גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוחרי רדיט הטיסו את מניות החלל לירח. החזרה משם עלולה להיות מאוד לא נעימה

לחברות סטארט-אפ עם שאיפות מציאותיות יש סיכוי טוב יותר לשרוד כאשר תתפוצץ הבועה שהקפיצה לגבהים את מניות החלל

ריצ'רד ברנסון, מייסד וירג'ין גלקטיק, מחוץ לבניין בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew
ריצ'רד ברנסון, מייסד וירג'ין גלקטיק, מחוץ לבניין בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

סוחרים חובבים ברדיט הצליחו בשנה שעברה לשגר את כלכלת החלל למסלול סביב כדור הארץ. כעת הגיע הזמן לראות אילו מניות ישרדו את החזרה לאטמוספירה.

אולי לא הייתה אודיסיאה בחלל ב-2001, אבל בהחלט היו כמה ב-2021. המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון השיק עידן חדש כשנסע לקצה האטמוספירה בכלי טיס של החברה שהקים, וירג'ין גלקטיק. מייסד אמזון ג'ף בזוס הלך בעקבותיו עם חברת תיירות חלל משלו, בלו אוריג'ין. עוד בשנה שעברה הצטרפו לשוק המניות Virgin Rocket, Rocket Lab, Astra Space, Redwire ו-Momentus, במיזוג עם חברת "צ'ק פתוח", דומה לדרך בה הונפקה וירג'ין גלקטיק ב־2019. החברות Terran Orbital ו־D-Orbit אמורות לסגור מיזוגים דומים השנה.

אבל ייתכן שמה שהזרים כסף לסטרט-אפים אלה לא היה חישוב רווח רציונלי, אלא פנטזיה של משקיעים יומיים לקיים באינטרנט דיון על גדג'טים מגניבים לחלל.

ב־2021, סוחרים חובבים בלבלו את מנהלי הנכסים המקצועיים, לאחר שתיאמו עמדות בפורומים כמו WallStreetBets ברדיט, והניעו חברות לא אהובות, כמו רשת משחקי המחשב גיימסטופ, לשיאים אבסורדיים. נתונים על קרנות, שנאספו על ידי VandaTrack, מאשרים שחברות החלל רכבו על אותו גל של "מניות מם" - בייחוד וירג'ין גלקטיק.

השיאים של החברה בפברואר 2020 ובקיץ 2021 היו קשורים לעלייה ברכישת מניות ולאזכורי החברה בפורומים הפרועים. בשיא שלה ב־2020, הייתה וירג'ין גלקטיק המניה הרביעית האהובה ביותר על המשתמשים בפורום, ו־31% מהאזכורים נגעו אליה.

אבל מאז שנה שעברה, מניות של סטארט-אפים שהחלו להיסחר לאחרונה התרסקו, בדיוק כמו שכמות האזכורים של וירג'ין גלקטיק ירדה ל־2.6%. המניה שלה ירדה ב־50% מהמקום שבו הייתה לפני שלושה חודשים. ציפיות לעלייה בשיעור הריבית העמיקו את ירידתה ב־2022.

סטרט-אפים אחרים בתחום החלל, למרות שאינם כה אופנתיים, נהנים גם הם מקבוצות מעריצים באינטרנט, התומכים במניות שלהם, בייחוד באפליקציות סרטונים כמו יוטיוב. ב־VandaTrack רואים שהפופולריות שלהם ירדה גם היא בזמן שמחיר המניות ירד.

הסמל להתלהבות של משקיעי רדיט

החלל הוא תחום מרגש, אבל קשה להשקיע בו באופן ישיר: חברות כמו בואינג, לוקהיד מרטין ונורתרופ גרומן אינן עוסקות רק בטיסות לחלל. החברה המובילה בשוק, עם הערכת שווי של 100 מיליארד דולר, היא SpaceX: טילי פלקון שלה הקטינו את עלויות השיגור ופתחו את החלל ליישומים מסחריים, כולל 2,000 לווייני סטארלינק. אבל זו חברה פרטית של מנכ"ל טסלה אלון מאסק.

כתוצאה מכך, חברות סטארט-אפ הפכו לסמל ההתלהבות של משקיעי רדיט, שעבורם רגשות של קהילה והרפתקה יכולים להיות לא פחות חשובים מלעשות רווח.

הסיכון אינו רק לקחים כואבים יותר למשקיעים זוטרים. הערכות שווי גבוהות בפני עצמן יכולות להיות קריטיות לכך שלחברות האלה יהיה סיכוי להצליח. וירג'ין גלקטיק עדיין צריכה מזומנים נוספים כדי להתחיל לפעול, והירידה בשווי המניה של החברה הפכה את מימונה ליקר יותר: לאחר מכירה של מניות ב־500 מיליון דולר בשנה שעברה, הכריזה לאחרונה החברה על הנפקת איגרות חוב להמרה בשווי של 425 מיליון דולר. גם שמירה על טאלנטים קשה יותר כשמחיר המניות יורד מתחת למחיר המימוש של אופציות לעובדים.

חברת החלל השנייה של ברנסון, וירג'ין אורביט, גם היא הייתה קורבן: אף שציפתה לגייס עד 383 מיליון דולר מתומכי חברות צ'ק פתוח באוגוסט, הצליחה לשמור רק על 68 מיליון דולר כשהושלם המיזוג בינואר.

מתחת לפני השטח של זרימת הכסף הלוהט, עם זאת, נמצא שינוי טכנולוגיה אמיתי. הבנק השוויצרי UBS מאמין שכלכלת החלל תוכפל בערכה ל־900 מיליארד דולר עד 2030.

לאחר ש־SpaceX הכריזה שאין לה תוכניות להיות מונפקת, עשויים אלה שמקדישים זמנם למרוץ החלל החדש להתפתות להשקיע בחברות סטארט-אפ. אבל כדאי להם להישאר עם הרגליים על הקרקע. עד כמה שהסעת קפטן קירק מ"מסע בין כוכבים" לחלל בטיסה של בלו אוריג'ין הציתה את הדמיון של העולם, תיירות חלל היא עדיין שוק לא מוכח, שהפוטנציאל המוגבל שלו יכול להגיע לסיום מאכזב אם תתרחש אפילו תאונה אחת עם הרוגים.

עוברים ממכשירים גדולים ללוויינים קטנים

הדבר שמניע את רוב התחזיות של וול סטריט הוא הלוויינים. אפילו בזמן שההכנסות מטלוויזיה בלוויין יורדות, עשויים פס רחב, ניווט ושירותי תצפית לאזן את התמונה, ולהכניס הרבה יותר כסף. המעבר ממכשירים גדולים במסלול מתואם סביב כדור הארץ לקונסטלציות של לוויינים קטנים יותר ופשוטים יותר במסלול נמוך, כמו סטארלינק, פתח את הדלת לחברות חדשות רבות. יתרונות רבים יותר לגודל יכולים להגדיל את שולי הרווח הפוטנציאליים לכ־14% לעומת 10% מלוויינים מסורתיים, כך מעריכים בחברה Bernstein Research. בין החברות המומחות המונפקות נמצאות Redwire, יצרנית הננו-לוויינים השבדית AAC Clyde Space והשנה אולי גם Terran Oribtal.

Rocket Lab, וירג'ין אורביט ו־Astra משגרות בהצלחה טילים קטנים יותר, שיכולים לשאת את המשאות הקלים האלה למסלול שלהם, אם כי העלות פר קילוגרם גבוהה מאשר על גבי טיל פלקון של SpaceX. החברות Momentus ו־D-Orbit מתמקדות בטכנולוגיה חדשנית כדי להטיל את הלוויינים אל מסלולם כשהם כבר בחלל.

שינוי הכיוון של הסנטימנט בשוק כנראה גם יעניש רעיונות גדולים ושאפתניים, כמו הכוונות של Redwire ו־D-Orbit לייצר ולספק שירותים בחלל, וגם שחקניות המתמודדות עם דחיות חוזרות ונשנות, כמו וירג'ין גלקטיק, Astra ו־Momentus. רוב החברות האלה לא צפויות להציג כלל רווח לפני ריבית, מיסים פחת והפחתות (Ebitda) עד 2025, וזרימת הון חיובית תארך שנה נוספת. גישור על הפער הזה עלול להתגלות כמשימה קשה.

לעומת זאת, ACC, שלא זוכה אהבה רבה ברדיט, עשויה להציג Ebitda חיובי כבר השנה. Rocket Lab, שצפויה להציג מאזן תזרימי חיובי ב־2023, מובילה על פני המתחרות. יש לחברה כרית מזומנים של 793 מיליון דולר, פי שמונה מההוצאות הצפויות שלה לפני שתגיע למצב של איזון בתזרים המזומנים. השווקים עשויים לראות זאת כאטרקטיבי.

אלא שכל מה שעולה - ואינו מצליח להגיע למהירות מילוט - גם חייב בסוף לרדת.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם