גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנדה: טרודו מפעיל סמכויות חירום על מנת לבלום את הפגנת נהגי המשאיות

הצעד של ראש ממשלת קנדה מגיע לאחר שהפגנות נגד החובה להתחסן נגד קורונה שיתקו את עיר הבירה וגורמים לתנועה בין ארה"ב וקנדה לזחול

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו / צילום: Shutterstock
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו / צילום: Shutterstock

בצעד יוצא דופן, הממשלה הקנדית הפעילה אתמול (ב') סדרה של סמכויות חירום הכוללות מגבלות על התקהלויות ציבוריות. זאת, בניסיון לעצור את ההפגנות המפריעות בעיר הבירה וכן לאורך גבולה של קנדה עם ארה"ב. עוד הודיעה המשלה על הארכת החוק נגד הלבנות הון. זאת, על מנת ללכוד עסקאות, כולל במטבעות קריפטו, בפלטפורמות גיוס המונים כמו GoFundMe.

הצעדים, שהוכרזו על ידי ראש הממשלה ג'סטין טרודו, מייצגים את אחת התגובות החזקות ביותר של ממשלה מערבית נגד ההפגנות של מי שמתנגדים לחובה להתחסן נגד קורונה ומגבלות חברתיות שהוכרזו בתגובה למגפה. צעדים אלו מיד משכו אש מצד כמה מנהיגים קנדיים וארגונים של זכויות האזרח.

"כעת ברור שישנם אתגרים משמעותיים ליכולת רשויות אכיפת החוק לאכוף באופן יעיל את החוק", אמר טרודו במסיבת עיתונאים. "אנחנו לא יכולים ולא נאפשר לפעולות לא חוקיות ומסוכנות להימשך".

הצעד של טרודו להפעיל סמכויות חירום נעשה לאחר שהמשטרה פתחה ביום ראשון מחדש את גשר אמבסדור, המחבר בין דטרויט והעיר וינדזור, באונטריו. עד סוף יום ראשון, המפגינים חסמו כניסה של כלי רכב אמריקאים לקנדה במשך כמעט שבוע.

פקידים בכירים אמרו שהצעדים יוצאי הדופן היו נחוצים בגלל הנזק שנעשה לכלכלה עם חסימת המסחר בין ארה"ב לקנדה. מעבר לכך, "ראינו הפחדה, הטרדות וביטויי שנאה", אמר השר הקנדי לבטיחות הציבור, מרקו מנדיסינו, והוסיף שהסצנות באוטווה לעתים הגיעו עד כדי מצב של היעדר חוק. "זו אחת הסיבות שהיינו צריכים לנקוט בצעד המכוון הזה, מאוד בזהירות".

החלטתו של ראש הממשלה להפעיל את הסמכויות המיוחדות הייתה נתונה לביקורת חריפה ביום שני הן מצד ארגוני זכויות והן מצד כמה מנהיגים ברמה המחוזית.

ראש מחוז קוויבק פרנסואה לגו אמר שהוא יכול להבין את הסנטימנט ש"הגיעו מים עד נפש" באוטווה אבל מאמין שהצעדים המתוכננים אינם נחוצים במחוז שלו ועלולים להזיק.

"אנחנו באמת לא צריכים להוסיף שמן למדורה", אמר לגו.

תקדים בקנדה: הנמכת הרף המצדיק פגיעה בזכויות אזרח

גרסה מוקדמת יותר והרבה יותר מגבילה של החוק, המכונה חוק הצעדים המלחמתיים, הופעלה שלוש פעמים לפני כן בהיסטוריה של קנדה. השימוש השערורייתי ביותר בחוק נעשה ב־1970, כשאביו של טרודו פייר אליוט טרודו הפעיל את החוק כשהיה ראש הממשלה כדי לדכא קבוצה בדלנית אלימה בקוויבק, שכונתה FLQ.

הממשלה אמרה שהפעלת החוק לא חותרת תחת אמנת הזכויות והחירויות של קנדה, שנכנסה לתוקף ב־1982 ומגנה על זכויות הנחשבות חיוניות לשימור חברה דמוקרטית וחופשית. עם זאת, ישנו ויכוח לגבי השאלה אם הממשלה חורגת מסמכותה ביישום החוק על מי שמשתתפים בהפגנות וחסימות הכבישים.

לאה ווסט, מומחית לביטחון לאומי באוניברסיטת קרלטון באוטווה, אמרה שלא ברור לגמרי שההפגנות כיום - בבירה אוטווה ובשני מעברי גבול במערב קנדה - מגיעים לרף החוקי המצדיק הכרזה על מצב חירום לאומי. הפעלת חוק מצב החירום כשהרף הזה לא נחצה, כך אמרה, "קובעת תקדים שבו מחאה לא פופולרית נגד הממשלה מספיקה בכדי שהממשלה תיקח לידיה את הסמכויות יוצאות הדופן האלה".

פרופסור ווסט אמרה שאמנת הזכויות והחירויות של קנדה מגנה על זכויות האזרח אבל ההגנה הזו אינה מוחלטת. היא אמרה שהמשמעות של זה היא שניתן להגביל חלק מהזכויות מבלי להפר את האמנה.

הצעדים נכנסו לתוקף מייד אבל טרודו חייב להציג את הסיבות שלו לשימוש בחוק לפרלמנט ולערוך הצבעה על כך בתוך שבעה ימים. מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה, ג'גמיט סינג, אמר שיתמוך בצעד, ובכך נתן למפלגה הליברלית, הממשיכה להוביל את הממשלה מאז הקדנציה הקודמת, מספיק קולות כדי לוודא שההכרזה על צעדי החירום תזכה לתמיכה בהצבעה.

טרודו אמר שהצבא לא יופעל נגד המפגינים והממשלה לא משעה את הזכויות המובטחות להם במסגרת חוקת המדינה. הוא הוסיף שהצעדים, שכוחות משטרה מקומיים יאכפו אותם, יופעלו במקומות ספציפיים במדינה בהם יוחלט שההפגנות מהוות איום. טרודו תיאר את ההפגנה באוטווה, שכיום הגיעה ליומה ה־18, כ"כיבוש לא חוקי".

פקידים בכירים בעיר אוטווה אומרים שלכוחות המשטרה המקומיים אין מספיק משאבים לדכא את ההפגנה וביקשו מהממשלה הפדרלית סיוע של עוד 1,800 שוטרים.

המפגינים: מדינות לא מחזירות חירויות, רק לוקחות

על אף הקו הקשה בו נקטה הממשלה, המפגינים מאמינים שהמסר שלהם מהדהד בציבור.

"כל ממשלה שאי-פעם לקחה חירויות מהאנשים מעולם לא החזירה להם אותן", אמר טיילר צ'יליאק, חוואי ממערב קנדה שנמצא באוטווה מאז שהחלו הפגנות הקורונה.

כשהוא לא בחוץ עם המפגינים האחרים, הוא שומר על עצמו מלהתקרר בקרון הסחורות שלו, שבו הוא מבשל, מחזיק מים בבקבוקים וישן.

"עלול עוד לעבור כמה זמן לפני שנשיג את מטרותינו, מה שנקרא. אבל בין אם הם אוהבים את זה או לא העניינים מתחילים לזוז בגלל שאנחנו נמצאים כאן", אמר צ'יליאק.

ההפגנות האיצו את החקיקה נגד הלבנת הון

שרת האוצר של קנדה כריסטיה פרילנד אמרה גם היא שהמדינה מרחיבה את החוקים נגד הלבנות הון. כל פלטפורמות גיוס ההמונים וספקי התשלומים להן חייבים להירשם אצל סוכנות המודיעין הפיננסי של קנדה, ולדווח על כל תרומה שנראית להם גדולה באופן מחשיד. ההפגנות מהעת האחרונה הצליחו לגייס כסף רב באתר GoFundMe.

"זה יעזור להמעיט את הסיכון שהפלטפורמות האלה מקבלות כספים לא חוקיים", אמרה פרילנד. "אנחנו יודעים שהפלטפורמות האלה משמשות לתמיכה בחסימות לא חוקיות ופעילות לא חוקית שפוגעת בכלכלת קנדה".

הפקידים הבכירים אמרו גם שכמה ספקי שירות חיוניים - למשל, מפעילי משאיות גרר - עלולים להיות מחויבים לעבוד כדי להסיר כלי רכב החוסמים את הדרכים, למשל אלה החונים לפני הפרלמנט הקנדי ורחובות אחרים במרכז העיר. פקידי העיר אוטווה אומרים שמפעילי משאיות גרר סירבו לבקשה מצד העירייה לגרור חלק מהמשאיות של המפגינים, שחנו ברחוב שמול הרשות המחוקקת וחוסמות שם את התנועה.

המשטרה באלברטה הודיעה ביום שני שלכדה מטמון של כלי נשק, כולל אקדחים ו־13 רובים ארוכי קנה, וכמות גדולה של תחמושת בפשיטה מוקדם בבוקר נגד שלושה קרונות שהיו חלק ממחסום שהפריע לתנועה במעבר הגבול שבין קוטס, אלברטה לבין מונטנה בארה"ב. המשטרה הוסיפה שעצרה ועיכבה 11 אנשים. "אמרו על הקבוצה הזו שהיא לא תהסס להפעיל כוח נגד המשטרה במקרה שייעשו ניסיונות להסיר את החסימה", כך נמסר מהמשטרה הרכובה על סוסים של קנדה.

הקלות: החל מה-1 במרץ

עוד ביום שני, המחוז המאוכלס ביותר בקנדה, אונטריו, הודיע שיפסיק ב־1 במרץ לאכוף דרישה שהאזרחים יהיו מחוסנים לגמרי על מנת להיכנס לבניינים ציבוריים כמו מסעדות, ברים ואולמות ספורט. אונטריו תצטרף לאלברטה וססקצ'וואן, וכן למחוזות אחרים, בהתחלת ההקלות על כללים הנוגעים לחיסוני קורונה ומגבלות חברתיות. מנהיג אונטריו דאג פורד אמר שההקלה במגבלות לא הייתה קשורה להפגנות שצצו ברחבי המדינה. "זו תוכנית שהייתה מוכנה זמן רב לפני שהחלו ההפגנות", אמר לעיתונאים.

טרודו ופקידי ממשלה ליברליים אמרו שאין להם שום כוונה להקל בחובה להתחסן בכל הנוגע לעובדים פדרליים, נוסעים במטוסים או רכבות למרחקים גדולים, וכן עובדים חיוניים - כמו נהגי משאיות - החוצים את גבול ארה"ב־קנדה.

קורנל וויבה, מפגין שהיה בחסימה בגשר אמבסדור מאז ההתחלה, אמר שההפגנה היא הצלחה, בהתחשב בכמות תשומת הלב שקיבלה.

"שמרנו על הקו שלנו עד שהממשלה התכוונה לסלק את המפגינים השלווים על ידי שימוש בכוח", כתב בדואר אלקטרוני. "כל הנקודה הייתה להשיג כיסוי חדשותי בינלאומי שיחשוף את הממשלה".

הפתיחה מחדש של גשר אמבסדור באורך 2.6 קילומטר הביאה הקלה למפעלים בצפון אמריקה, בגלל שהחסימה הפריעה לשרשרת האספקה שם וגרמה לחלק מהחברות לצמצם ייצור בגלל שלא יכלו לקבל אספקה של חלקים.

מאט מורון, יושב הראש של החברה המפעילה את גשר אמבסדור, אמר ביום שני שפקידים בארה"ב ובקנדה צריכים לפתח תוכניות יותר חזקות להגנה על מעברי הגבול "ולוודא שסוג כזה של הפרעה לתשתיות חיוניות לא תקרה שוב לעולם".

ויפאל מונגה וג'קי מקניש השתתפו בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?