גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה ממה שאתם יודעים על חשיבה קבוצתית אינו נכון

הצוותים שנוטים להיכנס למלכודת החשיבה הקבוצתית הם בדרך כלל לא אלה שחשבתם שזה יקרה להם

נשיא ארה''ב לשעבר לינדון ג'ונסון עם יועצים בכירים / צילום: Associated Press, John Rous
נשיא ארה''ב לשעבר לינדון ג'ונסון עם יועצים בכירים / צילום: Associated Press, John Rous

כולם מכירים את הרעיון של חשיבה קבוצתית (groupthink): קבוצה הדוקה ובטוחה מדי בעצמה של קובעי מדיניות יוצרת תא מהדהד, כך שהיא אינה רואה את התמונה הגדולה ובסופו של דבר מגיעה להחלטות איומות.

עד עכשיו, רובנו חשבנו שיש לנו מושג מהם התנאים שבהם קבוצות נופלות למלכודת הזאת, אבל עד כמה אנחנו מבינים אותם באמת?

בואו נתחיל בניסוי מחשבתי. אם הייתם צריכים לנחש, איזו קבוצה מתוך כל אחד מצמדי הקבוצות הבאים סביר שתיפול למלכודת החשיבה הקבוצתית?

קבוצה ידידותית של עמיתים ותיקים או אוסף של אנשים חדשים שעובדים יחד, שלא היה להם הזמן ליצור קשרים אישיים קרובים?

קבוצה המורכבת מהחשודים הרגילים או אותה קבוצה בתוספת אדם מבחוץ, שהוכנס אליה כדי לתת פרספקטיבה חדשה?

קבוצה עם מנהיג בטוח בעצמו שיש לו חזון ברור איך לעשות דברים או קבוצה יחסית חסרת מבנה ללא דמות סמכותית חזקה?

באופן אינטואיטיבי, נראה שהקבוצה הראשונה בכל צמד צפויה להציג סימנים של חשיבה קבוצתית ולהגיע מהר מדי לקונצנזוס בטוח מדי בעצמו. אבל חוקרים אומרים שלמעשה הסבירות שזה יקרה גדולה יותר בקבוצה השנייה בכל צמד.

רוב האנשים אינם מבינים איך התנהגות קבוצתית מונעת על ידי זהות חברתית (כלומר, איך אנשים מגדירים את עצמם כחברים בתוך הקבוצה) ויכולה לדחוף אותם להסתגרות וקונפורמיות או לחלופין לחשיבה עצמאית ואי-הסכמה. מדובר לא רק בקוריוז אקדמי. אם אנשים היו מבינים טוב יותר את התנאים המובילים לחשיבה קבוצתית, רוב הקבוצות בחברה היו מסוגלות לתפקד הרבה יותר ביעילות.

השורשים של חשיבה קבוצתית

המושג "חשיבה קבוצתית" הוטבע ב־1952, אבל הפך פופולרי כעבור כמה עשורים, כאשר הפסיכולוג אירווינג ג'אניס ניתח צעדים שגויים בולטים של קבוצות חזקות, ובהם החלטת ממשל קנדי לפלוש למפרץ החזירים בקובה וההחלטה של ממשל ג'ונסון להסלים את הסכסוך בווייטנאם. ג'אניס הגדיר "חשיבה קבוצתית" "דרך מחשבה שאנשים מפעילים כשהם מעורבים לעומק בקבוצה הדוקה, כשהשאיפה שלהם להגיע להסכמות גוברת על המוטיבציה שלהם להעריך באופן ריאליסטי דרכי פעולה אלטרנטיביות".

על פי היגיון זה, קבוצה העובדת יחד זמן רב בשיתוף פעולה חשופה במיוחד לחשיבה קבוצתית. עם זאת, מתברר שהממצאים התומכים במסקנה כזאת היו מבוססים במידה רבה על מצב ספציפי שהוא למעשה די נדיר בארגונים רבים. משתתפים בניסויים שנועדו לבחון את החשיבה הקבוצתית לרוב פגשו אלה את אלה בפעם הראשונה. בשאיפה לבסס יחסים ידידותיים, אנשים לא רצו להטיל צל או להפריע להתחלה מוצלחת של עבודה יחד בביטויים של ביקורת חריפה.

נראה שהתמונה הייתה שונה בקרב קבוצות שבין חבריהן הייתה קרבה רבה יותר באופן מהותי. כשהחוקרים בחנו קבוצות שהיו מורכבות מחברים ותיקים, הם גילו שהחברות הייתה קשורה דווקא בחשיבה קבוצתית מופחתת, ולא מוגברת. הרצון להישאר מחוברים, שהוא חזק בקבוצות חדשות, אינו בהכרח דומה למחוברות ממשית, במיוחד כשהיא מתבטאת בקשרים אישיים. מחוברות כזאת היא לעתים קרובות חזקה יותר בקבוצות או צוותים ותיקים.

יש כאן לקח חשוב: מה שמייצר את החשיבה הקבוצתית הוא לרוב הרצון למחוברות, לא המחוברות עצמה. וכל דבר שעשוי לאיים על תחושת המחוברות של הקבוצה עשוי לעורר אצל אנשים רצון להגן על זהותם ולסכן אותה בחשיבה קבוצתית מוגברת.

היזהרו מאאוטסיידרים

משמעות חוסר ההבנה של הגורמים היוצרים חשיבה קבוצתית היא שאנחנו צריכים לשקול מחדש רבות מהסיבות ומהפתרונות לתופעה.

לדוגמה, אחת ה"תרופות" הפופולריות ביותר לחשיבה קבוצתית היא לעודד צוותים לבקש ביקורת חיצונית, כלומר, להביא אנשים מבחוץ או יועצים שיספקו פרספקטיבה חלופית. זה ודאי יכול לתת לקבוצות מידע חדש וחשוב, עובדות שיכולות לשפר את ההחלטות שלהן, אבל זה לא מבטיח דבר לגבי הדרך שבה אותן קבוצות יעבדו את המידע שקיבלו. ואכן, ביקורת חיצונית כפתרון לחשיבה קבוצתית עשויה לחזור כבומברנג אם היא לא נעשית כהלכה.

חישבו על קבוצה הדוקה שאתם חברים בה. איך חברי הקבוצה מגיבים כשמגיע אליה חבר חדש? האם הם מקבלים את האאוטסיידר בזרועות פתוחות, להוטים לשמוע מה יש לו לומר? או שהם בוחנים את הזר במידה של זהירות ומחכים לראות אם יתאים עצמו לתרבות של הקבוצה?

קבוצות לעתים חוששות כשאאוטסיידרים נכנסים לשורותיהן, והן חוששות אפילו יותר כשזרים באים להעריך אותן ולמתוח עליהן ביקורת. כשההנהלה מעסיקה יועצים חיצוניים להגברת היעילות, למשל, היא עשויה לאיים על דבקות הקבוצה. האם אנשים יפוטרו? מי מועד להיות מקוצץ? כשקבוצות חושבות שהן צפויות לביקורת חיצונית, בייחוד כשהן חוששות שיישאו באחריות להחלטות גרועות, זה יכול ליצור בדיוק את סוג האיום המוביל לחשיבה קבוצתית - התנגדות במקום פתיחות לדעות נפרדות.

שאלת הבוס הכריזמטי

הדבר המאיים ביותר אולי בכל הנוגע לחשיבה קבוצתית הוא החשש ממנהיגים כריזמטיים, בעלי נוכחות חזקה המדכאת כל אי-הסכמה וחשיבה נפרדת. כמובן, מנהיגים יכולים ליצור סביבות שבהן אנשים חוששים להשמיע את דעותיהם, ולא חסרים מנהיגים שיצרו נאמנות דמוית כת בארגונים שלהם. אבל הנהגה חזקה ויעילה היא חיונית למניעת חשיבה קבוצתית.

דרושה מנהיגות כדי לקבוע את תנאי הדיון, כדי ליצור פרמטרים הוגנים ומכלילים לאי-הסכמה, כדי לוודא שדברי ביקורת נשמעים וכדי לבסס נורמות התנהלות בריאות.

אנשים יהיו מוכנים לדבר כשלכל הפחות הם יאמינו שלא יענישו אותם על כך שהם מבטאים רעיונות שונים. באופן אידיאלי, אי-הסכמה היא דבר הזוכה להערכה ושבח. למנהיגים האחריות לחזק תחושות אלה של "ביטחון פסיכולוגי".

ביטחון פסיכולוגי הוא הסיבה לכך שחברים חשים בנוח שלא להסכים, יותר מאשר מכרים שזה עתה נפגשו. אנשים מבחוץ עלולים לסכן זאת, אפילו אם נוכחותם נובעת מרצון טוב.

כדי להפוך למנהיג שיכול באופן אפקטיבי להוביל קבוצה בלי להיכנע לחשיבה קבוצתית, אנו מציעים כמה לקחים יסודיים:


■ להכיר בכך שהיעדר דבקות - כשאנשים הם חדשים בצוות או לא סומכים אלה על אלה - הוא כנראה גורם שתורם לחשיבה קבוצתית יותר מאשר חברות בצוות מבוסס. בניית אמון ותחושה של ביטחון פסיכולוגי הן מפתח למנהיגות.

■ להיות קשוב לאירועים המאיימים על זהות הקבוצה שעשויים לגרום לאנשים לפנות פנימה ו"לסגור חלונות". כשהדבר אפשרי, יש למצוא דרכים לצמצם איומים כאלה, להסיר ביקורת חיצונית או להפחית את המשקל של ההחלטות, כך שהקבוצה תוכל להתמקד במשימה הנוכחית במקום לחשוש מהאופן שבו שופטים אותה.

■ להתמודד עם איומים כאלה באופן ישיר ולשבח התנהגות נכונה. מנהיגים צריכים להבין שהם צריכים להעשיר קבוצה הדוקה בנורמות חברתיות בריאות, בהליכים ובתמריצים שעשויים לצמצם חשיבה קבוצתית ולבסס אי-הסכמה קונסטרוקטיבית. עזרו לצוותים שלכם לראות ביקורת כסוג של כוח, לא כחולשה, ושבחו אנשים המבקשים ביקורת בונה. אם לעשות פרפראזה על דברי הגנרל ג'ורג' פטון, אמצו את הרעיון שאם כולם חושבים אותו דבר, כנראה יש מישהו שלא חושב כלל.

■ ודאו שהקבוצה עובדת למען המטרות הנכונות. לפעמים ניהול קשרי ציבור נמצא בראש סדר העדיפויות, אבל האם זה מה שאתם רוצים שהצוות יעשה כרגע? חיוני לציין מתי ראוי לחשוב על השיקולים הפוליטיים החיצוניים ומתי זה לא חשוב.

לא פשוט להבין איך פועלות קבוצות, אבל הבנת עומק של מדע הזהות היא מרכיב חיובי בדרך לכך ותסייע לבנייה של קבוצות חכמות יותר.

ואן באבל, פרופסור עמית לפסיכולוגיה ונוירולוגיה באוניברסיטת ניו יורק, ופאקר, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת להיי, הם מחברי The Power of Us: Harnessing Our Shared Identities to Improve Performance, Increase Cooperation, and Promote Social Harmony

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות

בכיר ישראלי: באים להקשיב ולשאול שאלות, הפערים דרמטיים ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"