גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב: הדמוקרטים מתחילים לנסח מחדש את הצעת החוק "לבנות מחדש טוב יותר"

סדר העדיפויות בסבב השיחות החדש כולל הפחתה של פליטות פחמן, הרחבת הטבת המס על ילדים והורדת עלויות הבריאות

גבעת הקפיטול בוושינגטון. מאמצים למצוא את המכנה המשותף שיביא להעברת חבילת החוקים / צילום: Shutterstock, Brad Booysen
גבעת הקפיטול בוושינגטון. מאמצים למצוא את המכנה המשותף שיביא להעברת חבילת החוקים / צילום: Shutterstock, Brad Booysen

הדמוקרטים החלו להחיות את מאמציהם להעביר חבילה גדולה של חוקים בנוגע לטיפול בילדים, לבריאות ולאקלים, לאחר שנציגי המפלגה בסנאט החלו להפנים שיצטרכו לקבל את דרישותיו של הסנאטור ג'ו מנצ'ין (דמוקרט ממערב ווירג'יניה) בתקווה להגיע להסכם על תוכנית מצומצמת יותר.

לאחר שמנצ'ין אמר בחודש שעבר שהוא מתנגד לחבילת החקיקה בשווי של כ־2 טריליון דולר שהציעה המפלגה, מה שפוגע בסיכוייה לעבור בסנאט המפולג 50-50, המפלגה עשתה שינוי כיוון מהצעת החוק כבר לפני כמה שבועות. כעת, לאחר כישלון של ניסיון נפרד לשנות חוקים הנוגעים לזכות ההצבעה, הדמוקרטים פונים שוב לתוכנית הכלכלית, שהנשיא ג'ו ביידן אמר שהמפלגה עשויה לחלק לכמה הצעות חוק נפרדות.

יושבת הראש של בית הנבחרים ננסי פלוסי (דמוקרטית מקליפורניה) אמרה ביום חמישי שהדמוקרטים לא יבקשו להעביר את הצעת החוק בצורת כמה חוקים נפרדים בגלל בעיות פרוצדורליות שהדבר עלול לעורר. אבל המפלגה כנראה תצטרך להקטין עוד יותר את שאיפותיה, אמרה פלוסי.

"מה שהנשיא מכנה כ'פיסות' שונות, אני מקווה שזו תהיה הצעת חוק גדולה; היא עשויה להיות קטנה יותר אבל עדיין תהיה בקנה מידה משמעותי", אמרה. היא הוסיפה כי הדמוקרטים עשויים לשנות את שם הצעת החוק, שכעת מכונה ההצעה לבנות מחדש טוב יותר (Build back Better Act).

נכונות לפשרות מכיוון הבית הלבן

עדיין, הדמוקרטים בגבעת הקפיטול אמרו שדבריו של ביידן מראים באופן מובהק יותר שהבית הלבן יהיה מכון לעשות שינויים גדולים בחבילה הכלכלית במאמץ להגיע להסכם. ביידן, עוזרים בבית הלבן ודמוקרטים בגבעת הקפיטול החלו לזהות עדיפויות לחבילה מתוקנת: כ־500 מיליארד דולר בתמריצים להקטנת פליטות פחמן, שמנצ'ין אמר שיתמוך בהן, וכן צעדים שנועדו להקטין את עלויות החוקים שנוגעים לבריאות ולתוכניות הטיפול בילדים.

הסעיפים הנוגעים לבריאות כנראה יכללו הארכה של הסובסידיות על פרמיות של ביטוחים ומתן הסמכות לממשלה לנהל מו"מ על המחירים של כמה תרופות מרשם, כך אמרו מחוקקים ועוזריהם. הדמוקרטים רוצים גם תוכנית של טיפול בילדים לכל השכבות, לצד סובסידיות לטיפול בילדים, כחלק מהניסיון לנסח הצעת חוק חלופית.

חבילה שכזו עלולה להותיר תוכניות מסוימות מחוץ להצעת החוק כפי שעברה בבית הנבחרים, כולל המימון לדיור והרחבת חקיקת "מדיקייר" כך שתכלול טיפולי שמיעה. הדמוקרטים כבר זנחו יוזמות רבות, כולל יצירת תוכנית חופשה בתשלום של 12 שבועות והיוזמה לממן לימודים גבוהים, וההצעה הנוכחית אמורה להתאים את חבילת החקיקה לדרישות מצביעים הנוטים למרכז.

כל הדיונים המוקדמים בקרב הדמוקרטים בנויים על הניסיון לזכות בתמיכתו של מנצ'ין, שאמר ביום חמישי שהמפלגה תצטרך להתחיל מחדש את המאמץ לנסח את הצעת החוק, תהליך שאורך כחודש.

האם הצעת החוק המתוקנת תשפיע על האינפלציה?

"אני מקווה לשוחח עם כולם ולהתחיל מדף חלק" אמר מנצ'ין. "פשוט נתחיל מאפס מתי שנתחיל".

הוא גם ביטא חשש לגבי האינפלציה, ואמר שהצעת חוק נרחבת עלולה להחריף אותה.

"הדבר העיקרי שאנו צריכים לעשות הוא לדאוג לאינפלציה, לסדר את העניינים הפיננסיים, להשיג חוקי מס שעובדים, לטפל בחברות התרופות שתוקעות אנשים עם מחירים גבוהים מדי, אנחנו יכולים לתקן את כל זה. אנחנו יכולים לעשות הרה דברים טובים" אמר.

הדמוקרטים משתמשים בנוהל המכונה השלמה על מנת להעביר את החבילה. במסגרת ההליך, מחוקקים יכולים להעביר חוקים הנוגעים למסים ולהוצאות ברוב פשוט בסנאט ולוותר על הרף של 60 קולות הנחוץ להצעות חוק אחרות. אבל לנוהל הזה יש גם מגבלות, למשל כל כמה זמן מותר להפעיל אותו, וזה ימנע מהדמוקרטים להעביר הרבה הצעות במסגרת הליך השלמה.

דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי אמרה ביום שישי שהדמוקרטים ממוקדים בהצעת חוק שעשויה לעבור דרך השלמה, במקום לנסות לפצל ממנה חלקים שונים ולהשיג עבור כל אחד מהם בנפרד 10 קולות של רפובליקאים.

"אנחנו הולכים לנסות להשיג מה שנצליח מתוך סדר העדיפויות של Build Back Better שניתן להשיג בעזרת 50 קולות", אמרה.

כשיצא נגד הצעת החוק בדצמבר, התבטא מנצ'ין נגד התוכנית של הדמוקרטים לממן תוכניות רבות בטווח הקצר מתוך תקווה שיוארכו אחר כך, כי אמר שזה יסווה את עלותן האמיתית. כעת פועלים הדמוקרטים לבחור ליבה קטנה יותר של יוזמות למימון בטווח ארוך יותר, בזמן שהם נזהרים שתג המחיר הכולל לא יעבור סכום של 1.75 טריליון דולר. בעבר ציין מנצ'ין שהוא עשוי לתמוך בהוצאה בסכום כזה.

"אנחנו צריכים להעביר כמה שיותר מעבר לקו הסיום", אמרה הסנאטורית אליזבת וורן. "זה קשה בגלל שיש לנו רוב רזה במיוחד והמשמעות היא שצריך כל אחד מהקולות ולכן אנחנו צריכים לעשות מה שצריך כדי להשיג כל אחד מהקולות".

הדמוקרטים יתמודדו עם בחירה קשה במיוחד על הגדלת הטבות המס על ילדים, מרכיב מרכזי של ההצעה שעברה בבית הנבחרים ונושא שמנצ'ין מתח עליו ביקורת שוב ושוב. המפלגה קיוותה להמשיך לתת הטבות מס נדיבות יותר על ילדים לקבוצה גדולה יותר של אמריקאים בתשלומים חודשיים.

הטבות המס המורחבות פקעו מתוקפן בסוף 2021, והדמוקרטים החלו לבחון איך להחיות גרסה מצומצמת שלהן שתזכה לתמיכתו של הסנאטור מנצ'ין. למרות המכה לכמה דמוקרטים בגבעת הקפיטול, אמר ביידן ביום רביעי שהמפלגה עשויה לא לכלול שום הרחבה של הטבת המס על ילדים בהצעת חוק מתוקנת.

חבר בית הנבחרים ריצ'רד ניל (דמוקרט ממסצ'וסטס), יושב הראש של ועדת הדרכים והאמצעים, אמר שיבקש לשנות את הרחבת הטבת המס באופן שיהיה מוסכם על הסנאטור מנצ'ין.

"אני חושב שהטבת המס על ילדים מאוד פופולרית בשדולה דמוקרטית", אמר. "אנחנו צריכים לקבוע במה ג'ו מנצ'ין תומך".

מהצד של המשוואה של הכנסות, צופים הדמוקרטים שהגדלות המסים המוצעות שלהם יזכו בתמיכת הסיעה, אם כי מנצ'ין ביטא תסכול מכך שהמפלגה התרחקה מהעלאות המסים לחברות ולאנשים עשירים. המפלגה הסירה את העלאות המס האלה מהחבילה על מנת למלא אחר רצונה של הסנאטורית קירסטן סינמה (דמוקרטית מאריזונה).

המפלגה תצטרך להתמודד גם עם דרישות להסיר את התקרה להטבות מיסי מדינה ומסים מקומיים, העומדת כיום על 10,000 דולר. דמוקרטים ממדינות בהן המס גבוה, כמו ניו יורק וניו ג'רזי הפכו את העלאות התקרה, שהרפובליקאים קבעו בחוק המס מ־2017 כעדיפות בהצעת החוק. דמוקרטים אחרים אמרו שהעלאה תקרת המס מיטיבה בעיקר עם אמריקאים המרוויחים משכורות גבוהות.

קבוצה של שלושה דמוקרטים בבית הנבחרים אמרה שוב ביום חמישי שכל עסקה תצטרך לכלול סעיפים הנוגעים למיסי מדינה ומסים מקומיים, המכונים בארה"ב הטבות מס SALT.

"אנו תומכים בסדר העדיפויות של הנשיא, ואם יש מאמץ לכלול בזה שינוי בחוקי המס, אז תיקון של SALT חייב להיות חלק מזה. ללא SALT, לא יהיה הסכם", אמרו חברי בית הנבחרים טום סואוצי (דמוקרט מניו יורק), מייקי שריל (דמוקרט מניו ג'רזי) וג'וש גוטהיימר (דמוקרט מניו ג'רזי).

עוד כתבות

חקירה בספרד: חברה מכרה פלדה לתעשייה הצבאית הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שורה של חברות ביטחוניות אמריקאיות זכו לחוזי ענק עם ישראל, חברה ספרדית תחת חקירה בחשד לסיוע בייצור נשק ישראלי, ובבריטניה מכחישים של-BBC יש הטיה נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

נתון בשבוע

סופטבנק חיסלה את החזקותיה באנבידיה: האם המשקיעים צריכים לדאוג?

ההודעה של סופטבנק, מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, על מכירת כל החזקותיה באנבידיה, העלתה חששות בקרב המשקיעים ● האם מדובר בחוסר אמון בענקית השבבים ובתחום הבינה המלאכותית? ● מה עומד מאחורי המהלך, והאם הוא בכלל מוצדק?

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את ציפיות האנליסטים ברבעון השלישי, אך הנמיכה את תחזית הרווח השנתית; "רואים המשך תאוצה בתנופת ה-AI"

נייס הציגה צמיחה דו־ספרתית ברווח הנקי של הרבעון השלישי, שהסתכם ב-145 מיליון דולר, אך עדכנה כלפי מטה את תחזית הרווח השנתית בכ-1.5% ● החברה דיווחה גם על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות הענן, הודות לפעילות בתחום ה-AI ● זינקה בת"א ומזנקת בכ-6% בוול סטריט

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

ההשכלה הטכנולוגית קריטית למשק / צילום: Shutterstock, NDAB Creativity

ההשכלה הטכנולוגית קריטית למשק, אבל השורות לא מתרחבות

במשך עשרות שנים המכללות הטכנולוגיות נמצאות במשבר ● החלטה מ־2023 ניסתה לשנות את המגמה, אבל גם היא לא הביאה לשינוי ממשי בשטח ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לחיזוק ההשכלה הטכנולוגית

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

שער הדולר מגלה תמונה חלקית: השקל חזק יותר ממה שנראה

המטבע המקומי שבר את שיא כל הזמנים מול סל המטבעות, ומתקרב בצעדי ענק לנקודה שבה לא היה כבר 4 שנים אל מול הדולר ● בין הסיבות: העליות בוול סטריט שגורמות למוסדיים למכור דולרים והירידה בסיכונים הגאו־פוליטיים ● האם בנק ישראל עשוי להתערב?

תכני yes בשירות הטלוויזיה של פרטנר / צילום: פרטנר tv+

חשש לפגיעה בתחרות? התלונות בשוק על yes לאחר עסקת פרטנר

yes למעשה מנהלת את עסקאות התוכן המשותפות של פרטנר מול ספקים, וכך יש לה כוח מיקוח גדול יותר של 760 אלף הלקוחות של שתי החברות ● לגלובס נודע כי לרשות התחרות הוגשו מספר תלונות על פגיעה בעצמאותה של פרטנר, וכי הרשות פתחה בבדיקה ● גורמים ב-yes: "גופים מונופוליסטיים עושים הכול כדי לחבל בעסקה"

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

אורן שובל ודניאל רמות, מייסדי ויה / צילום: יח''צ

הדוחות הראשונים של ויה: ההכנסות זינקו, ההפסד גדל

חברת ויה, שפיתחה טכנולוגיה לתחום התחבורה הציבורית החכמה, הונפקה בבורסת ניו יורק לפני כחודשיים ורושמת מאז תשואה חיובית של 9.8%, כשהיא נסחרת כיום לפי שווי של כ-4 מיליארד דולר ● ההפסד הנקי החשבונאי שלה גדל ב-73% ל-36.9 מיליון דולר, אך ההפסד הנקי המתואם התכווץ ב-33% ל-9.7 מיליון דולר

הדמיה של מרכז הדיפ-טק של Awz בישראל שיוקם באזור התעשייה החדש טרה-פארק באשקלון / הדמיה: גליל הנדסה

הקרן הקנדית שרוצה להקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה של 5 מיליארד שקל

חברת השקעות הדיפנס-טק הקנדית עוז (Awz) של ירון אשכנזי, בה משמשים כיועצים גם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי והמפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, מתכננת להקים מפעל שבבים חדש בישראל ● מדובר בתוכנית גרנדיוזית שסך ההשקעה הכולל בה עשוי להגיע ל-40 מיליארד שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט בעקבות הדוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● פריון נטוורק מזנקת בוול סטריט, בעקבות תוצאות חיוביות שפרסמה בתמיכת הצמיחה בהכנסות ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה ● גם מניית מטריקס זינקה, כאשר הרכישות סידרו למטריקס רבעון מצוין

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

אחרי שהימר נגד פלנטיר ואנבידיה: הצעד המפתיע של מייקל ברי

המשקיע שחזה את המשבר הפיננסי של 2008, הסיר את רישומה של קרן ההון סיכון שלו ברשות ני"ע האמריקאית ● ברי נקלע לעימות חזיתי מול מנכ"ל פלנטיר בשבוע שעבר, לאחר שדווח כי ביצע הימור בהיקף של 912 מיליון דולר נגד החברה ● כעת הוא טוען כי היקף ההימור היה בעצם 9.2 מיליון דולר, וכי הוא בדרך "הלאה לדברים יותר טובים"

מצטיידים במכלי מים בטהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

טהרן מתייבשת: בצורת ותשתיות חלשות מאיימות להשאיר את בירת איראן בלי מים

נזקים בעקבות המלחמה, מטבע מקומי שמתרסק וסנקציות בינלאומיות הופכים, כך מתברר, לבעיות משניות באיראן ● הפאניקה האמיתית: בצורת והזנחת תשתיות מאיימות להותיר את הבירה בלי מים

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

הם חדים בגיל 80 כמו שהיו בגיל 50, והסוד שלהם הוא לא התעמלות

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

הדמיית הפרויקט בראשון לציון / הדמיה: A-studio

בראשון לציון מקדמים: מגדל בן 50 קומות במרכז העיר

שתי תוכניות ענק בראשל"צ מתוכננות ע"י הוועדה המחוזית מרכז ● רובי קפיטל תממן את פרויקט הפינוי-בינוי הראשון בשטחים ● עיריית ת"א מחמירה את דרישות הבטיחות באתרי עבודה ובנייה ● וגם: חברת מיינדספייס, המציעה חללי עבודה להשכרה, פותחת מתחם עבודה חדש בפ"ת ● חדשות השבוע בנדל"ן