גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת F-16 לטורקיה יכולה לתקן את היחסים עם ארה"ב, אך המתיחות עם רוסיה מפריעה

חברי קונגרס משתי המפלגות מתנגדים למכירה אפשרית של מטוסי הקרב האמריקאים לטורקיה בשל היחסים החמים בין ארדואן לבין פוטין

ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press
ארדואן, פוטין וביידן / צילום: Associated Press

ממשלו של ג'ו ביידן שוקל הצעה טורקית לרכוש טייסת של מטוסי F-16 - הצעה שאמורה לנרמל בחזרה את השותפות הביטחונית שהתנתקה בין ארה"ב וטורקיה, כך אומרים בכירים באנקרה. אולם, בשלב זה המכירה נתקלת בהתנגדות מצד חברי קונגרס המבקרים את קשריה הגוברים והולכים של טורקיה עם רוסיה.

פקידים בכירים בטורקיה אומרים שההסכם עשוי להוות חבל הצלה ליחסי טורקיה וארה"ב, שנפגעו לאחר שנים שבהן טורקיה רכשה נשק רוסי - מהלך שגם מנוגד לאינטרסים האמריקאים במלחמה בסוריה וכן לביקורת האמריקאית לגבי רקורד זכויות האדם של אנקרה. בשתי המדינות, אומרים אנליסטים שביטול המכירה עלול לדחוף את אנקרה אפילו קרוב יותר למוסקבה.

האפשרות למכירת מטוסי ה־F-16 לטורקיה, חברה בברית נאט"ו, עולה כעת בעוד רוסיה בוחנת עד כמה הברית הצפון־אטלנטית נחרצת לגבי גבול אוקראינה, אליו היא שלחה עשרות אלפי חיילים וגרמה לחששות מכך שתפלוש למדינה.

שורשי העסקה נזרעו אי־שם בסוף שנות התשעים, כשטורקיה הצטרפה לקונסורציום בהובלה אמריקאית לבניית מטוס הקרב המתקדם, F-35.

טורקיה רוכשת מערכת טילים רוסית

ב־2017, החליטה אנקרה לרכוש את מערכת הגנת הטילים הרוסית S-400 על אף התנגדותה של ארה"ב, שחששה שרוסיה תפרוץ למערכות ה־F-35. בתגובה, סילקה ארה"ב את טורקיה מהתוכנית לפיתוח המטוס שנתיים לאחר מכן.

כשה־F-35 הפך לבלתי נגיש, מטוסי ה־F-16 החדשים היו התחליף למטוסי ה־F-16 המזדקנים ומטוסי ה־F-4 של חיל האוויר הטורקי.

אך המכירה הנוכחית נתקלה בחומה מצד חלק מהמחוקקים האמריקאים שמסתכלים בעין רעה על רכישת מערכת S-400; וכן על מערכת היחסים הקרובה של הנשיא הטורקי, רג'פ טייפ ארדואן, עם מקבילו הרוסי, ולדימיר פוטין; וגם על המדיניות הטורקית הכללית באזור המזרח התיכון - כך אמרו פקידים בכירים אמריקאים ועוזרי מחוקקים בקונגרס.

מערכת יחסים טובה עם רוסיה

ממשל ביידן לא ציין עדיין אם יתמוך בהסכם למכירת F-16 לטורקיה. חוקי הגבלת מכירת כלי נשק מחייבים את הממשל להודיע לקונגרס על מכירות נשק למדינות זרות. דבר זה נותן למחוקקים הזדמנות לבחון את ההסכמים ולהתנגד או לנסות לחסום אותם.
מכירה כזו "תיתקל במהמורות בדרך", אמר עוזר בקונגרס. "השאלה היא אם המהמורות יפרקו את העסקה, או שהיא תצליח לשרוד אותן", הוא הוסיף.

העסקה העומדת על הפרק מדגימה את סוגיות הביטחון הלאומי המורכבות ביחסים בין ארה"ב לטורקיה, החברה בנאט"ו ונחשבת למעצמה אזורית, שבה גם ממוקמים אלפי חיילים אמריקאים.

מערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין וושינגטון לבין אנקרה נעשתה מתוחה בשנים האחרונות לאחר שארדואן החל להתקרב יותר ויותר לרוסיה. טורקיה גם תקפה מיליציות כורדיות בסוריה שנתמכו על ידי ארה"ב. הוכחה למערכת היחסים החמימה עם רוסיה אפשר לראות בהצעתו של ארדואן מנובמבר לתווך בסכסוך בין אוקראינה לרוסיה.

שיתוף פעולה כלכלי עם רוסיה

ארה"ב דנה עם בכירים באנקרה במכירה, כך על פי גורמים בטורקיה. לדברי מקור שמעורה בשיחות בין המדינות, היועץ ראשי של ארדואן, איברהים קאלין, ניסה לברר מה קורה עם העסקה לפני כשבועיים בשיחה עם היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן ב־10 בינואר. דובר של המועצה לביטחון לאומי סירב להגיב.

"בין ארה"ב לטורקיה קיימים קשרי ביטחון הדדיים עמוקים וארוכי שנים. היכולת של טורקיה לפעול במסגרת נאט"ו נותרת בעדיפות גבוהה", אמר דובר של מחלקת המדינה האמריקאית. יצוין, כי כמה מדינות החברות בנאט"ו מטיסות מטוסי קרב מדגם F-16, כולל טורקיה.

הציר הרוסי־טורקי אינו כולל רק את עסקת המכירה של ה־S-400. ארדואן אמר בסתיו האחרון שהוא דן עם רוסיה בהגדלת שיתוף הפעולה הכלכלי, כולל על מטוסי קרב ומנועים של מטוסי קרב.

בכירים טורקיים כיום ובעבר אמרו שעסקת ה־F-16, אם תאושר, יכולה לעצור את גלישת טורקיה לכיוון רוסיה. "טורקיה היא שחקנית חשובה במשחק וצריך לשמור אותה לצד המערב", אמר אילנור צ'ביק, יועץ מדיניות חוץ בכיר לארדואן.

רכישת מערכת הטילים S-400 גרמה לקרע בין שתי המדינות שעדיין לא תוקן. צ'ביק אמר שטורקיה עדיין לא פרסה את סוללות הטילים, אם כי ארדואן אמר שהוא רוצה לרכוש מערכות נוספות.

"מכירת ה־F-16 היא דרך טובה לצאת מזה", אמר ג'יימס ג'פרי, בעברו שגריר ארה"ב בטורקיה וכיום חבר ב"מרכז ווילסון", מכון מחקר בוושינגטון. "הבעיה היא שיש גישה כל כך שלילית לגבי טורקיה, בייחוד בקונגרס האמריקאי, שאני חושש שאנשים הולכים לסרב לכך".

העסקה נתקלת בספקנות משמעותית אצל סנאטורים מרכזיים המתנגדים לרכישה הטורקית של מערכת הגנת הטילים הרוסית, כך אמרו עוזרי מחוקקים בקונגרס. מנהיגי ועדת יחסי החוץ של הסנאט רוברט מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) וג'יימס ריש (רפובליקאי מאיידהו) עדיין לא הודיעו באופן ציבורי על עמדתם לגבי העסקה.

קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות, כולל חברים ב"שדולה ההלנית" הפרו־יוונית, הביעה התנגדות לעסקה בכמה מכתבים שנשלחו בשנה שעברה למזכיר מחלקת המדינה, אנטוני בלינקן. אלה ציינו את הרכישה הטורקית של כלי נשק רוסיים ואת הסכסוך הטורקי עם יוון לגבי גבולות ימיים בים התיכון.

"אנחנו חוששים ממכירת ציוד צבאי אם טורקיה תמשיך לנהוג באופן תוקפני כלפי קפריסין והאיים היווניים", אמרה חברת בית הנבחרים ניקול מליוטאקיס (רפובליקאית מניו יורק). "אנו חוששים לכך שהקניין הרוחני שלנו ישותף עם רוסיה". כמו כן, הוסיפה מליוטאקיס, כי מבחינות רבות "טורקיה פועלת כמו מדינה יריבה".

עונש למוסד הביטחוני לא הפוליטי

בכירים טורקים כיום ובעבר אומרים, שביטול עסקת ה־F-16 יהיה עונש לממסד הביטחוני הטורקי, שנותר ברובו מתואם עם ארה"ב ומתנגד לרוסיה על אף יחסיו של ארדואן עם פוטין.

"הם צריכים את כלי הטיס האלה", אמר צ'רלס פורסטר, אנליסט מוביל בג'יינס, מגזין ביטחון מוביל. "האתגר מבחינתם, עם זאת, הוא שהסיפור של ה־S-400 לא באמת נפתר מבחינה ציבורית".

אם טורקיה לא תוכל לרכוש מטוסי קרב אמריקאיים היא תוכל ללכת לעשות קניות במוסקבה, שמציעה לה את מטוסי הקרב Su-35 ו־Su-57 החמקן, וכן את מטוס הקרב החמקן מדור חמישי של רוסיה, כך אמרו אנליסטים.

"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה?

סנקציות בריטיות על פלישה טורקית לסוריה יפגעו ברכישה הטורקית של מטוס הקרב האירופאי "טייפון", וצרפת לא צפויה לאשר מכירה של מטוסי "רפאל" שלה מתוצרת "דאסו", בין היתר בגלל שמכרה מטוסי קרב ליריבתה של טורקיה, יוון, רק בשנה שעברה, מסביר פורסטר.

פקידים טורקיים בכירים אמרו שאנקרה לא תצטרף למחנה הרוסי, אבל אנליסטים אומרים שקריסה של עסקת ה־F-16 עלולה לדחוף את ארדואן קרוב יותר למוסקבה.
"הם עלולים לפנות לרוסים לעזרה", אמר השגריר לשעבר ג'פרי. "ואז תהיה לך הסתחררות כלפי מטה של האשמות ורגשות רעים, וזה רק יחזק הליכה בכיוון הלא־נכון, זו הסיבה שה־F-16 כל כך חשוב".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר