גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאסק הציב אולטימטום למשרד עו"ד של טסלה: תפטרו שותף שעבד ב־SEC או שנעזוב

מייסד ומנכ"ל טסלה פתח במערכה נוספת נגד רגולטור שהתנגש איתו בעבר ● הפעם זה לא עבד

אלון מאסק / צילום: Shutterstock, Naresh111
אלון מאסק / צילום: Shutterstock, Naresh111

שותף במשרד עורכי הדין Cooley (קולי) קיבל טלפון לא צפוי בסוף שנה שעברה מעורך דין העובד עבור אחד הלקוחות המפורסמים ביותר של המשרד, טסלה של אלון מאסק. ובשיחה היה אולטימטום.

האיש העשיר ביותר בעולם רצה שהמשרד, שייצג את חברת טסלה בכמה תביעות, יפטר את אחד מעורכי הדין שלו או שיאבד את חברת המכוניות החשמליות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

המטרה של זעמו של מאסק הייתה עורך דין של רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) לשעבר, שקולי העסיקה במחלקת הליטיגציה והאכיפה של כללי ני"ע ושלא היה מעורב בעבודה שעשה המשרד עבור טסלה. כשעבד ב-SEC, עוה"ד הזה חקר את מאסק כחלק מחקירת הרשות לגבי ציוץ שבו כתב מייסד ומנכ"ל טסלה באופן שגוי שיש לו מספיק מימון כדי להפוך את חברת המכוניות החשמליות לפרטית.

החקירה הסתיימה בהסדר שבמסגרתו הסכים מאסק להתפטר מתפקיד היו"ר ולשלם קנס של 20 מיליון דולר. הוא גם הסכים שעורך דין של טסלה יבדוק ציוצים בנושאים מסוימים (כולל תוצאות פיננסיות של החברה, נתוני מכירות ושילובים עסקיים אפשריים) לפני הפרסום שלהם.

בקולי סירבו לפטר את עורך הדין, שנשאר שותף בחברה, כך אמרו המקורות. מאז תחילת דצמבר, החלה לנקוט טסלה צעדים להחלפת קולי בכמה תביעות או הוסיפה ייעוץ ממשרד אחר, כך ניתן ללמוד ממסמכים משפטיים. חברת הטילים של מאסק Space Exploration Technology Corp, המוכרת גם כ־SpaceX, הפסיקה להעסיק את קולי עבור עבודה רגולטורית, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

טסלה, SpaceX ומאסק סירבו להגיב לשאלות בנושא.

עבר של זלזול ברגולטורים

האינטראקציה עם קולי מצביעה על דפוס רחב יותר עבור מאסק: כבר זמן רב שהוא מזלזל ברגולטורים, אך לאחרונה החל לכוון את זעמו לאנשים פרטיים שיש להם קשרים לסוכנויות רגולציה איתן התנגש.

לעתים קרובות, הוא מבטא את חוסר שביעות הרצון שלו בטוויטר, שם יש לו כ־70 מיליון עוקבים. הערותיו לעתים מובילות לכך שצבא של עוקבים נקראים לדגל כדי להגן עליו.

בסתיו האחרון, כיוון את הכוונות שלו למבקרת ותיקה של טכנולוגיה הסיוע המתקדמת לנהג של החברה, מרי "מיסי" קאמינגס, החוקרת איך אנשים עושים אינטראקציות עם מערכות אוטונומיות, שמונתה ליועצת לרגולטור הראשי בארה"ב על בטיחות כלי רכב.

הסוכנות בדיוק החלה בחקירת טכנולוגיית הסיוע המתקדמת לנהג של טסלה לאחר סדרת תאונות שבהן מכוניות טסלה התנגשו ברכבי חירום שחנו לצד הדרך. חקירות מסוג זה יכולות להוביל להחזרת מכוניות מהלקוחות לחברה (ריקול), והחקירה הזו התפתחה להיות אחת מהחקירות הנרחבות ביותר של טכנולוגיית הסיוע המתקדמת לנהגים.

קאמינגס, פרופסורית להנדסה מאוניברסיטת דיוק, הייתה ביקורתית לגבי מערכת הסיוע של טסלה, המכונה טייס אוטומטי. במחקר שפורסם בשנה שעברה, שקאמינגס הייתה מחברת משותפת שלו, מצא שהטכנולוגיה של החברה, שלא הופכת מכוניות לאוטונומיות, הציגה ביצועים לא עקביים. בטסלה אמרו שנהיגה כשהטייס האוטומטי מופעל בטוחה מאשר נהיגה כשהמאפיין הזה כבוי.

ברגע שהמינוי של קאמינגס נעשה פומבי, כתב מאסק בטוויטר: "באופן אובייקטיבי, הרקורד שלה מאוד מוטה נגד טסלה". מטח של מתקפות מקוונות נגד קאמינגס מצדם של תומכי טסלה הגיע לאחר מכן, כמה מהן וולגריות.

עצומה שהחלה ב־Change.org קראה לסוכנות, המנהל הלאומי של בטיחות בדרכים מהירות, לבטל את מינויה בגלל ניגוד עניינים לכאורה. העצומה, שמאז הוסרה מהפלטפורמה, זכתה לאלפי חתימות.

לאחר המהומה בעניינה, ביקש המנהל הלאומי באופן פרטי מקאמינגס להחריג עצמה מנושאים הנוגעים לטסלה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

דוברת של משרד התחבורה האמריקאי אישרה את ההחרגה של קאמינגס. היא לא הגיבה לשאלה אם הביקורת ברשתות החברתיות השפיעה על החלטתה.

אין זה חריג שחברות מתלוננות על פקידי ממשלה שהן חוששות שיפגעו באינטרסים שלהן, בין אם דרך תרומות לקמפיינים כדי להשפיע על מדיניות ציבוריות או דרך פעולות משפטיות. אמזון ופייסבוק, כיום פלטפורמות מטא, ניסו ללא הצלחה לדרוש שיושבת הראש של נציבות הסחר הפדרלי לינה קאן תוחרג מנושאי הגבלים עסקיים הכוללים את החברות האלה. לפני שנכנסה לתפקיד, הייתה קאן ביקורתית כלפי ענקיות האינטרנט האלה.

מאסק בולט בכך שהוא מביע את הביקורת שלו בהתבטאויות ציבוריות חריפות ולעתים משפילות.

מאסק אמר שהוא מסכים עם רגולטורים 99.9% מהזמן. "במקרים נדירים, אנחנו לא מסכימים. זה כמעט תמיד בגלל טכנולוגיות חדשות שרגולציות מהעבר לא צפו אותן", צייץ בשנה שעברה.

בתחילת המגפה, מתח ביקורת מאסק על פקיד בכיר בבריאות הציבור בקליפורניה בשל הוראות של הממשלה שמפעל החברה בפרמונט, קליפורניה, יישאר סגור כדי להאט את הפצת הקורונה. "טסלה מגישה תביעה נגד מחוז אלמידה באופן מידי. 'קצין בריאות הנפש הזמני' שלא נבחר והוא חסר ידע פועל בניגוד לדעת המושל, הנשיא, החירויות החוקתיות שלנו והשכל הישר!", צייץ אז מאסק. החברה אחר כך תבעה את המחוז.

יומיים לאחר מכן, אמר שטסלה חזרה לייצור תוך הפרה של הוראות הרשויות המקומיות. זמן קצר אחר כך, המחוז הרשה באופן רשמי לטסלה לחזור לפעילות במפעל. דוברת של מחלקת בריאות הציבור במחוז אמרה שהביקורת הציבורית של מאסק לא השפיעה על החלטת המחוז לתת אור ירוק לפעילות של טסלה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר