גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחת לעידן עופר: איי.סי.אל סוגרת את 2021 עם רווח נקי של 800 מיליון דולר כמעט

ברבעון הרביעי לבדו הציגה חברת הדשנים הכנסות של כ-2 מיליארד דולר, ורווח של 283 מיליון דולר ● המנכ"ל צולר: "אקורד סיום מוצלח לשנת 2021, עם שיא כל הזמנים ב-EBITDA"

רביב צולר, נשיא ומנכ''ל ICL / צילום: נטלי כהן-קדוש
רביב צולר, נשיא ומנכ''ל ICL / צילום: נטלי כהן-קדוש

סיום חזק לשנה מצוינת. חברת איי.סי.אל  (כימיקלים לישראל, כיל לשעבר) דיווחה היום כי רשמה ברבעון הרביעי של 2021 רווח נקי לבעלי המניות של 283 מיליון דולר, וזאת לעומת 65 מיליון דולר בלבד ברבעון המקביל ב-2020.

הכנסות החברה גדלו ברבעון הרביעי ב-55% לעומת הרבעון המקביל והסתכמו ב-2.03 מיליארד דולר. עוד עולה מתוצאות הרבעון, כי הרווח הגולמי קפץ ב-112% ל-857 מיליון דולר והרווח התפעולי צמח ל-461 מיליון דולר, לעומת 139 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2020.

בשנת 2021 כולה צמחו הכנסות איי.סי.אל גרופ ב-38% ל-6.95 מיליארד דולר והרווח הנקי לבעלי המניות זינק ל-783 מיליון דולר, לעומת 24 מיליון דולר בלבד בשנת הקורונה של 2020. במקביל לפרסום התוצאות, הודיעה איי.סי.אל כי תשלם לבעלי מניותיה דיבידנד של 169 מיליון דולר בגין רווחי הרבעון הרביעי.

רביב צולר, מנכ"ל איי.סי.אל, ציין כי "הרבעון הרביעי היה אקורד סיום מוצלח לשנת 2021, עם מכירות של למעלה מ-2 מיליארד דולר ושיא כל הזמנים ב-EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) המתואם לרבעון רביעי בסך 575 מיליון דולר. למעשה, כל עסקי המוצרים המיוחדים שלנו סיפקו תוצאות שיא של כל הזמנים לרבעון רביעי ולשנה כולה.

"המשכנו ליהנות מהתמקדותנו האסטרטגית בצמיחה ארוכת טווח של עסקי המוצרים המיוחדים, כאשר הביצועים ברבעון זה נתמכו באופן משמעותי גם על-ידי ביקושים חזקים ומחירים גבוהים יותר במרבית השווקים, והמשך העליות במחירי הסחורות. כל ארבעת המגזרים העסקיים של החברה תרמו משמעותית לתוצאות, עם גידול דו-ספרתי במכירות וב-EBITDA, ובאו לידי ביטוי ברבעון נוסף של צמיחה ברווחיות וברווח הנקי", הדגיש צולר.

ה-EBITDA המתואם של החברה צמח ב-2021 ב-66% ל-1.64 מיליארד דולר (23.6% מסך ההכנסות). להערכת צולר, ב-2022 יצמח ה-EBITDA המתואם ב-13% עד 25% לטווח של 1.85-2.05 מיליארד דולר.

זינוק של 84% במכירות מגזר האשלג

פעילותה של איי.סיאל מחולקת כיום לארבעה מגזרים שונים. במגזר המוצרים התעשייתיים נרשמה ברבעון הרביעי צמיחה של 26% במכירות ל-422 מיליון דולר ועלייה של 39% ברווח התפעולי ל-111 מיליון דולר.

מגזר זה מייצר ברום מתמיסה בריכוז גבוה בים המלח, וכן תרכובות מבוססות-ברום במתקנים בישראל, בהולנד ובסין. בנוסף, המגזר מייצר מלחים, מגנזיום כלוריד, מוצרים מבוססי-מגנזיה, מעכבי בעירה מבוססי-זרחן ונוזלים פונקציונליים.

לדברי החברה מחירים ברמות שיא, לצד המשך ביקושים חזקים באזורי מפתח ובמוצרים מרכזיים, הניעו רבעון חזק נוסף במגזר זה. ההשפעה החיובית על הרווח התפעולי קשורה בעיקרה לגידול בכמויות המכירה של מוצרים מבוססי-ברום, ממחירי שיא של הברום האלמנטרי בסין ומעלייה במחירי המכירה של מעכבי בעירה מבוססי-ברום ומבוססי-זרחן, כמו גם של מינרלים מיוחדים.

מגזר האשלג מייצר ומוכר בעיקר אשלג, תוך שימוש בתהליך אידוי לשם הפקת אשלג מים המלח בישראל ובכרייה קונבנציונלית במכרה תת-קרקעי בספרד. בנוסף, המגזר מייצר ומוכר פוליסולפט שמקורו במכרה Boulby של החברה באנגליה, וכן מלח ומגנזיום מים המלח בישראל.

ברבעון הרביעי של 2021 עלו מכירות מגזר האשלג ב-84% ל-698 מיליון דולר ואילו הרווח תפעולי של מגזר זה צמח ב-510% ל-244 מיליון דולר. המחיר הנגזר הממוצע לטונה אשלג הסתכם ברבעון הרביעי ב-487 דולר, ושיקף עלייה של 114% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2020, כאשר השפעות עליות המחיר האחרונות צפויות להמשיך ולהשפיע על התוצאות במחצית הראשונה של 2022.

אשלג משמש בין השאר כחומר דישון לחקלאות, והעלייה החדה במחירו בשנה האחרונה נובעת בעיקר מהעלייה החדה במחירי הסחורות החקלאיות בעולם. מדד מחירי הדגנים עלה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד עקב המשך הביקוש הגלובלי החזק, כאשר מחיר החיטה עלה ב-40.9%, התירס ב-35.4%, האורז ב-16.3% ופולי הסויה ב-8.9%.

מגזר פתרונות הפוספט מפעיל את שרשרת ערך הפוספט של החברה, ועושה שימוש בסלע פוספט ובחומצה זרחתית באיכות דשן לייצור מוצרים מיוחדים מבוססי-פוספט שהינם בעלי ערך מוסף גבוה יותר, ובנוסף מייצר ומוכר דשנים מבוססי-פוספט.

סך מכירות מגזר הפוספט צמחו ברבעון הרביעי ב-22% ל-609 מיליון דולר, ואילו הרווח התפעולי של מגזר זה גדל ב-362% ל-97 מיליון דולר. ההשפעה החיובית על הרווח התפעולי נבעה בעיקרה מכמויות מכירה גבוהות של חומצות ומלחים בכל האזורים, וכן מלעליית מחירי המכירה של דשני פוספט, חומצות ומלחים.

מגזר פתרונות חדשניים לחקלאות שואף להגיע להובלה גלובלית בשוקי הדשנים המיוחדים באמצעות חיזוק מעמדו בשוקי הליבה של חקלאות מיוחדת, גננות נוי, מדשאות ואדריכלות נוף, ובאמצעות התרחבות לשווקים הנמצאים בצמיחה מהירה כגון ברזיל, הודו וסין. בנוסף, שואף המגזר למנף את יכולות המחקר והפיתוח הייחודיות שלו, ניסיונו האגרונומי הניכר, נוכחותו הגלובלית, האינטגרציה האנכית לאשלג ולפוספט ויכולותיו בתחום הכימיה, וכן להטמיע וליצור סינרגיות מפעילויות עסקיות שנרכשו.

ברבעון הרבעון רביעי גדלו מכירות מגזר זה ב-133% ל-217 מיליון דולר ואילו הרווח התפעולי זינק ב-560% ל-33 מיליון דולר. לדברי החברה, צמיחה אורגנית משמעותית, בנוסף על שתי הרכישות בברזיל, תרמה לצמיחה החזקה ברבעון הרביעי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. המשך המומנטום החיובי בפעילו זו נבע מביקוש חזק וגידול בכמויות המכירה במרבית האזורים וקווי הפעילות, לצד עליות מחירים, אשר קוזזו בחלקם מעלייה במחירי חומרי הגלם.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל