גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה באוקראינה מעמידה למבחן את האמון במדינות מתפתחות

משקיעים כבר מתמודדים עם ביצועים מאכזבים של מדינות מתפתחות בעשור האחרון

סניף מקדונלד'ס סגור במוסקבה / צילום: Shutterstock
סניף מקדונלד'ס סגור במוסקבה / צילום: Shutterstock

לאחר שמיהרו להיפטר מההשקעות שלהם ברוסיה, כמה מנהלי נכסים גדולים מביטים באופן מפוכח בחשיפה שלהם למדינות מתפתחות אחרות.

משקיעים גדולים ויועציהם בשנים האחרונות חיפשו מדינות מתפתחות להשגת החזרים וצמיחה גבוהים יותר, בייחוד כשמניות אמריקאיות יקרות ואגרות החוב האמריקאיות נותנות תשואות נמוכות באופן היסטורי. במקום זה, ההפסדים בשנה שעברה מחברות בנייה סיניות וחברות טכנולוגיה מוחמרים על ידי מלחמת רוסיה־אוקראינה. כעת, לאחר שנים של ביצועים גרועים ביחס לכמה מקבילים בארה"ב, ישנם משקיעים המטילים ספק בתפקיד של המדינות המתפתחות בתיקי ההשקעות שלהם.

"באיזו מידה ומתי אנחנו לוקחים בחשבון - אולי בזמן מחקר הקצאת הנכס - את הסיכונים הכרוכים בהשקעה ישירה מחוץ לארה"ב?" שאל הארי קיילי, יושב הראש הדירקטוריון של California State Teachers’ Retirement System, בפגישה של מועצת ההשקעה מוקדם יותר החודש.

מניות של מדינות מתפתחות החזירו 3.3% בחישוב שנתי בעשר השנים האחרונות, נכון ל־17 במרץ, לעומת 11.1% לאג"ח בינלאומיות ו־12.1% למניות של חברות אמריקאיות בגודל בינוני, על פי מדדי MSCI ו־S&P Global.

בינתיים, אגרות חוב של מדינות מתפתחות הגיעו להחזרים שנתיים ממוצעים של 4% בעשר השנים האחרונות וב־2022 עד כה, בהשוואה ל־6.1% לתיק של אגרות חוב אמריקאיות בתשואה גבוהה, על פי מדדים המופעלים על ידי ג'י פי מורגן צ'ייס ובלומברג.

"התחזית שהמדינות המתפתחות יציגו ביצועים טובים יותר הייתה מאכזבת", אמרה היילי טראן, מנהלת משותפת של מחקר אגרות חוב ב־Meketa Investment Group, המייעצת לתוכניות פנסיה ציבוריות ולמשקיעים מוסדיים אחרים. "גם הגדילה בהכנסות וגם ההחזרים לא היו טובים... לא ברמה שציפינו".

מניות ואגרות חוב של מדינות מפותחות עברו מדינות מתפתחות בגלל שהם הרוויחו יותר מהמדיניות המוניטרית של הפדרל ריזרב של ארה"ב, כך אמר הכלכלן מוחמד אל־אריאן מ־Allianz SE, ששירת בעבר כסגן דירקטור בקרן המטבע הבינלאומית. במדינות מתפתחות גם המרכיבים הכלכליים היסודיים היו במצב לא טוב, אמר.

משקיעים נכנסו לקרנות הדדיות של מדינות מתפתחות במשך רוב העשור האחרון - והכניסו כ־55 מיליארד דולר ב־2019 - אבל הם משכו כ־4 מיליארד דולר ב־2021 והשנה בינתיים משכו 7.3 מיליארד דולר נוספים, על פי נתוני Lipper. קרנות מניות של המדינות המתפתחות ממשיכות למשוך עניין, והכניסו שיא של 120.5 מיליארד דולר בשנה שעברה ו־25 מיליארד דולר ב־2022.

הרבה מהעניין בשנה שעברה הגיע ממשקיעים שבעבר הקטינו את החשיפה שלהם והגדילו אותה שוב כדי לנצל את השיקום של כמה כלכלות באסיה מההאטות של מגפת הקורונה, אמרה טראן.

קרנות פנסיה ברחבי העולם התקדמו לסיום השקעות במניות ואגרות חוב רוסיות בשבועות האחרונים, גם בגלל שאיפה להגן על עצמם מההפסדים וגם בגלל שלא רצו להשקיע במדינה שתוקפת את שכנתה. עד שעשו זאת, ערך ההשקעות צנח, המסחר כמעט נפסק והמתקפה הרוסית על אוקראינה כבר החלה.

המכירות התפשטו במהירות למדינות אחרות. אגרות חוב של שווקים מתעוררים איבדו כ־10% ב־2022, על פי נתוני ג'י פי מורגן, בעוד שההחזר הכולל על מדד השווקים המתפתחים של MSCI, העוקב אחרי מניות בכלכלות מתפתחות, עומד על מינוס 8.7%.

"החלטות למשוך השקעות לעיתים קרובות נעשות מאוחר מדי", אמר ג'ונתן גרייבל, מנהל השקעות באיגוד הפרישה של עובדי מחוז לוס אנג'לס, לחברי הדירקטוריון מוקדם יותר החודש.

כמה משקיעים מוסדיים מנסים להקטין את החשיפה הלא ישירה לרוסיה דרך בעלות על נתחים בחברות הקונות חומרים או מוכרות שם מוצרים. בתאגידים מקדונלדס וסטארבקס אמרו שמשהים את הפעילות ברוסיה בגלל בקשת המשקיעים והצרכנים.

מערכת הפרישה של מורים במדינת קליפורניה היא אחת מכמה משקיעים גדולים שדחקו בחברות שבהן יש לה מניות להפסיק פעילות ברוסיה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא, מחשש מהפסדים ואי וודאות נוספים.

מלחמת רוסיה־אוקראינה אינה הפעם הראשונה שפעולותיה הפוליטיות של מדינה גרמו למשקיעים לצאת ממנה. מנהלי נכסים התרחקו מפקיסטן בשנות ה־2000 אחרי שסנקציות שבאו בעקבות ניסוי גרעיני ב־1998 גרמו להפסדים. חברות רבות ומשקיעים יצאו מדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד.

משקיעים מוסדיים רבים ויועצים נותרו אופטימיים לגבי מדינות מתפתחות. קרן הפנסיה הגדולה ביותר בעולם, מערכת הפרישה של עובדי ציבור בקליפורניה, החלה את פגישת וועדת ההשקעות שלה ב־14 במרץ עם פאנל על מדינות מתפתחות שתוכנן לפני מלחמת רוסיה־אוקראינה.

"דברים ישתבשו", אמר גרג אולפסון מחברת ניהול הנכסים גולדמן סאקס לדירקטוריון של הקרן. גם כך, אמר, "ההזדמנות גדולה מכדי שנוכל להתעלם ממנה".

בחברת הייעוץ Wilshire Advisors, המייעצת לקרנות פנסיה גדולות רבות, צפו בדו"ח הרבעוני של דצמבר שמניות של מדינות מתפתחות יחזירו 5.5% בעשור הקרוב, אחוז שלם יותר מניירות ערך אמריקאיים. תחזיות דומות עזרו לשכנע קרנות פנסיה כמו הקרן בגודל 1.37 מיליארד דולר של עובדי ציבור בקנזס סיטי, מונטנה להגדיל את החשיפה למניות של מדינות מתפתחות ל־11.3% מכלל ניירות הערך לעומת 9.5% בכמה השנים האחרונות.

קרנות פרישה של מדינות וערים בארה"ב מכוונות לשמור באופן ממוצע כ־6.5% מהאחזקות בניירות ערך של מדינות מתפתחות ו־4% באג"ח של מדינות מתפתחות, על פי נתוני מרכז מכללת בוסטון למחקר פרישה שכלל את כל קרנות הפנסיה המבחינות בדיווחים שלהן בין שני סוגי האחזקות.

אבל כמה מנהלים של קרנות פרישה נסוגים. קרן הפרישה בגובה 7.5 מיליארד דולר של עובדים מוניציפליים בפילדלפיה הקטינה את היעד שלה לניירות ערך של מדינות מתפתחות מ־4% ל־3% לפני שנתיים, ובחרה להשקיע יותר בנכסי צמיחה אחרים כמו מניות של חברות אמריקאיות בגודל בינוני.

"הדירקטוריון חש שאנו יכולים להגיע לתוצאות דומות או טובות יותר עם פחות תנודתיות ופרופיל סיכון נמוך יותר", אמר מנהל ההשקעות כריסטופר דיפוסקו בהודעת דואר אלקטרוני.

אמילי גלייזר השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש