גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להיות מאושרים בעבודה? בהרווארד יש קורס שמלמד את הנוסחה

כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו, כך לפחות לפי קורס בבית הספר לעסקים של הרווארד, שהפך פופולרי בזמן מגפת הקורונה ● ניהול וקריירה

כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו / אילוסטרציה: Shutterstock
כדי להוביל צוות שמח, מנהל צריך ללמוד איך להיות מאושר בעצמו / אילוסטרציה: Shutterstock

קורס פופולרי בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת הרווארד מבטיח ללמד מנהיגים עתידיים מיומנות חמקמקה - ניהול אושר. אחד החלקים הקשים ביותר בקורס הוא לקבל מקום בכיתה.

היום, בבתי ספר לעסקים המלמדים את ראשי התאגידים של מחר, כישורים כמו מודעות רגשית ושיפור הרווחה האישית תופסים את מקומם לצד יצירת עסקאות ומודלים פיננסיים. קורסים בנושאי אושר, מערכות יחסים ואיזון הם בין הקורסים המבוקשים ביותר בתוכניות ה-M.B.A המובילות. הפופולריות שלהם משקפת הן את הדרישה למיומנויות רכות והן את רצונם של התלמידים לחיים מאוזנים יותר, וגם את כוונת בתי הספר ללמד את הסטודנטים איך הופכים לבוסים טובים יותר.

בהרווארד, 180 המקומות בקורס "מנהיגות ואושר" של ארתור ברוקס מתמלאים במהירות. חלק מהסטודנטים שלא נכנסים לקורס הבחירה משתתפים בהרצאות באופן וירטואלי, או מבקשים מחבריהם הסטודנטים תקצירי הרצאות, מספרים סטודנטים. המשתתפים לומדים כיצד לטפח את האושר של הצוותים שלהם, לצד האושר שלהם עצמם.

העיקרון המרכזי הוא שאושר הוא המפתח למנהיגות יעילה. אושר אינו רק תוצר של מקרה, גנים או נסיבות חיים, טוען ד"ר ברוקס, אלא של טיפוח שגרתי של ארבעה תחומים מרכזיים: משפחה, חברים, עבודה משמעותית ואמונה או פילוסופיית חיים.

ליהנות מהעבודה ומהחיים

"חשוב היטב על כל אחד מארבעת החלקים של תיק העבודות שלך", מציג שקף ביום הראשון של הקורס בסמסטר זה. "באיזה מהם אתה מפרט יתר על המידה?" על פי הסילבוס, התלמידים יסיימו את הקורס עם כלים לקראת התחרות בשוק העבודה, שיאפשרו להם ליהנות מהעבודה והחיים.

הקורס, שאורכו שבעה שבועות, הוצע לראשונה בסמסטר אביב 2020, במקביל להופעתה של מגפת הקורונה. האושר בעבודה קיבל מאז דחיפות חדשה אצל עובדים ומנהלים, על רקע שיעורי שיא של עובדים החושבים מחדש על חייהם ועל יעדיהם ועוזבים את מקומות העבודה. חברות רבות משקיעות מאמצים גדולים להעלות את המורל, להפחית את התחלופה, להתנסות בדרכי עבודה חדשות, ואפילו להציע ריטריטים בריאותיים לעובדים.

"מנהיגות ואושר" התחיל עם 72 תלמידים. במהלך השנתיים האחרונות, ההרשמה יותר מהכפילה את עצמה, אבל בהרווארד עדיין טוענים שזה לא קורס שמתאים לכל מי שמנסה להירשם.

הקורס הוא בין השיעורים הספורים בלימודי M.B.A שנועדו ללמד אנשים עם הישגים גבוהים במוח השמאלי את הכישורים הרכים יותר שדרושים לניהול. בבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת סטנפורד, הקורס "התנהגות ארגונית 374: דינמיקה בינאישית" - הידוע יותר בשם "רגשי ונוגע" - מלמד מודעות עצמית לשיפור התקשורת ומערכות היחסים. תלמידי בית הספר לניהול של אוניברסיטת ייל יכולים להירשם ל"שליטה בהשפעה ושכנוע", המבטיח ללמד את התלמידים כיצד לשכנע ולהניע אחרים בצורה אותנטית יותר .

להבחין בין חבר אמיתי לחבר עסקי

ד"ר ברוקס החל לדבר על אושר במקום העבודה גם עם חברות. כ-16,000 עובדי Allstate Corp. האזינו להרצאה וירטואלית שערך לאנשי חברת הביטוח בדצמבר; עוד אלפים צפו בהקלטה של ההרצאה בשבוע שאחרי, סיפרה החברה.

בתור איש מדעי החברה, שהצטרף להרווארד ב-2019 לאחר שהוביל במשך עשור את המכון האמריקני ליזמות, בעל הנטייה השמרנית, ברוקס אומר שלפעמים הוא מרגיש בודד בתור בוס. הוא אמר שהוא קיבל השראה להציע את הרעיון לקורס להרווארד לאחר שהבחין בתחושות דומות אצל מנהלים אחרים.

המצגות שלו בכיתה משלבות לפעמים פסוקי תנ"ך ותורות בודהיסטיות עם מחקר פסיכולוגי על רווחה או אהבה רומנטית. הוא מבקש מהתלמידים להבחין בין "חברים אמיתיים" לבין "חברים עסקיים". לחברים אמיתיים "יש איכות יפה של חוסר תועלת", אמר. "אני לא צריך אותך, אני פשוט אוהב אותך".

ברטוש גרבצ'בסקי, סטודנט בשנה ב' בלימודי MBA של הרווארד, מספר שהוא נרשם לקורס כדי ללמוד איזון טוב יותר בין עבודה לחיים. שתי מערכות יחסים רומנטיות ארוכות טווח הסתיימו בעוד הוא רודף אחרי הצלחה מקצועית בתחומי האנרגיה והטכנולוגיה. הוא רוצה לשפר את סיכויי ההצלחה של מערכת היחסים הבאה. "אני לא מתכוון לתעדף כסף בקריירה שלי", אמר, "אם אני מאושר, זה יבוא".

כשיסיים את לימודיו, גרבצ'בסקי רוצה לתת עדיפות לאושר של הצוות שלו. הוא מספר שלמד בקורס שחלק מזה, זה לשים את עצמו בנעליים של אחרים.

לתת ציונים למערכות יחסים

תלמידיו של ברוקס נותנים ציונים למערכות היחסים בחייהם, לערכים חומריים ולמדדים רגשיים אחרים בחיים שלהם. לאחרונה, בשיעור בוקר, הוא הקרין את הציונים האנונימיים של התלמידים על מסך בקדמת אולם ההרצאות.

כמה בעלי הישגים גבוהים, הוא אמר, דורגו גבוה במציאת משמעות והישגים, אך קיבלו ציון נמוך יותר ברגשות חיוביים. "אתה דוחה את הסיפוק שלך כל הזמן", הוא אמר, מה שעלול להוביל לשחיקה.

זה מתחבר לחוויה של אשלי מקריי, מהנדסת ויועצת המשתתפת בקורס. היא נזכרת שב-2019 נכנסה לרשימת הנשים המובילות בעסקים במיניאפוליס ובסנט פול - אבל התמקדה ביעד הבא במקום להתענג על ההישג. "זה היה החלום של אשלי הקטנה והשאפתנית הצעירה, והשגתי אותו, ולא הרגשתי כלום", אמרה.

מקריי מספרת שהיא שמעה על השיעור של ד"ר ברוקס לפני שהגיעה להרווארד וכעת היא משמשת בתור סמנכ"ל האושר של אגודת הסטודנטים של בית הספר לעסקים של הרווארד, חולקת רגעים מאושרים מרחבי הקמפוס ברשתות החברתיות ועוזרת לחברים לכיתה להיטען מחדש באנרגיה, בעזרת כלבים טיפוליים בקמפוס ועיסויים.

מארק ג'ירגוסיאן, בוגר בית הספר לעסקים של הרווארד, עובד כעת בהון פרטי בבוסטון. הוא שומר במגרת השולחן שלו שורה של תזכורות לתרגול יומיומי, אחת מהן לקוחה ישירות מהקורס של ד"ר ברוקס: "תחיה במכלים יומיים", כלומר, תישאר מודע למטרות עתידיות אבל תחיה בהווה.

העצה הזאת מועילה במיוחד כשדברים משתבשים, הוא אומר. ג'ירגוסיאן מייעץ לשותפים לחוצים לתקן טעויות, ואז להמשיך הלאה ולא להישאר המומים בגלל דברים שהם לא יכולים לשנות. הקורס גם עזר לו להבין את הפחד שלו מכישלון. אנשים לא חוששים מהכישלון עצמו, אומר ד"ר ברוקס לסטודנטים, אלא מאיך שהכישלון יגרום להם להרגיש.

"צריך להיות גבול לכמה אני נותן לעצמי להיות לחוץ בעבודה", מסכם ג'ירגוסיאן.

מה כולל הסילבוס של "מנהיגות ואושר"

בתחילת הקורס "מנהיגות ואושר" בבית הספר לעסקים של הרווארד, סטודנטים ממלאים שאלון המודד את "האושר הכללי" וקוראים מחקר מ-Journal of Career Assessment הטוען שאושר לעתים קרובות מנבא הצלחה בקריירה.

מאמר נוסף לקריאה, על ספירת ברכות במקום מועקות, מצא שלנקודת מבט של הכרת תודה יכולים להיות יתרונות רגשיים

חלק נוסף בקורס עוסק ביחסים ואהבה. הסטודנטים קוראים מחקר על הקשר בין מנהיגות לבדידות ומלאים שאלון נוסף המודד כיצד הם יוצרים מערכות יחסים קרובות.

החלק האחרון בקורס מתמקד בעתיד: שאלון נחישות בודק כושר התמדה ותשוקה לגבי מטרות גדולות. אחד השיעורים האחרונים עוסק במחקר האושר רב השנים של רוברט ולדינגר, פסיכיאטר מהרווארד.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו