גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת F-16 לטורקיה יכולה לתקן את היחסים עם ארה"ב, אך המתיחות עם רוסיה מפריעה

חברי קונגרס משתי המפלגות מתנגדים למכירה אפשרית של מטוסי הקרב האמריקאים לטורקיה בשל היחסים החמים בין ארדואן לבין פוטין

ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press
ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press

ממשלו של ג'ו ביידן שוקל הצעה טורקית לרכוש טייסת של מטוסי F-16 - הצעה שאמורה לנרמל בחזרה את השותפות הביטחונית שהתנתקה בין ארה"ב וטורקיה, כך אומרים בכירים באנקרה. אולם, בשלב זה המכירה נתקלת בהתנגדות מצד חברי קונגרס המבקרים את קשריה הגוברים והולכים של טורקיה עם רוסיה.

פקידים בכירים בטורקיה אומרים שההסכם עשוי להוות חבל הצלה ליחסי טורקיה וארה"ב, שנפגעו לאחר שנים שבהן טורקיה רכשה נשק רוסי - מהלך שגם מנוגד לאינטרסים האמריקאים במלחמה בסוריה וכן לביקורת האמריקאית לגבי רקורד זכויות האדם של אנקרה. בשתי המדינות, אומרים אנליסטים שביטול המכירה עלול לדחוף את אנקרה אפילו קרוב יותר למוסקבה.

האפשרות למכירת מטוסי ה־F-16 לטורקיה, חברה בברית נאט"ו, עולה כעת בעוד רוסיה בוחנת עד כמה הברית הצפון־אטלנטית נחרצת לגבי גבול אוקראינה, אליו היא שלחה עשרות אלפי חיילים וגרמה לחששות מכך שתפלוש למדינה.

שורשי העסקה נזרעו אי־שם בסוף שנות התשעים, כשטורקיה הצטרפה לקונסורציום בהובלה אמריקאית לבניית מטוס הקרב המתקדם, F-35.

טורקיה רוכשת מערכת טילים רוסית

ב־2017, החליטה אנקרה לרכוש את מערכת הגנת הטילים הרוסית S-400 על אף התנגדותה של ארה"ב, שחששה שרוסיה תפרוץ למערכות ה־F-35. בתגובה, סילקה ארה"ב את טורקיה מהתוכנית לפיתוח המטוס שנתיים לאחר מכן.

כשה־F-35 הפך לבלתי נגיש, מטוסי ה־F-16 החדשים היו התחליף למטוסי ה־F-16 המזדקנים ומטוסי ה־F-4 של חיל האוויר הטורקי.

אך המכירה הנוכחית נתקלה בחומה מצד חלק מהמחוקקים האמריקאים שמסתכלים בעין רעה על רכישת מערכת S-400; וכן על מערכת היחסים הקרובה של הנשיא הטורקי, רג'פ טייפ ארדואן, עם מקבילו הרוסי, ולדימיר פוטין; וגם על המדיניות הטורקית הכללית באזור המזרח התיכון - כך אמרו פקידים בכירים אמריקאים ועוזרי מחוקקים בקונגרס.

מערכת יחסים טובה עם רוסיה

ממשל ביידן לא ציין עדיין אם יתמוך בהסכם למכירת F-16 לטורקיה. חוקי הגבלת מכירת כלי נשק מחייבים את הממשל להודיע לקונגרס על מכירות נשק למדינות זרות. דבר זה נותן למחוקקים הזדמנות לבחון את ההסכמים ולהתנגד או לנסות לחסום אותם.
מכירה כזו "תיתקל במהמורות בדרך", אמר עוזר בקונגרס. "השאלה היא אם המהמורות יפרקו את העסקה, או שהיא תצליח לשרוד אותן", הוא הוסיף.

העסקה העומדת על הפרק מדגימה את סוגיות הביטחון הלאומי המורכבות ביחסים בין ארה"ב לטורקיה, החברה בנאט"ו ונחשבת למעצמה אזורית, שבה גם ממוקמים אלפי חיילים אמריקאים.

מערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין וושינגטון לבין אנקרה נעשתה מתוחה בשנים האחרונות לאחר שארדואן החל להתקרב יותר ויותר לרוסיה. טורקיה גם תקפה מיליציות כורדיות בסוריה שנתמכו על ידי ארה"ב. הוכחה למערכת היחסים החמימה עם רוסיה אפשר לראות בהצעתו של ארדואן מנובמבר לתווך בסכסוך בין אוקראינה לרוסיה.

שיתוף פעולה כלכלי עם רוסיה

ארה"ב דנה עם בכירים באנקרה במכירה, כך על פי גורמים בטורקיה. לדברי מקור שמעורה בשיחות בין המדינות, היועץ ראשי של ארדואן, איברהים קאלין, ניסה לברר מה קורה עם העסקה לפני כשבועיים בשיחה עם היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן ב־10 בינואר. דובר של המועצה לביטחון לאומי סירב להגיב.

"בין ארה"ב לטורקיה קיימים קשרי ביטחון הדדיים עמוקים וארוכי שנים. היכולת של טורקיה לפעול במסגרת נאט"ו נותרת בעדיפות גבוהה", אמר דובר של מחלקת המדינה האמריקאית. יצוין, כי כמה מדינות החברות בנאט"ו מטיסות מטוסי קרב מדגם F-16, כולל טורקיה.

הציר הרוסי־טורקי אינו כולל רק את עסקת המכירה של ה־S-400. ארדואן אמר בסתיו האחרון שהוא דן עם רוסיה בהגדלת שיתוף הפעולה הכלכלי, כולל על מטוסי קרב ומנועים של מטוסי קרב.

בכירים טורקיים כיום ובעבר אמרו שעסקת ה־F-16, אם תאושר, יכולה לעצור את גלישת טורקיה לכיוון רוסיה. "טורקיה היא שחקנית חשובה במשחק וצריך לשמור אותה לצד המערב", אמר אילנור צ'ביק, יועץ מדיניות חוץ בכיר לארדואן.

רכישת מערכת הטילים S-400 גרמה לקרע בין שתי המדינות שעדיין לא תוקן. צ'ביק אמר שטורקיה עדיין לא פרסה את סוללות הטילים, אם כי ארדואן אמר שהוא רוצה לרכוש מערכות נוספות.

"מכירת ה־F-16 היא דרך טובה לצאת מזה", אמר ג'יימס ג'פרי, בעברו שגריר ארה"ב בטורקיה וכיום חבר ב"מרכז ווילסון", מכון מחקר בוושינגטון. "הבעיה היא שיש גישה כל כך שלילית לגבי טורקיה, בייחוד בקונגרס האמריקאי, שאני חושש שאנשים הולכים לסרב לכך".

העסקה נתקלת בספקנות משמעותית אצל סנאטורים מרכזיים המתנגדים לרכישה הטורקית של מערכת הגנת הטילים הרוסית, כך אמרו עוזרי מחוקקים בקונגרס. מנהיגי ועדת יחסי החוץ של הסנאט רוברט מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) וג'יימס ריש (רפובליקאי מאיידהו) עדיין לא הודיעו באופן ציבורי על עמדתם לגבי העסקה.

קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות, כולל חברים ב"שדולה ההלנית" הפרו־יוונית, הביעה התנגדות לעסקה בכמה מכתבים שנשלחו בשנה שעברה למזכיר מחלקת המדינה, אנטוני בלינקן. אלה ציינו את הרכישה הטורקית של כלי נשק רוסיים ואת הסכסוך הטורקי עם יוון לגבי גבולות ימיים בים התיכון.

"אנחנו חוששים ממכירת ציוד צבאי אם טורקיה תמשיך לנהוג באופן תוקפני כלפי קפריסין והאיים היווניים", אמרה חברת בית הנבחרים ניקול מליוטאקיס (רפובליקאית מניו יורק). "אנו חוששים לכך שהקניין הרוחני שלנו ישותף עם רוסיה". כמו כן, הוסיפה מליוטאקיס, כי מבחינות רבות "טורקיה פועלת כמו מדינה יריבה".

עונש למוסד הביטחוני לא הפוליטי

בכירים טורקים כיום ובעבר אומרים, שביטול עסקת ה־F-16 יהיה עונש לממסד הביטחוני הטורקי, שנותר ברובו מתואם עם ארה"ב ומתנגד לרוסיה על אף יחסיו של ארדואן עם פוטין.

"הם צריכים את כלי הטיס האלה", אמר צ'רלס פורסטר, אנליסט מוביל בג'יינס, מגזין ביטחון מוביל. "האתגר מבחינתם, עם זאת, הוא שהסיפור של ה־S-400 לא באמת נפתר מבחינה ציבורית".

אם טורקיה לא תוכל לרכוש מטוסי קרב אמריקאיים היא תוכל ללכת לעשות קניות במוסקבה, שמציעה לה את מטוסי הקרב Su-35 ו־Su-57 החמקן, וכן את מטוס הקרב החמקן מדור חמישי של רוסיה, כך אמרו אנליסטים.

"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה?

סנקציות בריטיות על פלישה טורקית לסוריה יפגעו ברכישה הטורקית של מטוס הקרב האירופאי "טייפון", וצרפת לא צפויה לאשר מכירה של מטוסי "רפאל" שלה מתוצרת "דאסו", בין היתר בגלל שמכרה מטוסי קרב ליריבתה של טורקיה, יוון, רק בשנה שעברה, מסביר פורסטר.

פקידים טורקיים בכירים אמרו שאנקרה לא תצטרף למחנה הרוסי, אבל אנליסטים אומרים שקריסה של עסקת ה־F-16 עלולה לדחוף את ארדואן קרוב יותר למוסקבה.
"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה", אמר השגריר לשעבר ג'פרי. "ואז תהיה לך הסתחררות כלפי מטה של האשמות ורגשות רעים, וזה רק יחזק הליכה בכיוון הלא־נכון, זו הסיבה שה־F-16 כל כך חשוב".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים