גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה וקורונה: כך נופלות ממשלות, וכל דמיון לישראל מקרי בהחלט

הרוב הפרלמנטרי הקטנטן של ממשלות בשתי ארצות אסטרטגיות בדרום אסיה התאדה בן לילה ● "ארה"ב הפילה אותי", מתלונן "קפיטן" אימראן של פקיסטן, לאחר שביקר אצל פוטין ● בסרי לנקה, שלטון ארבעת האחים מתקרב לקיצו לאחר שהקורונה הרסה את כלכלתה והכול אזל בה, ממטבע חוץ עד גז לבישול

הפגנת מחאה  על המצב הכלכלי  בסרי לנקה, החודש / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena
הפגנת מחאה על המצב הכלכלי בסרי לנקה, החודש / צילום: Associated Press, Eranga Jayawardena

מה מזכיר לכם הקול הבא? כל מפלגות האופוזיציה, הסיעות ושברי־הסיעות בבית הנבחרים עושות יד אחת כדי להפיל את ראש הממשלה, שמפלגתו קיבלה הרבה יותר מושבים בבחירות האחרונות, אבל לא מספיק כדי להגיע לרוב מוחלט ברשות עצמה. הקואליציה של האופוזיציה משתרעת מן הימין הדתי עד השמאל הפחות־או־יותר־חילוני.

ראש הממשלה יוצא מגדרו כדי להישאר בשלטון. הוא מבטיח, הוא מאיים, הוא קורא לתומכיו לנהור בהמוניהם, הוא תוקף את בתי המשפט, הוא מנסה פוטש פרלמנטרי בעזרת היושב ראש. הוא מודיע שלא יתפטר ויהי מה. אבל הוא נגרר בצווארו אל מליאת הפרלמנט. ההצבעה נערכת באישון לילה. באחת לפנות בוקר נספרים הקולות. הממשלה נפלה. קואליציה של הפכים תיקרא להחליף אותה. זה קרה ביום א' לפנות בוקר בפקיסטן.

משהו מעין זה קרה בשבוע שעבר במדינה דרום־אסיאתית אחרת, סרי לנקה. ממשלה של משפחה אחת - הנשיא, ראש הממשלה, שר ההגנה ושר האוצר הם אחים - הביאה את מדינת האי עד עברי פחת. הכספת בבנק המרכזי התרוקנה, לא נשאר עוד מטבע חוץ, אספקת החשמל מוגבלת לשלוש או ארבע שעות ביום, המים אינם זורמים, אין גז לבישול, אין דיזל, אין חלב, מוצרי יסוד נעלמו מהחנויות ואין אנשים שנואים יותר מארבעת האחים ראג'אפאקסה, שרק לפני שלוש שנים נחלו ניצחונות אלקטורליים מזהירים בזה אחר זה.

אמריקה הרעה חתרה תחתיו

פקיסטן וסרי לנקה, כל אחת בדרכה, הן תוצאות של משברים גלובליים. זאת אומרת, הן משלמות מחיר על ניהול לקוי של כלכלותיהן ועל קיטוב פוליטי וחברתי מזעזע. אבל הקונטקסט רחב הרבה יותר.

על סרי לנקה אפשר להגיד, כנראה, שהיא המדינה הראשונה בעולם המתמוטטת תחת כובד הקורונה. על פקיסטן אפשר להגיד, שהדרמה הפוליטית־משפטית של הימים האחרונים היא התוצאה הפוליטית העקיפה, הראשונה מסוגה, של משבר אוקראינה. ראש הממשלה המודח מאשים, כי ארה״ב ארגנה את ההתקוממות הפרלמנטרית נגד שלטונו. אל הטענה הזו צריך להתייחס בספקנות ניכרת, אבל האמת היא לא פעם הערת שוליים פעוטה בנרטיב הפוליטי. תיאוריות קונספירציה על אמריקה הרעה נוטות לעזור לפוליטיקאים בארצות מוסלמיות עם רקורד של טינה כלפי המערב.

פקיסטן היא כמובן כבדת־המשקל משתי הדרום־אסיאתיות. קודם כול, יש בה 240 מיליון בני אדם לעומת 23 מיליון בסרי לנקה. שנית, היא מחומשת בנשק גרעיני. שלישית, יש לה גבולות יבשתיים עם הודו, עם סין ועם אפגניסטן. זה עם הודו הוא נפיץ להפליא, ומלחמה קבועה על אש קטנה מתנהלת לאורך חלק ממנו (קו השליטה החוצה את קשמיר).

החגורה הסינית התהדקה מאוד

משותפת להן היא הגיאוגרפיה. שתיהן סמוכות לקווי שיט אסטרטגיים: פקיסטן סמוכה למצרי הורמוז, בשערי המפרץ הפרסי, פרוזדור הנפט של רבע מתצרוכת העולם. פקיסטן היא חוליה חיונית בפרויקט 'החגורה והדרך' של סין, המדיר שינה מעיני ארה״ב. הסינים בנו נמל עמוק מים בחוף פקיסטן, וכאשר הסינים בונים ומשקיעים, הארצות המארחות אותם נוטות לקחת משכנתא גדולה, ולהתקשות לעמוד בתנאיה. או־אז, הנושים נוטים לממש נכסים.

זה מה שהסינים הספיקו לעשות בסרי לנקה, על אם־הדרך לים סוף. הם בנו נמל עמוק מים בעיר מולדתם של האחים ראג'אפאקסה, וכפי שהקדימו להזהיר משקיפים חיצוניים, סרי לנקה לא יכלה לעמוד בתנאים. הנמל עבר לבעלות סינית מלאה ל־99 שנה. מה יקרה בו במאה הזו לא קשה לנחש. הוא יהיה בסיס סיני. כפי שאולי גם יקרה יום אחד בחיפה ובאשדוד; כפי שעומד לקרות במקומות אחרים בים התיכון, בים האדריאטי ואולי גם בקצה השני של ים סוף.

סרי לנקה נחלצה ממלחמת אזרחים ברוטלית וברברית לפני 13 שנה. האחים ראג'אפאקסה הנהיגו את הרוב הסינהאלי לניצחון מוחץ, ועקוב מדם, על המיעוט הטאמילי. במרוצת המלחמה, סרי לנקה התרגלה לשלטון יחיד ולשימוש לרעה בכוח. בעקבות המלחמה בא שגשוג, בעיקר בזכות ענף התיירות, וסרי לנקה, בעגת הכלכלנים, העפילה לשלב העליון של מדינות ״בעלות הכנסה בינונית״.

האחים איבדו את השלטון לשנים אחדות, אבל חזרו אליו בעוצמה, בנחישות ועם מעט מאוד מעצורים בסוף 2019. הם החליפו כסאות: הנשיא הראשון לבית ראג'אפאקסה הפך לראש הממשלה, ושר ההגנה בממשלה הקודמת הפך לנשיא. כל הכוח הפוליטי והמינהלי באי הטרופי היפה הזה עבר לידי האחים.

לרוע מזלם, מגיפת הקורונה פרצה שבועות אחדים לאחר חזרתם לשלטון. ענף התיירות התמוטט, מאות אלפים איבדו את מקומות העבודה שלהם, עתודות מטבע החוץ התרוקנו, וסרי לנקה התקרבה אל חדלות פרעון. היא צריכה לפרוע השנה חובות של 4.5 מיליארד דולר, השקולים כנגד שליש מן ההכנסות החזויות של הממשלה. בחודש מארס בלבד המטבע המקומי איבד 30% מערכו. האמון בשלטון האחים התמוטט (10% תמיכה בסקרי דעת הקהל), והמונים מילאו את הרחובות.

הנשיא פיטר את כל שריו, חוץ מאשר את אחיו ראש הממשלה, והפציר באופוזיציה להצטרף לממשלת אחדות לאומית. לא זו בלבד שהאופוזיציה סירבה, אלא ששותפה זוטרה בקואליציה פרשה. ממשלת האחים איבדה את הרוב שלה. הנשיא מסרב להתפטר. למה למהר, יש לו עוד שנתיים וחצי.

מהימין האיסלאמיסטי עד השמאל החילוני

פקיסטן היא ארץ ידועת מכאובים פוליטיים. אף אחד מראשי הממשלה שלה לא הורשה לסיים את כהונתו. אחד נתלה, שנייה (בתו של התלוי) יצאה לגלות לפני שחזרה הביתה ונרצחה, שלישי הושלך לכלא לפני שהורשה לצאת לגלות. הצבא חזר והתערב, שלוש פעמים בהפיכה מלאה, פעמים אחרות באיומים ובלחץ.

ראש הממשלה עד תחילת השבוע היה אימראן חאן, כוכב קריקט לשעבר, הידוע בכינוי החיבה ״קפטן״, ואוהב להשתמש במטאפורות של קריקט (״אני אשחק עד הכדור האחרון״). כאשר נבחר, לפני שלוש שנים וחצי, הוא הבטיח לשנות את ארצו במידה כזאת, שאנשים מכל העולם יתחרו על הדרכון שלה וינסו להגר אליה. לא קרה. פקיסטן תלויה על בלימה.

שנאה לאימראן היא המכנה המשותף היחיד, שהביא רדיקלים איסלאמיים לחבירה לסוציאליסטים חילוניים. בהצבעת האי־אמון בראשון היו לאופוזיציה 174 קולות. לממשלה היו 172. מוכר, הלוא כן.

אימראן לא אמר את המלה האחרונה. מנוי וגמור איתו לחזור. הוא מטריף את התהליך שהפיל אותו. הוא חושב שבית המשפט העליון הפר את החוקה. הוא מאשים את ארה״ב שהיא ארגנה את נפילתו כנקמה על עודף עצמאותו, בייחוד ביקורו אצל ולדימיר פוטין ביום, שבו שליט רוסיה שלח את צבאו אל אוקראינה.

גם רוסיה וגם סין מאשימות את ארה״ב, במפורש או ברמז, בהתערבות בענייניה הפנימיים של פקיסטן. באופן נדיר, פקיסטן והודו עומדות מאותו צד של המתרס. שתיהן סירבו לגנות את פלישת רוסיה, או להטיל עליה סנקציות. זה כמובן הכעיס את ארה״ב, אבל התערבותה אינה נחוצה כדי להביא פוליטיקאים פקיסטניים לקשור אלה נגד אלה. זה מה שהם עושים בחיים.

לממשלה החדשה יש, לכאורה, שנה וחצי עד הבחירות הבאות. איך אומרים עידית סילמן בלשון האורדו, השפה הלאומית של פקיסטן?

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"