גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימוני ירי לאזרחים ותרגילי חירום בגני הילדים: קייב מתכוננת לפלישה

תושבי הבירה האוקראינית רוכשים רובים ולומדים עזרה ראשונה למקרה שהרוסים יתקיפו ● "הדבר המפחיד ביותר זה אי-הוודאות"

הפגנה בקייב נגד רוסיה / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky
הפגנה בקייב נגד רוסיה / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

מתחת לפני השטח הרגועים בקייב, אוקראינה, השגרה היומית מזדחלת למוד של מלחמה. פעוטות בגני ילדים כעת לומדים להתכופף ולתפוס מחסה. האזרחים קונים רובים ונרשמים לאימוני ירי. קורסים בעזרה ראשונה נמצאים בביקוש גבוה.

רחוק יותר מהעין, רשות השידור הלאומית של אוקראינה עושה תוכניות להעברת הפעילות שלה מהמקומות בהם יתרחשו כנראה הקרבות. חברות פרטיות עושות הערכה של נקודות פינוי לצוותים שלהן. הרשויות בעיר הוציאו מפה של מקלטי החירום, כולל חניונים ומועדון לילה תת-קרקעי.

התושבים מקומיים מתכוננים למה שרבים כמעט לא מסוגלים להעלות על הדעת: הסיכוי שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין עלול לבצע את הפלישה הראשונה לעיר בירה אירופית במאה הזו.

רוסיה אומרת שהיא לא מתכננת לפלוש. הממשלה האוקראינית אומרת שאין צורך להיכנס לפניקה, וההכנות הרשמיות היו חלקיות, על אף הערכה אמריקאית שרוסיה יכולה לכבוש את קייב תוך שלושה ימים.

"הדבר הכי מפחיד הוא אי-הוודאות, אבל הגיע הזמן שאנשים יקבלו את העובדה שהמלחמה בפתח", אמר אנדריי מורוזוב, מפיק סרטים בן 36 שבנו הולך לגן בו הילדים כעת מתאמנים על תרגילי חירום. "אני לא מתכוון לחכות עד שיהיה מאוחר מדי".

מורוזוב ואשתו, טטיאנה קריבה, כבר הכינו תיקים בהם נמצאים המסמכים שלהם, מעט מזון ושני מכשירי קשר למקרה שהתקשורת הסלולרית תיפגע. הם ייקחו את בנם בן החמש לגור עם קרובים בכפר במערב אוקראינה, ואז יעשו תורות ביניהם להביא אספקה לקו החזית, כדי שבנם לא יישאר יתום משני הוריו במקרה שאחד מהם ימות. 

מתכוננים למקרי אלימות וביזה

בינתיים, החיים נמשכים ברובם כרגיל. הורים קונים כוס קפה אחרי שהם מורידים את הילדים בגן. החשמליות בנות המאה של קייב מסיעות אנשים בין החלק הדרומי והצפוני של העיר וקתדרלת מיכאל הקדוש. האיום הגדול ביותר מלמעלה בזמן זה של השנה נותר גושי השלג והקרח הנופלים מהגגות.

אבל העיר העתיקה הזו, המתפרשת משני גדותיו של נהר דניפרו, כבר חוותה את שלה בפולשים אכזריים, מהמונגולים עד הנאצים, שהשתמשו בכוח הזרוע לרמוס את חיי התושבים ולחבר את קייב לאימפריות שלהם.

"אם אתה יודע שתהיה מוקף אויבים ב־20 השנים הבאות, אתה חייב להיות מוכן לרגע בו האויב המטורף הזה יפלוש", אמרה מריה פריי, מפיקה בת 36 שביתה הולכת לגן הילדים.

יש אנשים המתכוננים לעמוד על מקומם. מאז תחילת השנה, מטווח הירי "סנטר A" פתח עשר כיתות חדשות שבכל אחת שמונה אנשים, ומלמד טיפול בסיסי בכלי נשק וכמה כישורים טקטיים בשימוש באקדחים ורובים. מנהלים בחברות נשק אומרים שהמכירות בקייב עלו לאחרונה.

אזרחים רוצים להתאמן כדי להצטרף לכוחות הגנה אזורית או להכין עצמם לרגע בו מלחמה תגרום למקרי אלימות וביזה, כפי שקרה באזורים במזרח אוקראינה שנקרעו משליטת קייב ב־2014 על-ידי סוכנים רוסיים ובדלנים מקומיים.

"אנשים רוצים להגן על עצמם ועל משפחותיהם", אמר מנכ"ל "סנטר A", רומן זמביצקי.

המתאגרף אלוף העולם לשעבר ולדימיר קליצ'קו הוא אחד האנשים שנרשמו כחיילי מילואים במרכז קייב. כשנשאל למה, אמר קליצ'קו, המוכר בזירה כ"ד"ר סטילהאמר": "הילד שלי הולך לבית הספר לא רחוק מכאן". 

"יהיה צפוף בלבוב" 

אנשים וחברות רבים עושים תוכניות להתפנות. כמה חברות טכנולוגיה מתכוננות להעביר אנשי צוות למדינות אחרות או ללבוב, העיר הגדולה ביותר במערב אוקראינה, אבל מעטים עשו תוכניות קונקרטיות, כך אמרה קריבה, העובדת בגיוס כוח-אדם. "כל המדינה עוברת ללבוב", אמרה. "יהיה צפוף שם".

אנגלינה קריאקינה, מנהלת החדשות ברשות השידור האוקראינית הלאומית, אמרה שהחברה שלה עדכנה תוכניות כדי לוודא שתוכל להמשיך לשדר, וכן שהצוותים יוכלו להתפנות מכל אזור אליו הצבא הרוסי עלול להתקדם והתקשורת תקרוס.

רשות השידור, ששמה Suspilne, מפעילה ערוצי טלוויזיה ורדיו ברחבי המדינה ופיתחה תוכניות לתסריטים הכוללים פלישה מהצפון, מהדרום ומהמזרח, וממה שקריאקינה מגדירה כ"תסריט המטורף שבו טנקים כובשים את קייב".

"אנשים מודעים לכך שהחברה מעדכנת תוכניות", אמרה. "מצב-הרוח הכללי רגוע למדי".

רגוע זה המנטרה לעת עתה. אלה זינקביץ', המנהלת את גן הילדים בקייב, כתבה לאחרונה הודעה בקבוצת הוואטסאפ של ההורים: "הורים, אני לא רוצה להתחיל פניקה, אבל בואו נעשה תוכנית למקרה שלא יהיה חשמל, אינטרנט וכו'".

"אנחנו לא בפניקה", כתבה בהודעה עוקבת. "כולם יודעים שהילדים יכולים להישאר בגן כמה שצריך. חם, ויש לנו אוכל ומים".

ההורים עשו תוכניות במהירות. הם החלו לארגן הדרכה פסיכולוגית לילדים ולהורים וכן עזרה ראשונה.

מאז 2014, כשרוסיה פלשה לחלקים מהמדינה הזו, קרבות הדמה בחצר בית הספר הם כבר לא בין "אנחנו" מסורתי ל"גרמנים" אלא בין "אנחנו" ל"רוסים".

כיום, מורים מנסים להכין את הילדים דרך משחקים, אבל מנסים לא להזכיר את הפלישה הרוסית האפשרית. תחרויות חדשות כוללות מרוצים לשים ראשונים מעילים ומגפיים במקרה שהילדים צריכים להתפנות מהר, והקטנטנים נהנים מהתרגיל להתאמן על להתכופף לקרקע במהירות ולמצוא מחסה למקרה שתהיה הפצצה.

"אנו מותירים את החששות שלנו בחוץ", אמרה זינקביץ', בת 43.

האוקראינים התרגלו להתנייד מהר בשנים האחרונות ולהיכנס לפעולה כשהממשלה איטית לפעול. מפגינים בסוף 2013 בנו עיר אוהלים עם כוח אבטחה משלה על-מנת להתנגד לנשיא מושחת, שלבסוף ברח מהמדינה. כשרוסיה התסיסה סכסוך במזרח אוקראינה ב־2014, לוחמים מתנדבים מיהרו להיאבק בסוכנים רוסים ומקומיים שמוסקבה נתנה להם רובים. הצבא והמיליציות קיבלו מזון, לבוש וציוד ממתנדבים שנסעו לקו החזית בסופי שבוע במכוניות האזרחיות שלהם.

מורוזוב, מפיק הסרטים, אמר שבנו החל לשאול שאלות כשראה את הוריו מכינים מסמכים, ואז החל לבכות ואמר שיגן על הצעצועים שלו והדירה שלו מהרוסים עם כלי הנשק היחידים שיכל להעלות על דעתו: סכינים ומזלגות.

האמת, כך אמר מורוזוב, היא שיש למשפחה רובה ציד. "הוא טוב נגד בוזזים אבל לא נגד הצבא הרוסי", אמר. 

חשש מתוהו ובוהו בעיר 

חשש הולך וגובר הוא ממצב שיהיה תוהו ובוהו בעיר. עורך הדין מאסי נאיים אמר שהוא עוזר ללקוחות להתגונן מראש נגד ההשלכות של פלישה על-ידי חיזוק הבסיס החוקי לבעלות על נכסיהם, כולל הכנת העתק בנייר של חוזי בעלות למיניהם.

נאיים אמר שמשקיעים חסרי פניות כבר מבקשים לנצל את המצב המתוח. הוא מגן על שלושה לקוחות נגד ניסיונות לא חוקיים מצד שותפים עסקיים לתפוס בעלות על פרויקטים גדולים.

"התחושה של מלחמה נותנת להם רושם שמתקרב מצב של היעדר חוק", אמר.

הרשויות, שנחושות לא לדבר בטון של מלחמה, בכל זאת נוקטות צעדים מסוימים, כמו אימון יחידות הגנה מרחבית והכנה של מקלטי פצצות.

עיריית קייב העלתה לאינטרנט מפה ושלטים מחוץ למקלטים, שחלקם הוקמו בתקופת ברית-המועצות כדי להתכונן לסיכוי של מלחמה גרעינית נגד המערב. ראש עיריית קייב, אחיו הגדול של קליצ'קו, ויטאלי, הכין את מערכת של מנהרות הרכבת התחתית התת-קרקעיות כמקום המרכזי למצוא בו מפלט.

באופן תאורטי האזרחים יכולים לבקר במקלטים, אבל לא כולם זמינים בקלות. אחד נמצא במגרש חניה שהגישה אליו מוגבלת וצריך מפתח. אחר נמצא במועדון הפנטהאוז לא רחוק מהאצטדיון האולימפי. רק לקוחות משלמים יכולים להיכנס כשיש הופעות, ולעת עתה ההופעות נמשכות.

על כמה מהחששות האנשים מגחכים. אזעקה הופעלה, ומסך מגן נגד שריפות החל לרדת סביב חלונות מסעדה במלון יוקרתי באחד הערבים לאחרונה. כשנשאל המנהל האם המשמעות של זה היא שהרוסים מגיעים, ענה: "לא היום". האזעקה הופעלה בגלל עשן שעלה מווק במטבח, הוא אמר. הנזק היחיד אותו ערב: המנות המוקפצות הוסרו מהתפריט.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

האישור להקמת מגדל בן 100 קומות על גבול ת"א-רמת גן מתקרב

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"