גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מטבע פחמן יכול להציל את העולם?

המהנדס דלטון צ'ן מסביר את הרעיון שלו למטבע חדש, כפי שמתואר ברומן "משרד העתיד" של קים סטנלי רובינסון, שמתאר אסון אקלימי ענק

מטבע פחם. יציל את העולם? / צילום: Shutterstock, Piotr Gortat
מטבע פחם. יציל את העולם? / צילום: Shutterstock, Piotr Gortat

ב"משרד העתיד", רומן אסון האקלים של קים סטנלי רובינסון, כלי פיננסי חדש עוזר להחזיר את העולם מסף קריסה אקולוגית כלל־עולמית: מטבע פחמן.

בגיבוי הבנקים המרכזיים של העולם, המטבע החדש הזה משמש ברחבי כדור הארץ לשלם לחברות דלק מאובנים ומדינות נפט כדי להותיר את המשאבים שלהן בתוך האדמה. הוא משמש גם כדי לפצות חברות ואנשים פרטיים על ויתור על הפחמן. עד סוף הספר של רובינסון, הכלכלה העולמית פועלת ברובה על מטבעות הפחמן ופרויקטים ברחבי העולם מוציאים פחמן מהאטמוספירה.

רובינסון לא בישל את הרעיון של מטבע פחמן במוחו הקודח. זה רעיון של המהנדס האזרחי האוסטרלי דלטון צ'ן. הוא מייסד יוזמת פרס הפחמן העולמי, שנועדה ליצור תמריצים פיננסיים להקטין את פליטות הפחמן.

תוכנית מטבע הפחמן אכן שאפתנית, רחוקה מלהתגשם ותתמודד עם התנגדות חריפה מצד עולמות הפוליטיקה והפיננסים. בספר של רובינסון, למשל, פקידי הפדרל הריזרב מבטאים חששות שמטבע הפחמן עלול לאיים על יציבות הדולר, מטבע העתודה של העולם.

צ'ן אומר שזו לא אמורה להיות בעיה בגלל שמטבע הפחמן, כפי שהגה אותו, לא יוכל לשמש ככסף עובר לסוחר.

תפסנו את צ'ן לשיחה כדי לשאול אותו איך זה יעבוד.

רוב האנשים מכירים את הרעיון של מס פחמן, המעניש חברות על צריכת דלקי מאובנים. הרעיון שלך, מטבע פחמן הנותן פרסים ממשיים על קיצוץ פליטות או הסרת פחמן מהאטמוספירה, הוא הפוך - גזר במקום מקל.
מטבע הפחמן הוא סוג חדש של גזר, וזה כלי למה שנקרא פרס הפחמן העולמי. זה שונה ממערכות תמחור פחמן אחרות שהמליצו כלכלנים. "פרס" הוא שונה מסובסידיה טיפוסית, בגלל שערך הפרס ינוהל במדיניות המוניטריות [בשליטת הבנקים המרכזיים]. סובסידיות מנוהלות בעזרת מדיניות פיסקליות.

היתרון הגדול של מעבר למדיניות מוניטרית הוא שיש לה הפוטנציאל לפתור מגוון רחב של בעיות סוציו־כלכליות די מכוערות, כולל פער מימון האקלים והיעדר שיתוף פעולה בינלאומי בעת הזו.

מנקודת המבט של חברות עסקיות, מטבע הפחמן יהיה מקור הכנסה חופשי מחוב עם ערך צפוי, אבל גם יצריך שכל חברה שרוצה להרוויח את מטבע הפחמן תסכים להתחייב לטווח ארוך ברמת השירות. הסכם רמת השירות יוודא שיחידה אחת של מטבע הפחמן ניתנת על כל טונה מעוקבת של דו תחמוצת הפחמן שהוסרה בטווח זמן ארוך, למשל 100 שנה.

איך ימומן מטבע הפחמן?
אבחנה חשובה היא שמטבע הפחמן לא ייצור עלויות ישירות לממשלות, עסקים או אזרחים. העלויות יכוסו על ידי ערובה עולמית שתתואם על ידי בנקים מרכזיים. הערובה הזו תביא למסחר במטבעות פרטיים ולהשקיע במטבע הפחמן.

מה הן כמה דוגמאות ספציפיות לפעולות שאנשים או חברות יכולים לנקוט שירוויחו להן את המטבעות?
ראשית, על ידי ייצור סחורות מאנרגיה נקייה יותר. שנית, על ידי פיתוח מודלים עסקיים נקיים יותר. שלישית, על ידי הוצאת פחמן מהאטמוספירה.

כללי הפרס יעוצבו לעודד חברות אנרגיה גדולות ויוזמות ממשלתיות להיפטר מהפחמן בקצב המהיר ביותר האפשרי, והרבה לפני דרישת השוק לאנרגיה נקייה.

דוגמא היפותטית אחת היא חברת אנרגיה רב לאומית שמחליטה ליישם תוכנית מקיפה לעבור ב־100% לייצור אנרגיה מתחדשת ולהוציא משימוש את עתודות דלקי המאובנים - על מנת לזכות בפרס.

חוץ מאנרגיה, איזה תחומים כלכליים אחרים יכולים לנצל את כלכלת הפחמן?
כללי הפרס יכולים להיות מפותחים עבור כל התחומים, כולל לעסקים קטנים ובינוניים ולמשקי בית - כל עוד ההשפעה המקטינה את השימוש בפחמן משמעותית.

דוגמא היפותטית עשויה להיות חווה שעוברת מייצור בשר בעלי חיים לייצור תחליפי בשר צמחוניים. החווה עשויה לשלב ייעור חקלאי עם הקצאת קרקעות לפחמן. אם מדובר בחווה קהילתית, בייחוד במדינה מתפתחת, יש הזדמנויות לספק יתרונות לקהילות ולמערכות אקולוגיות.

דרך נוספת להרוויח את מטבע הפחמן היא הורדת טביעת הרגל הפחמימנית של משקי בית.

היעד: לפתור את משבר האקלים

חברות רבות - וכן מדינות - כבר הבטיחו להקטין את פליטות הפחמן לנטו אפס בעשורים הקרובים. האם מטבע פחמן יכול לעזור להאיץ את התהליך?
באופן אידיאלי, הערך של מטבע הפחמן יהיו מכוון למלא באופן מפורש אחר דרישות הסכם פריז. כך, מטבע הפחמן יכול להאיץ ולכוון את המעבר לנטו אפס פליטות. אכן, מטבע הפחמן צריך להפוך למאפיין קבוע של הכלכלה העולמית.

יש שתי מגבלות מובנות בהבטחות הקיימות שעשו חברות ומדינות. הבעיה הראשונה היא שההבטחות האלה אולי לא יהיו מגובות על ידי תוכניות פעולה ישימות והון פיננסי. הבעיה השנייה היא שלחברות ומדינות שקובעות לעצמן מטרות מאוד שאפתניות, המוטיבציה להגיע ליעדים נפגעת מהחברות והמדינות שממשיכות ליהנות מצריכת דלקי מאובנים. זה מתואר לעתים כדילמת האסיר.

האם אתה רואה חסרונות במדיניות או מכשולים גדולים ביישומה?
אני לא רואה חסרונות גדולים. התיאוריה החדשה מציבה אתגר ישיר לתיאוריה הסטנדרטית של עלויות חיצוניות. על ידי הצעת מחיר קבוע לפרס על צמצום השימוש בפחמן, אני מבקש מכלכלנים לשנות את החשיבה שלהם על כשלי שוק. במלים אחרות, אני מציע שמחיר הפרס - בגיבוי בנקים מרכזיים - הוא אכן כדי לטפל בסיכון הסיסטמי. המדיניות החדשה היא גם מורכבת יותר ממדיניות סטנדרטיות, כמו מיסי פחמן. היא תצריך גישה יותר מתוחכמת להנהלת חשבונות של פחמן ומדיניות מוניטרית.

הכשלון העיקרי לקידום המדיניות הזו הוא פשוט למצוא חסות פיננסית לביצוע הניתוח הפיננסי ולהשלמת הדגמה של מטבע פחמן. כשהמדיניות תיבחן בסופו של דבר על ידי ממשלות, אני חושב שאנשים רבים יטו אוזן וישימו לב בגלל שאנו מתמודדים עם סיכונים סיסטמיים ואנחנו צריכים תגובה עולמית מתואמת.

מתי הרעיון של פרס הפחמן הגיע אליך? אתה מהנדס אזרחי, לא כלכלן.
נעשיתי סקרן לגבי מחיר הפחמן בסוף 2013. בזמנו ראיתי את רעיון מטבע הפחמן כרעיון עם כמה מאפיינים שימושיים, אבל אז גם לא הייתה לי שום הכשרה בכלכלה. אז לא מפתיע שלקח לי כמעט שמונה שנים לפתח את מדיניות פרס הפחמן העולמי. היעד שלי היה - ונותר - לפתור את כל הבעיה של כלכלת שינוי האקלים עם תיאוריה רב־תחומית שתתיישב בנוחות עם כלכלה ניאו־קלאסית. אני מחפש תיאוריה שתעבוד עם סוציולוגיה, אקולוגיה, ביולוגיה, כימיה ופיזיקה. אני חושב שאולי פיצחתי את הבעיה הזו.

הריאיון הזה קוצר ונערך.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%