גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פי 100 מההכנסות: פיירבלוקס דילגה מעל הירידות בקריפטו לשווי של 8 מיליארד דולר

הסטארט-אפ, שעוזר לבנקים ולגופים פיננסים להקים פעילות קריפטו עצמאית, הופך לאחת החברות הפרטיות בעלות השווי הגבוה ביותר בישראל ● פיירבלוקס גייסה כמיליארד דולר בתוך שנה, וגם העובדים והיזמים יקבלו עשרות מיליוני דולרים

מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר
מייסדי פיירבלוקס, מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יוליה נר

חברת הגנת הקריפטו פיירבלוקס (Fireblocks) הודיעה היום (ה') באופן רשמי על השלמת גיוס של 550 מיליון דולר. הגיוס בוצע לפי שווי של 8 מיליארד דולר לפיירבלוקס, כמעט פי ארבעה ביחס לשווי שניתן לה בגיוס הקודם שהוכרז ביוני, אז החברה הוערכה ב-2.2 מיליארד בלבד. עוד קודם במרץ שנה שעברה הייתה שווה פיירבלוקס 700 מיליון דולר בלבד. הגיוס של פיירבלוקס נחשף כבר בחודש דצמבר באתר הטכנולוגיה האמריקאי דה-אינפורמיישן ודווח בגלובס, אך בשבוע שעבר הוא הושלם על-ידי החברה סופית.

הגיוס הופך את פיירבלוקס לאחד הסטארט-אפים הישראלים הפרטיים בעלי השווי הגבוה ביותר בישראל, לצד סטארט-אפים מעולם הפינטק כמו טיפלתי וראפיד וחברת הסייבר סניק, שגייסו כולם בשווי של מעל 8 מיליארד דולר. הגיוס גם הופך את פיירבלוקס לאחד הסטארט-אפים הממומנים ביותר בישראל, כשהחברה גייסה סכום מצטבר של כמיליארד דולר בשנה החולפת.

עם זאת, חלק משמעותי מסכום הגיוס הנוכחי הולך לעסקת סקנדרי, במסגרתה יימכרו החזקות של היזמים ושל בעלי אופציות שהבשילו מבין עובדי החברה. לדברי המנכ"ל מיכאל שאולוב, מדובר על "פחות מ-20%" מסכום הגיוס שיופנה לסקנדרי, כאשר היזמים והעובדים מוכרים שיעור אחיד של החזקות שנקבע מראש.

שווה יותר מוויקס

הגיוס של פיירבלוקס, שהוקמה ב-2018 ועוזרת לבנקים ולגופים פיננסים אחרים להקים פעילות עצמאית לאחסון והעברת מטבעות קריפטו, מושלם בתקופה סוערת הפוקדת שני עולמות הרלוונטיים לחברה. ראשית, בעולם הקריפטו נרשמו ירידות חדות בחודשים האחרונים, כאשר מחיר הביטקוין לדוגמה צנח משיא של 67 אלף דולר בשיא בנובמבר ל-36 אלף דולר כיום.

במקביל גם מניות הטכנולוגיה הנסחרות בוול סטריט חטפו מכות כואבות, כאשר חברות כמו וויקס הישראלית ירדו משווי של 20 מיליארד דולר לפני שנה ל-6.5 מיליארד כעת. ירידות אלו בוול סטריט מתחילות לחלחל לאט לאט לשוק ההשקעות בסטארט-אפים, כאשר לפי דיווח מאתמול בדה אינפורמיישן האמריקאי, קרנות ענק כמו טייגר גלובל ו-Alkeon החלו לקצץ בשווים של סטארט-אפים בשוק הפרטי, מה שהוריד גם את השווי של הסטארט-אפ הישראלי פיירבולט, מ-1.7 ל-1.4 מיליארד דולר. פיירבולט הכריזה אמש על הגיוס שלה.

"כשהתחלנו את פיירבלוקס, הביטקוין נסחר במחיר של 3,500 דולר בלבד, כך שהכל יחסי", אומר שאולוב. "שוק הקריפטו הוא תנודי עם עליות וירידות חדות, וזה מה שמושך אליו גם שחקנים. בכל מקרה, הראייה שלנו היא ארוכת-טווח, ואנחנו לא רואים פרויקטים בתחום הזה נעצרים. מלבד זאת, כיום כ-30% מהפעילות שלנו עוסקת במטבעות יציבים (מטבעות קריפטוגרפים שמוצמדים למטבעות פיאט ממשלתיים -א"ד), ואנחנו מתרחבים לתחומים כמו NFT ומימון מבוזר (DeFi)".

לדברי שאולוב, החברה לא מתכננת הנפקה בטווח של השנה הקרובה לפחות.

פיירבלוקס הוקמה על-ידי שלושה יזמים מנוסים, שכבר רשמו אקזיטים בחברות קודמות: שאולוב; עידן אפרת (סמנכ"ל הטכנולוגיות) ופבל ברנגולץ (סגן נשיא למחקר ופיתוח). פיירבלוקס היא המצליחה ביותר מבין שורת חברות שקמו בישראל והציעו כולן הגנת קריפטו בהתבסס על גישה של חישוב רב משתתפים בטוח (בקיצור: MPC). גישה זו פותחה בין השאר על-ידי חוקרים ישראלים באקדמיה.

לבזר את המפתח הפרטי

בעולם הקריפטו המסורתי, כדי להעביר מטבעות ולבצע עסקאות צריך להשתמש במפתח פרטי, מקבץ של אותיות ומספרים שמאפשר גישה לרשת המטבעות. לפעמים בעל המטבעות יחזיק את המפתח הפרטי אצלו, ובמקרים אחרים המפתח יישמר עבורו בידי שירות משמורת כלשהו, כמו בורסה. בשני התסריטים המפתח אינו מוגן לגמרי, ובשורת מקרים נפרצו ונגנבו מפתחות פרטיים, מה שהוביל לאובדן מיליארדים במטבעות קריפטו.

כדי להגן נגד פריצות כאלה, שומרות בורסות וגופי משמורת אחרים חלק מהמפתחות הפרטיים ב"אחסון קר", כלומר במחשבים שאינם מחוברים לרשת, כמעט כמו זהב שנשמר במרתף הבנק. זה בהחלט מקטין את הסיכוי לפריצה, בהשוואה ל"ארנק חם", בו המפתח הפרטי מאוכסן במחשב מחובר לרשת, אך גם מאט משמעותית את היכולת לבצע במהירות עסקאות, תהליך שיכול לקחת ימים רבים.

MPC מציע גישה אחרת להגנה על קריפטו. במקום מפתח שנמצא במקום אחד, האלגוריתם המבוסס על MPC מחלק אותו לחלקים הנמצאים במספר מחשבים נפרדים. רק פעולת חישוב משותפת של כל המחשבים הנפרדים, או לפחות רובם, מפיקה את המפתח הפרטי. כדי לגנוב את המפתח הפרטי צריכים האקרים לכן לפרוץ סימולטנית למספר מחשבים, משימה מורכבת מאוד.

המתחרות הישראליות של פיירבלוקס בתחום זה נרכשו בשנה האחרונה בעוד היא נותרה עצמאית. במרץ בשנה שעברה הודיעה פייפאל על רכישת הסטארט-אפ "קרב" (Curv) בכ-200 מיליון דולר; ובנובמבר קוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, רכשה את אנבאונד סקיוריטי, שאותה הקים פרופ' יהודה לינדל, מהחוקרים המובילים בעולם ה-MPC, בסכום שמוערך במאות מיליוני דולרים. על בסיס רכישה זו מקימה קוינבייס מרכז פיתוח ישראלי.

עדיין לפיירבלוקס יש תחרות בעולם מחברות שמאמצות גישות של MPC, הגנה על על מפתחות פרטיים באמצעות חומרה (HSM) וטכנולוגיית ריבוי חתימות (multisig - טכנולוגיה שדורשת משני משתמשים או יותר להפעיל את מפתח הקריפטו כדי לבצע עסקה). בין המתחרות אפשר למנות את אנקוראג' (Ancorage), שגייסה בחודש שעבר מימון לפי שווי 3 מיליארד דולר; קופר (Copper), שלפי הדיווחים מגייסת בימים אלה לפי שווי 3 מיליארד דולר; וביט-גו (Bitgo), שנרכשה ב-1.2 מיליארד דולר אשתקד.

פיירבלוקס משרתת לפי הודעתה מעל כ-800 לקוחות מוסדיים גדולים. לדברי שאולוב, קצב ההכנסות של החברה עמד ב-2021 על איפושהו בטווח של בין 50 ל-100 מיליון דולר (במונחי ARR), אך הוא אינו מספק מספר מדויק. המשמעות היא שפיירבלוקס קיבלה שווי על פי מכפיל נדיב מאוד ביחס להכנסות שלה של פי 100 בערך ואולי אפילו יותר.

"צריך לקחת בחשבון שצמחנו ב-600% בשנה שעברה, כאשר ב-2020 ההכנסות שלנו היו פחות מ-10 מיליון דולר ב-ARR. השנה היעד שלנו הוא לצמוח ב-300%", מבהיר שאולוב.

הגיוס הנוכחי כלל שורה ארוכה של משקיעים חדשים, כמו D1, קפיטל G של גוגל, אינדקס, ג'נרל אטלנטיק וספארק; ומשקיעים קיימים, כמו סקויה קפיטל, Coatue וקרן סייברסטרטס הישראלית של גילי רענן. כיום מעסיקה פיירבלוקס 310 עובדים, 170 מהם בישראל.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח