גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להיות מאושרים בעבודה? בהרווארד יש קורס שמלמד את הנוסחה

כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו, כך לפחות לפי קורס בבית הספר לעסקים של הרווארד, שהפך פופולרי בזמן מגפת הקורונה ● ניהול וקריירה

כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו / אילוסטרציה: Shutterstock
כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו / אילוסטרציה: Shutterstock

קורס פופולרי בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת הרווארד מבטיח ללמד מנהיגים עתידיים מיומנות חמקמקה - ניהול אושר. אחד החלקים הקשים ביותר בקורס הוא לקבל מקום בכיתה.

היום, בבתי ספר לעסקים המלמדים את ראשי התאגידים של מחר, כישורים כמו מודעות רגשית ושיפור הרווחה האישית תופסים את מקומם לצד יצירת עסקאות ומודלים פיננסיים. קורסים בנושאי אושר, מערכות יחסים ואיזון הם בין הקורסים המבוקשים ביותר בתוכניות ה-M.B.A המובילות. הפופולריות שלהם משקפת הן את הדרישה למיומנויות רכות והן את רצונם של התלמידים לחיים מאוזנים יותר, וגם את כוונת בתי הספר ללמד את הסטודנטים איך הופכים לבוסים טובים יותר.

בהרווארד, 180 המקומות בקורס "מנהיגות ואושר" של ארתור ברוקס מתמלאים במהירות. חלק מהסטודנטים שלא נכנסים לקורס הבחירה משתתפים בהרצאות באופן וירטואלי, או מבקשים מחבריהם הסטודנטים תקצירי הרצאות, מספרים סטודנטים. המשתתפים לומדים כיצד לטפח את האושר של הצוותים שלהם, לצד האושר שלהם עצמם.

העיקרון המרכזי הוא שאושר הוא המפתח למנהיגות יעילה. אושר אינו רק תוצר של מקרה, גנים או נסיבות חיים, טוען ד"ר ברוקס, אלא של טיפוח שגרתי של ארבעה תחומים מרכזיים: משפחה, חברים, עבודה משמעותית ואמונה או פילוסופיית חיים.

ליהנות מהעבודה ומהחיים

"חשוב היטב על כל אחד מארבעת החלקים של תיק העבודות שלך", מציג שקף ביום הראשון של הקורס בסמסטר זה. "באיזה מהם אתה מפרט יתר על המידה?" על פי הסילבוס, התלמידים יסיימו את הקורס עם כלים לקראת התחרות בשוק העבודה, שיאפשרו להם ליהנות מהעבודה והחיים.

הקורס, שאורכו שבעה שבועות, הוצע לראשונה בסמסטר אביב 2020, במקביל להופעתה של מגפת הקורונה. האושר בעבודה קיבל מאז דחיפות חדשה אצל עובדים ומנהלים, על רקע שיעורי שיא של עובדים החושבים מחדש על חייהם ועל יעדיהם ועוזבים את מקומות העבודה. חברות רבות משקיעות מאמצים גדולים להעלות את המורל, להפחית את התחלופה, להתנסות בדרכי עבודה חדשות, ואפילו להציע ריטריטים בריאותיים לעובדים.

"מנהיגות ואושר" התחיל עם 72 תלמידים. במהלך השנתיים האחרונות, ההרשמה יותר מהכפילה את עצמה, אבל בהרווארד עדיין טוענים שזה לא קורס שמתאים לכל מי שמנסה להירשם.

הקורס הוא בין השיעורים הספורים בלימודי M.B.A שנועדו ללמד אנשים עם הישגים גבוהים במוח השמאלי את הכישורים הרכים יותר שדרושים לניהול. בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת סטנפורד, הקורס "התנהגות ארגונית 374: דינמיקה בינאישית" - הידוע יותר בשם "רגשי ונוגע" - מלמד מודעות עצמית לשיפור התקשורת ומערכות היחסים. תלמידי בית הספר לניהול של אוניברסיטת ייל יכולים להירשם ל"שליטה בהשפעה ושכנוע", המבטיח ללמד את התלמידים כיצד לשכנע ולהניע אחרים בצורה אותנטית יותר .

להבחין בין חבר אמיתי לחבר עסקי

ד"ר ברוקס החל לדבר על אושר במקום העבודה גם עם חברות. כ-16,000 עובדי Allstate Corp. האזינו להרצאה וירטואלית שערך לאנשי חברת הביטוח בדצמבר; עוד אלפים צפו בהקלטה של ההרצאה בשבוע שאחרי, סיפרה החברה.

בתור איש מדעי החברה, שהצטרף להרווארד ב-2019 לאחר שהוביל במשך עשור את המכון האמריקני ליזמות, בעל הנטייה השמרנית, ברוקס אומר שלפעמים הוא מרגיש בודד בתור בוס. הוא אמר שהוא קיבל השראה להציע את הרעיון לקורס להרווארד לאחר שהבחין בתחושות דומות אצל מנהלים אחרים.

המצגות שלו בכיתה משלבות לפעמים פסוקי תנ"ך ותורות בודהיסטיות עם מחקר פסיכולוגי על רווחה או אהבה רומנטית. הוא מבקש מהתלמידים להבחין בין "חברים אמיתיים" לבין "חברים עסקיים". לחברים אמיתיים "יש איכות יפה של חוסר תועלת", אמר. "אני לא צריך אותך, אני פשוט אוהב אותך".

ברטוש גרבצ'בסקי, סטודנט בשנה ב' בלימודי MBA של הרווארד, מספר שהוא נרשם לקורס כדי ללמוד איזון טוב יותר בין עבודה לחיים. שתי מערכות יחסים רומנטיות ארוכות טווח הסתיימו בעוד הוא רודף אחרי הצלחה מקצועית בתחומי האנרגיה והטכנולוגיה. הוא רוצה לשפר את סיכויי ההצלחה של מערכת היחסים הבאה. "אני לא מתכוון לתעדף כסף בקריירה שלי", אמר, "אם אני מאושר, זה יבוא".

כשיסיים את לימודיו, גרבצ'בסקי רוצה לתת עדיפות לאושר של הצוות שלו. הוא מספר שלמד בקורס שחלק מזה, זה לשים את עצמו בנעליים של אחרים.

לתת ציונים למערכות יחסים

תלמידיו של ברוקס נותנים ציונים למערכות היחסים בחייהם, לערכים חומריים ולמדדים רגשיים אחרים בחיים שלהם. לאחרונה, בשיעור בוקר, הוא הקרין את הציונים האנונימיים של התלמידים על מסך בקדמת אולם ההרצאות.

כמה בעלי הישגים גבוהים, הוא אמר, דורגו גבוה במציאת משמעות והישגים, אך קיבלו ציון נמוך יותר ברגשות חיוביים. "אתה דוחה את הסיפוק שלך כל הזמן", הוא אמר, מה שעלול להוביל לשחיקה.

זה מתחבר לחוויה של אשלי מקריי, מהנדסת ויועצת המשתתפת בקורס. היא נזכרת שב-2019 נכנסה לרשימת הנשים המובילות בעסקים במיניאפוליס ובסנט פול - אבל התמקדה ביעד הבא במקום להתענג על ההישג. "זה היה החלום של אשלי הקטנה והשאפתנית הצעירה, והשגתי אותו, ולא הרגשתי כלום", אמרה.

מקריי מספרת שהיא שמעה על השיעור של ד"ר ברוקס לפני שהגיעה להרווארד וכעת היא משמשת בתור סמנכ"ל האושר של אגודת הסטודנטים של בית הספר לעסקים של הרווארד, חולקת רגעים מאושרים מרחבי הקמפוס ברשתות החברתיות ועוזרת לחברים לכיתה להיטען מחדש באנרגיה, בעזרת כלבים טיפוליים בקמפוס ועיסויים.

מארק ג'ירגוסיאן, בוגר בית הספר לעסקים של הרווארד, עובד כעת בהון פרטי בבוסטון. הוא שומר במגרת השולחן שלו שורה של תזכורות לתרגול יומיומי, אחת מהן לקוחה ישירות מהקורס של ד"ר ברוקס: "תחיה במכלים יומיים", כלומר, תישאר מודע למטרות עתידיות אבל תחיה בהווה.

העצה הזאת מועילה במיוחד כשדברים משתבשים, הוא אומר. ג'ירגוסיאן מייעץ לשותפים לחוצים לתקן טעויות, ואז להמשיך הלאה ולא להישאר המומים בגלל דברים שהם לא יכולים לשנות. הקורס גם עזר לו להבין את הפחד שלו מכישלון. אנשים לא חוששים מהכישלון עצמו, אומר ד"ר ברוקס לסטודנטים, אלא מאיך שהכישלון יגרום להם להרגיש.

"צריך להיות גבול לכמה אני נותן לעצמי להיות לחוץ בעבודה", מסכם ג'ירגוסיאן.

מה כולל הסילבוס של "מנהיגות ואושר"

בתחילת הקורס "מנהיגות ואושר" בבית הספר לעסקים של הרווארד, סטודנטים ממלאים שאלון המודד את "האושר הכללי" וקוראים מחקר מ-Journal of Career Assessment הטוען שאושר לעתים קרובות מנבא הצלחה בקריירה.

מאמר נוסף לקריאה, על ספירת ברכות במקום מועקות, מצא שלנקודת מבט של הכרת תודה יכולים להיות יתרונות רגשיים

חלק נוסף בקורס עוסק ביחסים ואהבה. הסטודנטים קוראים מחקר על הקשר בין מנהיגות לבדידות ומלאים שאלון נוסף המודד כיצד הם יוצרים מערכות יחסים קרובות.

החלק האחרון בקורס מתמקד בעתיד: שאלון נחישות בודק כושר התמדה ותשוקה לגבי מטרות גדולות. אחד השיעורים האחרונים עוסק במחקר האושר רב השנים של רוברט ולדינגר, פסיכיאטר מהרווארד.

עוד כתבות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?