גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

המלחמה באוקראינה מעמידה למבחן את האמון במדינות מתפתחות

משקיעים כבר מתמודדים עם ביצועים מאכזבים של מדינות מתפתחות בעשור האחרון

סניף מקדונלד'ס סגור במוסקבה / צילום: Shutterstock
סניף מקדונלד'ס סגור במוסקבה / צילום: Shutterstock

לאחר שמיהרו להיפטר מההשקעות שלהם ברוסיה, כמה מנהלי נכסים גדולים מביטים באופן מפוכח בחשיפה שלהם למדינות מתפתחות אחרות.

משקיעים גדולים ויועציהם בשנים האחרונות חיפשו מדינות מתפתחות להשגת החזרים וצמיחה גבוהים יותר, בייחוד כשמניות אמריקאיות יקרות ואגרות החוב האמריקאיות נותנות תשואות נמוכות באופן היסטורי. במקום זה, ההפסדים בשנה שעברה מחברות בנייה סיניות וחברות טכנולוגיה מוחמרים על ידי מלחמת רוסיה־אוקראינה. כעת, לאחר שנים של ביצועים גרועים ביחס לכמה מקבילים בארה"ב, ישנם משקיעים המטילים ספק בתפקיד של המדינות המתפתחות בתיקי ההשקעות שלהם.

"באיזו מידה ומתי אנחנו לוקחים בחשבון - אולי בזמן מחקר הקצאת הנכס - את הסיכונים הכרוכים בהשקעה ישירה מחוץ לארה"ב?" שאל הארי קיילי, יושב הראש הדירקטוריון של California State Teachers’ Retirement System, בפגישה של מועצת ההשקעה מוקדם יותר החודש.

מניות של מדינות מתפתחות החזירו 3.3% בחישוב שנתי בעשר השנים האחרונות, נכון ל־17 במרץ, לעומת 11.1% לאג"ח בינלאומיות ו־12.1% למניות של חברות אמריקאיות בגודל בינוני, על פי מדדי MSCI ו־S&P Global.

בינתיים, אגרות חוב של מדינות מתפתחות הגיעו להחזרים שנתיים ממוצעים של 4% בעשר השנים האחרונות וב־2022 עד כה, בהשוואה ל־6.1% לתיק של אגרות חוב אמריקאיות בתשואה גבוהה, על פי מדדים המופעלים על ידי ג'י פי מורגן צ'ייס ובלומברג.

"התחזית שהמדינות המתפתחות יציגו ביצועים טובים יותר הייתה מאכזבת", אמרה היילי טראן, מנהלת משותפת של מחקר אגרות חוב ב־Meketa Investment Group, המייעצת לתוכניות פנסיה ציבוריות ולמשקיעים מוסדיים אחרים. "גם הגדילה בהכנסות וגם ההחזרים לא היו טובים... לא ברמה שציפינו".

מניות ואגרות חוב של מדינות מפותחות עברו מדינות מתפתחות בגלל שהם הרוויחו יותר מהמדיניות המוניטרית של הפדרל ריזרב של ארה"ב, כך אמר הכלכלן מוחמד אל־אריאן מ־Allianz SE, ששירת בעבר כסגן דירקטור בקרן המטבע הבינלאומית. במדינות מתפתחות גם המרכיבים הכלכליים היסודיים היו במצב לא טוב, אמר.

משקיעים נכנסו לקרנות הדדיות של מדינות מתפתחות במשך רוב העשור האחרון - והכניסו כ־55 מיליארד דולר ב־2019 - אבל הם משכו כ־4 מיליארד דולר ב־2021 והשנה בינתיים משכו 7.3 מיליארד דולר נוספים, על פי נתוני Lipper. קרנות מניות של המדינות המתפתחות ממשיכות למשוך עניין, והכניסו שיא של 120.5 מיליארד דולר בשנה שעברה ו־25 מיליארד דולר ב־2022.

הרבה מהעניין בשנה שעברה הגיע ממשקיעים שבעבר הקטינו את החשיפה שלהם והגדילו אותה שוב כדי לנצל את השיקום של כמה כלכלות באסיה מההאטות של מגפת הקורונה, אמרה טראן.

קרנות פנסיה ברחבי העולם התקדמו לסיום השקעות במניות ואגרות חוב רוסיות בשבועות האחרונים, גם בגלל שאיפה להגן על עצמם מההפסדים וגם בגלל שלא רצו להשקיע במדינה שתוקפת את שכנתה. עד שעשו זאת, ערך ההשקעות צנח, המסחר כמעט נפסק והמתקפה הרוסית על אוקראינה כבר החלה.

המכירות התפשטו במהירות למדינות אחרות. אגרות חוב של שווקים מתעוררים איבדו כ־10% ב־2022, על פי נתוני ג'י פי מורגן, בעוד שההחזר הכולל על מדד השווקים המתפתחים של MSCI, העוקב אחרי מניות בכלכלות מתפתחות, עומד על מינוס 8.7%.

"החלטות למשוך השקעות לעיתים קרובות נעשות מאוחר מדי", אמר ג'ונתן גרייבל, מנהל השקעות באיגוד הפרישה של עובדי מחוז לוס אנג'לס, לחברי הדירקטוריון מוקדם יותר החודש.

כמה משקיעים מוסדיים מנסים להקטין את החשיפה הלא ישירה לרוסיה דרך בעלות על נתחים בחברות הקונות חומרים או מוכרות שם מוצרים. בתאגידים מקדונלדס וסטארבקס אמרו שמשהים את הפעילות ברוסיה בגלל בקשת המשקיעים והצרכנים.

מערכת הפרישה של מורים במדינת קליפורניה היא אחת מכמה משקיעים גדולים שדחקו בחברות שבהן יש לה מניות להפסיק פעילות ברוסיה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא, מחשש מהפסדים ואי וודאות נוספים.

מלחמת רוסיה־אוקראינה אינה הפעם הראשונה שפעולותיה הפוליטיות של מדינה גרמו למשקיעים לצאת ממנה. מנהלי נכסים התרחקו מפקיסטן בשנות ה־2000 אחרי שסנקציות שבאו בעקבות ניסוי גרעיני ב־1998 גרמו להפסדים. חברות רבות ומשקיעים יצאו מדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד.

משקיעים מוסדיים רבים ויועצים נותרו אופטימיים לגבי מדינות מתפתחות. קרן הפנסיה הגדולה ביותר בעולם, מערכת הפרישה של עובדי ציבור בקליפורניה, החלה את פגישת וועדת ההשקעות שלה ב־14 במרץ עם פאנל על מדינות מתפתחות שתוכנן לפני מלחמת רוסיה־אוקראינה.

"דברים ישתבשו", אמר גרג אולפסון מחברת ניהול הנכסים גולדמן סאקס לדירקטוריון של הקרן. גם כך, אמר, "ההזדמנות גדולה מכדי שנוכל להתעלם ממנה".

בחברת הייעוץ Wilshire Advisors, המייעצת לקרנות פנסיה גדולות רבות, צפו בדו"ח הרבעוני של דצמבר שמניות של מדינות מתפתחות יחזירו 5.5% בעשור הקרוב, אחוז שלם יותר מניירות ערך אמריקאיים. תחזיות דומות עזרו לשכנע קרנות פנסיה כמו הקרן בגודל 1.37 מיליארד דולר של עובדי ציבור בקנזס סיטי, מונטנה להגדיל את החשיפה למניות של מדינות מתפתחות ל־11.3% מכלל ניירות הערך לעומת 9.5% בכמה השנים האחרונות.

קרנות פרישה של מדינות וערים בארה"ב מכוונות לשמור באופן ממוצע כ־6.5% מהאחזקות בניירות ערך של מדינות מתפתחות ו־4% באג"ח של מדינות מתפתחות, על פי נתוני מרכז מכללת בוסטון למחקר פרישה שכלל את כל קרנות הפנסיה המבחינות בדיווחים שלהן בין שני סוגי האחזקות.

אבל כמה מנהלים של קרנות פרישה נסוגים. קרן הפרישה בגובה 7.5 מיליארד דולר של עובדים מוניציפליים בפילדלפיה הקטינה את היעד שלה לניירות ערך של מדינות מתפתחות מ־4% ל־3% לפני שנתיים, ובחרה להשקיע יותר בנכסי צמיחה אחרים כמו מניות של חברות אמריקאיות בגודל בינוני.

"הדירקטוריון חש שאנו יכולים להגיע לתוצאות דומות או טובות יותר עם פחות תנודתיות ופרופיל סיכון נמוך יותר", אמר מנהל ההשקעות כריסטופר דיפוסקו בהודעת דואר אלקטרוני.

אמילי גלייזר השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

צחי ארצי, ראש מערך הבנייה והנדל''ן, בנק לאומי / צילום: כדיה לוי

נאוי גרופ ממנה מנכ"ל מלאומי במקום בעל השליטה דורי נאוי

צחי ארצי, בכיר בלאומי, ימונה למנכ"ל החדש; דורי נאוי יעבור לתפקיד סגן יו"ר פעיל ● רו"ח אתי בננו תמונה לסמנכ"לית הכספים, לצד שינויים נוספים בדירקטוריון ● המהלך מגיע לאחר צמיחה משמעותית בפעילות

האייפונים החדשים יגיעו לישראל בעוד שבוע. כמה הם יעלו?

אפל חשפה אמש את סדרת i Phone 18, ואת ה־iPhone Duo המתקפל - לצד דגמי Pro ו־Pro Max עם שדרוגי חומרה וביצועים ● ישראל תצטרף לראשונה לסבב ההשקה הראשוני, עם מכירה מוקדמת ב־12.9 והשקה ב־18.9, אולם הדגם המתקפל יגיע בהמשך ● ומה יהיו המחירים?

שכר־טרחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עמלות הייעוץ של הבנקים בשיא: מאילו ניירות ערך הם מרוויחים הכי הרבה

היקף הכספים המנוהלים בחשבונות המיועצים בבנקים גדל אשתקד לכמעט חצי טריליון שקל, והם הניבו להם עמלות של 1.4 מיליארד שקל בגין קנייה ומכירה, הפצת קרנות ודמי ניהול חשבון ● השווי הממוצע של חשבון מיועץ עומד על 1.44 מיליון שקל, עלייה של כ–13% תוך שנה

יצחק בונן / צילום: צילום עצמי

מגיל 13 עבד והכניס משכורת לכספת. היום מעל חצי מהתיק שלו ב-S&P 500

יצחק בונן עובד מגיל צעיר מאוד, ואת הכסף מניקיון צימרים החל אחרי הצבא להשקיע במניות ומדדים ● עם מה שלמד בשוק ההון, הוא כבר מזהה בעצמו הזדמנויות באירועים גיאופוליטיים ● התיק שלו ברווח של כ–80 אלף שקל, אבל הוא "מזיז סכומים כל הזמן"

קורקינטים חשמליים / צילום: איל יצהר

הקורקינטים נשארים בינתיים בחולון: ביהמ"ש עיכב את החלטת העירייה

בית המשפט המחוזי עצר לעת עתה את המהלך להוצאת הקורקינטים השיתופיים מחולון, וקבע כי העירייה תידרש להציג עד אמצע אוקטובר, תשתית מקצועית ומסמכים התומכים בהחלטה

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

מכירות הרכבים החשמליים צנחו וזה עולה למדינה מיליארדים

במסמך מדיניות חדש שמפרסם משרד האנרגיה והתשתיות, עולה כי הצניחה במכירות הרכבים החשמליים בישראל חריגה בהשוואה למגמה העולמית, וצפויה לעלות למשק מיליארדים ● בעקבות הדוח, המשרד מעלה שורת המלצות, ביניהן להטיל על יבואני הרכב "מכסות מינימום" לשיווק רכב חשמלי

מה יקרה לכסף שלנו, והאנשים מאחורי המספרים: אלה הכתבות שמנויי גלובס קראו הכי הרבה בתשפ"ו

הכתבות הנקראות ביותר מספקות הצצה מעניינת לנושאים שהכי העסיקו את מנויי גלובס השנה ● מאחורי רבות מהן עומדות שאלות שמוכרות לכולנו: מה יקרה להשקעות, מתי ירדו מחירי הדירות, וכמה יישאר לנו בסוף החודש

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

צילומים: AP-Evan Lucci

תרחיש האימים של האו"ם: 400 מיליון עסקים ברחבי העולם בדרך לקריסה

האו"ם מפרסם דוח חדש ומזהיר: המלחמה באיראן עלולה להוביל לקריסתם של מאות מיליוני עסקים ● פרידריך מרץ ביטל שיחה עם טראמפ לאחר שהאחרון בירך את מפלגת הימין הקיצוני הגרמנית ● ובצד השני של העולם - קוריאה הצפונית בנתה מתקן חדש להעשרת אורניום ● זום גלובלי

דירות בבנייה בראשון לציון / צילום: Shutterstock

קניתי שליש דירה להשקעה. האם אני פטור ממס רכישה?

בכמה יגדל תקציב הביטחון הטורקי בשנים הקרובות ● איזו עיר ישראלית יחידה הצליחה להיכנס לרשימת הערים המאושרות בעולם? ● וגם: מי נבחר במקום הראשון בפרויקט המנהלים והמנהלות הטובים של גלובס? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

אוון רנוב, מנכ״ל מייסד, ליסיה בכר-מנוח, מנהלת שותפה ואריק בנטוב, מייסד ומנהל שותף, קבוצת אריאלי / צילום: עומר הכהן

הסכסוך שהסלים והאיום של הפניקס: מה קורה באלרון ומיהי קבוצת אראילי

קבוצת אריאלי, שרכשה את השליטה באלרון בעזרת הלוואה של 90 מיליון שקל מהפניקס, מתקשה לעמוד בתנאי ההחזר עקב צניחת המניה ● כעת, הפניקס עשויה לממש את מניות אלרון ששועבדו כבטוחות, ויש כבר מתעניינים ברכישתן ● במקביל, סכסוך חריף שפרץ בין יו"ר אלרון ליסיה בכר-מנוח לבין מייסדי אריאלי סביב פתרון המשבר, גלש לאיומים והגיע עד לתלונה במשטרה

תל אביב / צילום: Shutterstock

הבנייה של אחד המגדלים הגבוהים בישראל נתקעה. זו הסיבה

רשימת בקשות לטיהור הקרקע שעליה עמד מפעל תע"ש בכניסה לת"א נשלחה מהמשרד להגנת הסביבה ב-2017 - אבל העבודות טרם הושלמו ● העירייה אישרה את הקמת מגדל המשרדים שיהיה מהגבוהים בישראל, כמעט עשור לאחר שהמגרש נמכר ליזמים, אך הבנייה עוד רחוקה

ראסל אלוונגר / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

המקום הראשון: לפני 20 שנה הוא הציל את החברה. השנה היא שילשה את שווייה

ראסל אלוונגר כבש את פסגת הדירוג ● בשנה החולפת זינקה מניית טאואר בחדות, והחברה אף הפכה לזמן קצר לישראלית הגדולה בעולם במונחי שווי שוק ● היא הרחיבה את ייצור השבבים בטכנולוגיה חדשנית והגדילה את יעדי ההכנסות ● המנכ"ל, שכבר 22 שנה בראש, מגלה מה הדרך המקורית שלו לשמר טאלנטים ומיהי אשת סודו במשרד ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026

התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, כניסה ברחוב לוינסקי / צילום: Shutterstock

התחנה המרכזית תפונה? בת"א מצננים התלהבות

שינוי ייעוד אושר בשטחי מקווה ישראל להקמת מסוף תחבורה חלופי, שאמור לקלוט כ־60% מפעילות התחנה המרכזית בתל אביב ● המסוף צפוי להיפתח רק ב־2031, אך גם אז יידרש פתרון נוסף לפינוי מלא של התחנה ● האזור סובל מזיהום אוויר משמעותי הנגרם בעיקר מפליטות של אוטובוסים ומוניות שירות

הפגנה להחרמת ישראל בלונדון / צילום: Shutterstock

הסנקציות האירופיות: הנזק הישיר מוגבל אבל בממשלה חוששים מתרחיש אחד

בממשלה מעריכים כי הנזק הישיר של הסנקציות הכלכליות החדשות על יו"ש יסתכם בעשרות מיליוני דולרים ● עם זאת, החשש הוא שיבואנים יתקשו להבחין בין חברות הפועלות מעבר לקו הירוק לאלו הפועלות בישראל ● "מדובר בסיכון גדול שאנחנו נערכים אליו", אומרים בענף

זריקות ההרזיה מאיימות לשנות את תרבות האוכל / אילוסטרציה: Shutterstock

זריקות ההרזיה מאיימות לשנות את תרבות האוכל. חוקרים בטוחים שהצלחת תנצח

מתכנני בתים בארה"ב מדווחים על מטבחים שמצטמצמים ועל קאמבק לסלון כאזור המפגש, על רקע אוכלוסייה הולכת וגדלה שאיבדה את התיאבון ● אבל חוקרים של תרבות האוכל לא ממהרים להספיד אותה: "האוכל הוא מוצר חברתי באופן רדיקלי. התפקיד של החברה, גם אם הוזנח בשיח התזונתי, חזק מאי פעם" ● וגם: עצה לנוטלי התרופות נגד השמנה שיגיעו להתארח בסעודת החג

אילוסטרציה: shutterstock

לילי מקדימה את נובו בהבאת גלולת הרזיה לישראל - כמה זה יעלה?

איליי לילי מקדימה את נובו נורדיסק ותשיק בישראל כבר ב-15 בספטמבר את גלולת ההרזיה "פאונדאיו" • התרופה תימכר במרשם רופא במחירים שבין 691 ל-1,146 שקל בהתאם למינון • איך היא משתווה למתחרה מבחינת תוצאות ויעילות, האם קופות החולים יסבסדו אותה, ולמי היא מיועדת?

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט

האם אפשר להתאושש מנפילת פיזה?

איפה אנחנו ואיפה ביטחון מזון ● היכולת לשקם את החינוך בישראל ● והמשבר שיצר מסמך ה"עוגיות" ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

אחרי העלאות הדירוג מסוכנויות הדירוג הבינלאומיות, טבע יוצאת למהלך מיחזור חוב בהיקף של מיליארדים

טבע רוצה לנצל את השיפור בפרופיל האשראי כדי להוזיל את עלויות המימון ● החברה תנפיק אג"ח בדולרים ובאירו בהיקף כולל של 4.9 מיליארד דולר, ותשתמש בתמורה לפדיון סדרות קיימות בהיקף של מיליארדי דולרים

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות