גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי ועדת הכספים על כיל: "עבריינית סביבתית, מתחמקת מתשלום מיסים"

"לא יכול להיות שלאורך כל כך הרבה שנים המדינה מוכרת בזול את משאבי הטבע שלה, בלי תחרות ובלי יכולת מעשית של המדינה להשפיע", אמר יו"ר ועדת כספים, ח"כ אלכס קושניר, בדיון שנערך היום ועסק בחברת כיל ● במהלך הדיון עלו סוגיות תשלומי המס של החברה, הפטור של כיל מתשלום דמי מים, פגיעתה של החברה בסביבה וגם מניעת הארכת הזיכיון על כריית פוספטים

ח''כ אלכס קושניר, יו''ר ועדת הכספים / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ח''כ אלכס קושניר, יו''ר ועדת הכספים / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

"מתרחש פה אירוע אסטרטגי מדאיג עבור מדינת ישראל. לא יכול להיות שלאורך כל כך הרבה שנים המדינה מוכרת בזול את משאבי הטבע שלה, בלי תחרות ובלי יכולת מעשית של המדינה להשפיע. אנחנו לא יכולים לעצום עיניים ולהמשיך במדיניות של בת יענה, ולמכור בזול את מה שלא שייך לנו אלא לדורות הבאים. אנחנו חייבים לומר שזה לא קורה יותר. המציאות השתנתה". כך אמר היום (ג') יו"ר ועדת כספים, ח"כ אלכס קושניר, בדיון שהתקיים בוועדה תחת הכותרת "הפרטת משאבי הטבע לחברת כיל".

ח"כ עופר כסיף, שיזם את הדיון, העלה בפתחו ארבעה טיעונים עיקריים: התחמקות מתשלום מס של החברה בתואנה של אי הבנה ביחס לדרישות המיסוי שנקבעו בוועדת שישינסקי, על אף המלצות ועדת הכלכלה, החברה טרם שילמה את ההיטל עד היום, אי פרסום חוות הדעת של משרד המשפטים ביחס להמלצתו למתן פטור של כ-65 מיליון שקל דמי מים לחברת כיל, פגיעתה של החברה בסביבה, כש-80% מהפסולת התעשייתית שמיוצרת בישראל היא על ידי חברת כיל. זאת, כשנוסף לנזק הסביבתי היא אינה משלמת על כך, אלא הציבור, וכן מניעת הארכת הזיכיון לכיל רותם על כריית פוספטים על כל האמור לעיל, וכן שלא להאריך את הזיכיון העתידי ל-2030 של מפעלי ים המלח, תוך ניסיון להחזיר את המשאבים הללו למדינה.

ח''כ עופר כסיף / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סגן החשב הכללי ציין במהלך הדיון שעסק בין השאר בהתנהלות כיל סביב תשלום תמלוגים ובנזקים לסביבה בעקבות פעילות החברה כי "בהחלט נמצא על הפרק הנושא של הקדמת תום הזיכיון", והוסיף כי לתנאי הזיכיון העתידי תיכנסנה דרישות שלא היו קיימות עד כה, הכוללות גביית תמלוגים שונים. נציגת החברה טענה כי כל פעילותה הינה על פי דין.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש שלא מדובר באמירה חדשה. בשנת 2018, "צוות נווה" שהוקם על ידי שר האוצר לשעבר משה כחלון, המליץ לקצר את הזיכיון של כיל בים המלח בעשור (לשנת 2020, מועד שכבר חלף), לפרסם מכרז עם מחיר מינימום ולהקים חברה ממשלתית שתהווה אלטרנטיבה אילו יכשל המכרז. ואולם, ארבע שנים לאחר מכן, הדברים עדיין נמצאים בשלב הבחינה במשרד האוצר.

הדיון עסק באופן חריג לנהוג בוועדת הכספים באספקטים רחבים הנוגעים להתנהלותה ופעילותה של כיל. כך, חברי הוועדה חיברו בין הנושא הכלכלי, להשפעתה הסביבתית והחברתית של ICL (כיל) על ישראל. חברי הכנסת התייחסו בדיון בנזק הסביבתי לו גורמות החברות בקבוצת ICL, בים המלח ובנגב, לאי תשלום תגמולים והיטלים, לשטחי הזיכיון של החברה ולסיום זכיונה באזור ים המלח, ואף לחשיפת גלובס, לפיה בבתי הספר היסודיים נלמדים תכנים ומוצגים סרטונים המהללים את החברה, מתחת לאפו של משרד החינוך. זאת, למרות שמדובר בחברה שיש סביבה "אפס קונצנזוס", כך לפי קושניר.

"עבריינית סדרתית שמקבלת יחס של מלאך"

ח"כ פרופ' אלון טל הגדיר את כיל כ"עבריינית סביבתית", וטען שהחברה פגעה בסביבה ללא לקיחת אחריות. "שיאנית הפעילות המזמהת הבלתי חוקית - כיל. רותם הרסה את נחל אשלים, נחל צין, נחל עין בוקק", אמר טל.

לדברי טל, "במקום להגיד לכולם שיש לנו מפעל בעייתי ואנחנו מוכנים לקחת אחריות - לאורך כל הדרך - הכחשה. כל פעם שבאים אליכם, במקום להציע תוכנית לשיקום, אתם משלמים כסף לעורכי דין כדי להתחמק. החברה עבריינית סדרתית מבחינת איכות סביבה ומקבלת יחס של מלאך. אני רוצה לשמוע נכונות להתמודד עם החוק, להשאיר נגב יותר בריא ממה שקיבלתם. אתם מעסיקים אנשים, אבל יש הרבה חברות שמעסיקות, מייצרות ושומרות על הסביבה".

עו"ד לילך גבע הראל השיבה מטעם חברת כיל כי היא דוחה את הגדרת החברה כ"עבריינית", והוסיפה כי בכל האמור לתשלום מיסים, החברה פועלת על פי חוק, בהתייחס לחוק שישינסקי החדש, וכך בנוגע לתשלום דמי המים שהתקבל בהמלצת משרד המשפטים, אשר טרם פרסם את המלצתו.

הראל הוסיפה כי אין אגרה שאינה נמצאת בטיפול של החברה, אך יש אגרות שאין עליהן הסכמה ושנמצאות בטיפול. הראל אף הדגישה כי מדובר בחברה ש-78% ממניותיה מוחזקות על ידי הציבור, ושאם כמעט כל אזרח יתקשר למנהל ההשקעות שלו, יגלה מיד שהוא משקיע בחברת כיל בכספי הפנסיה או הכספים המנוהלים שלו.

זיהום נחל אשלים בגלל דליפה ממפעל כיל רותם (רותם אמפרט), 2017 / צילום: מארק כץ - רשות הטבע והגנים

יו"ר הוועדה, ח"כ קושניר, התייחס למכלול ההשפעה של כיל. לא רק התחמקות מתשלום שומות ודמי מים לצד פגיעה בסביבה, אלא גם תכנים במשרד החינוך שמהללים את החברה ופעילותה מול התלמידים. לדבריו, כפי שנחשף בגלובס: "אני רוצה להוסיף על עוד נושא מדאיג שנחשפתי אליו בכתבה של שני אשכנזי בגלובס, שמראה שילדים לומדים בשיעור מדעים על תרומתה האדירה של החברה באופן אובייקטיבי. האירוע הזה מאוד מדאיג! אם החברה הזאת לכאורה גם עוסקת בשטיפת מוח לילדים שלנו אנחנו באירוע בעייתי מאוד. לכן אני מבקש מהיועצת המשפטית של החברה התייחסות לכל הנקודות הללו". נציגת כיל בדיון, הדגישה כי מדובר ביוזמה של משרד החינוך, שאין לה קשר לחברה.

קושניר אף ציין כי העיתונאי ניב חכלילי חשף כי בזמן שהחברה מבקשת לכרות פוספטים בהליך מזהם שאף יוביל למיצוי המשאבים הטבעיים באזור הנגב, דווקא בחו"ל היא מאמצת פתרון ירוק בהרבה, למחזור פוספטים. "החברה הזו, ICL, מצטיינת בעולם ויודעת להפיק פוספטים ירוקים. בהולנד יש לכם מפעל כזה, שמפיק פוספטים בצורה ירוקה בלי לחצוב בשום דבר. אנחנו נגיע לעניין של בריר וצריכה להיות הבהרה ברורה", אמר קושניר.

"שיקום הנזק הסביבתי יארך 20 שנה לפחות אחרי סגירת המפעל"

‎ד"ר אוהד קרני מהמשרד להגנת הסביבה אמר בדיון כי רותם אמפרט היא בין החברות שנמצאות בראש מדד ההשפעה הסביבתית השלילית שעורך המשרד, ואף אחראית לייצור של כ-80% מהפסולת התעשייתית בישראל. "השיקום של מערומי הפסולת ובריכות האידוי התעשייתיות יארך לפחות 20 שנה לאחר הפסקת הפעילות במפעל, ועלותו מוערכת במאות מיליוני שקל", אמר.

‎לגבי מפעלי ים המלח אמר קרני כי הם תורמים לכ-25% מירידת מפלס מי האגן הצפוני. "האגן הדרומי הוא כיום רק בריכות אידוי תעשיתיות. תהליך הפקת המינרלים גורם לשיקוע מלח, אשר ללא קציר המלח יגרום להצפת מתחם המלונות באזור. בהתאם להסכם הקציר, את המלח מהקציר יש להעביר חזרה לאגן הצפוני, אולם כיום הוא נערם על הסוללות של בריכות האידוי. גם לקציר עצמו השלכות סביבתיות בשל האנרגיה הרבה הנדרשת לביצועו".

‎עוד לדבריו, לאורך השנים מפעלי ים המלח ביצעו עבודות חציבה בערוצי נחלים באזור, לצורך הגבהת סוללות העפר מסביב לבריכות, "מה שיצר נזקים נופיים רבים שלא שוקמו עד היום. מפני שמדובר בשטח הזיכיון, אף לא שולם היטל חציבה על חומרים אלו. בנוסף לא משולם גם היטל הפקה בגין שאיבת עשרות מיליוני קוב של מים מליחים, ממקורות שאינם מתחדשים בשטח הזיכיון".

מפעלי כיל (ICL), ים המלח / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

גילי סופר, תושב ערד ופעיל סביבה בארגון "מדבר קיימא", אמר כי "חברה ציבורית מקבלת בנזיד עדשים משאבי טבע ולא פועלת בתנאי שוק. מה שקורה היום, זה שבמחירי 2018/9 כיל קיבלה את הפוספטים של אזרחי ישראל במחיר של 20 דולר פחות מזה שהמתחרות שלה בעולם משלמות על טונה פוספט בשער המפעל. זה עוד לפני עלייה של 83% במחירי הפוספט העולמיים, מאז ינואר אשתקד. אנחנו לא מוכרים בזול, אלא נותנים בחינם. התמלוגים של 0.63% הם בטלים לעומת מחירי השוק. עשינו גם את החשבון: הסובסידיה הזאת עומדת היום על 162 אלף שקל לעובד בכיל לחודש. זה מה שאתם נותנים כמדינה לחברת כיל כדי להעסיק אנשים בנגב, מבלי להזכיר מילה על העלויות החיצוניות, מאות מיליוני שקלים שמושתים על הציבור בנזקים סביבתיים ובריאותיים".

סופר הוסיף ואמר: "אני חי בנגב המזרחי, תושב ערד. החברה שלכם עבריינית סביבתית מורשעת בכמה מקרים. עין בוקק - הורשעת בבית הדין למים, זיוף תמלוגים - זה הגיע לבוררות, רימיתם את המדינה, מכרתם את האשלג לחברה שלכם בסין במחיר נמוך וזה נגמר בפשרה של מיליארד שקל. גם בנושא אשלים: יופי שאתם מתנצלים, אבל הבריכות שקרסו היו בריכות של שפכים שהוקמו ללא היתר. כשאני רוצה לסגור מרפסת אני צריך היתר, אבל אתם מקימים מאגרי חומצות בלי היתר ואז מתנצלים. הכלבים נובחים והשיירה עוברת".

רשות המסים מתמהמהת בגביית התשלום מכיל

חלק גדול מהדיון התמקד בשומות שצריכה החברה לשלם על שימושה במשאבי טבע, עוד משנת 2016, ומשא ומתן ארוך שהיא מנהלת מול רשות המיסים - המתמהמהת מצידה בסיכום הנושא וגביית התשלום. שלומי פיליפ, נציג רשות המיסים, אמר כי התהליך עבור כל שנה בגינה צריכה כיל לשאת בתשלום, עלול להתמשך עד חמש שנים, כתלות בהליכים שמנהל פקיד השומה מול חברת הכימיקלים. כשיש מחלוקות בין החברה לפקיד השומה, יישובן יכול להתארך עד כדי שנה נוספת.

מרב דוד מארגון לובי 99, אמרה על כך כי "אני לא מבינה למה רשות המיסים לא חתכה את הדיון הזה. הם מאפשרים אותו. לכן המס לא שולם, ויכול להיות שהכסף הזה יגיע רק כשיסתיים הזיכיון והם ירצו הארכה. הסיפור של מס שישנסקי הוצג בביורוקרטיה ארוכה כזו. הפרשנות שכיל נתנה למס שישינסקי, זה תרגיל מס שבו ניפחה את המכנה כדי לטעון שהיא לא צריכה לשלם. שישינסקי לא קיבל את זה, ואחר כך זה נידון בכנסת ולא קיבלו את הפרשנות הזו, והם ממשיכים איתה".

בשל חוות דעת של משרד המשפטים, אותה מסרב המשרד לפרסם לעיון הציבור, חברת כיל לא משלמת דמי מים על המים בהם היא משתמשת בהליכי הייצור שלה. נציג משרד המשפטים, יוסי גדליהו, דיבר קצרות בדיון וטען כי בשל בעיה בזימון, במשרד לא נערכו לדיון ואין להם תשובות לדברים שעלו בו, וגם לא לשאלת חוות הדעת, אותה ביקשו חברי הכנסת לקבל כבר מספר פעמים בעבר, וכך גם כעת.

עוד כתבות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן