גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירים אמריקאים נפגשים עם המשטר בונצואלה לדיון באספקת נפט שיחליף את היצוא הרוסי

בפגישה נדירה, דנים שני הצדדים בהסרת הסנקציות האמריקאיות שאסרו על יצוא נפט מונצואלה למזקקות בארה"ב

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

ממשל ביידן רוצה להקל את סנקציות הנפט על ונצואלה כחלק מאסטרטגיה נרחבת יותר של ארה"ב להרגיע את מחירי הנפט המשתוללים בגלל המלחמה הרוסית באוקראינה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

פקידים אמריקאים החלו בפגישות פנים אל פנים נדירות עם פקידים מונצואלה בקרקאס בסוף השבוע, כשהתוכנית היא לאפשר לנפט הגולמי הונצואלני לחזור לשוק הפתוח הבינלאומי, אמרו האנשים.

הממשל רוצה גם לבודד את רוסיה מבת־הברית החשובה ביותר שלה בדרום אמריקה, ונצואלה, שהייתה ספקית חיונית של נפט גולמי לארה"ב עד שניהול כלכלי כושל ואז סנקציות גרמו לתחום הנפט במדינה לקרוס. 

הקלה בסנקציות לתקופה מוגבלת

ההצעות הנידונות בבירה של ונצואלה יקלו על הסנקציות לתקופה מוגבלת בגלל שיקולי ביטחון לאומי של ארה"ב. מאז שהחל ממשל טראמפ להדק את הברגים על כלכלת ונצואלה ב־2017 ואז הטיל סנקציות על תחום הנפט ב־2019, קרקאס החלה להיסמך על סין, רוסיה ואיראן שישמרו את תחום הנפט שלה חי. נכון ל־2020, חברת הנפט של הממשלה, Petróleos de Venezuela, ייצרה כ־300 אלף חביות נפט ביום.

על־ידי הקלת הסנקציות כעת, תכוון ארה"ב מחדש את יצוא הנפט של ונצואלה מרשת יצוא בלתי שקופה לסין בחזרה למזקקות באזור המפרץ של ארה"ב היכולות לזקק את הנפט הגולמי הסמיך שמייצרת ונצואלה, כך אמרו אנשים המכירים את החשיבה של הממשל על הנושא.

זה גם יקלף את קרקאס מהמעגל הפוליטי של רוסיה, שעזרה לונצואלה לעקוף את הסנקציות האמריקאיות על־ידי שימוש במערכת הפיננסית שלה לעיבוד תשלומים לחברת הנפט של ונצואלה. הקלה מהסנקציות גם תחליף את האספקה האיראנית של קונדנסט - נפט דק מאוד שחברת הנפט של ונצואלה משתמשת בו על־מנת לדלל את הנפט הסמיך במיוחד שלה - במדללים שיסופקו מהמערב כמו נפטה, כך אמרו אנשים המכירים את האסטרטגיה של ממשל ביידן.

תפוקה של עד כ־1.2 מיליון חביות ביום

בעזרת בנות־בריתה, הממשלה הרודנית של ונצואלה - שארה"ב מאשימה בהפרת זכויות חמורה - הצליחה להגביר את הייצור לכ־760 אלף חביות ביום ב־2021. זה רק רבע ממה ששאבה ונצואלה בשנות ה־90. אבל רינלדו קינטרו, נשיא האיגוד המייצג את חברות הנפט של ונצואלה, מעריך כי המדינה יכולה להגיע לתפוקה של עד כ־1.2 מיליון חביות ביום תוך פחות משמונה חודשים, בייחוד אם שברון, יצרנית הנפט האמריקאית הגדולה היחידה בונצואלה, תוכל להגביר את קצב השאיבה.

קינטרו, שלצד נציגים אחרים של חברת הנפט של ונצואלה נפגש עם פקידים אמריקאים בוושינגטון בעבר לדון בהקלות מהסנקציות, אמר שהוא והנציגים האחרים עבדו "לשכנע את הממשלה האמריקאית שהוואקום שהותירו מאחור בונצואלה התמלא על־ידי שחקן כלכלי אחר".

ב־2020 ארה"ב ייבאה כ־7.86 מיליון חביות נפט ממדינות רבות, על־פי מנהל המידע על אנרגיה של ארה"ב. רוסיה ייצאה כ־540 אלף חביות ביום לארה"ב ב־2021, מעט פחות ממה שייצאה ונצואלה למזקקות אמריקאיות ב־2018 לפני שהסנקציות סגרו את הברז.

קינטרו אמר שכעת כשארה"ב שוקלת לחסום את היצוא הרוסי, ונצואלה תוכל להחליף את מוסקבה. "איך הם הולכים לפתור הנושא של הנפט הגולמי שהם צריכים אם הם לא שוקלים את ונצואלה, שיכולה לספק נתח לא קטן מזה", אמר קינטרו. 

אבל אפילו בלי סנקציות, ונצואלה מתמודדת עם אתגרים רציניים להגדלת תפוקת הנפט, כך אמר פרנסיסקו מונלדי, ונצואלני שהוא מנהל תוכנית האנרגיה של אמריקה הלטינית במכון בייקר באוניברסיטת רייס.

לא נחפרו בארות חדשות בונצואלה כבר חודשים, אמר, וכדי להגיע לרמת ייצור משמעותית תצטרך ונצואלה להשקיע 12 מיליארד דולר בשנה במשך חמש שנים. המדינה שהייתה חיונית באספקת נפט גולמי למאמץ המלחמתי של בנות־הברית במלחמת העולם השנייה כיום משלמת את חובה הריבוני על־ידי שליחת נפט לסין. ומונלדי אמר שהייצור הוא "טיפה בדלי של שוק הנפט העולמי".

"זה לא יעזור להקל את הצביטה במשאבת הדלק שירגישו צרכנים אמריקאים", אמר מונלדי על האפשרות של הסרת סנקציות הנפט. 

סוגיית העצורים האמריקאים

הביקור בונצואלה על־ידי בכירים אמריקאים, שדווח לראשונה על־ידי ה"ניו יורק טיימס", אינו רק בנושא הנפט, כך אמרו אנשים המכירים את האסטרטגיה. המשלחת כוללת את ג'ים סטורי, השגריר לונצואלה שכיום יושב בבוגוטה, קולומביה; את חואן גונזלז, העוזר המיוחד של הבית הלבן לנושאי חצי הכדור המערבי; ואת רוג'ר קרסטנס, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב לענייני שבויים.

הם באו לדבר גם על גורלם של שישה עובדים ב־Citgo, מזקקה ביוסטון שהיא חברת בת של חברת הנפט הונצואלנית, שנעצרו ב־2017 והורשעו בפשעים שארה"ב אומרת שהם מומצאים. חמישה מהם הם אזרחים אמריקאים והשישי הוא תושב קבע של ארה"ב.

יש גם שלושה אנשי צבא אמריקאים לשעבר הכלואים בונצואלה. לוק דנמן ואיירן ברי נעצרו בגלל פלישה שסוכלה בה חיילים ונצואלנים מתנגדי משטר ניסו לתפוס את השלטון במאי 2020. בספטמבר 2020, נעצר מתיו הית' על כביש קרוב לחוף של ונצואלה והואשם בריגול וטרור.

אפילו לפני המלחמה באוקראינה, מתווכים מצד המשטר ומטעם ממשל ביידן דנו באמריקאים העצורים, בסנקציות ובהצעה לחדש את השיחות בין ממשלת ונצואלה והאופוזיציה, על־מנת לסלול את הדרך לבחירות נשיאותיות הוגנות וחופשיות ב־2024, כך אמרו אנשים המכירים את הדיונים. עבור ממשל ביידן, המלחמה באוקראינה - והעלייה בעקבותיה במחירי הנפט - הדגישו את החשיבות בקידום השיחות, כך אמרו האנשים.

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו "קיבל את מה שרצה ודיבר עליו פעמים רבות, לדבר ישירות עם ארה"ב", אמר גיירמו בולינגה, ונצואלני שהוא שותף בחברת הייעוץ האמריקאית Opportunitas Advisors. "ולא רק לדבר עם ארה"ב, אלא שארה"ב באה לקרקאס לדבר אתו".

התפתחויות סוף השבוע בונצואלה קודמו בברכה על־ידי חברות בוול סטריט ומשקיעים אחרים שמדברים עם שליחים מונצואלה על האפשרות לעשות ארגון מחדש של חוב בגובה 60 מיליארד דולר. המשטר מציע הקלות בתשתיות, עתודות גז ונפט והפרטת נכסים, ומצד שני לוחץ על המשקיעים לשכנע את ארה"ב להסיר את הסנקציות.

השיחות בין הממשל והמשטר, עם זאת, כוללות מחויבות לדמוקרטים, בייחוד בפלורידה שם יש במיאמי קהילה גדלה של גולים מונצואלה המתנגדים בתוקף להקלת היד הקשה שננקטה נגד משטר מדורו.

"תירוץ לעשות את ההסכם שתמיד רצו" 

בציוץ שהוציא ביום ראשון הסנאטור מרקו רוביו (רפובליקאי מפלורידה) כתב שנשיא ארה"ב ביידן משתמש ברוסיה "כתירוץ לעשות את ההסכם שתמיד רצו בלאו הכי לעשות עם משטר מדורו".

"במקום לייצר עוד נפט אמריקאי הוא רוצה להחליף את הנפט שאנו קונים מדיקטטור רצחני אחד בנפט מדיקטטור רצחני אחר", כתב רוביו.

אם תהיה הקלה בסנקציות, שברון, השותפה המערבית העיקרית של חברת הנפט של ונצואלה, תרוויח מכך הרבה. החברה תהיה מסוגלת לשחזר ייצור של עד 150 אלף חביות ביום תוך שישה שבועות, כך אמרו אנשים המכירים את פעילות החברה. החברות Repsol מספרד ו־ONGC מהודו יוכלו להוסיף חביות, כך אמרו האנשים.

חברות שירותי הנפט האמריקאיות שלומברגר, הליברטון, בייקר יוז ו־וות'רפורד אינטרנשיונל ישחקו תפקיד בהפעלה מחדש של בארות הנפט הונצואלניות. החברות האלה, כמו שברון, קיבלו החרגה מהסנקציות והורשו להישאר בונצואלה, אם כי תחת מגבלות מחמירות יותר.

הסרת הסנקציות תוסיף גם 23 מיליון חביות נפט ונצואלני שנמצא באחסון בנמלים ועל גבי מיכליות בחזרה בשוק. זה יוסיף 750 אלף חביות ביום לאספקה עולמית בחודש הראשון של הקלה בסנקציות, חוץ מכל החביות שתצליח ונצואלה להוסיף לייצור. 

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"