גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות של האוליגרכים רוצות לשלם את החובות שלהן, אבל הסנקציות עומדות בדרכן

יצרנית הפלדה Severstal אמורה להגיע לחדלות פירעון ביום רביעי, כך אמר אדם המכיר את הנושא

מטה יצרנית הפלדה הרוסית Severstal / צילום: Shutterstock, StockphotoVideo
מטה יצרנית הפלדה הרוסית Severstal / צילום: Shutterstock, StockphotoVideo

חברות רוסיות בבעלות אוליגרכים שמוטלות עליהן סנקציות אומרות שהם מתקשים לבצע תשלומים לנושים זרים שלהן, מצב שאולי יביא אותן לחדלות פירעון למרות שיש להן כסף לשלם.

חדלות הפירעון הגדולה הראשונה מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה והמערב פרסם סנקציות קשות יכולה לקרות כבר ביום רביעי. ענקית הפלדה Severstal PAO חייבת תשלום קופון על איגרת חוב דולרית מ־16 במרץ עם תקופת גרייס של חמישה ימים, שפוקעת מתוקף ביום רביעי.

Severstal שילמה את תשלום הריבית של 12.6 מיליון דולר ליחידה של סיטיגרופ, הגובה תשלומים עבור בעלי אג"ח, כך אמר אדם המכיר את הנושא. הכסף הועבר לחשבונות האמריקאיים של הבנק, אבל עדיין לא הגיע לבעלי אגרות החוב. החברה עלולה להכריז ביום רביעי שסיטיגרופ הודיעה לה שלא תשלם את הכסף, כך אמר אותו אדם. זה ישים אותה בחדלות פירעון עד סוף היום.

בהצהרה משבוע שעבר, אמרה Severstal שהיא מאמינה שסיטיגרופ עלולה לא לעבד את התשלום. החברה אמרה ששלחה תשלום בדיקה בשווי אחוז אחד מהקופון כדי לראות אם יעבור.

דובר של סיטיגרופ סירב להגיב.

בנקים מערביים חוששים לגעת בכסף רוסי מבלי לקבל ערובות חזקות

ארה"ב, האיחוד האירופי ובנות ברית מערביות אחרות הקימו סנקציות נגד אנשים פרטיים וקבעו צעדים להגבלת הבנק המרכזי של רוסיה. הצעדים הפריעו ליכולתן של החברות הרוסיות הבולטות ביותר לגשת לשווקים פיננסיים עולמיים. בנקים מערביים חוששים לגעת בכסף רוסי מבלי לקבל קודם ערובות חזקות שמה שהם עושים הוא חוקי, ומצב זה מוביל לעיכובים ובלבולים.

Severstal מבוססת בצ'רפובץ, צפונית למוסקבה והיא אחת מיצרניות הפלדה הגדולות ביותר ברוסיה. הבעלות על רוב מניות החברה נמצאת בידי אלכסיי מורדשוב, אחד האנשים העשירים ביותר במדינה שהונו מוערך ב־29 מיליארד דולר. מורדשוב נכלל ברשימת הסנקציות של האיחוד האירופי והמשטרה האיטלקית חילטה קומפלקס של בנייני מגורים בבעלותו באי סרדיניה שבוע שעבר.

ייתכן שעדיין ניתן להימנע מחדלות פירעון של Severstal אם יאפשר הבנק לתשלום לעבור ברגע האחרון. ממשלת רוסיה הצליחה לעשות העברה של דולרים לבעלי אגרות חוב זרים בשבוע שעבר ולהימנע מחדלות פירעות בגלל החרגות שכלולות בניסוח הסנקציות שנועדו לאפשר תשלום של חלק מהחובות. מוסקבה גם נסוגה מהוראה של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין שתשלומי החוב ייעשו ברובל הרוסי גם על אגרות חוב הנקובות במטבעות אחרים.

חדלות פירעון של Severstal תהווה את החברה הגדולה הרוסית הראשונה שמכריזה על חדלות פירעון מזה שש שנים, על פי S&P Global. האחרונה שפשטה רגל הייתה חברת הספנות של המזרח הרחוק, חברת תובלה רוסית, והיא שינתה את מבנה החוב שלה ב־2016.

גם רומן אברמוביץ' קשור לסיפור

יצרנית פלדה נוספת, Evraz, שרומן אברמוביץ' הוא בין בעלי המניות הגדולים בה, אמרה ביום שני שתשלום קופון של 18.9 מיליון דולר על אגרת חוב נחסם על ידי הבנק הצרפתי סוסייטה ז'נראל (Société Générale). התשלום היה אמור לעבור ב־21 במרץ.

דובר של הבנק הצרפתי סירב להגיב.

חברת Evraz אמרה בהודעה שבבסיס ההחלטה לחסום את התשלום נמצאת החלטה של משרד האוצר הבריטי לכלול את אברמוביץ' ברשימת סנקציות מורחבת. על אברמוביץ' מוטלות סנקציות הן בבריטניה והן באיחוד האירופי, כולל הקפאת נכסים ואיסור על נסיעות.

שתי החברות הרוסיות אמרו שיש להן הכסף והן מוכנות לעשות את התשלומים ולמלא את המחויבויות שלהן.

"חוץ מקריסה של התשתית הפיננסית, אין סיבה לאירוע אפשרי של חדלות פירעון", נמסר בהודעה מחברת Evraz.

על פי בנק ג'י פי מורגן צ'ייס, יש לכל החברות הרוסיות חוב תלוי בגובה 98 מיליארד דולר והן צפויות לבצע עליו תשלום השנה בגובה 17 מיליארד דולר. משקיעים בינלאומיים מחזיקים כ־21 מיליארד דולר של חוב תאגידי רוסי, או 22% מסך הכל, כך נאמר בדו"ח של הבנק מ־2 במרץ.

משקיעים חששו לקנות את אגרות החוב, אפילו שהן נסחרות בהנחה גדולה ולמרות שהחברות אומרות שהן רוצות לשלם.

אגרות החוב של Severstal, בגובה 800 מיליון דולר, יבשילו ב־2024 ונסחרו סביב מחיר של 15 סנט על הדולר ביום שני, על פי AdvantageData. אגרת החוב של Evraz תומחרה ב־64 סנט על הדולר.

מודאגים שהיכולת והרצון של חברות רוסיות לשלם יקטנו

"אנו מודאגים שהיכולת והרצון של חברות רוסיות לשלם יקטנו, כי אנחנו עלולים לראות שהסנקציות לא יוסרו במשך תקופה מסוימת", אמרה טטיאנה גרייל קסטרו, מנהל תיקי אשראי ב־Muzinich & Co.

אגרות חוב שהונפקו על ידי חברות רוסיות הכוללות את גזפרום, Severstal ו־Evraz נמצאות במדד אג"ח פופולרי של מדינות מתפתחות המנוהל על ידי ג' פי מורגן ושמו CEMBI. ב־7 במרץ הודיע הבנק שיוציא את החובות התאגידי והריבוני של רוסיה מהמדדים שלו, החל מסוף החודש.

חברות רוסיות בולטות אחרות הצליחו לעמוד בתשלומי הריבית שלהן מאז תחילת הפרישה. ענקית האנרגיה גזפרום שילמה למשקיעים בזמן כשאגרות חוב של 1.3 מיליארד דולר הבשילו ב־13 במרץ. התשלום נעשה באיחור של כיומיים אבל הגיע עדיין בתוך תקופת הגרייס, כך אמרו משקיעים באג"ח.

המנהלים הבכירים גם של גזפרום וגם של רוסנפט נמצאים ברשימות סנקציות של ארה"ב ובריטניה, אבל רוב השליטה בחברות האלה נמצא בידי הממשלה הרוסית.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?