גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן נושא עיניו אל הסקטור הפרטי להצלת כלכלת אפגניסטן מקריסה

בכירים בקאבול מציירים את אובדן הסיוע הזר, שהיה אחראי לעד 40% מהתמ"ג, ונעלם עם השתלטות הטאליבאן, כהזדמנות ליזמים פרטיים ● "אנחנו צריכים כלכלה מקומית, חזקה ודינמית המסתמכת יותר על היכולת העצמית", אמר סגן ראש ממשלת אפגניסטן

סיוע חיצוני לממשלה לא יחזור בשום זמן קרוב / צילום: Reuters, Zohra Bensemra
סיוע חיצוני לממשלה לא יחזור בשום זמן קרוב / צילום: Reuters, Zohra Bensemra

כשכלכלת אפגניסטן נמצאת בצניחה חופשית, הטליבאן בונה על יזמים פרטיים שיצילו את העם האפגני וייצבו את המשטר שלו. אלא שזה יהיה קשה למדינה שנתונה לסנקציות בינלאומיות, שהבנקים שלה משותקים, שהעוני בה הגיע לרמות כמעט אוניברסליות ובקרב האוכלוסייה שלה מעט מאוד ביטחון בשאלה מה יהיה בעתיד.

כשהטליבאן תפס את השלטון באוגוסט, הסיוע הבינלאומי שהיה אחראי לכ־40% מהתמ"ג התנדף כלא היה. כעת בכירי הטליבאן מציירים את הנטישה הזו כהזדמנות. "אפגניסטן לא יכולה להסתמך על סיוע לנצח", אמר סגן ראש הממשלה עבדול סלאם חנאפי בדברים שנשא בפני דיפלומטים ופקידי או"ם בארמון הנשיאותי בקאבול בחודש שעבר, שם תיאר הטליבאן את התוכניות הכלכליות שלו, שכוללות מסים נמוכים והקלות רגולטוריות, בפעם הראשונה. "אנחנו צריכים כלכלה מקומית, חזקה ודינמית המסתמכת יותר על היכולת העצמית", אמר. "המטרה ארוכות הטווח שלנו היא הסתמכות עצמית בכלכלה של אפגניסטן".

טליבאן: החסמים העיקריים הוסרו

גורמים בטליבאן מספרים שהם הצליחו לחסל את השחיתות, שפגעה בממשלה הקודמת שנתמכה על ידי ארה"ב. כעת, משנסתיימה המלחמה, הם אומרים, הוסרו שני החסמים העיקריים בפני עסקים. בארגון מזמינים השקעות זרות, בייחוד בחקלאות, כרייה ומסחר - תחומים שנראה שיש להם הפוטנציאל להניע במהירות הגדולה ביותר את הפעילות הכלכלית.

הטליבאן הכין את התקציב הלאומי הראשון מזה 20 שנה שלא כולל סיוע זר, אשר בשנים האחרונות שילם על 75% מההוצאה הציבורית. ממשלת הטליבאן גובה בערך אותם סכומי כסף בהכנסות ממכס כפי שעשתה הממשלה בחסות אמריקאית ובעוד שהמסחר נותר נמוך, כיום יוצא מהמדינה פחות כסף, כך אומרים בארגון. לשנה כולה, מכוון הטליבאן להכנסה ממשלתית שתגיע ל־1.8 מיליארד דולר.

מי שמזין את חזון הסקטור הפרטי הזה הוא סגן שר האוצר, נזיר כבירי, אחד מפקידי הממשלה הבכירים ביותר מהממשל הקודם, שעדיין מכהן כיום באותו תפקיד. כתלמיד פולברייט לשעבר מאוני' קנטאקי, כבירי בן ה־39 הפך לבן שיח של הקהילה הבינלאומית, אך הוא גם מסביר לטליבאן פנימה את החשיבה של העולם החיצון.

כבירי אמר ששיכנע את הטליבאן לשמור על מערכת ניהול הכספים הציבורית, שנבנתה במשרד ב־20 השנים האחרונות, כולל מערכת המחשב שרושמת באופן מרכזי הכנסות ממיסוי עם גבייתם.

"סיוע חיצוני לממשלה לא יחזור בשום זמן קרוב, אז אנחנו צריכים להפוך את המשבר הזה להזדמנות ולהיפרד מהתלותיות ההיסטוריות שלנו", אמר כבירי. "הממשלה אמנם חסומה ונתונה לסנקציות, אבל אין כל סנקציות על אנשי עסקים אפגניים ועל השוק. וגם לנשים מותר לעבוד בסקטור הפרטי".

לדבריו, הוא הצליח לשכנע את הטליבאן לאפשר לארגוני סיוע בינלאומיים לעבוד במדינה ללא הפרעה, מחויבות שאפשרה לסיוע להתחיל לזרום שוב למדינה בסתיו האחרון. הממשל הגיע להסדר עם וושינגטון והאו"ם, שמאפשר לדולרים של סיוע להיכנס למדינה בלי לעבור דרך הבנק המרכזי. במסגרת ההסדר, הכספים מוזרמים למדינה, מופקדים בבנק אפגני פרטי, ואז משמשים את האו"ם. יותר מ־350 מיליון דולר נכנסו כך למדינה.

הערכה: הכלכלה תתכווץ השנה בשליש

הטליבאן לא הקל על מאמצי הקהילייה הבינלאומית לסייע. שר האוצר, שניהל את כספי המדינה כשנלחם נגד המורדים, נתון לסנקציות טרור בינלאומיות, וכך גם פקידים בכירים אחרים כמו שר הפנים. לנערות מבוגרות יותר בינתיים אסור לחזור לבתי הספר, וגם עובדות בסקטור הציבורי לא הורשו לחזור לתפקידיהן.

לעת עתה, הסיוע הבינלאומי יעזור לאפגנים לשרוד את החורף. האו"ם הגיש את הבקשה הגדולה ביותר אי פעם לסיוע חירום, סכום של 4.4 מיליארד דולר, על מנת לעזור ל־24 מיליון אפגנים ב־2022 בכל דבר ממזון ועד תרופות. מדובר בחלק מ־8 מיליארד דולר שמקווים לגייס השנה על מנת לשמור על השירותים החברתיים ולייצב את הכלכלה.

בקרן המטבע הבינלאומית צופים שהכלכלה האפגנית תתכווץ השנה בכמעט שליש. סכום של 8 מיליארד דולר יכול ליצור 180 אלף משרות בתחום הרשמי ועוד חצי מיליון משרות בכלכלה הלא רשמית, כך מעריכים באו"ם. הנעת הפעילות הכלכלית גם היא אחד המפתחות, כך אומרים מומחים, למניעת יציאה בקנה מידה גדול של אפגנים למדינות אחרות.

כשהטליבאן השתלט, וושינגטון הקפיאה את הרזרבות הבינלאומיות של הבנק המרכזי של אפגניסטן והותירה את המוסד הזה לא פעיל. מוקדם יותר החודש, אמרה ארה"ב שתאפשר לחצי מסכום של 7 מיליארד דולר לשמש לסיוע הומניטרי ולעזור להחיות את הכלכלה. החצי השני מהנכסים המוקפאים של הבנק יישמרו בצד כפיצוי לקורבנות מתקפות 9/11. הטליבאן גינה את הצעד הזה וכינה אותו גניבה.

ארה"ב הבטיחה יותר מ־500 מיליון דולר בסיוע מאז אוגוסט. היא סיפקה החרגות לסנקציות על מנת לאפשר כניסה של כסף סיוע, אפילו שהחרגות אלה לא כוללות את הסקטור הפרטי, למעט כספים שנשלחים באופן אישי אל המדינה.

טום ווסט, הנציג המיוחד של ארה"ב לאפגניסטן, אמר שטיפול במשבר ההומניטרי והכלכלי היה בעדיפות הדחופה ביותר, ושארה"ב שוקלת צעדים נוספים לתמיכה בכלכלה. אלה יכולים לכלול שימוש ב־3.5 מיליארד דולר, שהוצאו מהרזרבות על מנת להחיות את הבנק המרכזי, כך אמר, והוסיף שהבנק יצטרך לפני כן להיעשות עצמאי ולהיות מנוהל על ידי אנשי מקצוע. כיום מנוהל הבנק על ידי חבר בטליבאן.

לכלכלה חסרים באופן נואש מטבע מקומי ודולרים. בנקים מגבילים משיכות באופן חמור, ויזמים אפגניים שיש להם כסף מחוץ למדינה לא יכולים להכניס אותו לתוכה. אפילו ארגוני סיוע לא יכולים להכניס לאפגניסטן מספיק כסף, על פי דו"ח של מועצת הפליטים הנורבגית מהחודש שעבר.

כ־900 מיליון דולר מהעתודות המוקפאות של הבנק המרכזי מורכבים מהפקדות של בנקים מסחריים באפגניסטן, כך אמר וויליאם בירד, מומחה בכיר במכון השלום האמריקאי. "אם תהיה קריסה של הסקטור הפרטי בנוסף לכל השאר, זה פשוט יהפוך את המצב ההומניטרי להרבה יותר גרוע", כך אמר.

אפגניסטן נעשתה תלויה במשאבים זרים מסוג זה או אחר במשך מאות שנים, למעט תקופות קצרות, כך אמר בירד. מאז 2001 ארה"ב לבד הכניסה למדינה 145 מיליארד דולר בסיוע כלכלי - סכום גדול יותר במונחים ריאליים של היום ממה שהוציאה על הבנייה מחדש של אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה במסגרת תוכנית מרשל. יחד עם זאת, זו עדיין הייתה המדינה הענייה ביותר באסיה בהפרש ניכר גם מיד לאחר שהטליבאן כבש אותה.

טורק פרהדי, בכיר בקרן המטבע הבינלאומית לשעבר, שפעם כיהן כיועץ לממשלתו של הנשיא לשעבר חמיד קרזאי, אמר שהשחיתות באפגניסטן באמת ירדה בתקופה האחרונה. "אתה לא יכול להניע כלכלה של מדינה בסיוע זר. אתה חייב לעשות נורמליזציה של הכלכלה", אמר פרהדי. "זה זמן טוב להשקיע באפגניסטן אם יוסרו הסנקציות".

אפגניסטן כנראה תיעשה אפילו ענייה יותר, כך אמר עדנן מזראי, עמית בכיר במכון פטרסון לכלכלה בינלאומית, מכון מחקר מוושינגטון. לדבריו, אין במדינה תעשייה רבה ותחום השירותים שצמח סביב הנוכחות הזרה כעת נמצא בדעיכה. "מה הולכת אפגניסטן לייצר בעתיד הקרוב?" שאל מזראי. "לסיפור הזה כנראה לא יהיה סוף טוב".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין