גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק "נוכל הטינדר": הקריפטו והקורונה הקפיצו את מספר ההונאות הכלכליות על רקע רומנטי

מספר מקרי התרמית הקשורים במערכות יחסים שדווחו לנציבות הסחר הפדרלית (FTC) עלה ב־2021 בכמעט 70%, והנתונים מראים כי סך הכסף שהפסידו הקורבנות זינק ל־547 מיליון דולר

הונאות אינטרנט. "רומנטיקה היא כלי רב־עוצמה בידי הנוכלים" / צילום: Shutterstock
הונאות אינטרנט. "רומנטיקה היא כלי רב־עוצמה בידי הנוכלים" / צילום: Shutterstock

הונאות כלכליות במערכות יחסים, כמו זו שתוארה בסרט התיעודי "נוכל הטינדר" שעלה בנטפליקס לא מזמן, כבר החלו לקרות בתדירות גבוהה יותר ויותר עוד לפני שהחלה מגפת הקורונה, אבל כעת הנפוצות שלהם הגיעה לשיאים חדשים.

הונאות כלכליות במערכות יחסים - מקרים בהם נוכלים מעמידים פנים שהם אוהבים מישהו או מישהי לפני שהם גוזלים מהם את כספם - אינן חדשות, אבל הצמיחה המהירה של ההונאות בעקבות המספר הרב של אפליקציות היכרויות ורשתות חברתיות, וכן הטקטיקות המשמשות לפגוע בקהלים חדשים, כולל השימוש הצומח במטבעות קריפטו, מושכים תשומת־לב מחודשת מצד רשויות אכיפת החוק ומשרדים העוסקים בתחום הציות.

מספר התלונות על תרמיות חיזור שכאלה המשיך לעלות ב־2021, לאחר שקבע שיא ב־2020, על־פי דוחות של צרכנים לנציבות הסחר הפדרלית (FTC). מספר תרמיות החיזור שדווחו לנציבות הגיע ל־56 אלף ב־2021, עלייה של כמעט 70% לעומת 2020. הקורבנות דיווחו על הפסד של כ־547 מיליון דולר בתרמיות כאלה, זינוק של 78% לעומת השנה הקודמת, כך מראים נתוני ה־FTC.

"רומנטיקה היא כלי רב־עוצמה בידי הנוכלים", אמרה אמה פלטשר, חוקרת דאטה במשרד להגנת הצרכן שהוא חלק מה־FTC.

ייתכן כי מגפת הקורונה הניעה את הצמיחה בהונאות כלכליות במערכות יחסים, בגלל שנתנה לנוכלים תירוץ טוב לטעון שאינם יכולים להיפגש באופן אישי, כך אמרה פלטשר. 

פיתיון להשקעות קריפטו 

בשנה שעברה הנוכלים השתמשו בחיזור יותר ויותר כפיתיון למשוך אנשים להשקעות גרועות, בייחוד כאלה הכוללות מטבעות קריפטו, אמרה פלטשר. לאחר חיזור אחרי קורבן פוטנציאלי, הנוכלים לעתים קרובות גורמים לקורבן להאמין שהם משקיעים מצליחים, ומציעים כלאחר יד הצעות השקעה בהזדמנויות מזויפות, הכוללות לעתים קרובות מסחר במטבעות זרים או מטבעות קריפטו.

מטבעות קריפטו היו הדרך העיקרית בה נדרשו הקורבנות לשלם ב־2021, לפי הנפח בדולרים, והגניבות הגיעו סכום כולל של כ־139 מיליון דולר. מדובר בסכום הגבוה מהסכום הכולל שדווח ב־2020 כמעט פי חמישה וגבוה פי יותר מ־25 ממה שדווח ב־2019, כך נמסר מה־FTC. לשם ההשוואה, כ־121 מיליון דולר אבדו דרך העברות בנקאיות או תשלומים ועוד כ־93 מיליון דולר אבדו דרך העברות כספים ב־2021, על־פי נתוני ה־FTC.

ב־FTC ראו צמיחה בתדירות הדיווחים על תרמיות חיזור בכל קבוצות הגיל ב־2021, אבל העלייה הגדולה ביותר הייתה בקרב אנשים בני 18 עד 29, כך אמרה פלטשר.

הארגון העולמי נגד תרמיות (GASO), עמותה מסינגפור שנוסדה על־ידי קורבנות של תרמיות רשת שלעתים קרובות כללו מטבעות קריפטו, אמרה כי יותר מ־400 מ־1,200 חבריה נמצאים בארה"ב, ורוב החברים בה היו קורבנות של תרמיות חיזור. ב־GASO חברים רבים שהם אנשים בעלי השכלה ומקצועות חופשיים בשנות ה־20 וה־30 לחייהם, כולל עורכי דין, מפתחי תוכנה ורופאים, שציפו לדייטים אבל במקום זה נכנסו לחובות, כך אמר יאן סנטיאגו, סגן מנהל GASO. 

העמותה, שנוסדה ביוני, אמרה כי ההפסד החציוני לחבריה מארה"ב נכון לינואר עמד על 83 אלף דולר לכל אדם, וכמה אנשים הפסידו יותר מ־3 מיליון דולר. 

"שילוב בין רומנטיקה והשקעה"

העמותה גילתה כי לא משנה איפה פגשו הקורבנות את הנוכלים - בין אם דרך רשתות חברתיות או אפליקציות היכרויות, או אם מערכת היחסים התחילה באופן רומנטי - יש כמה מאפיינים משותפים לכל התרמיות. ב־GASO אמרו כי הנוכל לרוב רוכש את אמון הקורבן, ואז מציע עצות פיננסיות והזדמנויות להשקעה במטבעות קריפטו ומשכנע את הקורבן להקים חשבון בפלטפורמת מסחר כמו Coinbase Global, Gemini Trust או Kraken. תוך שבוע־שבועיים, הנוכל משכנע את הקורבן להוציא את הכסף מהחשבון לאתר השקעות מזויף שהנוכל ממליץ עליו כדי לסחור בנגזרות קריפטו מסוימות, לכאורה כדי לקבל החזרים טובים יותר. אבל אחר־כך הקורבן לא מצליח למשוך בחזרה את הכסף, אפילו לאחר תשלום עמלות גבוהות או סכומים המוצגים כמסים.

"התרמית הזו היא שילוב בין רומנטיקה והשקעה", אמר סנטיאגו. הנוכלים משלבים בין שני הדברים כדי ללכוד אנשים צעירים, אמר.

GASO עוזרת לחבריה במעקב אחר העסקאות ואיך לדווח עליהן לרשויות אכיפת החוק, והעמותה עובדת עם רגולטורים להעלות מודעות לנושאים איתם עלולים להתמודד קורבנות התרמיות האלה. העמותה הייתה גם בקשר עם חוקרי מודיעין בינלאומיים של Coinbase על־מנת לשתף פרטים לגבי התרמיות, אמר סנטיאגו.

נציגי Coinbase לא הגיבו לבקשת תגובה. נציגי Gemini ו־Kraken לא הגיבו מיד לבקשת תגובה.

כמה סוכנויות פדרליות השיקו לאחרונה מסע לאומי להגברת המודעות על־מנת ליידע את הציבור על תרמיות חיזור הפוגעות בקורבנות בעיקר דרך אפליקציות או רשתות חברתיות. הסוכנויות האלה, הכוללות את רשת אכיפת הפשעים הפיננסים של משרד האוצר של ארה"ב, את נציבות הסחר בסחורות עתידיות ואת המשרד להגנה פיננסית על צרכנים, אמרו כי הן פונות לציבור דרך רשתות חברתיות ושותפויות בין הסקטורים הפרטי לציבורי על־מנת לספק מידע על איך לזהות תרמיות ומה לעשות במקרה שהופכים לקורבן, כולל איך לאסוף תיעוד ולדווח על התרמית לרשויות הרלוונטיות. 

לחנך את הציבור

ב־GASO אמרו כי נציבות הסחר בסחורות עתידיות פנתה לעמותה בסתיו האחרון על־מנת ללמוד יותר על תרמיות חיזור ולהתייעץ איתה על הדרך הנכונה לחנך את הציבור. בעמותה אמרו כי צריכה להיות יותר הגנה על משקיעים וצרכנים. דוברת של נציבות הסחר בסחורות עתידיות אמרה כי פנו ל־GASO עם מחקר עבור אחד ממסמכי הייעוץ של סוכנות הרגולציה בנושא תרמיות חיזור.

"אנחנו הופכים את החדשנות הפיננסית לכל־כך פשוטה, וההנדסה החברתית הובילה לכך שנקודות המגע מתמעטות", אמר סנטיאגו. "שירותים פיננסיים דיגיטליים צריכים לקבל את ההגנה שאנשים מקבלים כאילו הם הולכים לבנק באופן אישי ומדברים עם בנקאי בקופה".

חינוך הצרכנים הוא המפתח לכך שמוסדות פיננסיים יהיו מסוגלים למנוע ולגלות את התרמיות האלה, בייחוד כשהתשלומים לעתים קרובות אינם גדולים, כך אמרה אלמה אנגוטי, שותפה בחברת הייעוץ Guidehouse המתמקדת בנושאי סיכון וציות רגולטורי.

"מדובר בחינוך, הכשרה ומודעות", אמרה. אם מישהו מתנדב לשלוח כסף דרך שירות תשלומים נייד או צ'קים, המוסדות הפיננסים לא בהכרח מסוגלים לזהות תרמית פוטנציאלית, בגלל שזה יכול להיראות להם כמו תשלום שאינו יוצא דופן, אמרה אנגוטי.

אבל בעמותה GASO אמרו כי ללא רגולציה נוספת, כמו הליכי הכר־את־הלקוח יותר מחמירים וגילוי תרמיות משופר בפלטפורמות מסחר ובנקים, יש לקורבנות מעט אפשרויות פעולה על־מנת לשחזר את הכספים שנגנבו מהם.

"כשקריפטו הוא נכס כל־כך תנודתי, הבורסות צריכות שתהיה להן רגולציה כלשהי כפי שיש להן על מסחר שוליים", אמר סנטיאגו. "הרבה מהקורבנות לא מבינים אפילו עד כמה קריפטו הוא שונה", אמר, והוסיף כי לפלטפורמות המסחר צריכה להיות האחריות לוודא שהמשתמשים בהן יודעים איך עובדים מטבעות קריפטו, או "שהן לא צריכות לתת להם להיכנס בכלל". 

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות