גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערב הסעודית העבירה מניות של ארמקו בשווי 80 מיליארד דולר לקרן עושר

העברת המניות היא חלק מתוכנית להגדיל את כמות הנכסים שבניהול קרן ההון ההשקעות הציבורית ולעזור לגוון את הכלכלה תלוית הנפט של הממלכה

מתקן לאיחסון נפט של ארמקו בערב הסעודית / צילום: Associated Press, Amr Nabil
מתקן לאיחסון נפט של ארמקו בערב הסעודית / צילום: Associated Press, Amr Nabil

ערב הסעודית העבירה מניות בשווי כ־80 מיליארד דולר של ענקית הנפט ארמקו לקרן עושר שלה כחלק ממאמץ לגוון את הכלכלה תלוית הפחמן המימני שלה.

העברת נתח של 4% מחברת הנפט של ערב הסעודית, ארמקו, תתמוך בתוכנית קרן ההשקעות הציבורית להגדיל את הנכסים שבניהולה למעל טריליון דולר עד 2025, לעומת כ־480 מיליארד דולר כיום, כך הודיעה ממשלת הממלכה ביום ראשון.

מאחר שמחירי האנרגיה הנמוכים בשנים האחרונות כפו על ערב הסעודית לקצץ השקעות וסובסידיות בתוך המדינה, הממשלה בהובלת נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן, המנהל בפועל את המדינה, מנסה להרחיב את מקורות ההכנסה שלה שאינם מתעשיית הנפט במהירות. הסכנה שבעיות כלכליות יעמיקו במקביל למעבר של העולם מפחמן מימני האיצה את הדחיפה לכך. כרגע מחירי הנפט הגבוהים עוזרים לממן חלק מהתוכניות האלו.

הממשלה הסעודית, שעדיין תהיה בעלת המניות הגדולה ביותר בארמקו עם נתח של יותר מ־94%, ביקשה לעשות מונטיזציה של נכסי הנפט העצומים של המדינה ולהשתמש בכסף שיתקבל מזה כדי להשקיע בתעשיות שאינן נפט כחלק מתוכניתו של הנסיך מוחמד לעצב מחדש את הכלכלה עד שנת 2030.

על מנת לעזור להגיע ליעד זה, הנסיך מוחמד ביקש מקרן ההשקעות הציבורית להשקיע בחברות ותעשיות שאינן קשורות לפחמן מימני. בנוסף, הממשלה העבירה את 29.4 מיליארד הדולר שגייסה מההנפקה של ארמקו ב־2019 בבורסה הסעודית לשימוש קרן ההשקעות הציבורית.

הקרן יכולה להיות דיסקרטית לגבי תוכניות גיוס הכספים

בקרן מתכוונים להשתמש במניות ארמקו כערובה לגיוס חוב בעלות נמוכה יותר בשווקים בינלאומיים, כך אמרו ביום ראשון אנשים המכירים את תוכנית קרן ההשקעות. אבל גם אפשרויות אחרות נותרו פתוחות, אמרו האנשים.

חוץ מגיוס חוב, אמרו אנליסטים שקרן ההשקעות עשויה למכור את המניות בשוק בכמה שלבים או נתחים למשקיעים אסטרטגיים. לקרן ההון אפשרויות רבות לעשות מונטיזציה של חלקה בארמקו ושלא כמו הממשלה, היא יכולה להיות יותר דיסקרטית לגבי תוכניות גיוס הכספים שלה, אמרו האנליסטים.

מוקדם יותר החודש, אנשים המכירים את האסטרטגיה של ארמקו אמרו שהממלכה התחילה מחדש תוכניות לרשום יותר מניות של ארמקו, חברת הנפט בעלת השווי הרב ביותר בעולם, בשאיפה למכור נתח של עד 50 מיליארד דולר, שעל פי הערכות השווי הנוכחיות יהיה שווה כ־2.5% מהחברה. רישום המניות יהיה הגדול ביותר אי פעם בהיסטוריה של שוקי הון ויכול להיות שיהיה קשה לבצע אותו.

מכירת המניות עדיין נמצאת בשלב התכנון ויכול להיות שתתעכב או תשתנה, כך אמרו האנשים. ריאד העלתה כמה רעיונות שונים לאורך השנים שנועדו לגייס כספים דרך ארמקו, וחלקם כשלו או נזנחו.

העברת המניות לקרן ההון הציבורית תעזור לחזק את המעמד הפיננסי החזק שלה ואת דירוג האשראי הטוב שלה בטווח הזמן הבינוני, כך אמרה הממשלה. בסוכנות הדירוג פיטץ' נתנו לקרן ההשקעות הציבורי דירוג A בפברואר, בעוד שבסוכנות מודי קיבלה דירוג A1 , והקרן מתכוונת להיכנס לשוקי החוב הבינלאומיים.

תנפיק אג"ח ירוקות בקרוב

הקרן החלה לגייס חוב בנקאי ב־2018 עם מתקן בשווי 11 מיליארד דולר, ואחר כך הלוואה של 10 מיליארד דולר ב־2019 ששולמה בחזרה שנה אחר כך. הנגיד שבראשה, יאסר אל־רומאיין, אמר בספטמבר שנה שעברה שקרן ההון הציבורי עובדת עם BlackRock על מסגרת סביבה, חברה ומשילות ומתכננת להנפיק אגרות חוב ירוקות ראשונות בקרוב.

בינתיים, קרן ההון גם תתחיל לקבל דיבידנדים מארמקו ויכולה לשווק עצמה כקרן גדולה יותר בזמן שתתחרה עם ישויות אחרות על נכסים בכל העולם.

הקרן, שבשנת 2015 ניהלה נכסים בשווי כ־150 מיליארד דולר, השתמשה בכסף שקיבלה או גייסה מאז כדי להשקיע בעסקים מגוונים כמו יצרנית המכוניות החשמליות Lucid Motors , סיטיגרופ וקבוצה הליגה האנגלית ניוקאסל יונייטד. היא השקיעה מיליארדים בקרן החזון של סופטבנק היפני.

היא גם שיחקה תפקיד יותר פעיל בשווקים עולמיים לאחר שקיבלה 40 מיליארד דולר מהרזרבות של הממלכה בתחילת 2020. הקרן מתכננת להשקיע עוד 10 מיליארד דולר במניות רשומות השנה, כך אמרו אנשים המכירים את תוכניותיה.

אבל כמה מבכירי הקרן הטילו בשיחות סגורות ספק באסטרטגיה שלה, בהתחשב ברקורד המעורב שלה של השקעות בינלאומיות ומאבקיה למשוך כסף זר בכמות גדולה על מנת לממן פרויקטים פיננסיים מקומיים.

קרן ההון נראית על ידי הממשלה כמנוע הדוחף את השינוי הכלכלי בממלכה, עם אסטרטגיה לחמש שנים להזריק לפחות 40 מיליארד דולר בשנה לכלכלה המקומית. אבל לא ברור אם אפילו אחת מהחברות הבינלאומיות בהן השקיעה קרן ההון הציבורי מתכננת להתרחב דווקא אל ערב הסעודית. הקרן לא מפרסמת את הדו"חות הפיננסיים שלה לציבור.

המשקיעים הזרים זהירים לגבי תוכניותיהם בערב הסעודית

השקעות זרות בערב הסעודית נותרו נמוכות באופן עקבי וכמה חברות מקטינות את נוכחותן בה או מעכבות תוכניות התרחבות שהבטיחו ליישם. השקעה זרה ישירה בערב הסעודית עמדה ב־2020 על 5.4 מיליארד דולר, פחות מחצי מהרמה בה הייתה לפני עשור והרבה פחות מ־19 מיליארד דולר שהיו היעד של המדינה. לפי הנתונים הזמינים מהרבעון השלישי, ההשקעות בדרך להגיע ל־6 מיליארד דולר ב־2021 - לא כולל מכירה בשווי 12.4 מיליארד דולר של נתח בחברת צינור נפט סעודית למשקיעים זרים.

כמה משקיעים זרים גם נעשו זהירים לגבי תוכניותיהם לממלכה לאחר שאנשים העובדים עבור הנסיך מוחמד הרגו את העיתונאי מתנגד השלטון ג'מאל חשוקג'י בסוף 2018. בריאד אמרו שנסיך הכתר לא היה מעורב בהריגתו.

משרד ההשקעות הסעודי הודיע שהעניין במדינה נותר גבוה, והצביע על עלייה שנתית של 250% ברישיונות חדשים למשקיעים ב־2021.

הממשלה הסעודית מקדמת תוכניות בעשרות מיליארדי דולרים לבנות כמה ערים חדשות ומהמרת על כך שהפרויקטים האלה ימשכו השקעות זרות ויעודדו את הצריכה בתוך סעודיה. הפרויקטים הענקיים נועדו ליצור תעשיות חדשות כמו תיירות ובידור שלא היו קיימות לפני כן בממלכה הערבית המסוגרת.

ביניהן תוכנית לעיר מדינה עתידנית בשם נאום במחוז טאבוק המרוחק שנמצא בצפון מערב סעודיה, עיר ספורט ובידור מחוץ לריאד, אתרי תיירות יוקרתיים שיתפרסו על סדרת איים יפהפיים בים סוף ושמורת טבע בשם אל־אולה במיקום שבעבר העתיק היה מרכז של מסחר בין העמים הערביים.

בארמקו אמרו שההסכם האחרון הוא העברת כסף פרטית בין הממלכה וקרן ההון הציבורית, וארמקו אינה חלק ממנו ולא נכנסה לשום הסכם לשלם או לקבל כסף בעקבותיו.

העברת המניות לא תשפיע על פעילות ארמקו, האסטרטגיה שלה או מדיניות חלוקת הדיבידנדים של החברה, כך מסרו בחברה.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה