גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אפל, אמזון וגוגל מתאחדות בנושא טכנולוגיה לבית חכם?

הסטנדרט החדש, שיוצג השנה, מספק שפה שגורה כדי שכל המכשירים בבית יוכלו לתקשר זה עם זה

בית חכם / צילום: תמר מצפי
בית חכם / צילום: תמר מצפי

אם אתם מקדישים מחשבה כלשהי לגאדג'טים של בית חכם, אתם בטח חושבים על תרמוסטטים חוסכי אנרגיה או אורות נשלטים על־ידי אפליקציה. רוב האנשים לא חושבים על הדרך בה הם עובדים, שלא לדבר על איך או האם הם יכולים לעבוד יחד.

כמה מהשחקניות הגדולות ביותר בתחום הטכנולוגיה - אפל, גוגל מבית אלפאבית, אמזון וסמסונג - הקימו פלטפורמות לבית חכם, כך שהאייפון יכול לכבות את האור או שאלקסה יכולה לשנות כיוונים בתרמוסטט בלי יותר מדי הגדרות מראש. אבל המשמעות של זה היא שקונים עדיין חייבים לבדוק אם מוצרים חדשים עובדים עם הטכנולוגיה שכבר יש להם בבתים.

נושאי תאימות ומורכבות בהגדרות גרמו לכך שאנשים אינם ממהרים לאמץ לגמרי את טכנולוגיות הבית החכם. סטנדרט חדש, ששמו Matter, אמור לשנות זאת.

כשיוצג השנה, יהווה Matter שפה משותפת שבה דוברים רוב המכשירים החדשים - ורבים מהישנים - המשמשים בבתים חכמים. ניתן לקנות כל גאדג'ט שרוצים ולחבר אותו לכל אפליקציה מועדפת. ניתן יהיה לשלוט במכשיר עם העוזר הקולי המועדף, או אפילו להשתמש בכמה עוזרים קוליים ואפליקציות בבית.

על אף ש־Matter אמור לעבוד מאחורי הקלעים, השפה החדשה עשויה לגרום לייצור יותר מכשירים בני־השגה שקל יותר להגדיר, ואפילו יותר קל להם לעבוד באופן משולב.

מה שאולי הכי מפתיע: כל השמות הגדולים בטכנולוגיה לבית חכמים שותפים ליוזמה, כך שבעתיד, לא תהיו כלואים בגן נעול אחד. אם יימאס לכם מאלקסה ותרצו לעבור להום־פוד מיני של אפל, תוכלו לעשות זאת בלי לקנות גם תריסים אוטומטיים חדשים (הנושא מאוד דומה לאופן בו כל תעשיית הקולנוע בחרה ב־VHS בזמנו).

"כולנו הכרנו בכך שאם לא נפתור כמה בעיות יסודיות שפגעו בכולנו ברחבי התעשייה, התעשייה הזו פשוט לא תגדל", אמרה מישל טרנר, מנהלת בכירה בסביבת העבודה לבית חכם בחברת גוגל.

לצד ענקיות הטכנולוגיה, יותר מ־220 חברות אחרות הביעו תמיכה ב־Matter. בין היום לסוף העשור, מוכרים ימסרו לקונים יותר מ־5.5 מיליארד מכשירים חכמים לבתים התואמים את Matter, על־פי החברה ABI Research.

Matter מתוכנן להיות יותר פרטי ובטוח ממערכות בית חכם אחרות, בין היתר בגלל שהוא יכול לבצע כמה פעולות בסיסיות מבלי לשלוח מסרים לענן. וכנראה לא תצטרכו להיפטר מכל המכשירים החכמים הישנים שלכם.

זה לא אומר שהחברות התומכות ב־Matter לא ינסו לנעול אתכם איכשהו. Matter מגדיר פונקציונליות בסיסית, אבל מאפיינים מתקדמים עדיין יהיו קשורים לחברות -אוזניות אירפודס של אפל, למשל, עובדות טוב יותר עם המכשירים של אפל.

"כל־כך פשוט"

בהתחלה, יפעל Matter במנעולי דלתות; חיישני תנועה, איכות אוויר וכדומה; תרמוסטטים; פותחי דלתות חניה; תריסים ווילונות; שקעים חכמים וטלוויזיות חכמות. מוצרים מורכבים יותר לבית, כמו מצלמות אבטחה, רובוטים שואבי אבק ואחרים, לא יקבלו תמיכה מיד עם ההשקה.

כשחברה מפתחת תרצה להוסיף מאפיין למוצר לבית חכם, היא תצטרך להקצות משאבים לעדכון התוכנה שלה בכל פלטפורמה. בעזרת Matter, רוב השינויים יצטרכו להיעשות רק פעם אחת, וכך יוכלו מפתחים להוריד את המחירים שלהם.

מרגע שתהפכו את הבית שלכם לתואם למוצרים המותאמים ל־Matter, ההגדרות יהיו פשוטות - פשוט תסרקו ברקוד כדי להוסיף את המכשיר לרשת שלכם. "המטרה היא שברוב המכשירים שיש בשוק - אורות, שקעים, מתגים, חיישנים - ההגדרה הראשונית תהיה כל־כך פשוטה שזה ייקח ממש כמה שניות", אמרה טרנר.

אפשר לתת לדיירי הבית גישה, לאפשר להם להדליק את האורות עם אלקסה של אמזון על־ידי שימוש בסירי העוזרת הקולית של אפל ועוד. אם יהיה לכם אוסף מגוון של מוצרים בבית, ניתן יהיה להפעיל את כולם יחד. כרגע, רוב האנשים קונים מכשירי בית חכם כדי לטפל ב"צורך ייחודי", כך אמר אדם רייט, אנליסט בחברת מחקר הטכנולוגיה International Data Corp, אבל זה עשוי להשתנות כשיותר ויותר מכשירים יהיו מותאמי Matter.

לעזוב את הענן

המכשירים הביתיים של גוגל ואמזון מתקשרים באופן שגרתי עם הענן, בעוד שמכשירי HomeKit של אפל תוכננו לעבוד גם עם גישת אינטרנט פחות רציפה. פקודות בית חכם נשארות בתוך הבית, וזה יכול לגרום לתגובות להיות אישיות יותר ומהירות יותר. ב־Matter הגישה יותר דומה לגישה של HomeKit. אם יש הפסקה באינרטנט, מוצרים בעלי יכולות Matter עדיין יעבדו, באופן דומה לכך שמדפסת האינטרנט עדיין עובדת אפילו כשהגישה לרשת בפס רחב מופסקת בעקבות תקלה.

"כל האקססוריז לבית חכם יהיו באותה רמה של בטיחות, פרטיות וקלות שימוש ממנה נהנים לקוחות אפל היום עם מוצרי HomeKit, אמרה דוברת אפל ג'קלין רוי.

בעבר, חברת Eve Systems הגרמנית לא חיברה את השקעים והחיישנים החכמים שלה לגוגל ואמזון בגלל שהשירותים של חברות אלה תלויים בענן, כך אמר טיפ בות', מנהל המותג והמוצר הבכיר ב־Eve. בחברה לא רצו להיות אחראיים לשימוש במידע על הצרכנים. עם Matter, דאטה מהמערכת יכול להישאר בבית, אפילו אם משתמשים בפלטפורמות של גוגל או אמזון.

אמזון ואחרות עדיין ישתמשו בענן לדברים מסוימים. רמקולים חכמים מהדור הישן יותר של אלקסה לא יכולים לעבד פקודות ללא גישה לענן, כך אמר כריס דצ'נזו, מהנדס מוביל באמזון שעבד על מכשירי אלקסה ומכשירי בית חכם של אמזון, והוסיף שהענן הוא "רכיב חיוני בתשתית של הרבה, הרבה מכשירי בית חכם ושירותים כיום".

הכול חדש?

אם כבר קניתם לכם כרטיס כניסה לחיים של בית חכם, לא תצטרכו להתחיל מהתחלה. לא לגמרי, בכל אופן.

כל המנורות של פיליפס יעבדו עם Matter כאשר השלטים השולטים בהם יקבלו תוכנה חדשה, כך אמר ג'ורג' ייאני, מייסד שותף של חברת המנורות החכמות Philips Hue, שכיום מנהלת את המחקר והפיתוח עבור חברת האם Signify NV. "אפילו מנורות שמכרנו לפני עשור יהפכו לתואמת ל־Matter".

רוב המוצרים החדשים יותר מהחברות הגדולות יעבדו עם הסטנדרט החדש. מערכת Nest Wifi החדשה של גוגל והמסכים מדגם Hub יהפכו לנקודות חיבור ל־Matter, וכל המסכים והרמקולים של Nest יקבלו עדכון שיאפשר להם לשלוט במכשירי Matter. גם התרמוסטט החדש של Nest יהיה תואם Matter.

כמעט כל מכשירי אקו של אמזון יאפשרו להגדיר ולשלוט ב־Matter. ההום פוד מיני של אפל וטלוויזיה 4K מדור שני של אפל יהיו מסוגלים לפעול כמרכזי חיבור של Matter, וכך יוכל גם המכשיר SmartThings Hub V3 של סמסונג.

מוצרים שלא ניתן לעדכן ימשיכו לפעול כמקודם, אבל ללא תאימות משופרת. ב־Assa Abloy Group יעדכנו כמה ממנעולי Yale, אבל לא את קו המוצרים August. Matter לא תוכנן "באופן כזה שניתן להריץ אותו באמינות על מנעול וויפי שעובד על סוללות", אמר ג'ייסון וויליאמס, נשיא מחלקת מנעולים חכמים בחברה Yale. הבטריות ייגמרו מהר, וזה יגרום לחוויית לקוח גרועה, כך אמר.

ישנם מנעולים מתוצרת Yale שניתן לשדרג עם מודול חומרה - כך שלא צריך לקנות מנעול חדש אבל עדיין צריך להוציא מעט כסף נוסף. החברה רוצה שכל המנעולים שתייצר בעתיד עבור לקוחות יעבדו עם Matter, כך אמר וויליאמס.

על אף חסרונות מסוימים בתחילת הדרך, Matter יהיה המפתח לבתים חכמים יותר, אפילו בתיהם של אנשים ללא דוקטורט בהנדסת חשמל.

"אנחנו יודעים שאנחנו מתחרים במתג אור", אמרה אמנדה פיין, סגנית נשיא לפיתוח עסקי ושיווק במחלקה SmartThings של סמסונג. "אז אם ההפעלה לא תהיה קלה באותה מידה, לא נגיע לשום מקום".

עוד כתבות

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

צילומי לוויין חושפים: מטוסי ה-F22 על מסלול ההמראה בבסיס עובדה

ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● שר החוץ של עומאן ייפגש היום סגן נשיא ארה"ב לשיחות בנושא איראן ● שגרירות ארה"ב בישראל הודיעה על פינוי עובדים שאינם נדרשים בחירום ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה ● עדכונים שוטפים

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר