גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית המתאר של ת"א מתעדכנת, ואלו השינויים המסתמנים

לידי גלובס הגיעה הטיוטה של עדכון תוכנית המתאר תא/5000, שצפויה לכלול תוספת גורדי שחקים באזורי דרום תל אביב ויפו ● בתחנה המרכזית החדשה ובתחנה המרכזית הישנה תותר בנייה עד 40 קומות, ברחוב לבנדה בנווה שאנן עד 30 קומות, ובצומת מעריב מעל 40 קומות

התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, כניסה ברחוב לוינסקי / צילום: Shutterstock
התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, כניסה ברחוב לוינסקי / צילום: Shutterstock

דרום תל אביב ויפו יצמחו עוד יותר לגובה - והמרוויחים הגדולים: בעלי הזכויות במתחמי התחנות המרכזיות שבשכונת נווה שאנן. כך עולה מעיון בעקרונות עיריית תל אביב־יפו לעדכון המגובש בימים אלו לתוכנית המתאר תא/5000, אשר הטיוטה להן הגיע לידי מערכת גלובס.

הכוונה לעדכון תוכנית המתאר, עדכון שייקרא תא/5500, פורסמה על ידי העירייה בינואר האחרון. מטרתו, בין היתר, "יצירת עתודות של שטחי בנייה, על ידי ציפוף משמעותי של שטחי התעסוקה ומתן העדפה מתקנת לפיתוח בדרום העיר ובמזרחה; פיתוח בר קיימא של סביבה עירונית אטרקטיבית ובת השגה; קביעת כללים שיאפשרו התחדשות עירונית ושימור המורשת, הנוף והסביבה; קידום מערכת תחבורה רב אמצעית לחיזוק העירוניות; פיתוח סביבת תחנות הסעת המונים ומתחמי תחבורה המשולבים כמרחבים עירוניים אטרקטיביים ופעילים".

כעת, נחשף התכנון הנקודתי במרחבי מרכז העיר ודרומה, בסדרת מצגות וחומרים שהוצגו בימים האחרונים כטיוטה בפני חברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, והגיעו, כאמור, לידי מערכת גלובס.

המגמה העיקרית: העירייה דוחפת לבנייה גבוהה יותר בדרום העיר וביפו, כולל מגדלים וגורדי שחקים במוקדים המרכזיים ביותר באזורים אלו. המרוויחים העיקריים: נצבא, בעלת רוב הזכויות במתחם התחנה המרכזית החדשה, ובעלי החנויות בה - שאולי רואים אור בקצה המנהרה, אחרי שנים אומללות במיוחד. נהנות נוספות: החברות לוינשטין ושיכון ובינוי, המקדמות את התוכנית למתחם התחנה המרכזית הישנה.

התחנה המרכזית החדשה: ההמתנה של בעלי החנויות עשויה להשתלם

המסמכים שהוצגו בימים האחרונים בפני חברי הוועדה המקומית כוללים התייחסויות לכמה וכמה מתחמים מעניינים בעיר. בין היתר כוללת המדיניות התייחסות לאזור 802א, הוא מתחם התחנה המרכזית החדשה, בין הרחובות החרש, לוינסקי, סלמה והר ציון. העדכון מתיר "צמיחה" של מספר הקומות המותר במתחם מ־25 קומות, כפי שמתירה תוכנית תא/5000, ל־40 קומות. עוד כולל התכנון תוספת שטחי מסחר ותעסוקה במערב השטח.

התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, חוזרת למרכז העניינים / צילום: Shutterstock

נזכיר כי התחנה המרכזית החדשה הייתה במרכז העניינים לקראת סוף השנה החולפת, סביב השאלה מתי תפונה. בסופו של דבר סוכם בין שרת התחבורה מרב מיכאלי וראש עיריית תל אביב רון חולדאי על פינויה עד תחילת שנת 2026, ובינתיים בעלי החנויות במתחם המוזנח יצטרכו להמשיך להתמודד עם המציאות הקשה. תוספת הזכויות למתחם במסגרת תא/5500 עשויה להוות עבורם בשורה של ממש, שכן רבים מהם בעלי זכויות בעצמם במתחם, וכמובן עבור חברת נצבא, המחזיקה ברוב הזכויות במקום.

עורכי הדין צבי שוב ואייל אוליקר ממשרד צבי שוב, המייצגים מאות בעלי חנויות במתחם התחנה המרכזית החדשה, אמרו כי "תוכנית זו יכולה להשפיע על חלק נכבד מבעלי המגרשים בעלי הפוטנציאל לפיתוח בתל אביב, בין אם כסיכון, ובין אם כהזדמנות, ועליהם לפנות לבעלי מקצוע המתמחים בתחום על מנת לבדוק כיצד מגרשיהם מושפעים מכך.

עו''ד צבי שוב / צילום: ליאת מנדל

"הגדלת גובה הבינוי המוצע היא מהלך מבורך. עם זאת, אנו סבורים כי אין מדובר במהלך מספק, וכי גם שם יש להגדיל את היקף הזכויות שיינתן. עוד אנו סבורים כי הגיע הזמן להתחיל לקדם את התוכנית המפורטת של התחנה המרכזית, מבלי להמתין לאישור תוכנית 5500, וזאת על מנת שפינוי התחנה, המתוכנן בשנת 2023, יוכל להתבצע בסמוך לקידום הריסת התחנה והקמת מתחם משולב של תעסוקה, מגורים ומסחר במקומה, כפי שמוצע במסגרת תוכנית 5500".

עו''ד אייל אוליקר / צילום: עוז מועלם

עד 40 קומות בנווה שאנן

נראה שהשינוי, על פי טיוטת העדכון, מבשר רבות בעיקר לשכונת נווה שאנן - אחת השכונות המוזנחות בעיר, "החצר האחורית" במלוא מובן המילה - שעל פי תא/5500 המתגבשת, תהפוך בעתיד לאזור של מגדלים וגורדי שחקים.

שכונת נווה שאנן, תל אביב / צילום: Shutterstock

לצד העדכון למתחם התחנה החדשה, כוללת תוכנית תא/5500 גם שינויים בהיקף הזכויות למתחם התחנה המרכזית הישנה, אזור עם פוטנציאל פיתוח אדיר בפני עצמו שנמצא בידי החברות לוינשטין ושיכון ובינוי. על פי מסמכי העדכון לתוכנית המתאר, ניתן יהיה לבנות במתחם עד 40 קומות - זאת במקום 30 קומות בתוכנית המתאר הנוכחית. נזכיר כי על פי הדו"ח השנתי המסכם של לוינשטין שפורסם אתמול (א') נהנה מתחם התחנה המרכזית הישנה ב־2021 מעליית ערך משמעותית של כ־175 מיליון שקל.

"צמיחת" הבינוי מ־30 ל־40 קומות יתאפשר גם לאורך הצלע הצפון־מזרחית של שכונת נווה שאנן, המהווה את רחוב הרכבת. בדופן רחוב לבנדה, במזרח השכונה, תתאפשר בנייה עד 30 קומות (במקום 25 קומות בתוכנית הנוכחית), זאת לצד תוספת שטחי תעסוקה.

גם סביבת פלורנטין זוכה לשדרוג במסגרת העדכון, אך זה יהיה נקודתי יותר. מסמכי תא/5500 מגדירים "אזורי בנייה חריגה לסביבתה", סביב הרחובות אילת, אליפלט וסלמה - שם ניתן יהיה לבנות עד 30 קומות. הגובה הבסיסי יישאר כפי שהוא, 8-15 קומות, ובמערב השכונה יתווספו שימושי תעסוקה.

בציר שלבים אשר יוצא מפלורנטין וממשיך דרומה תתאפשר בנייה של עד 20 קומות, במקום 12 כיום, ובאזורי בנייה חריגה - עד 30 קומות. במוקדי תעסוקה אשר מוגדרים בתוכנית הכללית לציר זה, תתאפשר בנייה עד 40 קומות, במקום 25 כיום. המסמך מתייחס גם לשכונת נווה עופר בדרום העיר, ולתוכנית להעצמת מרכז התעסוקה המקומי, שם יתאפשרו עשר קומות (מהן שתיים לפחות למסחר), במקום ארבע קומות כיום.

יפו: תוספת קומות סולידית

תא/5500 מציעה העצמה של הבינוי גם ברחבי יפו, אך במידה נרחבת פחות - בין היתר מתוך כוונה לשמור "על הבינוי ועל תמהיל אוכלוסייה מגוון", כמו גם לטובת "חיזוק הקשר בין יפו לים, לדרום העיר ולמרכזה".

כך, הטיוטה כוללת עדכון של מספר הקומות האפשרי בדופן המזרחית של שדרות ירושלים - ציר מרכזי של קו הרכבת הקלה המוקם בימים אלו, כידוע. על פי העדכון, בקטע שבין רחוב יהודה הימית שבמרכז יפו לבין רחוב נס לגויים שבשכונת דקר תתאפשר בנייה של עד שמונה קומות, זאת לעומת ארבע קומות בתא/5000, וכך גם ברחוב ארליך, הממשיך את נס לגויים מערבה. ברחוב יפת, בחלקו, תתאפשר בנייה עד שש קומות, במקום ארבע. במתחם פרדס דלק המיועד להתחדשות עירונית דווקא יופחת מספר הקומות, מ־25 ל־20 קומות.

באזור העיר העתיקה ונמל יפו תצמח הבנייה עד לשש קומות, במקום ארבע בתוכנית המתאר הנוכחית, אך החזית המערבית הפונה לרציף העלייה השנייה תישאר עם בינוי של עד ארבע קומות, כפי שקבוע כיום. במזרח יפו, באזור דופן איילון ורחוב חיים הלר, תתאפשר בנייה עד 15 קומות, עם חריגה עד 25 קומות. מדובר במתחם שזוכה להעצמת הבנייה הנרחבת ביותר, שכן תא/5000 מאפשרת בנייה של עד שמונה קומות בו, עם חריגה עד 15 קומות.

רחוב נמיר יהפוך לשדרה

כאמור, טיוטת מסמכי העדכון לתוכנית המתאר של תל אביב שהגיע לידינו כוללת גם שינויים במתחמים שונים במרכזה. אחד השינויים הגדולים והמעניינים מתייחס להפיכת רחוב נמיר מ"דרך לחיפה", כפי שמוגדר במסמכים, לשדרה. בימים אלו מוכנת תוכנית מדיניות לרחוב, ובמסמכי העדכון מועצמת הבנייה לאורכו באופן משמעותי.

כך, אם כיום מתירה תוכנית המתאר בנייה עד תשע קומות, ובבנייה חריגה עשר עד 15 קומות, תא/5500 מאפשרת בנייה של עד 15 קומות, עם אפשרות לבנייה עד ל־25 קומות. התכנון לאורך הרחוב כולל יצירת שדרה עירונית, תכנון מוטה הולכי רגל ובינוי מלווה רחוב.

שינויים נוספים באזור מרכז העיר כוללים את צומת מעריב, שבסביבתו ניתן לבנות כיום עד לגובה 25 או 40 קומות, מסמכי העדכון מאפשרים בינוי של יותר מ־40 קומות, במרחב שבו מתוכנן לקום מגדל נמרודי - שיכלול 42 קומות, בניגוד לבקשת בעלת המגדל, הכשרת הישוב, שביקשה כי יכלול 60 קומות. במתחם בית החולים איכילוב תתאפשר בנייה של עד 30 קומות, במקום 25 קומות כיום.

אישור: עד סוף 2023

עדכון תוכנית המתאר נמצא בימים אלו בעבודה. לאורך פברואר־מרץ היא הוצגה בפני חברי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב־יפו, ולאחר אישורה בוועדה, תוגש לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב. בעירייה מציינים כי שלבי עדכון תוכנית המתאר צפויים להימשך כשנה וחצי עד שנתיים. על פי ההערכות, הפקדת התוכנית תתרחש בתחילת שנת 2023, ואילו האישור - בין אמצע אותה שנה לסופה.

בהודעתה על עדכון התוכנית בינואר ציינה העירייה כי "עדכון תוכנית המתאר הוא חלק מהפעולות שהעיר מבצעת באופן אקטיבי כדי להתאים את עצמה לשינויים גלובליים, ארציים ועירוניים וכדי לשמור על תוכנית חדשנית ומובילה. בשנת 2005 נכתבה התוכנית האסטרטגית לעיר, ובעקבותיה - תוכנית המתאר תא/5000. בשנת 2017 עודכנה התוכנית האסטרטגית, וכעת תורה של תוכנית המתאר להתעדכן, כדי לשמור על הרלוונטיות ועל החדשנות שלה ככלי עבודה מרכזי וכמצפן תכנוני למימוש חזון העיר".

עו"ד שוב ועו"ד אוליקר מציינים כי "תוכנית 5500 תכתיב את מגמות התכנון בעיר תל אביב בשנים הקרובות, גם לפני שזו תופקד ותאושר. אנו מברכים על מגמות הציפוף ועל הגדלת הזכויות באזורים מסוימים בעיר. אנו סבורים כי היקף הציפוף המוצע במסגרתה אינו מספק, ואינו תואם למגמה של תמ"א 70, המציעה להגדיל את היקפי הבנייה באופן רחב ביותר בסמוך לתוואי קווי הרק"ל והמטרו".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס