גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטוסי האוליגרכים מצאו מקלט בדובאי, אך עכשיו הם נתקעו שם

עשרות מטוסים פרטיים הקשורים לרוסים חונים באופן זמני במסוף במדבר בדובאי, אבל בפועל הסנקציות גרמו להם לקרקוע מלא

מטוסו הפרטי של האוליגרך רומן אברמוביץ' / צילום: Shutterstock, Vladislav Sinelnikov
מטוסו הפרטי של האוליגרך רומן אברמוביץ' / צילום: Shutterstock, Vladislav Sinelnikov

כשארה"ב ואירופה הפעילו סנקציות נגד רוסיה והאליטות שלה בגלל המלחמה באוקראינה, אוליגרכים מיהרו למצוא מקלט בטוח למטוסים הפרטיים שלהם. הם טסו בהמוניהם לדובאי, אבל מרגע שהגיעו, לא יכולים בפועל לעזוב.

עשרות מטוסים פרטיים הקשורים לעשירי רוסיה נחים על האספלט במסוף מדברי, חלק מהגדלה של כמות המטוסים בשדה ביותר מ־100 מאז הפלישה הרוסית ב־24 בפברואר, כך אומרים מנהלים בתעשיית המטוסים הפרטיים, צילומי לוויין ונתונים של חברת מחקר התעופה WINGX.

איחוד האמירויות הערביות, שדובאי היא העיר המאוכלסת ביותר בו, הפך לאחד המקומות האטרקטיביים ביותר להחנות מטוסים פרטיים ונכסים ניידים אחרים כמו יאכטות בגלל שהמדינה נמנעה ברובה מלמתוח ביקורת על רוסיה ולא אמרה שתאכוף סנקציות שהוטלו על ידי מדינות מערביות. במקום זה, אמרו באיחוד האמירויות שיש למצוא פתרון דיפלומטי באוקראינה, ושנקיטת צד בסכסוך רק תגביר את האלימות בו.

"כל הרוסים העבירו את המטוסים שלהם לדובאי בגלל שדובאי היא לא חלק מהסנקציות", אמר אלירזה איטיהאדייה, מנכ"ל חברת החכרת המטוסים Freestream Aircraft Ltd.

עלות יומית לחניית מטוס בדובאי: אלף דולר

האוליגרך הרוסי המפורסם ביותר בעולם, רומן אברמוביץ', הטיס את מטוס בואינג 787 שלו בשווי 250 מיליון דולר לדובאי ב־4 במרץ, המיקום האחרון בו נצפה המטוס, על פי אתר מעקב התעופה Flightradar24. המטוס מתוכנן לשאת 250 נוסעים.

המיקום הידוע האחרון של Gulfstream G650ER, שהאתר SuperYacht Fan אומר ששייך לאיל הפלדה ויקטור רשניקוב, הנתון לסנקציות, היה באיחוד האמירויות הערביות. זה גם המיקום הידוע האחרון שרדארי טיסה זיהו בו מטוס של Embraer הקשור לאיש העסקים מיכאיל גוצרייב ומטוס מדגם Bombradier BD700 Global Express הקשור לארקדי רוטנברג, יזם ושלעבר שותף של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באימוני ג'ודו, שגם הוא נתון לסנקציות.

העלות של חנייה בשדה התעופה אל מקטום בדובאי, מסוף המטוסים הפרטי הצפוף ביותר באיחוד האמירויות הערביות, מגיעה לכ־1,000 דולר ביום, כך אמר אדם נוסף המכיר את המחירים.

ממשלות מערביות, לעומת זה, הקפיאו את כל הנכסים של אנשים הנתונים לסנקציות עד להודעה חדשה, מבלי להצטרך להוכיח פליליות במעשיהם.

מטוס Bombradier Global 6500 פרטי שממשלת בריטניה אמרה שקשור לאיל הנפט יוג'ין שבידלר היה אמר לטוס מלונדון לדובאי ב־8 במרץ. אבל המטוס מעולם לא טס כי עוכב על ידי הרשויות בבריטניה, שגם הטילו סנקציות על איש העסקים, מקורב של אברמוביץ'.

דובר של אבמרמוביץ' לא הגיב לבקשת תגובה. דוברים של מגניטוגורסק ברזל ופלדה, שבראשה נמצא רשניקוב; בית ההשקעות SFI הקשור למשפחתו של גוציירב; וסטרויגזמונטז', שנוסדה על ידי רוטנברג, לא הגיבו לבקשות תגובה בנושא האנשים האלה.

גם ענף התעופה עצמו נפגע מהסנקציות

סנקציות לא פגעו רק באוליגרכים רוסיים באופן ישיר על מנת להפעיל לחץ על המנהיג הרוסי לשנות כיוון באוקראינה. הן גם פגעו בתחום התעופה באופן נרחב יותר והשפיעו על רוסים רגילים שיש להם מטוסים או חוכרים מטוסים מחברות אירופאיות המנהלות ציי מטוסים פרטיים.

משמעות הסנקציות במידה רבה שמרגע שבעלי המטוסים הרוסיים מצליחים להטיס אותם לדובאי, הם לא יכולים להטיס אותם לשום מקום אחר, כך אומרים עורכי דין העוסקים בתעופה וברוקרים של מטוסים פרטיים.

ארה"ב והאיחוד האירופי אסרו על חברות לבטח מטוסים השייכים לרוסים או לספק שירותים כמו ניהול צי, תיקון ותחזוקה. רוב המטוסים השייכים לרוסים מבוטחים על ידי חברות בלונדון ומנוהלים על ידי חברות אירופאיות שכעת יצטרכו לחשוב מחדש על היחסים המסחריים שלהם עם רוסיה, כך אמרו עורכי דין ומנהלים בתעשייה.

"הרבה מהמטוסים הקשורים לרוסיה עברו לאיחוד האמירויות הערביות בגלל שמותר לטוס שם", אמר סטיב ורסאנו, מנכ"ל Jet Business, משרד בלונדון העוסק במכירת מטוסים פרטיים. "אבל מרגע שאתה מגיע לשם אתה די מקורקע כי אתה לא יכול לבצע טיפולי תחזוקה במטוסים".

בואינג, המייצרת מטוסים פרטיים והיא מקור התחזוקה לרוב הבעלים, אמרה שלא תתחזק שום מטוס השייך או קשור לרוסים עליהם הוטלו סנקציות, והמשמעות היא שהמקום בו רשומים המטוסים כנראה יחליט שאינם ראויים לטיפול בגלל שלא ניתן לקבל תמיכה של היצרן, כך אומרים עורכי דין העוסקים בתעופה ומנהלים בתעשיית המטוסים הפרטיים. כמה מרשמי מטוסים, כמו המרשם באיים הבריטיים או באי מאן, הודיעו שיבטלו רישום של מטוסים הקשורים לרוסים שחשופים לסנקציות הפוליטיות, והמשמעות היא שיהיה צורך לרשום את המטוסים שוב לפני שיותר להם לטוס.

במשרד המסחר של ארה"ב איימו על עונשי מאסר וקנסות ל"כל אדם בכל מקום, כולל בתוך רוסיה" במידה ויפרו סנקציות הקשורות למטוסים.

בסך הכל, 30 מטוסים פרטיים שבסיס האם שלהם נמצא ברוסיה חנו בנמלי תעופה בדובאי נכון ל־6 באפריל, רובם במשך יותר משבעה ימים על פי החברה שבסיסה בהמבורג WINGX, חברת המחקר. החברה מגדירה נמל בית של מטוס בתור המדינה ממנה טס כלי הטיס במשך רוב ימות השנה, ולא כמקום בו הוא רשום.

כ־90 כלי טיס נוספים שחנו בדובאי רשומים ברחבי העולם. לא ניתן היה לקבוע כמה מהם קשורים לרוסים ועל כמה מהם משלמים מבקרים לא רוסיים לדובאי.

צילומי לווין של החברה האמריקאית Planet Labs PBC מראים גידול הדרגתי במספר המטוסים הפרטיים בין 16 בפברואר ל־3 באפריל.

בכיר ברשות התעופה האזרחית של איחוד האמירויות הערביות אמר שהמנהג להחנות מטוסים בשדה תעופה נוח לגישה כשהם לא טסים הוא נוהל שגרתי אצל בעלי מטוסים פרטיים. דוברים של חברת נמל התעופה של דובאי ומשרד התקשורת של דובאי לא הניבו לבקשות תגובה.

"כעת כל המטוסים האלה הם מעצורי דלת"

ישנם מרחבים אוויריים אחרים שנותרו פתוחים לרוסים וגם בהם חונים מטוסים פרטיים, על פי WINGX. יש 54 באיסטנבול, שמתוכם לשישה בסיס אם קבוע ברוסיה, ועוד שני מטוסים הקשורים לרוסים ונמצאים בטביליסי, גיאורגיה, כך נכתב בדו"ח חברת המחקר.

לפחות שלושה מטוסים פרטיים בדובאי היו בתהליך של חילוט על ידי בנקים בגלל שבעליהם לא יכולים לשלם החזרי הלוואות בגלל הסנקציות, אמר איטיהאדייה מ־Freestream Aircraft.

את הדרימליינר 787 של אברמוביץ' יהיה קשה למכור והוא כנראה יישאר בדובאי עד שהסכסוך באוקראינה ייגמר והסנקציות נגד אוליגרכים רוסים יישקלו מחדש, אמר איטיהאדייה.

יש מעט חברות שמוכנות לשקול רכישה של מטוס בבעלות רוסית או מטוס פרטי הקשור לבעלים רוסיים בגלל שאי הוודאות הקשור לסנקציות גורם לכך שאנשים מפחדים שתהיה תגובת נגד מהרשויות האמריקאיות או האירופאיות, אמר איטיהאדייה.

"כעת כל המטוסים האלה הם מעצורי דלת - אף אחד לא רוצה להתעסק איתם", אמר.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון