גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד החדש בבורסה של תל אביב: עסקאות קטנות בחברות קטנות

הפעילות הערה בבורסה המקומית נמשכה בשנה החולפת עם מחזור יומי ממוצע של 1.34 מיליארד שקל ● שיעור המסחר במניות מדד ת"א-35 ירד בהדרגה מכ-76% ב-2018 עד לכ-55% בשנת 2021: "העלייה בחלק החברות הבינוניות והקטנות וירידה בריכוזיות המסחר במניות הגדולות חיובית לשוק ההון"

בורסת ת''א / צילום: שלומי יוסף
בורסת ת''א / צילום: שלומי יוסף

מחזור המסחר היומי הממוצע במניות בבורסה בת"א הסתכם בשנת 2021 ב-1.34 מיליארד שקל, בדומה למחזור היומי הממוצע במניות בשנת 2020, וגבוה ב-38% מהמחזור היומי הממוצע במניות שנרשם בשנת 2019, השנה שלפני פרוץ מגפת הקורונה. כך עולה מנתונים שפרסם יובל צוק מיחידת המחקר של הבורסה לני"ע בת"א.

עוד עולה מהנתונים, כי בשנת 2021 נמשכה מגמת העלייה בחלקן של המניות הבינוניות והקטנות מתוך סך מחזור המסחר בבורסה, ובמקביל חלה ירידה בריכוזיות המסחר במניות הגדולות.

שיעור המסחר במניות מדד ת"א-35 מתוך סך המסחר בבורסה ירד בהדרגה מכ-76% בשנת 2018 עד לכ-55% בשנת 2021, בעוד שיעור המסחר במניות מדד ת"א-90 עלה בהדרגה מכ-16% מהמסחר עד לכ-30% באותן שנים. שיעור המסחר במניות מדד SME-60 עלה בהדרגה מכ-2.5% עד לכ-6% ב-2021.

"מגמה זו, של עלייה בחלקן של החברות הבינוניות והקטנות וירידה בריכוזיות המסחר במניות הגדולות, היא חיובית לשוק ההון, שכן המשקיעים מפנים את תשומת לבם להשקעות ביותר חברות, וככל שהמסחר ער יותר במניות בינוניות-קטנות אלו - כך התמחור שלהן משקף נכונה יותר את שוויין", כותב צוק.

עוד עולה מנתוני הבורסה, כי מספר העסקאות הממוצע במניות בבורסה, אשר זינק בשנת 2020 בכ-57% לעומת שנת 2019, עלה בשנת 2021 בכ-4% נוספים והסתכם בכ-104 אלף עסקאות ביום.

לפי צוק, "הזינוק במספר העסקאות בשנתיים האחרונות מצביע על הקטנת גודל עסקה ממוצעת במהלך המסחר הרציף, מכ-15.3 אלף שקל בשנת 2019, טרום משבר הקורונה, לכ-13.0 אלף שקל בשנת 2021. ניתן להסביר קיטון זה בגודל עסקה ממוצע בגידול החד במספר חשבונות ני"ע חדשים שנפתחו על-ידי הציבור הרחב מאז פרוץ משבר הקורונה, לצד הפחתת גודל פקודה מזערית במסחר הרציף על-ידי הבורסה".

עוד עולה מהנתונים, כי מניות הטכנולוגיה המשיכו לרכז עניין רב בקרב המשקיעים גם בשנת 2021, וסך מחזור המסחר בהן גדל בכ-12%. המסחר במניות הטכנולוגיה היווה כ-25% מסך מחזור המסחר בבורסה בת"א - הגבוה מבין כל הענפים בבורסה.

למשקלו העולה של הענף מתוך סך המסחר במניות תרמו 55 מניות טכנולוגיה חדשות שנרשמו למסחר בת"א בשנת 2021. תתי-הענפים שבהם הסחירות היא הגבוהה ביותר הם תוכנה ואינטרנט (כ-108 מיליון שקל ביום) ואנרגיה מתחדשת (כ-68 מיליון שקל ביום).

 

סחירות גבוהה בענף הבנקאות

ענף הבנקאות ריכז את המחזור השני בגובהו - כ-21% ממחזור המסחר במניות בבורסה, המשקף עלייה קלה בהשוואה לשנת 2020. מדובר בענף קטן יחסית מבחינת היקף החברות, אולם גודלם של הבנקים, יחד עם הפיזור הנרחב של מניותיהם, מובילים לסחירות הגבוהה בהן.

לרשימת חמש המניות הסחירות ביותר בבורסה התברגו בשנה החולפת ארבעת הבנקים הגדולים בישראל. במקום הראשון ברשימת המניות הסחירות ביותר ניצבת גם ב-2021 מניית בנק לאומי, עם מחזור יומי ממוצע של 86 מיליון שקל.

לאומי  עומד זה ארבע שנים ברציפות בראש רשימת המניות הסחירות ביותר, והמחזור היומי הממוצע בו לא השתנה בהשוואה ל-2020. בתחילת 2022 הפך לאומי לזמן קצר לחברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר (כולל חברות ישראליות הנסחרות גם בארה"ב ובאירופה), אולם נכון לכתיבת שורות אלו התדרדר לאומי חזרה למקום השלישי אחרי שתי ענקיות ההייטק נייס (הדואלית) וצ'ק פוינט (שנסחרת רק בארה"ב)

במקום השני ברשימה המניית הסחירות בבורסה בת"א נותרה מניית בנק הפועלים  עם מחזור יומי ממוצע של 81 מיליון שקל ב-2021, המשקף עלייה של כ-5% במחזור המסחר לעומת השנה הקודמת. לאומי והפועלים הן חברות ללא גרעין שליטה, אשר כל מניותיהן מוגדרות כחופשיות, ומשום כך יכולים המשקיעים לבצע בהן פעולות קנייה ומכירה בהיקפים גדולים.

מצב זה קיים גם בחברת התוכנה נייס, ששמרה על מקומה השלישי ברשימה עם מחזור יומי ממוצע של כ-58 מיליון שקל. נייס היא נכון להיום החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגבוה ביותר, גם בבורסה בת"א וגם בבורסות בארה"ב.

את המקומות הרביעי והחמישי ברשימת הסחירות תפסו בשנת 2021 מניות הבנקים דיסקונט  ומזרחי טפחות, עם מחזורים ממוצעים של 48 מיליון שקל ושל 43 מיליון שקל, בהתאמה. יש לציין כי שווי השוק של מזרחי טפחות גבוה משמעותית מזה של דיסקונט (31 מיליארד שקל לעומת 24 מיליארד שקל), אולם אצל מזרחי טפחות מוחזקות כ-41.7% מהמניות בידי בעלי השליטה, בעוד שאצל דיסקונט לא קיים בעל שליטה ולכן מלוא המניות הן חופשיות.

 

התוצאות הכספיות הזניקו את מניית איי.סי.אל

את המקום השישי תפסה ב-2021 מניית טבע עם מחזור יומי ממוצע של 42 מיליון שקל, המשקף ירידה של כ-20% בהשוואה ל-2020, בה דורגה המניה במקום הרביעי ברשימת הסחירות. טבע פועלת גם היא ללא בעלי שליטה, אולם מחזורי המסחר המתכווצים בה מעידים על ירידה ברמת העניין מצד המשקיעים, לאור ביצועיה העסקיים החלשים של החברה בשנים האחרונות.

מי שעשתה את הדרך ההפוכה היא מניית איי.סי.אל (לשעבר כיל), אשר טיפסה שלב אחד והתברגה ב-2021 במקום השביעי עם מחזור יומי של כ-40 מיליון שקל, המשקף זינוק של 42% לעומת 2020. איי.סי.אל נהנתה בשנה האחרונה מתוצאות כספיות חזקות בעקבות הזינוק במחירי הסחורות וחומרי הגלם בעולם. תוצאות אלו הזניקו את המניה בכ-60% בשנה האחרונה. יש לציין כי הזינוק החד בסחירות במניית איי.סי.אל נרשם על אף ש-45.7% ממניותיה מוחזקות בידי החברה לישראל, כך שרק 54.3% ממניות החברה הן חופשיות למסחר.

אלביט מערכות התקדמה גם היא שלב אחד ברשימת הסחירות ותפסה ב-2021 את המקום השמיני עם מחזור יומי ממוצע של 23 מיליון שקל ביום, למרות ירידה של 31% במחזור הממוצע. מנגד, זינק המחזור היומי הממוצע במניית אורמת ב-21% ל-23 מיליון שקל והעלתה אותה ארבעה שלבים ברשימה, למקום התשיעי המכובד.

למעשה, בתוך שנתיים גדל המחזור היומי הממוצע במניית אורמת  ב-120%, לאחר שב-2019 היא דורגה רק במקום ה-19 עם מחזור יומי ממוצע של 10.5 מיליון שקל. קבוצת עזריאלי הצליחה לשמור ב-2021 על דירוגה במקום העשירי, למרות ירידה של 21% במחזור המסחר היומי הממוצע בה, ל-20.7 מיליון שקל.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר