גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזית האו"ם: שיקום מלא של שוק העבודה הגלובלי עלול להימשך שנים

תחזיות האו"ם מדברות על פילוג בין מדינות עשירות, שיש בהן מחסור בעובדים, ומדינות עניות' בהן האבטלה נותרה גבוהה

יריד תעסוקה בבוסטון, ארה''ב. כלכלנים רבים מאמינים שהמדינה קרובה לתעסוקה מלאה / צילום: Reuters, Brian Snyder
יריד תעסוקה בבוסטון, ארה''ב. כלכלנים רבים מאמינים שהמדינה קרובה לתעסוקה מלאה / צילום: Reuters, Brian Snyder

ייקח לפחות שנתיים לפני שרמת האבטלה בעולם תרד בחזרה לרמה שלפני המגפה, כך נטען בהערכות חדשות, כשרמת האבטלה במדינות עניות נותרת גבוהה אפילו בזמן ששווקי העבודה במדינות עשירות נעשים צפופים יותר ויותר.

המגפה גרמה למהפכה בשוק העבודה העולמי, ובתחילה גרמה לאבטלה לעלות בכל רחבי העולם. עלייה בביקוש לאחר הפתיחה מחדש של מדינות עשירות, כמו ארה"ב, גרמה להפרעות עצומות בשווקי תעסוקה, וחברות רבות זקוקות לעובדים. אבל באותה עת, המחסור בחיסונים במדינות עניות רבות הותיר את רמת האבטלה גבוהה.

שוק התעסוקה האמריקאי מתקרב או עשוי כבר להיות ברמת תעסוקה מלאה, אבל באחת הסוכנויות של האו"ם אמרו השבוע שבמקומות אחרים ורבים בעולם זה רחוק מלהיות נכון, כשזן האומיקרון של נגיף הקורונה כנראה מאריך את התהליך של חזרת אנשים למקומות העבודה.

בתחזיות חדשות, אגון העבודה הבינלאומי, שבסיסו בג'נבה, אמר שמספר השעות שאנשים עובדים ברחבי העולם כנראה יחזור לקדמותו בקצב איטי בחצי ממה שחזו בתחילה לגבי השנה, ומספר המובטלים יירד השנה ל־207 מיליון לעומת 214 מיליון בשנה שעברה, ול־203 מיליון ב־2023, עדיין רמה גבוהה לעומת 2019, שבה נרשמו 186 מיליון מובטלים.

אם שוק התעסוקה יישאר במסלול הנוכחי שלו, מספר העובדים המובטלים כנראה יחזור לרמה שלפני המגפה ב־2024, כך אמר מזכ"ל הארגון גאי ריידר. "שנתיים לתוך המשבר הזה, התחזית נותרת שברירית והמסלול לשיקום הוא איטי ולא בטוח", אמר ריידר.

צפויה עלייה ברמת העוני

בסוכנות האו"ם אמרו שהשיקום החלש מהצפוי בתעסוקה היה ברובו כתוצאה מהתפשטות זנים חדשים של נגיף הקורונה, כולל דלתא והזן החדש יותר אומיקרון, שכל אחד מהם הוביל לסגירה של חלקים מהתעשייה העולמית ובייחוד פגע בשיקום תעשיות התיירות והנסיעות הבינלאומיים.

כל זה מדגיש את האופי הלא מאוזן של השיקום, כשהתעסוקה עולה בחזרה מהר יותר במדינות עשירות יותר. בארה"ב, שיעור האבטלה עמד על 3.9% בדצמבר, וכלכלנים רבים מאמינים שהמדינה נמצאת בתעסוקה מלאה או קרובה אליה, וכמעט כל מי שמחפש עבודה יכול למצוא.

גם בגוש האירו, שם שיקום התעסוקה באופן טיפוסי קורה לאט יותר לעומת בארה"ב, רמת האבטלה נמוכה ממה שהייתה לפני המגפה. בנובמבר נרשמה רמת אבטלה של 7.2%.

בארגון העבודה הבינלאומי אמרו שבעוד שמדינות עשירות אחראיות רק לחמישית מכוח העבודה העולמי, הן כנראה גם הסיבה לחצי מהירידה ברמת האבטלה העולמית בין סוף 2020 וסוף 2022. עד 2023, הארגון צופה שמספר המובטלים בכל המדינות העשירות יחזור לרמה שלפני המגפה, 29 מיליון. לעומת זאת, הארגון צופה שכמות המובטלים במדינות מתפתחות תהיה כ־174 מיליון איש, הרבה יותר מ־157 מיליון מובטלים שנמנו לפני המגפה.

ריידר אמר שמה שנראה כמו שיקום מהיר במיוחד היה במידה רבה בגלל שלמדינות עשירות גישה טובה יותר לחיסונים ו"כוח האש הפיסקלי הלא מידתי שהן יכולות להפעיל במשימה של הנעת הכלכלות שלהן לפעולה שוב".

בגלל שלעובדים מובטלים במדינות מתפתחות יש הרבה פחות גישה לסיוע ממשלתי לעומת מקביליהם במדינות עשירות, אמרו בארגון העבודה הבינלאומי, שהשיקום האיטי בשוק התעסוקה העולמי יוביל לעלייה ברמות העוני. הבנק העולמי כתב בשבוע שעבר בדוח האחרון שלו על התחזית הכלכלית העולמית שהקורונה הובילה להגדלת פער ההכנסה בין מדינות עשירות ועניות, והפכה את מגמת הירידה שנרשמה בשני העשורים שלפני המגפה.

בארגון העבודה הבינלאומי אמרו שהעלייה במחירי מזון ואנרגיה הוסיפה לקשיים איתם מתמודדים אנשים שאיבדו את פרנסתם במדינות עניות, אבל גם הזהירו שהעליות בשיעורי הריבית שבנקים מרכזיים רבים מתכננים במטרה לרסן את האינפלציה עלולות לגרום לבעיות נוספות.

כלכלנים רבים סבורים ששיעורי האינפלציה הגבוהים האלה מונעים בחלקם ממחסור בעובדים בתחומים מסוימים או במיקומים מסוימים.

בארגון התעסוקה הבינלאומי אמרו שבנוסף להתמשכות האבטלה הגבוהה במדינות רבות, ישנם רבים שעזבו את כוח העבודה ולא חזרו. בארגון מעריכים שמספר האנשים בגיל עבודה המחפשים תעסוקה כשיעור מכלל האנשים בגילאי עבודה יהיה נמוך ב־2022 ב־1.1% לעומת מה שהיה ב־2019.

השיקום גם עוכב בגלל מחסומים בשרשראות האספקה, כשחברות במדינות עשירות לעתים נאבקו להשיג את המוצרים שהלקוחות רצו. בארגון התעסוקה הבינלאומי אמרו שלדבר עלולה להיות השפעה ארוכה ומתמשכת על האבטלה במדינות עניות, במידה וחברות יחליטו להעביר את הייצור קרוב יותר למדינות המוצא.

"זעזועים חזקים וממושכים לשרשראות אספקה יוצרים אי ודאות בסביבת העבודה ועלולים להביא לשינויים בגיאוגרפיה של הייצור, ולזה יהיו השלכות גדולות על רמות התעסוקה", אמרו בארגון העבודה הבינלאומי.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים