גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדרגות מס חדשות לרוכשי דירה ראשונה ומגבלות על תושבי חוץ: כל מה שצריך לדעת על רפורמת הנדל"ן של ליברמן

כפי שפורסם לראשונה בגלובס בשבוע שעבר, הטיוטה לתיקון חוק מיסוי המקרקעין שמוביל שר האוצר אביגדור ליברמן מגיעה לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה ● הרפורמה עומדת לבטל פטורים והטבות מס שונים שיעודדו בעלי דירות מבוססים "להיפטר" מהדירות שבבעלותם ● גלובס עונה על השאלות המרכזיות

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: יוסי זמיר
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: יוסי זמיר

ביום חמישי האחרון פרסמנו כאן לראשונה כי היום (א') תגיע לוועדת השרים לענייני חקיקה הטיוטה לתיקון חוק מיסוי המקרקעין שמוביל שר האוצר, אביגדור ליברמן. מטרת התוכנית היא לצנן את הביקושים בשוק מצד אחד, ולהגדיל את ההיצע הקיים מהצד השני. עיקר מהותה הוא, למעשה, עידוד בעלי דירות מבוססים "להיפטר" מהדירות שבבעלותם, זאת על ידי ביטולי פטורים והטבות מס שיזרזו את הוצאת הדירות לשוק, כך שיהיו פנויות לרשות הזוגות הצעירים ורוכשי דירה ראשונה באופן כללי.

מה משמעות הרפורמה שמובאת היום לאישור הוועדה? גלובס עושה סדר.

בכמה תקוצר התקופה שבה אפשר להחזיק בשתי דירות מגורים?

"תקופת השחלוף" זו התקופה שבה משפרי דיור יכולים להחזיק בשתי דירות מגורים, ועדיין להיחשב כבעלים של דירה יחידה - וכך להימנע מתשלום מס כבעלי דירה נוספת. ליברמן מבקש לקצר את התקופה הזו ל-12 חודשים. 

ממאי 2016 עד ליולי 2021 עמדה תקופה זו על 18 חודשים, אך ביולי של שנה שעברה האריכו אותה ל-24 חודשים. עם זאת, בפועל מכירת הדירות ארוכה אף יותר מתקופת הפטור על המיסוי. כך, לפי הסקירה האחרונה של אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, נכון לינואר 2022, הדירות שנמכרו על ידי משפרי הדיור נשארו "על המדף" בממוצע 35 חודשים. בינואר 2021, מספר החודשים הממוצע היה 27 חודשים. 

ליברמן מבקש לצמצם משמעותית את הזמן שבו מחזיקים משפרי הדיור בשתי דירות, וכך לשחרר מהר יותר אל השוק החופשי דירות שעשויות להיות זמינות לרכישה באופן מיידי. כדי לשקף את היקף העסקאות הפוטנציאלי מכיוון זה נציין כי בינואר רכשו משפרי דיור כ־4,400 דירות.

מה הן מדרגות המס החדשות?

הטיוטה מציעה עדכון של מדרגות מס הרכישה החלות ברכישת דירה יחידה, כך שרוכשי דירות בסכומים נמוכים ירווחיו ואילו רוכשי דירות יקרות ישלמו מס גבוה יותר. 

המיסוי יבוצע כך: עד לשווי דירה של 1.93 מיליון שקל, לא ישולם מס; בין סכום זה ועד 2.33 מיליון שקל - מס של 3.5%; בין סכום זה ועד 3.1 מיליון שקל - 5%; בין סכום זה ועד 5.3 מיליון שקל - 8%; מסכום זה והלאה - 10%.

מדרגות המס שנהוגות כיום הן: פטור ממס עד 1.8 מיליון שקל. מיסוי של 3.5% על דירות בין 1.8-2.1 מיליון שקל; 5% על דירות בשווי 2.1-5.5 מיליון שקל; 8% על דירות שנרכשו בין 5.5 מיליון שקל ועד 18.4 מיליון שקל ומס של 10% דירה יחידה בשווי העולה על 18,416,900 שקל.

מי ירוויח ומי יפסיד ממדרגות המס החדשות, וכמה?

באופן כללי, מי שרוכש דירות במחירים של עד 3.5 מיליון שקל מרוויח ולא הרבה יחסית, ומי שרוכש דירות מעל ל-3.5 מיליון שקל יפסיד, וככל שהמחיר של הדירה יעלה - כך יעלה המס שישלם, לעומת המס הנהוג כיום.

נפרט: מכיוון שמדרגת המס המינימלית עולה, אדם שרוכש היום דירה ב-1.93 מיליון שקל ימוסה בכ-6.4 אלף שקל. את הסכום הזה הוא יחסוך, אם יאושרו המדרגות החדשות; במחירים גבוהים יותר ניתן להגיע לחסכון של כ-10 אלף שקל. קו פרשת המים נחצה בדירות שמחיריהן 3.5 מיליון שקל. על דירה במחיר כזה ישלם הרוכש מס רכישה שגבוה בכ-2,000 שקל מהמס שמוטל עליו כיום. ככל שמחיר הדירה יעלה, כך התשלום הנוסף שהרוכש ישלם יהיה גבוה יותר מהנהוג כיום. ההפסד יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ובדירות יוקרה אף ליותר מ-100 אלף שקל.

מה השינוי בהטבות לתושבי חוץ שמחזיקים דירות בישראל?

על פי התיקון של ליברמן, הפטור ממס שבת במכירת דירת מגורים והפטור ממס על השכרת דירת מגורים יבוטלו עבור מי שאינו תושב ישראל.

התפיסה היא שברגע שההשקעה בדיור בישראל תהיה משתלמת פחות בעיניהם, הם "ישחררו" דירות רבות לשוק. על פי הערכת רשות המסים, נכון לכתיבת הטיוטה, ישנן בישראל כ־83 אלף דירות המוחזקות בידי תושבי חוץ. כ־40 אלף מהן נמצאות בתל אביב ובירושלים, וככלל נראה שהשפעה כלשהי, אם תהיה, של הצעד הזה, תירשם בעיקר בערים אלו.

רו"ח ג'ק בלנגה מסביר כי "כבר היום לפי התקנות תושבי חוץ המשכירים דירה בישראל חייבים להגיש דוח מס אישי - רשות המסים פחות אוכפת חובה זו - אולם לאחר התיקון עניין זה יתחדד וכל משקיעי החוץ יהיו חייבים בהגשת דוח מלא כל שנה גם אם יחוייבו במס מוגבל של 10% בלבד".

מה השינוי במיסוי על החזקת זכויות בקרקע למגורים? 

עד כה בעל זכויות היה יכול ליהנות מהטבת מס שאפשרה תשלום מופחת של מס שבח, אך התיקון מגביל את אפשרות מימוש ההטבה הזו. זאת במטרה להמריץ מכירת קרקעות המיועדות לבנייה. כלומר, כעת היקף מס השבח שישלמו על מכירת הקקרע יעמוד על 25%. נדגיש כי התיקון מציע תקופת מעבר של ארבע שנים, שבמהלכה אם ימכור בעל הזכויות את הקרקע הוא עדיין ייהנה ממס שבח מופחת.

מס השבח הוא למעשה המס על הרווח ממכירת נכס, קרי על ההפרש בין שווי הנכס בעת הקנייה שלו, לבין שווי הנכס בעת המכירה שלו. ב-20 שנה האחרונות התבצעו שני שינויים בדרך שבה מחושב מס השבח. עד 2001, המס שולם לפי שיעור מס שולי, בדומה למדרגות המס הנהוגות לגבי השכר. בנובמבר 2001 נקבע שיעור מס גורף של 20%. ב-2012 שיעור המס שונה שוב, ועלה ל-25%. 

עד כה, מי שהחזיק בדירה או בזכויות בקרקע לפני השינוי הראשון ב-2001 נהנה מהטבת מס בשם "הטבת החישוב הלינארי המוטב". כלומר, חישוב המשלב בין שלושת תקופות המיסוי השונות, כך שמס השבח הסופי נמוך מ-25%. כעת, ליברמן מבקש להחריג את בעלי הקרקע מהטבה זו - כלומר היקף מס השבח שישלמו יעמוד על 25%.

מה השינוי במיסוי של דירת מעטפת?

התיקון המוצע קובע שגם דירה ברמת מעטפת תיחשב לדירה לצורכי מיסוי. כיום מס הרכישה על דירת מעטפת כדירה נוספת עומד על 6%, אך בעקבות השינוי, המס יעמוד על 8% ומעלה (תלוי בסכום הרכישה).

דירת מעטפת זו דירה ברמת מוכנות נמוכה, שכוללת קירות אך ללא מטבח, חדרי מקלחות ואף ללא ריצוף. בדרך-כלל מדובר בדירות בבנייני יוקרה, והרוכשים מוסיפים את האלמנטים החסרים בהמשך, לרוב בסיוע אדריכל, שמעצב את פנים הדירה לפי ההנחיות המדויקות של בעליה. עד כה דירה בגמר מעטפת נחשבה כדירה בתהליך בנייה, ועל כן בעליה חויבו במס נמוך יותר. 

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35