גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל חברת הייעוץ מקינזי רוצה לשנות את האופן שבו החברה פועלת

בוב סטרנפלס, השותף המנהל החדש של חברת הייעוץ, מדבר על קבלת החלטות מהירה יותר, חשיבה מחדש על הערכות עובדים ומניעת שערוריות עתידיות

בוב סטרנפלס / צילום: MCKINSEY & CO
בוב סטרנפלס / צילום: MCKINSEY & CO

בוב סטרנפלס מונה לשותף המנהל של מקינזי ביולי האחרון, ברגע קשה לענקית הייעוץ. המנהל השותף הקודם, קווין סנידר, לא הצליח להיבחר לתקופת כהונה שנייה, על רקע חוסר שביעות הרצון בחברה מהאופן שבו ניהל שורה של משברים שירש. זו הפעם הראשונה בעשורים האחרונים שמנהל שותף משלים תקופת כהונה אחת בלבד, של שלוש שנים.

גם המוניטין של מקינזי ניצב בפני אתגרים. בפברואר האחרון, הודיעה החברה שהיא הגיעה להסדר של 573 מיליון דולר בפרשת האופיואידים בארה"ב. נגד החברה נטען שהיא ייעצה בעבר ליצרנית האוקסיקונטין פרדו פארמה וליצרני תרופות נוספים לשווק באגרסיביות משככי כאבים אופיואידיים. מקינזי עצמה לא הודתה בשום עוולה. בשנים האחרונות, נעשתה בחברה גם בדיקה בעקבות עבודתה עם ממשלות זרות מסוימות, ובהן זו של ערב הסעודית.

סטרנפלס, בעל ותק של 27 שנה במקינזי, שימש קודם למינוי כ-COO בחברה. הוא אמר שהוא ימשיך את השינויים שסנידר הכניס כדי למנוע שערוריות בעתיד. בחודשים הראשונים בתפקיד, הוא יצא ב"מסע הקשבה", שכלל פגישות עם יותר מ-300 מנכ"לים ושיחות עם עובדי מקינזי ברחבי העולם. החברה מעסיקה יותר מ-30 אלף איש, וסטרנפלס אמר שהוא רוצה לבצע שינויים באופן שבו מקינזי פועלת, להאיץ קבלת החלטות ולבטל את הדגש שהחברה שמה על ותק של עובדים.

המנהל בן ה-52 דיבר עם וול סטריט ג'ורנל על הגישה שלו. לפניכם קטעים ערוכים מהשיחה.

"40% רוצים להחליף עבודה"

מה נמצא בראש סדר העדיפויות שלך בתפקיד?
"שלוש מילים עולות בראשי: אומץ, הכללה ומהירות. כשחושבים על עזרה למנהלים היום, יש כל כך הרבה כוחות שהתכנסו יחד: הטכנולוגיה אומצה בקצב שאף פעם לא ראינו כמוהו; שינויי האקלים הם אתגר של מנהיגות הדור הזה; הגיאופוליטיקה אינה ודאית, כפי שהייתה לא ודאית ב-1946, 1989 - תבחרו איזו תקופה שאתם רוצים; ושוק הטאלנטים לגמרי הפוך. 40% מהאנשים רוצים להחליף עבודה.

"הלקוחות שלנו אומרים שכמנהיגים, הם לא רוצים לפספס את הרגע. אז המטרה שלי היא שיהיה לנו האומץ לעזור להם לעשות משהו שעד כה הם לא עשו.

"עניין ההכללה נוגע אלינו. עשינו דרך ארוכה מבחינת ההרכב של החברה, אבל אני חושב שעדיין רק נגענו בפני השטח.

"לגבי המהירות, העולם לא יאט שוב, והלקוחות שלנו דורשים שננוע מהר יותר מכפי שהם נעים. אז איך אנחנו יוצרים מודל שבאמת יכול לנוע מהר יותר?"

במקינזי, נראה שהשותפים מנהלים את האזורים שלהם באוטונומיה יחסית. אבל אנחנו בעולם שבו לקוחות בניו יורק ובסן פרנסיסקו רוצים לדעת מה אתה עושה במזרח התיכון. האם מודל השותפות יכול לשרוד?
"אני חושב שכן. לקוחות דורשים בכל נושא את התובנה הטובה ביותר באופן אבסולוטי ולא תובנה אזורית. אז במובנים מסוימים מודל שותפות גלובלי, כשהוא נעשה כמו שצריך, מאפשר לייבא את המתודה הכי טובה הידועה לכל מקום בעולם. יש מחלוקות בנוגע לשאלות איזה סוג לקוחות אנחנו צריכים לשרת, באילו מדינות אנחנו צריכים להיות. כדי שמודל השותפות יעבוד, אתה צריך להשקיע בשיתוף דעות ובדיונים כנים, ולערב את כל השותפים בחלק מהדיונים האלה".

פיתוח במקום הערכה

קודמך בתפקיד עזר לפקח על מערכות ותהליכים שנועדו להערכת לקוחות חדשים או הימנעות מלקיחת עבודה מסוימת. אתה חושב שהגישה הזאת עדיין אפקטיבית או שצריך משהו אחר כדי למנוע שערוריות עתידיות?
"אני ניגש לנושא הזה בצניעות: האם אתה יודע בוודאות מה יהיה בעתיד? לא. אבל אני אומר שלא הצטרפתי לחברה אתמול, אני כאן כבר 27 שנה. בתפקידי הקודם, מי היה זה שתכנן ויישם את הפרוטוקולים לניהול סיכונים ולקוחות, יחד עם קווין? אני. כולם יודעים זאת בחברה.

"מודל העבודה יכול להעצים אנשים אם מאמצים אחריותיות ופועלים לפי הכללים. אז עשינו צעדים גדולים בנושא של בחירת לקוחות, ועכשיו אנחנו בוחנים כל דבר דרך מסגרת העבודה שגיבשנו. לצד תהליכי בחירת הלקוחות, אנחנו מצרפים עוד אנשי מקצוע. גייסנו קצין ציות חדש (CCO), אז אנחנו לא הולכים אחורה. האם זה מבטיח שלעולם לא תהיה אצלנו בדיקה נוספת? אני לא יכול לומר זאת, אבל אני מרגיש שהחברה ממשיכה להתפתח".

כשאתה חושב על הקריירה שלך, איזו עצה הייתה הכי מועילה במעברים בין תפקידים?
"הדרך שלי בהחלט לא הייתה לינארית. אני חושב שהדבר המשמעותי מבחינתי הוא השאלה איך אתה הופך מאדם שעסוק בלהוכיח את עצמו לאדם שעסוק בשיפור עצמי. לחשוב פחות על מה שיהיה טוב להערכה שלי או לקידום, ויותר על מה שאני רוצה לעשות כבעל מקצוע.

"התחלתי את הקריירה שלי בחוף המערבי, בתחילתה של פריחת הדוט.קום בשנות ה-90, אבל עברתי במהירות לדרום אפריקה. זו הייתה התנסות נפלאה בשבילי, לעבוד עם אנשים מרקעים שונים. הרוב אמרו לי אז, 'מדוע אתה רוצה לעזוב בעיצומה של תקופת חדשנות בעמק הסיליקון ולעבור לאפריקה?'

"אחד הדברים הגדולים שאנחנו יכולים לעשות בתהליכי פיתוח של טאלנטים הוא לעבור מתרבות שאובססיבית להערכת אנשים לתרבות שמפתחת אנשים. אנחנו עובדים על כמה שינויים בנושא הזה, כדי שעובדים יחזרו לעשות מה שהם רוצים לעשות כבעלי מקצוע, במקום שיעסקו במה יגידו להם בתהליכי הערכה".

ותק לא שווה מקצועיות

האם השינוי הזה יכול להשפיע על המסלול לשותפות במקינזי?
"הוא יכול לשנות הכול. אתן לך דוגמה: יש לנו אפליקציה פנימית שבנינו כדי לבצע חיפושים בחברה. אפשר לחפש קולגות, מומחיות, כל מיני דברים. הנתונים שהופיעו מיד בפרופיל העובד היו שם, תפקיד, ותק. נפטרתי מהוותק. אנשים נזעקו: 'איך אתה יכול לעשות את זה? זה כלי חיפוש מדהים'.

"אחת הסיבות שעשיתי את זה היא שאנחנו עומדים להפסיק להתייחס למספר השנים בחברה ככלי הערכה לכישורים. במקום זאת, נהיה הרבה יותר ספציפיים לגבי הכישורים עצמם. אדם יכול להיות עם 20 שנות ניסיון וותק של חצי שנה בחברה. ותק הוא לא כלי טוב להערכת הכישורים. אם ניקח את זה הלאה, זה אומר הרבה יותר גמישות בתקופה הנדרשת להפוך לשותף, הרבה יותר גמישות בדרכים להפוך לשותף והרבה יותר גמישות בדרכים להשפיע לאורך זמן".

מה מניע אותך לבצע את השינויים האלה?
"השורש של זה היה לקוחות וטאלנטים. העבודה שלנו עם לקוחות באמת השתנתה ב-20 השנים האחרונות. כמו כן, פרופיל האנשים שמצטרפים לחברה נעשה מגוון יותר. לפני שנים, הרוב הגיעו אלינו ישירות מתואר MBA. אין בכך פסול, אבל היום הם רק 19% מהעובדים. הרוב מגיעים ממגוון רחב יותר של מקומות. אנחנו מגייסים מיותר מ-370 אוניברסיטאות היום. אז אם פרופיל העובדים מגוון יותר והשירות שאנחנו נותנים מגוון יותר, מנגנון הערכה הומוגני מבוסס-זמן לא יכול לעבוד יותר. צריך לפלס שבילים רבים יותר להתפתחות".

מה מטריד מנכ"לים

אתה נמצא בקשר עם מנכ"לים רבים. איזה סוג שאלות הם שואלים עכשיו?
"התקופה הזאת אינה דומה לשום תקופה אחרת. הם שואלים שאלות אקזיסטנציאליסטיות כמעט. הם מסתכלים לאחור ושואלים, 'איך קודמי בתפקיד פספס את זה?'. יש שאלה הכרחית, במיוחד למנכ"לים: 'איך אני יכול לצמוח ביציאה מהמגפה?'. שאלה נוספת היא 'האם אני חושב על הכללה?' השאלה הזאת רלוונטית בטווח של נושאים, מ'אני לא מצליח למצוא את הטאלנט שאני צריך כדי לעשות מה שאני צריך לעשות', ל'האם אני חושב באופן כולל על הכשרה מחדש של כוח האדם?'

"דבר נוסף שכולם חושבים עליו הוא האקלים. הם יודעים שזו לא יכולה להיות הבעיה של המנכ"ל הבא. כמעט 75% מהלקוחות שלנו התחייבו להפחתת הפליטות של מזהמים, ואני בטוח שנעלה על הדרך ל-100% בקרוב. אבל מתחת לכל זה, הם שואלים: האם הגישה שלי מעשית מספיק, מהירה מספיק".

בוב סטרנפלס
אישי: בן 52, גדל בלודי, עיירה בצפון קליפורניה, והיום מתגורר בסן פרנסיסקו. נשוי ואב לשלושה
מקצועי: למד באוניברסיטת אוקספורד כלכלה והיסטוריה, והמשיך ללימודי פילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה באוקספורד. החל לעבוד במקינזי לפני 27 שנה. ביולי האחרון מונה לשותף מנהל בחברה
עוד משהו: לפני עשר שנים החל להטיס מטוסים בזמנו הפנוי. בראיון לבלוג של חברת מקינזי, אמר שזה "נהדר להפחתת לחץ"

עוד כתבות

ראש ממשלת צרפת סבסטיאן לקורנו / צילום: ap, Thomas Samson, Pool

באיחוד כבר חגגו הסכם סחר עם אמריקה הלטינית, ואז צרפת נזכרה בחקלאים שלה

הסכם סחר חופשי רחב־היקף עם מדינות מרקוסור היה אמור להיחתם בימים הקרובים, עם הבטחות להגדיל את היצוא האירופי בעשרות אחוזים ● אלא שהתנגדות צרפתית ברגע האחרון, בטענה לפגיעה בחקלאות, מעכבת את המהלך ומציפה מתחים פנימיים באיחוד האירופי

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

נתונים מישראל ומהעולם מלמדים: הפחתות ריבית לא מחזירות את הביקוש לדירות

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

בין פיקדון לקרן כספית: המוצר החדש שאמור היה לייצר תחרות לבנקים, אבל מתקשה לגייס לקוחות

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות, והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; נקסט ויז'ן מזנקת בכ-9%, אל על בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.3% ● מניות השבבים הדואליות נופלות ● הבורסה המקומית ירדה אתמול, כשברקע מתיחות בין ישראל לארה"ב לאחר חיסול בכיר חמאס ברצועת עזה בסוף השבוע ● גם וול סטריט סיימה את היום באדום, כאשר המשקיעים המשיכו לסגת ממניות הטכנולוגיה ● האם מדד המחירים שפורסם אתמול בישראל מקרב הורדת ריבית? ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניות הטכנולוגיה נפלו, ברודקום איבדה 5.5%

מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.6% ● מניות הטכנולוגיה הגדולות איבדו גובה ● הזהב נסחר לזמן קצר בשיא חדש של כל הזמנים ● מחירי הנפט סביב שפל של ארבע שנים ● הביטקוין צנח לרמה של 86 אלף דולר ● "רוטציה סקטוריאלית גדולה" - בתי ההשקעות בארה"ב מסמנים את ההזדמנות הבאה בוול סטריט

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בכיר אמריקאי: לא נאפשר לנתניהו להרוס את המוניטין של טראמפ בנוגע להסכם בעזה

בעקבות הפיגוע באוסטרליה: בצבא חידדו הנחיות לחיילים בחו"ל ● טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● בישראל עוקבים בדאגה אחר עסקאות החמקנים שמקדמות מדינות במזרח התיכון מול הממשל האמריקאי וחוששים מפגיעה ביתרון האיכותי של חיל האוויר ● טראמפ: מדינות נוספות מצטרפות לכוח הייצוב הבינלאומי בעזה ● דיווחים שוטפים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן צנחה אחרי הדוחות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, ננעלה אמש במחיר שמשקף לחברה הישראלית תשואה שלילית של 41.5% מההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מעל 83 אלף דירות על המדף: מה כדאי לדעת על הנתון החריג של שוק הנדל"ן?

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

אדלטק משכה את התביעה: הוסר החסם להקמת תחנת הכוח שבסכסוך

קבוצת אדלטק משכה את תביעתה נגד ההרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון - כך הודיעו השותפים האחרים ובראשם קבוצת לוזון ● אם דוראד אכן תורחב, הדבר ימנע הקמה של תחנת כוח אחרת - זאת לאור מגבלה של רשות החשמל

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים