גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוחרי רדיט הטיסו את מניות החלל לירח. החזרה משם עלולה להיות מאוד לא נעימה

לחברות סטארט-אפ עם שאיפות מציאותיות יש סיכוי טוב יותר לשרוד כאשר תתפוצץ הבועה שהקפיצה לגבהים את מניות החלל

ריצ'רד ברנסון, מייסד וירג'ין גלקטיק, מחוץ לבניין בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew
ריצ'רד ברנסון, מייסד וירג'ין גלקטיק, מחוץ לבניין בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

סוחרים חובבים ברדיט הצליחו בשנה שעברה לשגר את כלכלת החלל למסלול סביב כדור הארץ. כעת הגיע הזמן לראות אילו מניות ישרדו את החזרה לאטמוספירה.

אולי לא הייתה אודיסיאה בחלל ב-2001, אבל בהחלט היו כמה ב-2021. המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון השיק עידן חדש כשנסע לקצה האטמוספירה בכלי טיס של החברה שהקים, וירג'ין גלקטיק. מייסד אמזון ג'ף בזוס הלך בעקבותיו עם חברת תיירות חלל משלו, בלו אוריג'ין. עוד בשנה שעברה הצטרפו לשוק המניות Virgin Rocket, Rocket Lab, Astra Space, Redwire ו-Momentus, במיזוג עם חברת "צ'ק פתוח", דומה לדרך בה הונפקה וירג'ין גלקטיק ב־2019. החברות Terran Orbital ו־D-Orbit אמורות לסגור מיזוגים דומים השנה.

אבל ייתכן שמה שהזרים כסף לסטרט-אפים אלה לא היה חישוב רווח רציונלי, אלא פנטזיה של משקיעים יומיים לקיים באינטרנט דיון על גדג'טים מגניבים לחלל.

ב־2021, סוחרים חובבים בלבלו את מנהלי הנכסים המקצועיים, לאחר שתיאמו עמדות בפורומים כמו WallStreetBets ברדיט, והניעו חברות לא אהובות, כמו רשת משחקי המחשב גיימסטופ, לשיאים אבסורדיים. נתונים על קרנות, שנאספו על ידי VandaTrack, מאשרים שחברות החלל רכבו על אותו גל של "מניות מם" - בייחוד וירג'ין גלקטיק.

השיאים של החברה בפברואר 2020 ובקיץ 2021 היו קשורים לעלייה ברכישת מניות ולאזכורי החברה בפורומים הפרועים. בשיא שלה ב־2020, הייתה וירג'ין גלקטיק המניה הרביעית האהובה ביותר על המשתמשים בפורום, ו־31% מהאזכורים נגעו אליה.

אבל מאז שנה שעברה, מניות של סטארט-אפים שהחלו להיסחר לאחרונה התרסקו, בדיוק כמו שכמות האזכורים של וירג'ין גלקטיק ירדה ל־2.6%. המניה שלה ירדה ב־50% מהמקום שבו הייתה לפני שלושה חודשים. ציפיות לעלייה בשיעור הריבית העמיקו את ירידתה ב־2022.

סטרט-אפים אחרים בתחום החלל, למרות שאינם כה אופנתיים, נהנים גם הם מקבוצות מעריצים באינטרנט, התומכים במניות שלהם, בייחוד באפליקציות סרטונים כמו יוטיוב. ב־VandaTrack רואים שהפופולריות שלהם ירדה גם היא בזמן שמחיר המניות ירד.

הסמל להתלהבות של משקיעי רדיט

החלל הוא תחום מרגש, אבל קשה להשקיע בו באופן ישיר: חברות כמו בואינג, לוקהיד מרטין ונורתרופ גרומן אינן עוסקות רק בטיסות לחלל. החברה המובילה בשוק, עם הערכת שווי של 100 מיליארד דולר, היא SpaceX: טילי פלקון שלה הקטינו את עלויות השיגור ופתחו את החלל ליישומים מסחריים, כולל 2,000 לווייני סטארלינק. אבל זו חברה פרטית של מנכ"ל טסלה אלון מאסק.

כתוצאה מכך, חברות סטארט-אפ הפכו לסמל ההתלהבות של משקיעי רדיט, שעבורם רגשות של קהילה והרפתקה יכולים להיות לא פחות חשובים מלעשות רווח.

הסיכון אינו רק לקחים כואבים יותר למשקיעים זוטרים. הערכות שווי גבוהות בפני עצמן יכולות להיות קריטיות לכך שלחברות האלה יהיה סיכוי להצליח. וירג'ין גלקטיק עדיין צריכה מזומנים נוספים כדי להתחיל לפעול, והירידה בשווי המניה של החברה הפכה את מימונה ליקר יותר: לאחר מכירה של מניות ב־500 מיליון דולר בשנה שעברה, הכריזה לאחרונה החברה על הנפקת איגרות חוב להמרה בשווי של 425 מיליון דולר. גם שמירה על טאלנטים קשה יותר כשמחיר המניות יורד מתחת למחיר המימוש של אופציות לעובדים.

חברת החלל השנייה של ברנסון, וירג'ין אורביט, גם היא הייתה קורבן: אף שציפתה לגייס עד 383 מיליון דולר מתומכי חברות צ'ק פתוח באוגוסט, הצליחה לשמור רק על 68 מיליון דולר כשהושלם המיזוג בינואר.

מתחת לפני השטח של זרימת הכסף הלוהט, עם זאת, נמצא שינוי טכנולוגיה אמיתי. הבנק השוויצרי UBS מאמין שכלכלת החלל תוכפל בערכה ל־900 מיליארד דולר עד 2030.

לאחר ש־SpaceX הכריזה שאין לה תוכניות להיות מונפקת, עשויים אלה שמקדישים זמנם למרוץ החלל החדש להתפתות להשקיע בחברות סטארט-אפ. אבל כדאי להם להישאר עם הרגליים על הקרקע. עד כמה שהסעת קפטן קירק מ"מסע בין כוכבים" לחלל בטיסה של בלו אוריג'ין הציתה את הדמיון של העולם, תיירות חלל היא עדיין שוק לא מוכח, שהפוטנציאל המוגבל שלו יכול להגיע לסיום מאכזב אם תתרחש אפילו תאונה אחת עם הרוגים.

עוברים ממכשירים גדולים ללוויינים קטנים

הדבר שמניע את רוב התחזיות של וול סטריט הוא הלוויינים. אפילו בזמן שההכנסות מטלוויזיה בלוויין יורדות, עשויים פס רחב, ניווט ושירותי תצפית לאזן את התמונה, ולהכניס הרבה יותר כסף. המעבר ממכשירים גדולים במסלול מתואם סביב כדור הארץ לקונסטלציות של לוויינים קטנים יותר ופשוטים יותר במסלול נמוך, כמו סטארלינק, פתח את הדלת לחברות חדשות רבות. יתרונות רבים יותר לגודל יכולים להגדיל את שולי הרווח הפוטנציאליים לכ־14% לעומת 10% מלוויינים מסורתיים, כך מעריכים בחברה Bernstein Research. בין החברות המומחות המונפקות נמצאות Redwire, יצרנית הננו-לוויינים השבדית AAC Clyde Space והשנה אולי גם Terran Oribtal.

Rocket Lab, וירג'ין אורביט ו־Astra משגרות בהצלחה טילים קטנים יותר, שיכולים לשאת את המשאות הקלים האלה למסלול שלהם, אם כי העלות פר קילוגרם גבוהה מאשר על גבי טיל פלקון של SpaceX. החברות Momentus ו־D-Orbit מתמקדות בטכנולוגיה חדשנית כדי להטיל את הלוויינים אל מסלולם כשהם כבר בחלל.

שינוי הכיוון של הסנטימנט בשוק כנראה גם יעניש רעיונות גדולים ושאפתניים, כמו הכוונות של Redwire ו־D-Orbit לייצר ולספק שירותים בחלל, וגם שחקניות המתמודדות עם דחיות חוזרות ונשנות, כמו וירג'ין גלקטיק, Astra ו־Momentus. רוב החברות האלה לא צפויות להציג כלל רווח לפני ריבית, מיסים פחת והפחתות (Ebitda) עד 2025, וזרימת הון חיובית תארך שנה נוספת. גישור על הפער הזה עלול להתגלות כמשימה קשה.

לעומת זאת, ACC, שלא זוכה אהבה רבה ברדיט, עשויה להציג Ebitda חיובי כבר השנה. Rocket Lab, שצפויה להציג מאזן תזרימי חיובי ב־2023, מובילה על פני המתחרות. יש לחברה כרית מזומנים של 793 מיליון דולר, פי שמונה מההוצאות הצפויות שלה לפני שתגיע למצב של איזון בתזרים המזומנים. השווקים עשויים לראות זאת כאטרקטיבי.

אלא שכל מה שעולה - ואינו מצליח להגיע למהירות מילוט - גם חייב בסוף לרדת.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התוכנית למטרו כבר אושרה. אז למה סמוטריץ' דורש דיון מחודש?

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?