גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלג סינתטי, בידוד מלא ואוכל מרחפנים: אולימפיאדת החורף בבייג’ינג יוצאת לדרך

מספר מנהיגים הודיעו שיחרימו את המשחקים בעקבות הפרת זכויות אדם, ספורטאים חוששים מפציעות בגלל השלג המלאכותי, והתקשורת מצמצמת נוכחות ● אפילו הספונסרית אינטל בעמדה לא נוחה על רקע יחסיה עם סין ● אבל כסף גדול על הפרק והוא דורס את כל מה שבדרך

לראשונה בהיסטוריה כל השלג מלאכותי: הכנות לאולימפיאדה צילום: AP, Jae C. Hong / צילום: Associated Press, Jae C. Hong
לראשונה בהיסטוריה כל השלג מלאכותי: הכנות לאולימפיאדה צילום: AP, Jae C. Hong / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

המשחקים האולימפיים בעבר היו הרגע שבו המחלוקות הונחו בצד, מלחמות נעצרו, וספורטאים הגיעו לכמה שבועות של אחווה לחגוג את ניצחון רוח הספורט. זה כמובן לא יהיה המקרה במשחקי החורף האולימפיים בבייג’ינג.

חלק גדול מהמנהיגים בעולם, כולל נשיא ארה"ב ג’ו ביידן, כבר נקטו עמדה ואמרו כי יתנו לספורטאים את הזכות להשתתף במשחקים שייפתחו בבירת סין ב-4 בפברואר - אבל שום אדם שקשור לממשל לא יכבד את האירוע בנוכחותו. הסיבה הרשמית היא הפרת זכויות אדם מתמשכת מצד סין. רק בחודש שעבר חתם ביידן על צו שאוסר יבוא ממחוז שינג’יאנג, שבו מנוצל המיעוט האויגורי.

מנהיגים נוספים מהעולם המערבי, ואף מאוסטרליה וניו זילנד, הצטרפו והודיעו כי הם מחרימים את המשחקים. גם אנשי מדיה מוותרים על הגעה לסיקור האירוע, פחות בשל עניינים פוליטיים ויותר בגלל מה שמוגדר "כניסה למכלאה" בשל פרוטוקולי קורונה מחמירים בצורה קיצונית.

הכסף על השולחן והמוסריות פחות חשובה

ולמרות הקורונה והעניינים הפוליטיים, רוב המדינות חוששות מלהחרים. כולן תלויות כלכלית, באופן כזה או אחר, בסין ומעדיפות להשתמש בסיסמאות רפות של גינוי. כך בנציבות האיחוד האירופי הודיעו כי "אירועי ספורט חשובים כמו האולימפיאדה יכולים לסייע להפיץ ערכים חיוביים ולקדם חופש וזכויות אדם ברמה העולמית. אנחנו מוכנים לתרום למטרה זו. עם זאת, אין להשתמש בפלטפורמה לתעמולה פוליטית".

מדוע לרוץ לקיים משחקים במדינות המפרות זכויות אדם? גם הוועד האולימפי וגם פיפ"א הראו עד היום שכאשר הכסף הונח על השולחן - המוסריות הייתה פחות חשובה.

"הגרדיאן" הבריטי פירסם כי מאז 2010, כאשר הודיעו על כך שקטאר תארח את המשחקים האולימפיים, נהרגו במדינה יותר מ-6,500 עובדים במהלך בניית האצטדיונים ועבודות פיתוח - ממוצע של 12 פועלים הרוגים מדי שבוע. מי יודע בכלל מה קורה בסין, שחסומה למידע אמין.

הביקורות נשמעות יותר ויותר, בעיקר עם הרצון של המדינות המתפתחות להשתמש בבמה הזאת כדי לסגור פערים תשתיתיים. אבל הרבה ברירות אין - מדינות אינן מעוניינות לארח משחקים כבעבר. חלק מהערים נופלות כבר בשלב של "משאל התושבים", שרואים את קיום המשחקים ככאב ראש. בבייג’ינג או בסוצ’י אין כמובן משאלי תושבים.

וכך, ב-2015 בייג’ינג זכתה מההפקר, אחרי שנותרה במירוץ לאירוח משחקי החורף יחד עם אלמטי הקזאחית בלבד. ארבע ערי חורף "קלאסיות" נשרו במהלך הדרך - לבוב (אוקראינה) קרקוב (פולין), שטוקהולם (שבדיה) ואוסלו (נורבגיה).

הספורטאים חוששים מפציעות

גם אם נתעלם מהפוליטיקה, כמה דברים עומדים להפוך את משחקי החורף בבייג'ינג למאוד ייחודיים. ראשית, העניין הבסיסי ביותר לקיום משחקי חורף - שלג. אם בעבר הוועד האולימפי מיקם את המשחקים בערים שמאפשרות תנאים טבעיים של שלג, כעת טכנולוגיות משופרות שמאפשרות יצירת שלג מלאכותי ("שלג סינתטי") מנצחות את שינויי האקלים ושמו קנדידטיות לאירוח של כמעט כל מדינה.

בסוצ’י 2014, כ-80% מהשלג שעליו נערכו המשחקים היה מעשה ידי אדם. ארבע שנים אחר כך, בפיונגצ’אנג שבדרום קוריאה כבר 90% מהשלג היה מלאכותי. בבייג’ינג אלו יהיו משחקי החורף הראשונים בהיסטוריה שכל השלג יהיה מעשה ידי אדם, באמצעות מאות מכונות שיקפיאו מים ויירו שלג לאתרי התחרויות.

ספורטאים התבטאו בעדינות נגד התופעה הזאת שחושפת אותם לפציעות: השלג המלאכותי קשה יותר, ונפילות מסכנות אותם. אבל מה שווים הספורטאים בתוך אירוע שעלה על פי הערכות כמעט 4 מיליארד דולר.

הדבר השני שיהיה שונה הוא כמובן קיום המשחקים תחת איום הקורונה. מה שראינו לפני כחצי שנה במשחקי הקיץ בטוקיו לא מתקרב לאופרציה של בייג'ינג. בבירת סין קבעו מנגנון סגר שמכונה "closed loop system" - בועה ענקית שמסננת באופן מוחלט כל מי שקשור למשחקים משאר העיר. מדובר במעין שרוולים סטריליים שיאפשרו ל-11,000 האנשים שיגיעו למשחקים תנועה על פני 180 ק"מ, מבודדים לחלוטין מהעולם החיצון. 70 מלונות במרכז העיר נכללים בתוך הלופ הסגור, ו-4,000 אוטובוסים ורכבים שיסעו בתוך הלופ הסטרילי הזה לא יוכלו לצאת החוצה.

הבידוד לספורטאים יהיו מוחלט. אפילו הגשת האוכל למתגוררי הלופ תיעשה באמצעות רובוטים, כדי למנוע כל חיכוך בין ידי אדם לבין הספורטאים. מומלץ מאוד להיכנס לקטעי היוטיוב שמראים איך צונחות מהתקרה רחפות קטנות עם מנות אוכל שמוגשות.
הקושי הגדול לשרוד אירוע כזה, ביחד עם ביקורת על המשטר הסיני, הוביל הרבה מאוד גופי שידור להקטין את כמות השדרים ואנשי ההפקה שהם שולחים לבייג'ינג.

תומאס באך, יו''ר הוועד האולימפי / צילום: Reuters, Andreas Arnold

לחץ גדול ומאסיבי על הספונסרים

הצד הכלכלי של המשחקים הוא הסיפור: האירוע חייב להתקיים כדי לאפשר לוועד האולימפי ליהנות מכספי הטלוויזיה. רשת NBC, שמלווה את המשחקים מאז 1964, חתומה על הסכם עם הוועד האולימפי הבינלאומי עד שנת 2032, תמורתו תשלם 7.4 מיליארד דולר (בממוצע 1.3 מיליארד דולר לכל משחקים).

בעבר, כאשר הוכרז החרם על המשחקים במוסקבה ב-1980 גם NBC החליטה שלא לשדר את המשחקים. אבל הפעם יש יותר מדי כסף על שולחן. NBC מכרה את החסויות למשחקים, והאירוע הזה הוא בלוקבאסטר שיחזיק 18 ערבי פריים-טיים. במשחקי החורף ב-2014 הכניסה NBC מפרסומות 800 מיליון דולר, ב-2018 הסכום כבר עמד על 920 מיליון דולר.

מי שתקועים בתווך הדילמה של השתתפות במשחקי בייג'ינג הם הספונסרים הגדולים. הוועד האולימפי מקבל מהם כמיליארד דולר עבור המשחקים. והם, גם אחרי ששילמו את הכסף, לא ממהרים לקדם מוצרים על אדמת סין, בשל החשש שיסומנו ככאלו שמשתפים פעולה עם הפרות זכויות האדם של המשטר הסיני. בחודשים האחרונים עמדו הספונסרים בלחץ תקשורתי גדול, כולל מצד פוליטיקאים וחברי קונגרס בארה"ב, ונשאלו מדוע הם מקדמים מוצרים בבמה "מלוכלכת".

אינטל, שהיא אחת מ-5 הספונסרים האמריקאיים הראשיים של הוועד האולימפי הבינלאומי, נקלעה למצב בעייתי. ענקית השבבים האמריקאית הנחתה בחודש שעבר במכתב פומבי כי שרשרת האספקה שלה לא תסתמך עוד על מחוז שינג’יאנג, בעקבות פניות ממשקיעים ולקוחות לגבי מדיניות דיכוי המיעוטים שם. העניין לא פשוט בהתחשב בכך ש-26% מתעשיית השבבים שלה בנויה על סין. מאוחר יותר נאלצה החברה להתקפל ולהחליש את המסרים שלה נגד המדינה.

הסיטואציה של אינטל מתארת דילמה של ארבעת הספונסרים האמריקאים הגדולים - קוקה קולה, Airbnb, ויזה ופרוקטור אנד גמבל. האם לנקוט עמדה ולאבד אפשרות להחזיר כסף או לטמון את הראש ולהזכיר כי האולימפיאדה היא המקום בו מניחים את כלי המלחמה בצד לכמה ימים.

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"