גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאסק הציב אולטימטום למשרד עו"ד של טסלה: תפטרו שותף שעבד ב־SEC או שנעזוב

מייסד ומנכ"ל טסלה פתח במערכה נוספת נגד רגולטור שהתנגש איתו בעבר ● הפעם זה לא עבד

אלון מאסק / צילום: Shutterstock, Naresh111
אלון מאסק / צילום: Shutterstock, Naresh111

שותף במשרד עורכי הדין Cooley (קולי) קיבל טלפון לא צפוי בסוף שנה שעברה מעורך דין העובד עבור אחד הלקוחות המפורסמים ביותר של המשרד, טסלה של אלון מאסק. ובשיחה היה אולטימטום.

האיש העשיר ביותר בעולם רצה שהמשרד, שייצג את חברת טסלה בכמה תביעות, יפטר את אחד מעורכי הדין שלו או שיאבד את חברת המכוניות החשמליות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

המטרה של זעמו של מאסק הייתה עורך דין של רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) לשעבר, שקולי העסיקה במחלקת הליטיגציה והאכיפה של כללי ני"ע ושלא היה מעורב בעבודה שעשה המשרד עבור טסלה. כשעבד ב-SEC, עוה"ד הזה חקר את מאסק כחלק מחקירת הרשות לגבי ציוץ שבו כתב מייסד ומנכ"ל טסלה באופן שגוי שיש לו מספיק מימון כדי להפוך את חברת המכוניות החשמליות לפרטית.

החקירה הסתיימה בהסדר שבמסגרתו הסכים מאסק להתפטר מתפקיד היו"ר ולשלם קנס של 20 מיליון דולר. הוא גם הסכים שעורך דין של טסלה יבדוק ציוצים בנושאים מסוימים (כולל תוצאות פיננסיות של החברה, נתוני מכירות ושילובים עסקיים אפשריים) לפני הפרסום שלהם.

בקולי סירבו לפטר את עורך הדין, שנשאר שותף בחברה, כך אמרו המקורות. מאז תחילת דצמבר, החלה לנקוט טסלה צעדים להחלפת קולי בכמה תביעות או הוסיפה ייעוץ ממשרד אחר, כך ניתן ללמוד ממסמכים משפטיים. חברת הטילים של מאסק Space Exploration Technology Corp, המוכרת גם כ־SpaceX, הפסיקה להעסיק את קולי עבור עבודה רגולטורית, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

טסלה, SpaceX ומאסק סירבו להגיב לשאלות בנושא.

עבר של זלזול ברגולטורים

האינטראקציה עם קולי מצביעה על דפוס רחב יותר עבור מאסק: כבר זמן רב שהוא מזלזל ברגולטורים, אך לאחרונה החל לכוון את זעמו לאנשים פרטיים שיש להם קשרים לסוכנויות רגולציה איתן התנגש.

לעתים קרובות, הוא מבטא את חוסר שביעות הרצון שלו בטוויטר, שם יש לו כ־70 מיליון עוקבים. הערותיו לעתים מובילות לכך שצבא של עוקבים נקראים לדגל כדי להגן עליו.

בסתיו האחרון, כיוון את הכוונות שלו למבקרת ותיקה של טכנולוגיה הסיוע המתקדמת לנהג של החברה, מרי "מיסי" קאמינגס, החוקרת איך אנשים עושים אינטראקציות עם מערכות אוטונומיות, שמונתה ליועצת לרגולטור הראשי בארה"ב על בטיחות כלי רכב.

הסוכנות בדיוק החלה בחקירת טכנולוגיית הסיוע המתקדמת לנהג של טסלה לאחר סדרת תאונות שבהן מכוניות טסלה התנגשו ברכבי חירום שחנו לצד הדרך. חקירות מסוג זה יכולות להוביל להחזרת מכוניות מהלקוחות לחברה (ריקול), והחקירה הזו התפתחה להיות אחת מהחקירות הנרחבות ביותר של טכנולוגיית הסיוע המתקדמת לנהגים.

קאמינגס, פרופסורית להנדסה מאוניברסיטת דיוק, הייתה ביקורתית לגבי מערכת הסיוע של טסלה, המכונה טייס אוטומטי. במחקר שפורסם בשנה שעברה, שקאמינגס הייתה מחברת משותפת שלו, מצא שהטכנולוגיה של החברה, שלא הופכת מכוניות לאוטונומיות, הציגה ביצועים לא עקביים. בטסלה אמרו שנהיגה כשהטייס האוטומטי מופעל בטוחה מאשר נהיגה כשהמאפיין הזה כבוי.

ברגע שהמינוי של קאמינגס נעשה פומבי, כתב מאסק בטוויטר: "באופן אובייקטיבי, הרקורד שלה מאוד מוטה נגד טסלה". מטח של מתקפות מקוונות נגד קאמינגס מצדם של תומכי טסלה הגיע לאחר מכן, כמה מהן וולגריות.

עצומה שהחלה ב־Change.org קראה לסוכנות, המנהל הלאומי של בטיחות בדרכים מהירות, לבטל את מינויה בגלל ניגוד עניינים לכאורה. העצומה, שמאז הוסרה מהפלטפורמה, זכתה לאלפי חתימות.

לאחר המהומה בעניינה, ביקש המנהל הלאומי באופן פרטי מקאמינגס להחריג עצמה מנושאים הנוגעים לטסלה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

דוברת של משרד התחבורה האמריקאי אישרה את ההחרגה של קאמינגס. היא לא הגיבה לשאלה אם הביקורת ברשתות החברתיות השפיעה על החלטתה.

אין זה חריג שחברות מתלוננות על פקידי ממשלה שהן חוששות שיפגעו באינטרסים שלהן, בין אם דרך תרומות לקמפיינים כדי להשפיע על מדיניות ציבוריות או דרך פעולות משפטיות. אמזון ופייסבוק, כיום פלטפורמות מטא, ניסו ללא הצלחה לדרוש שיושבת הראש של נציבות הסחר הפדרלי לינה קאן תוחרג מנושאי הגבלים עסקיים הכוללים את החברות האלה. לפני שנכנסה לתפקיד, הייתה קאן ביקורתית כלפי ענקיות האינטרנט האלה.

מאסק בולט בכך שהוא מביע את הביקורת שלו בהתבטאויות ציבוריות חריפות ולעתים משפילות.

מאסק אמר שהוא מסכים עם רגולטורים 99.9% מהזמן. "במקרים נדירים, אנחנו לא מסכימים. זה כמעט תמיד בגלל טכנולוגיות חדשות שרגולציות מהעבר לא צפו אותן", צייץ בשנה שעברה.

בתחילת המגפה, מתח ביקורת מאסק על פקיד בכיר בבריאות הציבור בקליפורניה בשל הוראות של הממשלה שמפעל החברה בפרמונט, קליפורניה, יישאר סגור כדי להאט את הפצת הקורונה. "טסלה מגישה תביעה נגד מחוז אלמידה באופן מידי. 'קצין בריאות הנפש הזמני' שלא נבחר והוא חסר ידע פועל בניגוד לדעת המושל, הנשיא, החירויות החוקתיות שלנו והשכל הישר!", צייץ אז מאסק. החברה אחר כך תבעה את המחוז.

יומיים לאחר מכן, אמר שטסלה חזרה לייצור תוך הפרה של הוראות הרשויות המקומיות. זמן קצר אחר כך, המחוז הרשה באופן רשמי לטסלה לחזור לפעילות במפעל. דוברת של מחלקת בריאות הציבור במחוז אמרה שהביקורת הציבורית של מאסק לא השפיעה על החלטת המחוז לתת אור ירוק לפעילות של טסלה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינויה של בן עובדיה אושר לאחר שהדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב עזבה, ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה, כדי למנוע התנגדות אפשרית ● רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"ץ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע רשמית גי קווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית