גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקדם ההדבקה שוב טיפס מעל 1. למה זה קרה והאם אנחנו בדרך לגל שישי?

המשמעות של עליית מקדם ההדבקה היא שהקורונה חזרה להתפשט בישראל ● איך משפיע הווריאנט החדש, האם מחלימי אומיקרון יכולים להידבק שוב, מתי יגיע החיסון הייעודי והאם הוא יעזור? ● גלובס עושה סדר

מתחם לבדיקות קורונה בירושלים בתחילת ינואר / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
מתחם לבדיקות קורונה בירושלים בתחילת ינואר / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מקדם ההדבקה של הקורונה שוב עבר אתמול את ה-1, כלומר המחלה שוב בהתפשטות ולא בנסיגה. גם במדד הקשיח יותר של חולים קשים חדשים יומיים, ישנה יציבות בימים האחרונים, וכבר לא ירידה כבשבועות הקודמים. מהבחינה הזו המצב בישראל דומה לזה שראינו בכמה מדינות באירופה, שבהן לאחר דעיכה ראשונה של גל האומיקרון, שבו העליות, ובחלק מהמקרים אלה עליות חדות.

אם הירידות הקודמות נבעו מחיסוניות עדר, את מי מדביק הווירוס עכשיו?
קודם כל יש לציין כי למרות התחושה ש"כולם" נדבקו, ההערכה המקובלת - כולל זו שפרסם רשמית פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הממדל את התחלואה בקורונה מתחילת דרכה - היא שבערך מחצית מהאוכלוסייה נדבקה בגל האומיקרון. הידבקות בוריאנטים קודמים נותנת הגנה טובה מפני תחלואה קשה אבל לא הגנה מפני הדבקה באומיקרון, כך שיש עדיין "דלק" להמשך המגפה.

האם העלייה נגרמת בגלל תת-הווריאנט החדש, ba.2?
"ישנם שלושה רכיבים שפועלים כאן באופן משולב, כאשר איננו יודעים בדיוק איזה מהם הוא הדומיננטי", מסביר פרופ' חגי לוין, ראש איגוד רופאי בריאות הציבור. "ישנם מאפיינים בווירוס, כמו וריאנט חדש; מאפיינים במאכסן, כמו ירידה בהגנה החיסונית; ומאפיינים בסביבה, כמו התנהגות האוכלוסייה; ואולי יש גם דברים שאנחנו לא מבינים. כל הגורמים הללו פועלים כעת, אבל אנחנו לא יודעים באיזה תמהיל".

ואכן, אומיקרון מזן ba.2 תופס תאוצה, והוא יותר מדבק. על-פי בדיקות הריצוף הגנטי (שכרגע נעשות פחות מהן ממה שהיינו רוצים אידאלית לראות במצב של מגפה מתפשטת), 60% מההדבקות החדשות בישראל הן כעת בוריאנט ba.2. לכן גם מי שעד כה הצליח להגיע לסטטוס-קוו של חיים בזהירות מול אומיקרון והצליח שלא להידבק, עלול להידבק כעת ב-ba.2.

האם מחלימי אומיקרון נמצאים גם הם סיכון להדבקה חוזרת?
במחקר שנערך לאחרונה בקטאר, שחווה גל ba.2 אחרי גל ba.1 משמעותי, הסתבר כי יעילות ההגנה של הדבקה קודמת ב-ba.1 כנגד ba.2 הייתה 95%, דומה לתוצאות של מחקר קודם דומה שנערך בדנמרק. כלומר, גם מחלימים מאומיקרון צפויים להשתתף בגל השישי, אם כי בכמות קטנה. הזמן שעובר מאז ההדבקה יכול להחליש בהדרגה את ההגנה הזו, אבל בינתיים אלה הנתונים.

נתונים ממדינות אירופה מראים כי גל ה-ba.1 נמצא שם בדעיכה, לעומת גל ba.2 שנמצא בעלייה ויכול בהחלט להסביר את דפוס הירידה ולאחר מכן עלייה. מכאן שבמדינות בהן גל ה-ba.2 רק מתחיל להתבשל (למשל בארה"ב שהם הוא מהווה 30%), העליות עדיין בדרך.

דנמרק, שהוכתה ראשונה ב-ba.2 וראתה דפוס של ירידה קלה בתחלואה ואז מיד עלייה עם התבססות ba.2 אצלה, היא עדות לכך שאפשר להגיע בסופו של דבר לחיסוניות עדר גם עם ba.2. מספרי החולים במדינה נמצאים בירידה, וכך גם מספר המאושפזים.

התחלואה הקלה ב-ba.2 נראית דומה בעיקרון ל-ba.1. שיעורי האשפוז דומים. בבריטניה זמן האשפוז הממוצע של חולי הקורונה נראה כמתארך מעט, אולי עדות למחלה קשה יותר במקרה שכבר התדרדרה.

מה לגבי הווריאנט המשולב ba.1 עם ba.2?
הווריאנט המשולב נמצא לראשונה בישראל. זו לא הפעם הראשונה שבה מוצאים בישראל וריאנט חדש לגמרי, אבל זו הפעם הראשונה שבה הוא נראה בעל פוטנציאל מעניין. בכל זאת, נזכיר כי כבר נוצרו בכל העולם אלפי וריאנטים של קורונה, ורובם דעכו בלי להותיר חותם בהיסטוריה של המגפה. כדי להפוך דומיננטיים, הם צריכים להיות תחרותיים מול יכולת ההדבקה של הווריאנטים הקיימים, ובמקביל לפרוץ את חומת החיסונים הקיימים.

כרגע אין עדות להתפשטות לא של הווריאנט המשולב ולא של וריאנט נוסף שהתגלה לאחרונה, שמשלב ba.1 עם דלתא. מה שכן ניתן ללמוד מקיומם, הוא שווירוס הקוביד יודע ליצור וריאנטים באמצעות שילוב. יש להיערך להיווצרות של וריאנטים חדשים בצורה הזו בעתיד.

לדברי פרופ' נדב דוידוביץ', ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב, "מה שאני לוקח מהסיפור הזה הוא שמערכת ניטור הביוב עובדת מצוין. עכשיו כשהגל החמישי החל לדעוך, עלו טענות מכיוון האוצר שאפשר לבטל את ניטור הביוב. זו דוגמה מצוינת לסדר העדיפויות הלקוי שיש לפעמים בישראל ולראייה קצרת-הטווח. עלות הניטור לא גבוהה, ודווקא בתקופה שבה התחלואה נמוכה, למערכת הניטור יש משמעות גדולה באיתור נקודות התפרצות חדשות וגם וריאנטים חדשים, ממש כפי שנעשה לגבי הפוליו".

אילו סיבות נוספות ישנן לעלייה בתחלואה, מלבד וריאנט ba.2?
השינויים בהתנהגות האוכלוסייה ללא ספק משפיעים על התחלואה. ה-R שנמדד אתמול מושפע כבר מאירועי פורים שנערכו השנה ללא הגבלות, והיום נרשום כנראה את ההשפעה של הלוויה ההמונית של הרב קנייבסקי.

בבריטניה, העליות הדרמטיות בתחלואה החלו לאחר ויתור על מגבלות הקורונה האחרונות, אפילו חובת בידוד לחולים, בדיקת קורונה בכניסה למדינה (גם ללא מחוסנים) ואפילו חובת מסכה בשדה התעופה. גם בישראל המגבלות כרגע מעטות, ותשומת-הלב התקשורתית שהוסבה לאירועים באוקראינה, הובילה לאווירה של "סוף הקורונה" ששינתה כנראה גם היא את ההתנהגות, גם ללא שינויים פורמליים במגבלות.

במקביל לשינוי ההתנהגות, ישנה ירידה בהשפעת החיסונים. קמפיין החיסון השלישי החל לפני חצי שנה, ולכן מי שחוסן אז בשלישית ולא חוסן ברביעית, עלול לחוות ירידה בהגנה החיסונית שלו בתקופה זו.

חיסוני בני הנוער החלו ביוני 2021, ומי מביניהם שלא לקח את המנה השלישית, הוא כרגע פחות מוגן. הילדים הצעירים יותר חוסנו החל מנובמבר, כל שהחיסון שלהם אמור עדיין להיות אפקטיבי, אך הם מתקרבים למועד בו תידרש מנה שלישית כדי לשמור על היעילות.

"זו כנראה לא מהמחלות הללו שבהן החיסון מחזיק זמן רב", אומרת ד"ר אורנה בראון-אפל, חוקרת ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "בהחלט ייתכן שמי שבסיכון יצטרך להתחסן שוב ושוב".

אף אחד ממשטרי החיסונים לא מגן באופן מלא מול אומיקרון. אולם החיסונים, כולל החיסון הרביעי שניתן לקבוצות הסיכון, מפחיתים במידה מסוימת את הסיכון להידבק, ובכך נותנים יד להפחתה של ה-R, וכשהם מאבדים מן היעילות, המקדם שב ועולה.

כמו כן, כל החיסונים עוזרים (גם אם לא באופן מושלם) למניעת תחלואה קשה. נתונים של שירותי בריאות כללית מראים כי החיסון הרביעי מפחית במחצית את הסיכון להתדרדרות לתחלואה קשה, לעומת שלושה חיסונים.

מתי יגיע חיסון הייעודי אומיקרון, והאם הוא יעיל מול ba.2?
חיסון ייעודי שפותח נגד זן אומיקרון ba.1 נמצא בימים אלה בניסוי, כולל בישראל באמצעות בית החולים שיבא. עם העלייה של וריאנט ba.2, עולים סימני שאלה לגבי יעילות חיסון ייעודי שפותח נגד ba.1. שני הווריאנטים שונים זה מזה לא פחות מאשר היו וריאנט האלפא והדלתא, למשל. אבל היעילות של החיסון תלויה לא רק בשאלה כמה הם שונים, אלא גם היכן מוקדי השוני והאם הם משפיעים על החיבור של הווירוס לתא.

התוצאות הראשוניות של הניסוי של פייזר בחיסון ייעודי צפויות להתקבל כבר במהלך חודש אפריל, אולם ייתכן כי מידע לגבי היעילות נגד ba.2 יתקבל רק מאוחר יותר כאשר החיסון ייבחן מול ba.2, ובתקווה שלא יגיע בינתיים וריאנט נוסף.

אז מה קורה עכשיו?
אפשר להניח בזהירות כי אנחנו לא הולכים לקראת תקופה של החמרה משמעותית במגבלות הרשמיות. Ba.2 מגיע כעת לציבור שיחסית מחוסן נגדו, בשילוב של חיסונים והדבקות קודמות. הווריאנט צפוי להתפשט בציבור, ונראה כי אנחנו הולכים לקראת גל שישי, אבל עוצמתו ככל הנראה לא תוכל להיות גבוהה מזו של הגל החמישי, שבו היו מעט מגבלות, ולכן מדיניות זו צפויה להישמר.

לדברי ד"ר בראון-אפל, "מבחינת הצעירים, הקורונה באמת נגמרה פחות או יותר כאירוע חירום, אם הם מחוסנים ללא מחלות רקע. הבעיה היא שהמבוגרים כן נפגעים, ויש תמותה עודפת גדולה. צריך למצוא את האמצע, ובעיניי זה לא נורא אם למשל נמשיך עם המסכות".

"אנחנו לומדים לחיות עם הקורונה", מסכים פרופ' דוידוביץ. "יש לנו בדיקות ביתיות, ויש לנו טיפול תרופתי שבינתיים פועל על כל הווריאנטים. חבל לי על אנשים שלא מתחסנים, וכדאי גם להמשיך להשתמש במסכות". עם השיפור במזג האוויר, ניתן יהיה לקיים אירועים רבים יותר בחוץ.

דוידוביץ' מציין גם את מערכות האוורור שאמורות להיות מותקנות בגנים ובבתי הספר. הוקצו 100 מיליון שקל לצורך ההתקנה, אך היא מתקדמת בעצלתיים, הוא אומר. "יש רשויות חלשות שלא יודעות איך להוציא את הכסף, והממשלה לא עוזרת להן. חבל, כי אוורור בכיתות יכול לעזור גם נגד וירוסים אחרים, חיידקים ועובש. אחרי בתי הספר, חשוב להתקין את המערכות הללו גם בתחבורה ציבורית".

התנהגות הציבור היום משמעותית יותר משוחררת מאשר בתחילת גל האומיקרון. לכן ייתכן כי הגל השישי יגיע לשיאו במהירות וילחץ את בתי החולים, שבקושי הצליחו להתאושש מהגל הקודם. צפויים שוב חוסרים בצוות רפואי. זהירות רבה יותר של האוכלוסייה (בעיקר מי שטרם נדבק) ותמיכה נדיבה בבתי החולים הן הצעדים העיקריים הדרושים כרגע.

החודש הזה היה אמור להיות מאופיין בפירוק של חלק מיחידות הניטור והטיפול החירומי בקורונה, וכעת יש צורך להחזיר את המערכים הללו לפעולה מלאה כדי להמשיך להישאר עם יד על הדופק ולהימנע מהפתעות ומאבדן שליטה על התחלואה.

לדברי פרופ' לוין, "חייבים להמשיך את פעילות כל מערכי התמיכה. הכיסוי החיסוני בפריפריה נמוך - זה הזמן לטפל בזה. חשוב להבין מה הסיכוי להדבקה חוזרת באומיקרון, ולשם כך אולי צריך עוד סקר סרולוגי קטן וחכם".

ופרופ' דוידוביץ' מוסיף: "כשאומרים שהקורונה אנדמית, זה לא אומר שאין לנו מה לעשות. יש המון מה לעשות, גם בשגרה שאיננה חירום".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית