גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסגרים האחרונים בסין החלו להכביד על הכלכלה

צעדים מחמירים לשליטה במגפה גורמים לירידה במכירות רכב ועלייה במחירי מוצרי צריכה במרץ

בדיקות קורונה ציבוריות בשנחאי שנמצאת תחת סגר / צילום: Associated Press, Chen Si
בדיקות קורונה ציבוריות בשנחאי שנמצאת תחת סגר / צילום: Associated Press, Chen Si

סגרי הקורונה המחמירים שאוכפת הממשלה הסינית בשנחאי ובמרכזי תעשייה אחרים מתחילים להכביד על הכלכלה שלה וגורמים לירידה במכירת כלי רכב ועלייה במחירים לצרכנים, שהייתה המהירה ביותר אי פעם לתקופה של שלושה חודשים.

מכירת כל רכב בסין ירדו ב־10.5% בחישוב משנה לשנה במרץ, ל־1.58 מיליון כלי רכב, לאחר שצעדים להכלת התפרצויות קורונה גרמו להפסקות ייצור בבתי החרושת, האטה במשלוחי מכוניות ומנעו מרוכשים לבקר בסוכנויות הרכב, כך נמסר ביום שני מאיגוד מכוניות הנוסעים של סין.

בנוסף, האינפלציה עלתה במרץ בשיעור שנתי של 1.5%, כך נמסר מהמשרד הלאומי לסטטיסטיקה, ומדובר בעלייה המהירה ביותר משנה לשנה, בגלל שסגרים בערים גרמו לעליית מחירים לצרכנים.

הכלכלה הגדולה בעולם בסכנת צמצום

הנתונים האחרונים מדגישים עד כמה השימוש של סין במגבלות תנועה קשות כדי למגר את נגיף הקורונה עלול לפגוע בצמיחה הכלכלית שלה. כלכלנים קיצצו את תחזיות הצמיחה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בגלל שמגבלות המגפה נאכפות ביותר ויותר מקומות ומטילים ספק ביכולת הממשלה להגיע ליעד הצמיחה שלה לשנה זו, 5.5%.

מאז מרץ, סין החלה לאכוף סגרים מחמירים במרכזי ייצור גדולים כולל שנחאי, שנזן, והמחוז הצפוני ג'ילין על מנת להכיל את הפצת זן האומיקרון המדבק במיוחד. המגבלות האלה הביאו לסגירה של בתי חרושת והחמירו בעיות קיימות בשרשראות אספקה.

בשנחאי, המרכז של התפרצות הקורונה הזו של סין, כמות המקרים הגיעה לשיא ביום העשירי, ונרשמו יותר מ־26 אלף הדבקות, רובן אצל אנשים ללא תסמינים. בשנחאי נרשמו 95% מכלל המקרים החדשים בכל סין, כך אומרות רשויות הבריאות הסיניות.

הממשל בהיסטריה: סגרי ענק בעוד מרבית החולים בלי תסמינים

שנחאי נכנסת לשבוע שלישי של סגרים נרחבים. התושבים מוגבלים בעיקר לבתיהם והתחבורה הציבורית וכל העסקים הלא חיוניים סגורים.

ביומיים האחרונים, פקידים בשנחאי בדקו יותר מ־21 מיליון אנשים - כ־80% מתושבי העיר - כחלק ממאמץ לפתוח בזהירות מקומות שלא דיווחו בהם על מקרי קורונה חדשים כבר שבועיים.

פקידים עירוניים אמרו בשבת שיחלקו איזורים ברחבי העיר לקטגוריות שונות על בסיס הדיווח אם היו או לא היו בהם הדבקות, ובהדרגה יסירו את מגבלות התנועה מהתושבים. לפחות חמישה מחוזות מתוך 15 בעיר יש שכונות שרשאיות להקלות במגבלות התנועה, על פי הודעות הממשלה מיום שני.

בג'ילין, שם עיר הבירה צ'נגצ'ון נמצאת תחת סגר כבר כחודש, פקידים אמרו ביום שני שהם רוצים להמשיך בעבודה ובייצור בכמה מהערים האחרות. במחוז נרשמו 984 מקרים חדשים ביום ראשון.

למרות שבגואנגז'ו לא הוטל סגר על כל העיר כמו בשנחאי, רוב בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים בעיר שיש בה 18 מיליון תושבים עברו ללימודים מרחוק החל מיום שני, ורק אנשים שיש להם צורך ממשי לצאת מהעיר ותוצאה שלילית בבדיקת קורונה יכולים לעשות כך, על פי הצהרות של הרשויות המקומיות.

פקידים בכירים בגואנגז'ו סגרו גם שכונות שנמצאו בהן נדבקים, וכן את בתי הקולנוע, הברים וחדרי הכושר. כמו כן צמצמו את התחבורה הציבורית. העיר מקימה בימים אלה מתקני בידוד זמניים כצעד מקדים למקרה שתהיה עלייה גדולה בכמות המקרים החיוביים, כך אמרו פקידים מקומיים.

הפרעות ייצור בתחומי אלקטרוניקה ואחרים

הסגירות הפתאומיות מובילות לעלייה בהפרעות לייצור בתחומי הרכב, האלקטרוניקה ואחרים. בשנחאי וג'ילין - מושבם של מפעלים המייצרים מכוניות עבור חברות כמו ג'נרל מוטורס, טסלה, טויוטה ופולקסווגן - נמצאת יותר מחמישית מתעשיית הרכב הסינית, כך נמסר מאיגוד מכוניות הנוסעים הסיני.

המפעל של טסלה בשנחאי נמצא בעיצומה של עצירת הייצור הארוכה ביותר מאז שהחל לפעול בסוף 2019, לאחר שהפסיק לפעול ב־28 במרץ בגלל הסגר שם, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

בחברת המכוניות האמריקאית מתכוננים לאפשרות שלא תוכל לחזור לייצר עד סוף אפריל, כך אמרו האנשים. דוברת של טסלה לא הגיבה לבקשת תגובה.

המפעל של פולקסוואגן בצ'אנגצ'ון סגור מאז אמצע מרץ, והמפעל שלה בשנחאי סגור מאז 1 באפריל. טויוטה הודיעה שהמפעל שלה בצ'נגצ'ון נותר סגור. אצל יצרנית המכוניות החשמליות הסינית NIO אמרו בשבת שהיא הפסיקה בייצור לאחר שהספקיות שלה בחלקים רבים של המדינה הפסיקו בפעילות בגלל התפרצויות קורונה, והיא צופה עיכובים במסירת מכוניות.

מי הצליח להתחמק מהמדיניות הדרקונית ואיך?

כמה חברות, כמו היצרנית בבעלות המדינה SAIC Motor Corp הצליחו להתחמק מהבעיה על ידי פעילות בסביבה דמוית בועה, כשהעובדים גרים במפעל הייצור עצמו.

בחישוב רבעוני, מכירות המכוניות בסין ירדו ב־4.5% לעומת שנה קודם לכן, כך נמסר מאיגוד מכוניות הנוסעים, הירידה הרבעונית השלישית הרצופה.

בהמשך הדרך, התפרצות הקורונה כנראה תמשיך להכביד על המכירות בשוק הרכב הגדול ביותר בעולם, כך אמר קוי דונגשו, מזכ"ל האיגוד.

"ההדבקות בקורונה השפיעו במידה עצומה על הייצור במפעלי מכוניות, וצרכנים פחות יוצאים לקנות מכוניות" במקומות שהיו בהם התפרצויות, הוא הוסיף.

כמה דרישות הקשורות למלחמה בקורונה בערים גרמו גם לעיכובים במשלוח של מכוניות שהורכבו, אמר קוי.

אנליסטים ב־Sanford C. Bernstein הורידו את תחזית מכירות הרכב השנתית שלהם לסין ב־500 אלף מכונות, ל־22.5 מיליון מכוניות, הורדה שרובה מוסברת בעצירות הייצור הקשורות להתפרצויות קורונה. סין מכרה 26.3 מיליון מכוניות נוסעים ומסחריות ב־2021, על פי נתוני איגוד יצרניות הרכב הסיני.

איך אי-הסדרים בסין משפיעים על העולם

גם ייצור במדינות אחרות סובל מהפרעות. בתאגיד מיצובישי אמרו שמשהים את הייצור במפעל במרכז יפן מיום שני עד יום שישי השבוע בגלל עיכוב במשלוח חלקים הקשורים למגבלות המגפה בשנחאי. המפעל מייצר מכוניות כולל דגם אאוטלנדר שמיצובישי מייצאת לארה"ב.

חששות גוברים מהתפרצות נרחבת יותר העלו את הביקוש והמחירים לפריטים רגילים ויומיומיים. נתונים של משרד הסטטיסטיקה הלאומי מראים שהמחירים לירקות טריים עלו בחישוב שנתי ב־17% במרץ, מחירי הפירות עלו ב־4.3% ומחירי הקמח עלו ב־4.6%. מצד שני, מחירי טיסות וכרטיסים לאתרים תיירותיים ירדו. מחירי הדלק עלו ב־25% בגלל שהפלישה הרוסית לאוקראינה גרמה למחירי הנפט העולמיים לזנק.

מועצת המדינה, הקבינט הסיני, קראה ביום שני לממשלות מקומיות לוודא משלוח חלק של תרופות ופריטים חיוניים אחרים, אפילו כשהן מנסות לשמור את הנגיף תחת שליטה. המועצה ביקשה גם העברה ללא הפרעה של אנרגיה, חומרי גלם ואספקה אחרת הנחוצה לייצור, כך ניתן ללמוד מפוסט ברשת WeChat בחשבון הרשמי של מועצת המדינה.

הרשויות המקומיות קיבלו הוראה לא לחסום כבישים מהירים, נסיעה באוויר או בים ללא קבלת הרשאה מתאימה, ולא לאכוף מגבלות תנועה מיותרות על משאיות וכן על מכוניות נוסעים, נכתב בהודעה.

האור בקצה המנהרה: בסין שוקלים קלות

בזמן שחברות זרות נאבקות בלוגיסטיקה, הפרעות לשרשראות אספקה וייצור, לשכת המסחר של האיחוד האירופי בסין מעודדת את הרשויות שם לבחון מחדש את מגבלות המגפה שלהן. בקבוצת הלובי אומרים שאצל חצי מ־391 החברות שענו על סקר לאחרונה אומרים שמגבלות הקורונה "לגמרי הפריעו או השפיעו באופן חמור" לפעילות שרשראות האספקה שלהן בסין.

סין עשויה להרשות שבמקרים חיוביים עם תסמינים קלים או ללא תסמינים יהיו החולים בסגר בבתים, להתמקד בחיסון כל האוכלוסייה ולהרשות שימוש בחיסוני רנ"א שליח בסין כמנת דחף, כך נכתב במכתב ששלחה לשכת המסחר של האיחוד האירופי לסגן ראש הממשלה הסיני הו צ'ונהואה ביום שישי. המכתב נצפה על ידי הוול סטריט ג'ורנל ובלשכת המסחר אישרו ששלחו אותו.

זן אומיקרון מציב אתגרים חדשים ש"נראה שלא ניתן לגבור עליהם על ידי שימוש ארגז הכלים הישן של בדיקות המוניות ובידוד", כתב במכתב נשיא הלשכה יירג ווטקה. "העלויות החברתיות והכלכליות של יישום צעדים מחמירים יותר ויותר כדי להשיג זאת מצטברות במהירות".

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"