גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחדשות 13 נמנעים מלמנות יו"ר; עמותת "הצלחה" מאיימת לפנות לבג"ץ

דירקטוריון חדשות 13 פועל כבר מספר חודשים ללא דירקטורים מטעם הציבור - שלושה מתוך ארבעה, ללא יו"ר מכהן וללא שגרת התכנסות קבועה ● עמותת "הצלחה" טוענת כי "יש לכך השלכה ברורה וניכרת על פעולות החברה ועל תקינות הממשל התאגידי בה", ודורשת כי הליקויים יתוקנו תוך 15 ימים

עו''ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה" / צילום: תמר מצפי
עו''ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת "הצלחה" / צילום: תמר מצפי

חברות החדשות בערוצים מסחריים נמצאות אומנם בבעלות פרטית, אולם מאחר שלחדשות יש חשיבות דרמטית בקיומה של דמוקרטיה, התוכן שנכלל בהן נחשב למשאב ציבורי, ועל החברות חלות מגבלות פיקוח רבות. בין היתר, לפי החוק, ארבעה מבין עשרת הדירקטורים בכל אחת מחברות החדשות של הערוצים המסחריים הם נציגי ציבור, שנבחרים על-ידי חברי מועצת הרשות השנייה.

על החשיבות הרבה שראה המחוקק בתפקידים אלה ניתן ללמוד מכך שתפקיד יו"ר הדירקטוריון שמור תמיד לנציג הציבור. אלא שדירקטוריון חדשות 13 פועל כבר מספר חודשים בחסר של דירקטורים מטעם הציבור - שלושה מתוך ארבעה, ללא יו"ר מכהן וללא שגרת התכנסות קבועה.

מאז פרישתה של היו"ר הקודמת, ד"ר אורנה לביא-שטיינר, לפני מספר חודשים, לא מונה יו"ר חדש - זאת למרות שלפחות אחד מנציגי הציבור, אייל דה פאו, מוכן לקחת את התפקיד על עצמו. על-פי מקורות בתעשייה, הדירקטוריון שאמור לפקח על חברת החדשות איננו מתכנס באופן סדיר, וחלק מהוועדות שאמורות לפעול בו אינן פועלות.

חשיבות נציגי הציבור

לגלובס נודע כי עמותת "הצלחה" פנתה לאחרונה לחדשות 13 והודיעה כי אם לא ימונה באופן מיידי יו"ר דירקטוריון מטעם הציבור לחברה, והדירקטוריון לא יחל לפעול באופן הקבוע על-פי החוק, העמותה תעתור לבג"ץ. במכתב לדירקטוריון חדשות 13 ולרשות השנייה דורש היועץ המשפטי של העמותה, עו"ד אלעד מן, כי הליקויים יתוקנו תוך 15 ימים.

במכתב ששלח עו"ד מן הוא מבהיר כי מדובר במצב שאינו תקין, "ויש להביאו לסיום מיידי, תוך בחירת יו"ר קבוע עוד לפני מינוי הדירקטור הנוסף, שכן כיום מתנהלת החברה בניגוד להוראות הדין. לדברים יש השלכה ברורה וניכרת על פעולות החברה ועל תקינות הממשל התאגידי בה".

לדבריו, "כפועל יוצא של הדברים, הדירקטוריון ממעט להתכנס ולפקח על פעולות החברה ועל תכלית ההפרדה שבין פעולתה לפעולת המורשה לשידורים (חברת-האם - רשת). חברי הדירקטוריון אינם זוכים לקבל דיווחים באופן שוטף והולם, ובפועל נצפים כל העת מעשי התערבות של חברת-האם בשידורי חברת החדשות, באופן הנוגד את הדין ואת האינטרס הציבורי".

עו"ד מן מזכיר כי גם ועדת המשנה של הדירקטוריון שצריכה הייתה לקום - עדיין אינה קיימת. מדובר בוועדה שאמורה לפקח על האופן שבו מטפלים בנושאים עיתונאיים, ולוודא שהם נותרים ללא התערבות. נזכיר כי במסגרת הליך השימוע וההפרה שננקטו לאחר פרשת ההתנצלות בפני שלדון אדלסון בסוף שנת 2011, הדגישה הרשות השנייה בהחלטתה את החובה להפעיל ועדה זו.

כאמור, הנציגים מטעם הציבור נבחרים על-ידי מועצת הרשות השנייה. לדירקטורים בחברות החדשות יש סמכויות הנוגעות לתחומים רגישים - למשל, הגדרת תקציב החברה ואישורו. הדירקטורים מטעם הציבור הם לכאורה מיעוט, ולכן על פניו האפשרויות שלהם להשפיע מוגבלות, אבל תפקיד היו"ר נושא עמו כוח רב, וגם אם לנציגי הבעלים יש כוח משמעותי יותר, הניסיון מלמד כי גם נציגי ציבור יכולים להשפיע.

דוגמה לכך ניתן היה לראות בעת שבעלי רשת 13 ביקשו לפטר את מנכ"ל חדשות 13 דאז, גולן יוכפז, ונציגות הציבור בדירקטוריון נעמדו פומבית לצדו. זה אומנם לא מנע את מהלך הפיטורים, אבל צבע אותם בצבעים אחרים מאלה שבעלי השליטה ביקשו להציג.

חילוקי הדעות ברשות

נזכיר כי בשתי חברות החדשות כיהן במשך תקופה ארוכה הרכב חסר של דירקטורים מטעם הציבור. במרץ 2021 בחרה מועצת הרשות השנייה שישה דירקטורים חדשים, שלושה לכל ערוץ: אסתי אפלבוים-פולני, גיל סלומון ואיריס פיין נבחרו לשמש דירקטורים בחדשות 12; ואברהם נתן, יפעת בן-חי-שגב ואייל דה פאו נבחרו לשמש דירקטורים בחדשות 13.

באופן טבעי, בשני הערוצים "הצנחה" של דירקטורים שנבחרו על-ידי גוף חיצוני אינו מהלך ששואפים אליו. אולם בחדשות 12 זימנו כמעט באופן מיידי את הדירקטורים שנבחרו לסיור, ומאז הדירקטוריון מתכנס באופן קבוע, הוועדות המפקחות פועלות, ואף נקבע עם הדירקטורים הסדר תשלום כפי שמקובל בחברות ממשלתיות.

לעומת זאת, בחדשות 13, שהיו באותה תקופה במצב מורכב בשל יישום תוכנית ההתייעלות, לקח זמן ארוך יותר עד לכינוס הדירקטוריון. מאז, לא כל ועדות הפיקוח החלו לפעול, ונושא השכר הוסדר רק לאחרונה.

כאמור, לפני מספר חודשים הסתיימה הקדנציה של היו"ר הקודמת, ומאז לא מינתה מועצת הרשות השנייה דירקטור/ית חדש/ה. זאת, בין היתר, בשל חילוקי דעות האם יש להתחיל את כל הליך בדיקת המועמדים מחדש - או להשתמש ברשימת המועמדים שכבר עברה אישור לצורך הסבב הקודם של בחירת דירקטורים. כך או כך, בינתיים פקעה גם הקדנציה של מועצת הרשות השנייה, ולאחרונה נכנסה לפעילות מועצה חדשה עם יו"ר חדש.

מרשת 13 נמסר בתגובה: "ישיבות דירקטוריון חברת החדשות מתנהלות כסדרן ובאופן שוטף, כמו גם פעילות הוועדות. כל טענה אחרת אינה נכונה".

עוד כתבות

ליאורה עופר, הראל ויזל וישי דוידי. חברי פורום העסקים / צילום: ענבל מרמרי, דימה טליאנסקי, איל יצהר

"צועדים אל תהום מדיני וכלכלי": פורום העסקים מגיב לנאום ספרטה של נתניהו

לדברי פורום העסקים, "מדיניות הממשלה בראשות בנימין נתניהו מובילה את מדינת ישראל לשפל כלכלי ומדיני מסוכן וחסר תקדים. כאן זה לא ספרטה. החזון כפי שהוצג יקשה עלינו לשרוד בעולם גלובלי מתפתח" ● יו"ר ההסתדרות אמר כי "רוצה לראות את ההנהגה שלנו יודעת לאן היא לוקחת את מדינת ישראל" ● ממטה ההייטק נמסר "הבידוד הוא תוצאה של מדיניות כושלת ויכול להישבר על ידי מדיניות שונה"

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי עפ"י הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

דובר צה''ל, תא''ל אפי דפרין / צילום: צילום מסך

דובר צה"ל: "שלוש אוגדות פועלות בעיר עזה, אנחנו אוחזים בשטחים רבים"

טיל שוגר מתימן ויורט בהצלחה, אזעקות הופעלו מחשש לשברי יירוט ● צה"ל הרחיב את התקיפות בעיר עזה כהכנה לכניסת כוחות קרקעיים • גורם ביטחוני: "מספר העזתים שהתפנו מאפשר להתחיל את התמרון בעיר" • בצל התקיפות העזות ברצועה: משפחות חטופים ושורדי שבי הקימו הלילה אוהלים מול מעון רה"מ בירושלים ● שר החוץ האמריקאי מזהיר: "חלון ההזדמנויות להסכם הפסקת אש הולך ונסגר" ● 48 חטופים - 711 ימים בשבי - עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

עונשי מאסר ממושכים לאחים שהורשעו בהעלמת הכנסות והלבנת הון במאות מיליונים

עונשי מאסר ממושכים נגזרו על שני אחים שהורשעו בהעלמת הכנסות והלבנת הון במאות מיליונים מספסור כרטיסים לאירועי ספורט ומוזיקה בעולם ● במסגרת הטיעונים לעונש הדגישה הפרקליטות את התחכום, השיטתיות, פרק הזמן הארוך שבו ניתנו דיווחי שקר, ריבוי הגורמים הפיננסיים שנוצלו, ואת הנזק המשמעותי לקופת המדינה

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

השותפות בלוויתן הבטיחו את הקמת צינור יצוא הגז למצרים

לאחר שחתמו על הסכם אספקה בשווי 35 מיליארד דולר מול מצרים, השותפות במאגר לוויתן התחייבו לקחת לפחות שליש מהקיבולת של צינור יצוא הגז ● השותפות אף הסכימו לקחת את הקיבולת המלאה של הצינור - ובכך הבטיחו את הקמתו ● עדיין לא התקבל אישור סופי ליצוא, ושר האנרגיה מאיים למנוע יצוא אם מחירי הגז לחברת החשמל יעלו

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין כי המהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת-AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

רוברט פ. קנדי, שר הבריאות של ממשל טראמפ / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הדיווח שגרם לצניחת המניות והעקיצה של מנכ"ל פייזר: חברות החיסונים תחת מתקפה

פרסום על כך ששר הבריאות של טראמפ מתכוון להציג נתונים על נזקי החיסונים לקורונה הובילו לירידות של מניות פייזר, מודרנה וביונטק ● מה עומד מאחורי הדיווח, עד כמה החברות צפויות להיפגע, ומדוע בשוק כבר יש מי שצופים את פרישת השר המתנגד לחיסונים?

הנפקת אודיטי טק. מציעה אופציה בפרמיה של פי 2 על מחיר המניה / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

הנפקות של 4 מיליארד דולר: בשוק נוהרים לאג"ח עם ריבית של 0%

גיוס חוב באמצעות אג"ח להמרה בריבית 0% הפך לטרנד לוהט בוול סטריט עם גיוסים של מיליארדי דולרים, גם בקרב חברות ישראליות ● גם בורסת הקריפטו Coinbase, גייסה באמצעות האג"ח הללו 2.6 מיליארד דולר, וחברת האוצר סטרטג'י הייתה מראשונות הטרנד השנה וגייסה בחודש פברואר 2 מיליארד דולר ● מה עורר מחדש את המכשיר שכמעט ונעלם?

מייק פיי ודן אמיגה, מייסדי איילנד / צילום: Antonio Delucci

סקנדרי ענק בסייבר: העובדים והמשקיעים באיילנד ימכרו מניות במעל ל-250 מיליון דולר

מאיילנד לא נמסרו זהות המשקיע או שווי החברה, אך לפי מקורות מדובר בסבב שצפוי לנוע בין 250 ל-300 מיליון דולר לפי שווי חברה של כ-5 מיליארד דולר - שווי הדומה לזה שניתן לחברה בגיוס ההון בחודש מרץ האחרון

ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת העיתונאים הערב / צילום: צילום מסך

נתניהו: ״היתה אי הבנה. כלכלת ישראל מדהימה את העולם״

לאחר שאמר כי ישראל "תצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים", הופיע נתניהו במסיבת עיתונאים בעברית ובאנגלית ואמר: השקל חזק, הבורסה חזקה ורואים כניסת משקיעים זרים לישראל, כמו כן הבהיר כי דבריו על משק אוטרקי כוונו רק לצורך העצמאות בסקטור הביטחוני

"סוף סוף הוא מודה": איך הגיבו בטורקיה לנאום "ספרטה" של נתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את נאום "ספרטה" של נתניהו, המתיחות ביחסים בין ישראל למצרים מתגברת, ואיך משפיעה התקיפה בקטאר על המלחמה בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

ח''כ מירב בן ארי, יש עתיד הזירה המרכזית, ערוץ כנסת, 10.09.25 / צילום: שלומי יוסף

יש עתיד תפתיע בקלפי? לרוב זה לא קורה

ביש עתיד לא מתרגשים מהסקרים הלא מחמיאים, וטוענים כי המפלגה תמיד מצליחה להפתיע בבחירות ● הנתונים לא ממש תומכים בתאוריה הזאת ● המשרוקית של גלובס

מכולות בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

הכלכלה הישראלית בעבר: בין אוטרקיה למסחר גלובלי, ומה למדנו מהדרך

כשראש הממשלה מדבר על אוטרקיה, הוא מתאר מציאות כלכלית שישראל כבר הכירה בעבר ● אבל בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם בתקופת ההסתמכות העצמית, יבוא של חומרי גלם ורכיבים חיוניים היה מנוע הצמיחה שאפשר למשק הישראלי לפרוח

מוצרי חשמל. המכירות עולות לקראת החג / צילום: תמר מצפי

נערכים לחג: ענף מוצרי החשמל רושם את העלייה הגבוהה ביותר השבוע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי גובה ההוצאה הממוצעת על מוצרי חשמל עומד על כ-1,700 שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו: "אנחנו בסוג של בידוד. תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם, נצטרך להיות סופר ספרטה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בצורה חריגה לבידוד הכלכלי על ישראל בכנס החשב הכללי: "נצטרך לפתח פה תעשיות נשק. אין לנו ברירה - מה שעבד עד עכשיו, לא יעבוד יותר" ● "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים"

סניף של רשת אושר עד. 39% בחרו בה כרשת הזולה ביותר / צילום: תמר מצפי

לא רק המחיר קובע: רשתות השיווק המועדפות בחברה החרדית - והפוטנציאל

קמעונאית המזון יש חסד היא המועדפת על החברה החרדית, בעיקר הודות לסניפים השכונתיים - כך עולה מסקר של אסקריא המתמחה במגזר זה ● במקום השני נמצאת אושר עד, הכוללת סניפי דיקסאונט באזורי תעשייה; ובמקום השלישי רשת רמי לוי, שעשויה לגדול אם תשפר את פריסתה

נדב צפריר, מנכ''ל צ'ק פוינט, בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

צ'ק פוינט רוכשת חברת אבטחת סייבר ל-AI בעסקה המוערכת ב-300 מיליון דולר

רכישה שניה לנדב צפריר כמנכ"ל צ'ק פוינט ● החברה הנרכשת, Lakera.AI נחשבת לפי צ'ק פוינט לאחת המובילות בעולם לאבטחת יישומי agentic AI, ומעסיקה כ-70 עובדים, ל-11 מהם תואר דוקטור ● מטה החברה בשוויץ ישמש את צ'ק פוינט כמרכז המחקר והפיתוח הגלובלי שלה בתחום אבטחת AI, ויפעל לצד מרכז הפיתוח בתל אביב

דירות חדשות שנבנות / צילום: Shutterstock

מחירי הדירות נמצאים בירידה עקבית, אבל יש בעיה במקום אחר

לפי מדד מחירי הדירות שפורסם אתמול, מחירי השכירות עולים בקצב מהיר - בעוד שמחירי הדירות יורדים בקצב איטי, וגם זה לא בכל המדינה ● מהם ממצאי המדד העיקריים, ומה ההסבר לשונות הגדולה במגמות? ● גלובס עושה סדר

''הלוטוס הלבן''. אחת הסדרות הבולטות של HBO / צילום: Mario Perez/HBO, באדיבות yes

HBO מקס תיכנס לישראל בינואר 2026, ב-yes כבר הורידו את התכנים מהאוויר

חברת yes הורידה את כל תכני HBO מהספרייה שלה, בטענה כי המהלך נעשה לקראת כניסת פלטפורמת הסטרימינג HBO MAX לישראל ● לגלובס נודע כי HBO MAX מנהלת בימים אלה מו"מ מול השחקניות בשוק למכירת חבילה, ובוחנת גם אפשרות של מכירה עצמאית