גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתמכות הגרמנית על גז רוסי מגבילה את האפשרויות של אירופה במשבר באוקראינה

ברלין תהיה פגיעה אם המערב יטיל סנקציות על רוסיה לגבי אוקראינה ומוסקבה תגיב בהפסקת ייצוא הגז

מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy
מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy

התלות של גרמניה בגז רוסי הותירה את אירופה ללא אופציות להטיל סנקציות על מוסקבה אם תפלוש לאוקראינה - ואת גרמניה עצמה פגיעה אם רוסיה תחליט להפסיק לייצא גז למערב.

החלטה מלפני עשרים שנה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית וצעדים מהעת האחרונה לצמצם את התלות בפחם במאמץ להוריד את פליטות הפחמן הדו חמצני הביאו את גרמניה למצב בו היא תלויה בגז הרוסי יותר מהמדינות השכנות לה, לא רק לחימום אלא גם לייצור חשמל.

השנה, שלושה כורי החשמל הגרעיניים האחרונים במדינה ייסגרו, בדיוק בזמן שגרמניה מתמודדת עם כמה ממחירי האנרגיה הגבוהים ביותר בעולם המפותח. כל מפעלי הפחם הגרמניים אמורים להיסגר עד 2038.

כשגז זול זרם מרוסיה באופן אמין במשך עשורים, ממשלות עוקבות בגרמניה מעולם לא בנו תשתית לייבוא של גז מעובה, שיקר יותר להביאו מהיצואנים הגדולים כמו ארה"ב או קטאר. כיום אין במדינה טרמינל גפ"מ משלה.

גרמניה הפכה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם

הגורמים האלה השתלבו להפיכתה של גרמניה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם. היא מביאה יותר מחצי מיבוא הגז שלה מרוסיה לעומת כ־40% בממוצע מהאיחוד האירופי, על פי סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד Eurostat.

הקטנת השימוש באנרגיה גרעינית ועזיבת הפחם משמעותם שהיחס הזה צפוי לגדול. נורד סטרים 2, צינור שהושלם בשנה שעברה וכעת מחכה לאישור רשמי מהרגולטור הגרמני, יכפיל את התפוקה שלו לייצוא גז רוסי למדינה, שכעת עובר בצינור המקביל נורד סטרים 1.

"ההחלטה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית ופחם באותו זמן הפכה את גרמניה לתלויה לגמרי בגז הרוסי ופגיעה לאפשרות שרוסיה תשתמש באנרגיה כנשק", אמר גוסטב גרסל, עמית מדיניות בכיר במועצה האירופית ליחסי חוץ, מכון מחקר.

בכירים בממשלתו של הקנצלר אולף שולץ - שמפלגתו - הסוציאל־דמוקרטים, באופן מסורתי תמכה ביחסים קרובים עם רוסיה - אמרו בשיחות סגורות שיכניסו את התוכנית להפעיל את נורד סטרים 2 למגירה אם הרוסים יפעלו בתוקפנות.

באופן פומבי, לא עשה שולץ שום מחויבות כזו על אף בקשות חוזרות מצד וושינגטון ובנות ברית אחרות. הקנצלר התבטא באופן דומה לקודמתו אנגלה מרקל, שפיקחה על בניית נורד סטרים 2, ואמר שהצינור הוא פרויקט של הסקטור הפרטי שצריך להתייחס אליו בנפרד מהדיונים הפוליטיים.

בעוד שהקרמלין לאחרונה הפך את הגז לכלי נשק בדיונים עם מזרח אירופה, וצמצם אספקה על מנת להפעיל לחץ פוליטי, רוסיה מעולם לא פעלה כך נגד גרמניה, כך אמר אריך ואד, גנרל גרמני בדימוס ויועץ ביטחון לממשלה. זה מה שעיצב את הגישה החיובית לרוסיה כספקית אנרגיה אמינה.

הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק פוליטי

אבל זה משתנה: סוכנות האנרגיה הבינלאומית אמרה מוקדם יותר החודש שרוסיה אחראית במידה רבה למחסור בגז באירופה ושגזפרום, יצואנית הגז הרוסית בבעלות המדינה, הקטינה את הייצוא לאירופה ברבעון הרביעי בזמן שהמחירים היו גבוהים. הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק גיאופוליטי ואמר שהוא מקיים את כל המחויבויות החוזיות שלו.

הרבה ממשלוחי הגז של רוסיה לאירופה מתועלים דרך צינורות העוברים באוקראינה, שחלקם נבנו עוד בעידן הסובייטי. האפשרות להחליף אותם במשלוחי גז ישירים לגרמניה יכולה לאפשר לרוסיה להילחם באוקראינה בלי לדאוג לכך שהאספקה תיקטע, אמר גרסל.

"הזהרנו מפני תסריט כזה במשך שנים, וכעת הוא מתגשם", אמר. "הביטחון של כל הסדר האירופי מוטל על הכף, וגרמניה צריכה להיות מוכנה לשלם מחיר כדי להגן עליו".

גזפרום שולטת במספר מתקני אצירת גז הפזורים ברחבי גרמניה, וביניהם כמה מהמתקנים הגדולים ביותר באירופה. זה נותן למוסקבה גישה למערכת גיבוי חשובה במקרים של ביקוש שיא וצווארי בקבוק באספקה.

"אם תהיה תוקפנות צבאית רוסית, זה יראה את הרמה בה אנו תלויים בגז הרוסי וכמה אנו פגיעים לכך שהוא ישמש ככלי נשק פוליטי", אמרה קונסטנצה שטלצנמילר, עמיתה בכירה במכון המחקר ברוקינגס.

מחירי האנרגיה בגרמניה כבר עלו כתוצאה מהמחסור בגז באירופה, ומשרד הסטטיסטיקה הפדרלי דיווח ביום חמישי שהם עלו בדצמבר ב־69% בהשוואה לאותו חודש בשנת 2020. המשבר דחף את חברות האנרגיה הגרמניות לבקש אשראי במיליארדי דולרים על מנת להתמודד עם עליית המחירים.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר"

גרמניה עשתה השקעות גדולות באנרגיה מתחדשת, אבל המעבר מדלקי מאובנים היה איטי ולא שוויוני. גז טבעי מהווה כ־25% מכלל צריכת האנרגיה בגרמניה וזה יגדל ככל שהמדינה תסגור יותר כורים גרעיניים ומפעלי פחם. השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ב־2021 כבר היה גבוה יותר מאשר ב־1990, על פי סוכנות הסביבה הפדרלית.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר", אמר מרקוס קרבר, מנכ"ל אחת מחברות האנרגיה הגדולות ביותר בגרמניה, RWE, בפסגת האנרגיה בהנדלסבלאט החודש.

אפילו תשתית האנרגיה של גרמניה מוכוונת ברובה לייצוא רוסי. ב־2018, ממשלתה של מרקל הסכימו לתמוך בבנייה של לפחות טרמינל גפ"מ אחד בחוף הגרמני של הים הצפוני, לאחר לחצים מצד נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, שאיים על ברלין בסנקציות חריפות נגד נורד סטרים 2.

ממשלתה של מרקל הבטיחה לסבסד את הפרויקט ולהעביר חוק שיכריח את חברות תשתית הגז לבנות חיבורים לטרמינל העתידי. אבל כל הפרויקט ננטש כשטראמפ הפסיד בבחירות בשנה שעברה.

יבוא גז מהולנד, בינתיים, המשיך לקטון בגלל שהתפוקה שם קטנה עקב חששות שהקידוח לחיפוש גז עלול לגרום לרעידות אדמה.

במחקר מ־2015 שהוזמן על ידי משרד הכלכלה שעשה סימולציה של הפסקה פתאומית במשלוחי הגז הרוסי, כתבו המחברים שמתקני אצירת גז גרמניים יצטרכו להיות מלאים בלפחות 60% על מנת להמשיך לספק את הביקוש. ביום רביעי, כשמזג האוויר החמים יותר עדיין רחוק בכמה חודשים, היו המיכלים מלאים ב־44%, על פי נתוני Gas Infrastructure Europe, איגוד המייצג חברות המפעילות תשתיות גז ברחבי היבשת.

כתוצאה מזה, גרמניה מתמודדת כעת עם משוואה בת שלושה חלקים, כך אמרה שטלצנמילר, בגלל שהיא צריכה לאזן בין גורמים של סביבה, השפעה חברתית וביטחון.

"הערכנו בהערכת חסר פרועה את הצד הביטחוני של המשוואה", אמרה. "הרבה מקובעי המדיניות הגרמנים רוצים להאמין שהרוסים הם ספקים אמינים, כפי שהיו במשך כמה עשורים. אבל כעת, למרבה הצער, ישנן עדויות רבות שהמצב הפוך מכך".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק