, וסגר עונה 29 ברציפות ברווח. למרות שה"אליאנץ ארינה" הביתי לא ראה כמעט קהל במשך העונה כולה, ולמרות שהקבוצה יצאה למסע רכש, באיירן איבדה 9% בלבד מהמחזור, בהשוואה לעונת השיא שלה שנרשמה בעונה שלפני הקורונה. איך זה מסתדר? הכוח הפיננסי של באיירן מושתת בעיקר על הסכמי חסות - תחום שלא נפגע גם במהלך המגפה, ואחראי גם בעונה רגיל לכ-60% מהמחזור שלה.

את הכוח של באיירן מינכן אפשר יהיה לראות גם בעונות הבאות. כאשר קבוצות גדולות יצטרכו לחשב כל אירו כדי לסגור את החובות שנפערו - באיירן תוכל להמשיך להתמודד כאילו מגפה מעולם לא הייתה.

המצב שלה ביחס למועדונים אחרים טוב עוד יותר, בהתחשב בכך שהקבוצה ללא חובות כלל ואחרי שכבר ביצעה את ההשקעה התשתיתית הגדולה ביותר בחיים של מועדון כדורגל - בניית אצטדיון. אגב אצטדיון, גם את ההלוואה ל-25 שנים שלקחה באיירן בעת הבנייה שלו היא סיימה להחזיר 16 שנים לפני התכנון.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משוויה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית