גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איומים ממשלתיים על יבואנים או פיקוח לא יורידו את המחירים

הגורם המרכזי לעלייה במחירים הוא לחצי הביקוש של הצרכנים • לכן מהלכים כמו שהוצעו לאחרונה לא יעזרו ולא יביאו לשינוי חיובי

סופרמרקט בישראל: מסים, היטלים, חוסר תחרות / צילום: תמר מצפי
סופרמרקט בישראל: מסים, היטלים, חוסר תחרות / צילום: תמר מצפי

רמת המחירים בישראל גבוהה בכ-15% ויותר מהממוצע בארצות המפותחות. שיעור האינפלציה בעשור 2020-2010 הוא נמוך יחסית לעולם כ-0.6% לשנה. רמת המחירים הגבוהה נובעת בעיקרה מרמת תחרותיות נמוכה יחסית הן בשירותים המקומיים והן ביבוא עקב היותנו "מדינת אי" עם בירוקרטיה כבדה המכבידה על הפעילות הכלכלית בכל התחומים ובעיקר בנדל"ן.

בשנת 2021 שיעור האינפלציה עלה ל-2.8% ובעדכון לעליית מחירי השכירות הריאליים, השיעור מגיע ל-3.5% בקרוב.

בחודשים האחרונים אנחנו עדים לעליות מחירים גבוהות יחסית בשורה ארוכה של מוצרים ושירותים, ממוצרי מזון דרך רכב יד שנייה, מספרות, מכבסות, מסעדות ועוד, זאת לצד המשך ההתייקרות במחירי דירות ושכר דירה.

צד ההיצע

ההסברים המקובלים בתקשורת ואצל חלק מהכלכלנים, אומרים שהגורם המרכזי הוא צד ההיצע - עליית מחירי היבוא (אנרגיה, הובלה וביטוח ביבוא, קשיים באספקה) הגורם השני הוא עליית מחירים עקב רמת התחרותיות הנמוכה במשק (קרטלים, ריכוזיות ביבוא ועוד).

להערכתי, שני גורמים אלה הם דווקא משניים. עליית מחירי היבוא קוזזה בחלקה הגדול על ידי התחזקות השקל בכ-10% מול סל המטבעות, כך שמחירי היבוא של מוצרים וחומרי גלם הוזלו בשיעור זה. הטענה שהתחרותיות במשק נמוכה - היא נכונה אולם לא חל כל שינוי בנושא זה בשנתיים האחרונות, כך שהסבר זה הוא חלקי ומשני.

לדעתי, הגורם המרכזי לעליית המחירים בשנה האחרונה הוא - לחצי הביקוש של הצרכנים. הצריכה הפרטית עלתה ב-10.5%, עלייה של פי שניים ויותר משנה רגילה והיא התמקדה בביקוש המקומי עקב מיעוט הנסיעות לחו"ל.

בתנאים אלה של תחרות משוכללת, יצרן ונותן שירותים מתכנן את נושא המחירים על בסיס עלויות וביקושים צפויים.

חברות התעופה ובתי המלון פועלים על בסיס מודלים סטטיסטיים מדויקים לשבועות ולחודשים הקרובים, אחרים פועלים על בסיס תחזיות ואינטואיציה המבוססת על ניסיון.

התגובה הראשונה של הסקטור העסקי להגדלת ביקושים משמעותית היא ביטול או צמצום ההנחות ומכירות סוף העונה, ולאחר מכן עליית מחירים יזומה.

הגדלה ארוכת-טווח

להערכתי, הסקטור העסקי מעריך ובצדק שהגדלת הביקושים המהירה היא ארוכת טווח לפחות שנה עד שנה וחצי ולכן "ראוי" להעלות מחירים. הסיבות לצפי זה הן:

1. בניגוד לתחושה הרווחת בציבור, מרבית המשפחות הגדילו משמעותית את ההון הפיננסי שלהן בשנתיים האחרונות. התשואות בשוק ההון (לדוגמה קרנות השתלמות העיקריות) עלו ב-14% בממוצע בשנת 2021 ועוד ב-6% בשנת 2020. רבות מהמשפחות נהנו מרווחים גדולים יותר, רווחים מסוג זה מופנים בחלקם לרכישות של מוצרים בני קיימא יקרים, שיפוצים והשקעות בנדל"ן.

2. המדיניות המרחיבה של ממשלת נתניהו הביאה לגידול בהכנסה הפנויה והשכר (כולל המענקים) בשנת 2020 בשיעורים של 3% עד 5% תהליך שנמשך בשנת 2021 עם הגאות העסקית.

3. הביטחון התעסוקתי של יותר מ-80% מהאוכלוסייה לא נפגע כלל בשנות המשבר. מתוך כ-4 מיליון מועסקים - כ-1.2 מיליון מועסקים בסקטור הציבורי והשירותים הציבוריים ועוד מספר דומה מועסק בענפים שכמעט לא נפגעו כגון: תעשיה, בינוי, תחבורה, פיננסים וביטוח. הענפים שנפגעו תעסוקתית ממש, כוללים פחות מחצי מיליון איש בתחומים כמו אומנות, שירותי האוכל והאירוח ותחום התיירות. הביטחון התעסוקתי הוא שאפשר לחלק מהציבור אף להגדיל את המשכנתאות לקניית דירות למגורים ולהשקעה בנדל"ן.

4. שכבת המנהלים ובעלי החברות שיפרו מאוד את הכנסתם הכלכלית בשנת 2021 בתחומים כגון, רשתות השיווק, האופנה , התחבורה, הפיננסים והמקצועות החופשיים זאת בנוסף לענף ההייטק שבו השיפור המהותי היה לכלל המועסקים בענף.

גורמים אלה הביאו לעודפי ביקוש גדולים בכל ענפי המשק, מה שאפשר ליצרנים ולנותני השירותים להעלות מחירים.

תהליך עליית המחירים הנובע מעודפי הביקוש ייבלם בהדרגה כאשר נתוני הצריכה הפרטית המקומית יתייצבו. ספק אם איומי הממשלה על היבואנים או פיקוח מחירים - יביאו לשינוי במגמת עליית המחירים במשק.

הכותב כיהן כממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, מחבר הספרים "חברת השפע בלא רווחה ובלא שלום" ו"כלכלה פוליטית"

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"