גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

NFT של הציוץ שנמכר תמורת 2.9 מיליון ד', לא משיג עכשיו אפילו 14 אלף

הצעות נמוכות על הציוץ, שהומר לאסימון שאינו בר חליפין בשנה שעברה, מראות איך שוק ה־NFT הבשיל

ג'ק דורסי, מנכ''ל טוויטר לשעבר / צילום: Associated Press, Michael Reynolds
ג'ק דורסי, מנכ''ל טוויטר לשעבר / צילום: Associated Press, Michael Reynolds

הציוץ הראשון של מייסד טוויטר ג'ק דורסי הומר לאסימון שאינו בר חליפין בשנה שעברה ונמכר תמורת 2.9 מיליון דולר. כעת, עלול הציוץ להימכר מחדש תמורת פחות מ־14 אלף דולר, נתון המשקף את שוק ה־NFT המבשיל.

סינה אסטבי, מנכ"ל של חברת הבלוקצ'יין המלזית Bridge Oracle, שילם 2.9 מיליון דולר במרץ תמורת ה־NFT, תעודה דיגיטלית המציינת שהציוץ של דורסי בבעלותו. הטקסט של הציוץ: "just setting up my twttr.".

NFT קיימים בבלוקצ'יין לצד מטבעות קריפטוגרפיים ומשמשים כתעודת מקוריות למי שרוכשים סחורות דיגיטליות מקוריות.

בזמן הרכישה, צייץ אסטבי: "זה לא רק ציוץ! אני חושב שבעוד כמה שנים אנשים יבינו את הערך האמיתי של הציוץ הזה, כמו הציור של המונה ליזה".

כשנה אחר כך, העמיד אסטבי את ה־NFT למכירה פומבית. הוא לא ציין למה.

אסטבי רשם את הציוץ בשוק ה־NFT שנקרא Opensea בשבוע שעבר, וציפה שימכור אותו תמורת לפחות 50 מיליון דולר. הוא הבטיח לתרום לפחות 50% מהרווח לעמותה ששמה GiveDirectly, המאפשרת לאנשים לשלוח כסף באופן ישיר לאנשים בלי להציב תנאים על האופן בו יוצא הכסף.

המכירה נשקלת מחדש לאור ההצעות

נכון ל־5:45 בערב ביום שישי, עם זאת, יום אחרי שמנכ"ל טסלה הציע לרכוש את טוויטר תמורת 43 מיליארד דולר, ההצעה הגבוהה ביותר עמדה רק על 13,940 דולר, על פי OpenSea. אסטבי אמר שכעת הוא שוקל את המכירה מחדש.

ההצעות הנמוכות מגיעות בזמן ששוק ה־NFT האט קצב בחודשים האחרונים. המכירות החודשיות העולמיות של NFT הגיעו לסכום של 5 מיליארד דולר באוגוסט האחרון, על פי CryptoSlam, אתר האוגר דאטה על NFT. במרץ, המכירות ירדו ל־2.4 מיליארד דולר.

"אני לא חושב שזה מפתיע שאנחנו רואים מעט התקררות כפי שאנו רואים גם בשווקים אחרים", אמר ג'ונתן ויקטור, מנהל גיימינג ו־NFT ב־Protocoal Labs, פרויקט קוד פתוח למחקר ופיתוח. הוא אמר ש־2021 הייתה שנת הפריצה של NFT, וזה הוביל להערכות שווי גבוהות. בתחילה אפשרו NFT לאמנים ויוצרים אחרים דרך נוספת להרוויח כסף עבור יצירותיהם.

כעת השוק מתרחב, ויותר חברות מסורתיות נכנסות אליו. המוקד עובר לשימושיות שיכולים לספק NFTs - כולל שימוש ככרטיסים לחללים אקסקלוסיביים - והם הופכים לתעודות דיגיטליות שתג המחיר שלהן אינו גבוה, כך אמר ויקטור.

הוא השווה חלק מה־NFT שנמכרו עבור סכומים של שבע ספרות ליצירות שנמכרו בשוק האמנות. "אין נוסחה ברורה לקבוע 'זה המחיר שזה אמור לעלות'.

במקרה של ה־NFT של הציוץ של דורסי, אמר ויקטור שקשה לקבוע את מחירו.

"יש לך מחיר שנקבע על ידי אדם אחד שחשב שזה ערך הוגן", אמר. לפעמים, אחרים פשוט לא מסכימים.

ההכנסות מציוצו של דורסי יילכו לצדקה

אסטבי, ששוחח עם הוול סטריט ג'ורנל ביום רביעי בערב דרך וואטסאפ, שוקל מחדש אם למכור את ה־NFT בהתחשב בהצעות הנמוכות. הוא אמר שהוא עלול לא למכור אותו אם לא יקבל הצעה טובה מספיק.

"חשוב לי מי יקנה את ה־NFT הזה", אמר, "בגלל שאני חושב שהערך שלו הרבה יותר גבוה ממה שניתן לתאר וכל מי שירצה לקנות אותו יהיה צריך להיות ראוי לו".

אסטבי העלה את ה־NFT למכירה לאחר היה בכלא תשעה חודשים באיראן בגלל שלכאורה הפריע למערכת הכלכלית במדינה, כך סיפר. הוא חזר על כך שאם ימכור את התעודה הדיגיטלית, יתרום את ההכנסות לצדקה.

לאחר שדורסי מכר את הזכויות הדיגיטליות לציוץ בשנה שעברה, העלה ציוצים שהראו שהרווחים מומרים לביטקוין ואז נשלחים לפרויקט Africa Response של GiveDirectly על מנת לספק כסף למשפחות בקניה, רואנדה, ליבריה ומלאווי.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מפלה היסטורית לטראמפ: הדמוקרטים צפויים לחזור לשליטה מלאה בוושינגטון

התוצאות מציבות את טראמפ בפני מציאות פוליטית חדשה לקראת השנתיים האחרונות לכהונתו ● לאחר שהרפובליקנים החזיקו בשליטה בשני בתי הקונגרס, הם עומדים לאבד את הרוב בשניהם ● טראמפ: "אני לא הייתי על פתק ההצבעה, ואם הייתי, היינו מנצחים בניצחון סוחף!"

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

אילה חסון הודיעה: לא אשדר הערב. זו הסיבה

הנהלת חטיבת החדשות בתאגיד הציבה לחסון אולטימטום: להקריא בשידור התנצלות והבהרה על התבטאויותיה בנוגע לנשים בחברה הבדואית ולטענות על כשלים בקלפיות במגזר הערבי, או שלא תוכל להמשיך לשדר ● חסון מסרבת להקריא את הנוסח שהוכתב לה וטוענת כי הוא "מייחס לדבריי משמעויות שגויות ומסולפות" ● לדבריה, הצדדים כבר הגיעו להבנה שתוכל להציע נוסח חלופי, אך בהמשך חזרה בה ההנהלה מנכונותה לבחון אותו

משרדי גוגל / צילום: ap, Kena Betancur

גוגל מרחיבה את תוכנית הפרישה מרצון לעובדים בחמש מדינות

ענקית הטכנולוגיה מציעה חבילות פרישה לעובדים באירופה, קנדה ויפן, על רקע ניסיונות לצמצם עלויות בעקבות השקעות הענק בבינה מלאכותית ● בשווייץ הוצעו לעובדים מענקים של עד 12 משכורות, בעוד שחטיבות הבינה המלאכותית והענן נותרות ככל הנראה מחוץ לתוכנית

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

הקאמבק של נובו: העלתה את התחזית השנתית בזכות גלולת ההרזיה

חברת הפארמה הדנית רושמת רבעון שלישי מוצלח מהמצופה עם הכנסות של 11.9 מיליארד דולר ועלייה חדה בביקוש לגלולת הווגובי, המפצה על ירידה במכירות הזריקה בארה"ב ● במקביל למאבק מול המתחרה לילי, נובו מודיעה כי תוזיל את מחירון התרופה בכ-50% החל מ-2027.

טיסה / צילום: Shutterstock

מחלוקת על 30 דולר הובילה לגל תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות הנסיעות

בחודש שעבר פסק ביהמ"ש העליון כי על סוכני נסיעות חל איסור לגבות דמי טיפול על שירות לנוסע שטיסתו בוטלה ● מאז הפסיקה, הוגשו שורה של תביעות ייצוגיות נגד סוכנויות נסיעות שונות ● איסתא, שנגדה הוגשה התביעה המקורית, דורשת דיון נוסף: "הפרשנות שגויה"

דרכונים גרמניים / צילום: Shutterstock

"עלייה עצומה בבקשות": מספר שיא של ישראלים מנסה לקבל דרכון גרמני

מנתונים שפורסמו על ידי הממשלה הפדרלית בגרמניה, כ-170 אלף בקשות להשבת אזרחות גרמנית הוגשו לרשויות הגרמניות בשנים האחרונות, עם זינוק משמעותי מאז אוקטובר 2023 ● מספר הדרכונים שהונפקו לישראלים עלה ב-60% בשנה שעברה, לעומת השנה שלפניה ● הסוציולוג מארק פוקס: "עצם קיומה של תוכנית מילוט הוכיח את ערכו לאורך ההיסטוריה היהודית"

סגן הנשיא ג'יי די ואנס / צילום: Shutterstock

"לשנות את היחסים עם ישראל": המסר של ואנס אחרי התבוסה בבחירות האמצע

בעקבות התבוסה הרפובליקנית בבחירות האמצע, סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די. ואנס שוב מפנה את הזרקור לישראל, הפעם כשהוא מציג את שינוי היחסים עמה כאחת הדרישות של מצביעי טראמפ המאוכזבים ● הדברים מצטרפים לשורת התבטאויות ביקורתיות שלו כלפי ישראל בחודשים האחרונים, ובהן האשמות כי גורמים בממשלת ישראל ניסו להאריך את המלחמה באיראן

מרלוג מודיעין של תנובה / צילום: יח''צ תנובה

תנובה חוזרת לבורסה? נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל

אחרי גל הנפקות בענף המזון, תנובה בשליטת ברייט פוד הסינית נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מ-10 מיליארד שקל, שתהיה אחת הגדולות בבורסה בתל אביב ● המהלך צפוי לצאת לדרך בשנה הבאה, אך המשקיעים כבר התקררו מהענף: מדד ת"א-מזון איבד יותר מ-18% מאז השקתו

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

הסכסוך והתחזית: כך איבדה אמדוקס 3 מיליארד דולר בלילה אחד

התחזיות לשנת הכספים 2027 משקפות חולשה: אמדוקס צופה צניחה של כ-14% עד 18% בהכנסות בשנת הכספים הבאה ● ירידה זו מיוחסת, בין היתר, לסכסוך משפטי מורכב ופומבי מול לקוחת הענק T-Mobile בארה"ב ● המניה צונחת במסחר המאוחר בכ-44%

בודפשט / צילום: Shutterstock

הפניקס מציגה: חופשה לכל עובד במימון של עד 7,200 שקל

בחברת הביטוח יממנו חופשות לכ–3,400 עובדים בעלות שעשויה להסתכם בכ–25 מיליון שקל ● בלעדי: רשת 13 משקיעה חצי מיליון שקל במיקרו ריאליטי ל"הישרדות" ● וקפה טורקי עלית מחליף, שוב, פרזנטור ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות חדות; מדד ת"א 35 מתחת ל-4,000 נקודות לראשונה מינואר

ת"א 90 ירד ב-1.6% ● ישראייר במו"מ לרכישת ארקיע ● מניית דוראל זינקה ברקע הפעלת פרויקט בארה"ב, אפולו פאוור חתמה על הסכם חדש ● בדיסקונט תולים את היחלשות השקל במצב השוק בארה"ב ומעריכים מתי המטבע המקומי יתאושש

אבן קיסר / צילום: עינת לברון

אבן קיסר דוחה את פרסום הדוחות, שהיה מתוכנן להיום בשל דיונים שקשורים לפשרות משפטיות

הפרסום נדחה בשבוע, ל-11 בנובמבר ● החברה הודיעה בשבוע שעבר כי באחד ההליכים, שמתנהל בקליפורניה, נפסק שעליה לשלם 46.5 מיליון דולר והיא בוחנת זאת

מבצעי המימון חזרו, והם אגרסיביים בהרבה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המפץ הגדול" של גינדי הוא המבחן הגדול של בנק ישראל

בניסיון למצוא קונים בשוק הדיור המדשדש, אביב מליסרון וגינדי יצאו השבוע במבצעים אגרסיביים במיוחד ● מומחים מזהירים כי בשוק מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את המגבלות שהטיל בנק ישראל בתחילת 2025 ● בנק ישראל בעקבות הפרסום בגלובס: "בוחנים עדכון ההנחיות ואף נקיטת צעדים נוספים"

חבר הכנסת אופיר כץ. ברק סרי ואלי אוחנה, 103FM, 30.10.26 / צילום: דוברות הכנסת

רע"ם תמיד התנגדה לחוקים לטובת צה"ל?

יו"ר הקואליציה היוצאת שלל שיתוף פעולה עם המפלגות הערביות, והסביר שהן תמיד מתנגדות לחקיקה שמיטיבה עם חיילי צה"ל • אלא שהוא שכח כמה דוגמאות מהשנים האחרונות • המשרוקית של גלובס

אריה דרעי / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

דרעי ביקש לפרוש מתפקידו כיו"ר ש"ס

מועצת חכמי התורה תתכנס לדון בבקשת הפרישה ● הדיון יתמקד באפשרות של פרישה מהכנסת או עזיבה מוחלטת • גורם בש"ס: לא ייתנו לו לפרוש

אילוסטרציה: shutterstock

"כולם כבר בפנים": למה הבורסה בישראל מתקשה להתאושש, ומה צפוי לקרות לריבית?

בעוד שבוול סטריט נרשמות עליות חדות לאחר ניצחון הדמוקרטים בבחירות האמצע, הבורסה בתל אביב ממשיכה לסבול מחולשה ● אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב, מסביר כיצד אי-הוודאות הפוליטית פוגשת שוק יקר וחשיפה גבוהה במיוחד למניות ישראליות ● אורון בלוטמן, מנכ"ל אנליסט קרנות נאמנות, מצביע על פדיונות והסטת כספים לאפיקים סולידיים ● ומה צפוי לקרות לריבית בנובמבר?

ח''כ איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

איימן עודה הוא חבר הכנסת שנבדק אם קיבל כסף מגורם זר

ראש השב"כ ביקש לחקור באזהרה את עודה, לצד טיבי, אבו שחאדה ומנסור עבאס • סולברג אישר לשב"כ להפעיל יכולות חריגות בחקירת החשד להתערבות בבחירות • עודה: "מדובר ברדיפה פוליטית"

אילוסטרציה: Shutterstock

קידומת 2 פתאום נראית רחוקה: הדולר מזנק לרמתו הגבוהה ביותר מסוף מרץ

בחודש מאי האחרון הדולר צלל לשפל של 30 שנה, בשוק כבר דיברו על שער של 2.5 שקלים ובהייטק קיימו פגישות בהולות אצל שר האוצר מחשש לפגיעה חריפה בשורת הרווח ● אלא שמאז התהפכה הקערה - הירידות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט דחפו את קרנות הפנסיה לרכוש מט"ח, פערי הריבית נפתחו לטובת הדולר, והאי־ודאות הפוליטית והביטחונית הוסיפה גם היא שמן למדורה ● האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה?

מייסדי סנטרה: רון רייטר (מימין), אסף כהן, יאיר כהן ויואב רגב / צילום: יפעת גולן

חברת הסייבר סנטרה מכריזה על גיוס של 150 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית סנטרה, השלימה סבב גיוס שלישי בהובלת Capital One Ventures, שהביא את סך גיוסיה ליותר מ־250 מיליון דולר ● החברה, שמעסיקה 130 עובדים, מדווחת על צמיחה שנתית של 300% ומתכננת להתרחב באירופה ● המנכ"ל יואב רגב: "אני מעריך שהגיוס הבא יהיה הרבה יותר קרוב, פשוט כי העולם טס הרבה יותר מהר"

מאחורי המפלה של טראמפ בבחירות האמצע / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הכלכלה הכריעה: שני הצעדים של טראמפ שעלו לו בבחירות האמצע

ההבטחה להוריד מחירים עם החזרה לבית הלבן לפני שנתיים התנפצה מול מלחמת סחר שהעלתה את יוקר המחיה, ומלחמה באיראן שקרעה את המפלגה הרפובליקנית מבפנים ● במבט לאחור, טראמפ קרא את המפה הפוליטית הפוך ולא הפנים מה רצו בוחריו