גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על התודעה: אוקראינים מעמתים את הרוסים עם צילומי זוועה מהמלחמה

בעזרת אתר אינטרנט וערוץ בטלגרם, אוקראינה מעלה פוסטים על מקרי מוות בצבא רוסיה שמוסקבה מסתירה מאוכלוסייתה

רכב משוריין חרוך באזור קייב, היום / צילום: Reuters, Maksim Levin
רכב משוריין חרוך באזור קייב, היום / צילום: Reuters, Maksim Levin

תמונות שהקרמלין לא רוצה שרוסים יראו קופצות כל כמה דקות בערוץ אוקראיני בטלגרם ששמו "חפשו את שלכם".

באחת מהן, גופה של איש במדי הסוואה שוכבת קפואה בשדה מושלג, ורק דם ובשר קרוע נותרו איפה שאמורים להיות פניו. "בלתי ניתן לזיהוי", כתוב ליד התמונה.

הערוץ ואתר המנוהל על ידי פקידים במשרד הפנים האוקראיני מתמקדים בתחום שקייב רואה כחולשה של הרוסים: המורל בעורף ובקרב שורות הצבא. במשך כמה ימים בתחילת הפלישה של מוסקבה לאוקראינה, פקידים רוסים הכחישו שהם עומדים מול התנגדות עממית משמעותית ואמרו שלא נהרגו רוסים כלל.

כמה תמונות וסרטונים בערוץ מראים סצינות זוועה של גוויות חרוכות וגופות מעוותות בתוך כלי רכב מרוסקים. בערוץ יש גם סרטונים של שבויים ומסמכים מזהים של האנשים שנלכדו ושנהרגו.

"למרבה הצער, אי אפשר לזהות את האנשים בכל התמונות", אמר ויקטור אנדרוסיב, פקיד במשרד הפנים האוקראיני, בסרטון בערוץ שבו הוא פונה אל בני העם הרוסי ברוסית. "אלה זוועות המלחמה שנעשו על ידי הנשיא שלכם".

הערוץ האוקראיני מראה סרטונים של שבויים רוסים, כולל כמה שאומרים שמפקדיהם נטשו אותם ונשלחו לבלארוס בחודש שעבר לאימונים מבלי לדעת שיפלשו לאוקראינה.

רוסיה כבר תקופה ארוכה מציגה שבויים אוקראינים בטלוויזיה הרשמית. ביום ראשון, שידרה מה שתואר כחקירה של חייל אוקראיני שנלקח שבוי.

הוועדה הבינלאומית של הצלב האדום אומרת שבמסגרת החוק הבינלאומי, לוחמים צריכים להתייחס לחיילים שנלכדו או נהרגו באופן הומני.

"חייבים להגן עליהם, בייחוד נגד מעשי אלימות או הפחדה ונגד עלבונות וסקרנות הציבור", אמרה דוברת של הצלב האדום. "אנו קוראים לכל הצדדים לנהל את נושא ההרוגים באופן מכבד ולהימנע מלהציג גופות בערוצי תקשורת פתוחים מפני שזה גורם למשפחות שלהם יותר צער".

ודים דניסנקו, דובר של משרד הפנים האוקראיני, אמר שאוקראינה לא מחללת את זכויות המתים או השבויים, והוסיף שמתייחסים אליהם יפה ומספקים להם טיפול רפואי בעת הצורך.

הוא אמר שהיוזמה של הממשלה נועדה לעזור לרוסים ליצור קשר עם קרובי משפחה בצבא שנשלחו לתוך אוקראינה. משרד ההגנה האוקראיני פתח קו חם ששמו "לחזור בחיים מאוקראינה" לרוסים המחפשים את קרובי המשפחה שלהם.

במשרד ההגנה הרוסי לא הגיבו לבקשת תגובה.

קוראים לרוסים להפגין נגד המלחמה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר לרוסים שהוא משחרר את המדינה השכנה מממשלה עוינת בגיבוי המערב שמחזיקה אוקראינים רגילים כבני ערובה.

על העמדה הזו קשה להגן כשצבא אוקראינה נלחם בגבורה ואזרחים רגילים התגייסו להילחם, וגרמו למתקפה הרוסית להתעכב ולמניין ההרוגים הרוסי לטפס. ביום ראשון, משרד ההגנה הרוסי הודה לראשונה שנהרגו חיילים רוסים במתקפה.

"למרבה הצער יש מתים ופצועים בין חברינו", אמר דובר של המשרד, הגנרל איגור קונשנקוב. הוא אמר שכמות האבדות בצד הרוסי נמוכה משמעותית מכמות ההרוגים האוקראיניים.

באוקראינה מעריכים שיותר מ־6,000 חיילים רוסים נהרגו בקרב ויותר מ־200 נלקחו שבויים. את הנתונים האלה לא ניתן היה לאמת באופן עצמאי.

מתחילת הפלישה החדשה, בקנה מידה מלא בשבוע שעבר, פקידים אוקראיניים בכירים כולל הנשיא וולודימיר זלנסקי חזרו על פנייתם לעם הרוסי להפגין נגד המלחמה.

נציג הרשויות מוריד שלט שכתוב בו ברוסית ''לא למלחמה'' מבניין במרכז סנט פטרסבורג, ברוסיה / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky

הניסיונות המקוונים לפנות אליהם הם בעלי אופי לוחמני יותר. באתר האינטרנט "חפשו את שלכם", פנה אנדרוסיב, פקיד משרד הפנים, לקרובי החיילים הרוסים. "תעשו כל מה שאתם יכולים כדי לעצור את המלחמה הזו, כדי שילדיכן, הבעלים והבנים שלכן לא ימותו במדינה שלנו", אמר.

בסרטון אחד, אדם שעיניו קשורות מדבר בטלפון שמוגש לאזנו ביד אחד משוביו. "אמא, אני שבוי באוקראינה", אומר האיש. "איך זה יכול להיות?" שואל קול נשי מופתע.

רוסיה כבר זמן רב מנסה להסתיר את סדר הגודל הפעילות הצבאית שלה באוקראינה, הכוללת את כיבוש חצי האי קרים ומעורבות צבאית ישירה במזרח אוקראינה עם חיילים לא לובשי מדים ב־2014 וב־2015.

בתחילה הרשויות הכחישו כל מעורבות, ואחר כך אמרו שאם היו באזור חיילים רוסים, הם היו שם בחופשה. כשאוקראינה לכדה יחידה של צנחנים, פקידים בכירים רוסים אמרו שהם איבדו דרכם ותעו באיזור הגבול.

הפעם, התקשורת הרוסית מצמצמת את ההתייחסות לפלישה וללחימה, ומשתמשת במכבסת המילים של פוטין "מבצע צבאי מיוחד" שנועד לעצור את מה שמוצג באופן שקרי כמתקפה אוקראינית.

"הקו החם שלנו מוצף"

כמה הורים של מגויסים רוסים וחיילי קבע שנשלחו לאוקראינה החלו מאבק לאתר את בניהם, לאחר שאיבדו איתם קשר מאז שהחלה הפלישה.

מועצת אימהות החיילים, עמותה רוסית, מקבלת שיחות בסניפיה בכל רחבי רוסיה מאנשים המבקשים ליצור קשר עם קרובי משפחתם.

"כבר איבדתי ספירה כמה אנשים התקשרו", אמרה סבטלנה גולוב, מנהלת הארגון. "אמא עלולה להתקשר, ואחר כך סבתא, ואבא, ואחיין, חברים וכל השאר. הקו החם שלנו מוצף, ואנחנו מנסים לדבר עם כולם ולהיות קשובים".

נינה פונומרבה, מנהלת מועצת אימהות החיילים בעיר הדרומית וולגוגראד, אמרה שהיא מקבלת לפחת 10 שיחות ביום מאז תחילת הפלישה הרוסית.

אישה אחת, אזרחית אוקראינה, ביקרה במשרד שלה בסוף השבוע וביקשה ממנה עזרה למצוא את בנה, שהיה מתקשר אליה כל יום מהבסיס שלו בקרים אבל מאז יום רביעי הפסיק להתקשר.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית