גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה מזהירה חברות מערביות מפני מעצרים וחילוט נכסים

מקדונלד'ס, קוקה-קולה, פרוקטר אנד גמבל ו־IBM בין החברות שהוזהרו שמנהליהן עלולים להיעצר והסימנים הרשומים שלהם עלולים להילקח מהן

סניף מקדונלד'ס במוסקבה. בשבוע שעבר הודיעה החברה שהיא סוגרת זמנית כ־850 מסעדות במדינה / צילום: Shutterstock, Gilmanshin
סניף מקדונלד'ס במוסקבה. בשבוע שעבר הודיעה החברה שהיא סוגרת זמנית כ־850 מסעדות במדינה / צילום: Shutterstock, Gilmanshin

תובעים רוסים פרסמו אזהרות לחברות מערביות ברוסיה, ואיימו לעצור מנהלי חברות המותחים ביקורת על הממשלה או לחלט נכסים של חברות שיצאו מהמדינה, כך אמרו גורמים המכירים את הנושא.

התובעים העבירו את האזהרות בשבוע האחרון לחברות שונות, כולל קוקה-קולה, תאגיד מקדונלד'ס, פרוקטר אנד גמבל, IBM והחברה שהיא בעלת רשת המזון KFC, Yum Brands, כך אמרו הגורמים. לדבריהם, השיחות, המכתבים והביקורים כללו איומים לתבוע את החברות ולהשתלט על נכסים כולל סימנים רשומים.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הביע תמיכה בשבוע שעבר בחוק להלאמת נכסי חברות זרות שעזבו את המדינה עקב פלישתה לאוקראינה. אזהרות התובעים כוונו לחברות בכל התחומים, כולל טכנולוגיה, מזון, לבוש ובנקאות, כך אמרו האנשים המכירים את הנושא.

האזהרות גרמו לפחות לחלק מהחברות שקיבלו אותן לצמצם את התקשורת בין המחלקה הרוסית בחברה ושאר מחלקותיה, מתוך הנחה שהרוסים עלולים לצותת להודעות טקסט או דואר אלקטרוני בין קולגות, כך אמרו חלק מהגורמים.

חברות אחרות פעלו להעביר מנהלים מרוסיה למקומות אחרים, כך אמרו אנשים אחרים המכירים את הנושא.

דוברים של קוקה-קולה, IBM, פרוקטר אנד גמבל ומקדונלד'ס סירבו להגיב. דוברת של Yum סירבה להגיב מעבר להצהרות שהוציאה חברת המסעדות בעבר לגבי החלטתה להפסיק פעילות סניפי KFC ופיצה האט ברוסיה.

יותר מ־350 חברות אמרו שיעזבו או ישהו זמנית את פעילותן ברוסיה 

בסוף יום ראשון, לאחר פרסום המאמר הזה, השגרירות הרוסית בוושינגטון צייצה אותו, והדביקה לו תווית של "פייק ניוז". "ההחלטה אם להמשיך בפעילות יזמית במדינה שלנו תלויה לגמרי באמריקאים", נכתב בציוץ. "וכן הזכות להתעלם מההיסטריה הרוסופובית המעודדת חברות זרות לספוג הפסדי ענק על מנת לפגוע ברוסיה".

סדרת חברות הכריזה על תוכניות להשהות או לצמצם את פעילותן ברוסיה לאחר פלישתו של פוטין לאוקראינה והסנקציות שהוטלו על ידי ממשלות המערב.

חברות רבות, בייחוד כאלה העוסקות במכירה וייצור, אמרו שהחלטתן להפסיק את פעילותן היא זמנית. חלק אמרו שהיו צריכות להשהות פעילות בגלל הפרעות שהסנקציות גרמו לשרשראות האספקה. אחרות אמרו שיעזבו לתמיד.

בנוסף, החברות מעריכות את מחלקותיהן ברוסיה בדרך שונה בהתחשב באי היציבות הכלכלית והציפיות שהתנאים יהיו הפכפכים לתקופה מסוימת, כך אמרו אנשים שתודרכו על הנושא. על אף אזהרות התובעים, ישנן כמה חברות שאין להן כוונה לשנות את ההחלטה לצאת מרוסיה או להפסיק לפעול בה, אמרו האנשים. כמו כן יהיה קשה לחברות להחליק מעבר של הפעילות לרוסיה אם הממשלה תנסה לכפות מנהלים מטעמה, אמר אחד האנשים.

משרד התובע הכללי של רוסיה אמר ביום שישי שיוודא שחברות שאמרו שהן מפסיקות בפעילות או יוצאות ממנה יצייתו לכללי ההעסקה במדינה. יותר מ־350 חברות זרות אמרו שהן עוזבות או משהות פעילות ברוסיה באופן זמני, על פי ביה"ס לניהול של אוניברסיטת ייל.

בנקים מוול סטריט כמו גולדמן סאקס, חברות מוצרי צריכה כמו קוקה-קולה, קמעונאיות כמו ליוויס וענקיות טכנולוגיה כמו אפל כולם הכריזו על תוכניות לצאת. ענקיות אנרגיה כמו BP, אקסון מוביל אמרו שייצאו מהפעילות ברוסיה.

בדרך להלאמה?

פוטין אימץ תוכנית שהציף שבוע שעבר חבר בכיר במפלגת רוסיה המאוחדת שלו, להלאים את הפעילות של חברות מערביות שעוזבות את המדינה. צעד כזה ימנע פיטורים המוניים וישמור על יכולתה של רוסיה לייצר מוצרים באופן מקומי, אמר אנדריי טורצ'ק, מזכ"ל המועצה של מפלגת רוסיה המאוחדת.

וושינגטון הזהירה נגד כל ניסיון להלאים חברה כלשהי.

"כל החלטה פורעת חוק מצד רוסיה לחלט נכסים של החברות האלה תביא בסופו של דבר אפילו יותר כאב כלכלי לרוסיה", ועלולה לזמן לה פעולה משפטית, כתבה בציוץ דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי ביום חמישי.

לשכת המסחר של ארה"ב מנטרת דיווחים שהממשלה הרוסית עלולה לחלט נכסים של חברות מערביות גדולות, כך אמר ניל ברדלי, מנהל המדיניות הראשי בלשכה. "צעד כזה רק יוסיף לבידוד הגובר של רוסיה, יראה את חוסר ההתחשבות שלה בשלטון החוק ובסופו של דבר יגרום לעם הרוסי ליותר כאב", כתב בהודעה.

בשבוע שעבר הודיעה חברת קוקה-קולה שהיא משהה את פעילותה ברוסיה. העסקים של קוקה-קולה ברוסיה ובאוקראינה היו אחראים לבין 1% ל־2% מההכנסות התפעוליות של החברה ב־2021. לחברה נתח של כ־21% בחברה Coca-Cola HBC, שותפה המבקבקת ומפיצה את המשקה באיזור, נכון ל־31 בדצמבר.

חברת המסעדות Yum אמרה בשבוע שעבר שהיא סוגרת באופן זמני את 70 סניפי KFC של החברה וחותמת על הסכם עם הזכיינית פיצה האט לעצור את הפעילות ב־50 סניפים אחרים. החברה גם השהתה את כל תוכניות ההשקעה ופיתוח מסעדות ברוסיה, כך נמסר ממנה.

החברה "ממוקדת בבטיחות אנשינו באיזור ותמשיך לתמוך בצוותים שלנו באוקראינה כשהיא מעריכה דרכים בהן Yum Brands יכולה להשפיע באיזור באופן חיובי", אמרה דוברת.

יו"ר ומנכ"ל IBM ארבינד קרישנה כתב בבלוג בשבוע שעבר שהחברה הפסיקה את כל הפעילות שלה ברוסיה. "הבטיחות וההגנה על עובדי IBM ומשפחותיהם בכל האיזורים המושפעים מהמשבר הזה נותרה העדיפות העליונה שלנו", כתב.

בשבוע שעבר הודיעה מקדונלד'ס שהיא סוגרת באופן זמני כ־850 מסעדות במדינה ותמשיך לשלם שכר ל־62 אלף עובדיה ברוסיה. החברה אמרה שהיא לא יכולה לקבוע עדיין מתי תוכל לפתוח מחדש את הסניפים ברוסיה והיא שוקלת אם עשויים להיות נחוצים צעדים נוספים.

סגירת המסעדות צפויה לעלות לחברה כ־50 מיליון דולר בחודש בשכר, חוזים, שרשראות אספקה ועלויות אחרות, כך נמסר ממקדונלד'ס.

פרוקטר אנד גמבל, יצרנית חיתולי פמפרס ומשחת השיניים קרסט, אמרה שתפסיק להוציא כסף על השקעות הון ברוסיה, פרסום וקידום ותמכור במדינה רק מוצרים המיועדים לבריאות בסיסית, היגיינה וטיפול אישי. בחברה אמרו שרוסיה ואוקראינה יחד אחראיות לפחות מ־2% מההכנסות השנתיות. החברה אמרה שהיא מעסיקה ברוסיה 2,500 עובדים.

- שרון טרלפ השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם