גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד העונג הבא: מה קורה למוח כשצופים בטיקטוק?

"זה כאילו שנתנו לילדים לחיות בתוך חנות ממתקים ועכשיו אומרים להם להתעלם מכל הסוכריות ולאכול צלחת ירקות" ● מדוע טיקטוק ממכרת יותר מאשר כל רשת חברתית אחרת, מה עושה הזרם הבלתי נגמר של עונג מיידי למוח של ילדים, ואיך בכל זאת אפשר לצמצם את הנזקים ולשפר את הקשב שלהם?

מה עושה טיקטוק למוח של הילדים שלכם / צילום: Shutterstock
מה עושה טיקטוק למוח של הילדים שלכם / צילום: Shutterstock

זוכרים את הימים הטובים בהם ילדים רק ישבו וראו יוטיוב כל היום? היום, כשהם צופים בסרטוני טיקטוק של 15 שניות, התכנים של יוטיוב נדמים לנו איכותיים כמו סרטים תיעודיים.

הורים רבים מדווחים כי ילדיהם כבר לא יכולים לצפות בסרטים באורך מלא כי אלה איטיים מדי עבורם. אחרים אומרים כי הילדים שלהם מתקשים להתרכז בשיעורי הבית. ולקרוא ספר? תשכחו מזה.

אז מה קורה למוח של הילדים שלנו? "כאשר מסתכלים על המגמות המתחזקות בצריכת תקשורת, על המולטיטסקינג ברשתות החברתיות ועל שיעור מקרי ה־ADHD בקרב צעירים, אי אפשר שלא להגיע למסקנה שיש פגיעה בקשב", אומר קארל מארסי, פסיכיאטר בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל בבוסטון.

אמנם הקשר בין צריכת זמן מסך ואבחנה של מקרי ADHD (הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות) בקרב ילדים עדיין נתון לוויכוח, משום שגורמים רבים יכולים להיות קשורים לעלייה העקבית בכמות המקרים המאובחנים. אבל אפילו הורים שילדיהם לא מאובחנים באופן רשמי, אומרים כי הם מבחינים בכך שדעת ילדיהם מוסחת בקלות רבה יותר.

הבעיה: מנגנון ההמלצות המותאמות אישית

מחקר חדש מאשש את התחושה הזו ולפיו צפייה בסרטונים קצרים בקצב מהיר מקשה על ילדים לעסוק בפעילויות שאינן מציעות סיפוק מיידי ומתמשך. המחקר שנערך באוניברסיטת ג'ה־ג'יאנג (ZheJiang) הוא אחד הבודדים שבחנו באופן ספציפי את ההשפעות של סרטונים נוסח טיקטוק על המוח והוא התמקד בבחינת השפעות האלגוריתם של אפליקציית Douyin, המקבילה הסינית של טיקטוק והשייכת לאותה חברת אם, בייטדאנס. המחקר הראה שמנגנון ההמלצות המותאם אישית של האפליקציה מפעיל את אזורי התגמול במוח יותר מאשר סרטונים כלליים המוצגים למשתמשים חדשים. (הערת המתרגם: הכוונה באזורי התגמול למכלול המבנים והמסלולים העצביים במוח שיוצרים תחושה של עונג בתגובה לגירויים מסוימים).

סריקות מוח של תלמידי מכללות סינים הראו שהאזורים הקשורים בהתמכרות מופעלים באופן מוגבר אצל מי שצפו בסרטונים מותאמים אישית. המחקר מצא גם שחלק מהנסיינים התקשו להחליט להפסיק לצפות: "אנחנו מעריכים שאנשים שיש להם פחות יכולת שליטה עצמית מתקשים יותר להסיט את תשומת הלב מגירוי וידאו מועדף", כתבו החוקרים.

תחקיר הוול סטריט ג'ורנל משנה שעברה העלה כי האלגוריתם של טיקטוק מסיק מה משתמשים אוהבים על בסיס הזמן שהם מקדישים לכל סרטון, ואז מגיש להם עוד מאותו דבר. בטיקטוק אמרו שכיום החברה מפתחת דרכים לגוון את הסרטונים שהאלגוריתם שלה מציע לצופים.

טיקטוק. במסגרת עבודתה, פרייזר נאלצה לצפות בסרטונים של תקיפה מינית, רצח עם, ירי המוני, התעללות מינית בילדים, קניבליזם ופגיעה בבעלי חיים / צילום: Shutterstock, XanderSt

דוברת החברה אמרה כי הם היו רוצים שהמשתמשים הצעירים יפתחו הרגלים דיגיטליים חיוביים כבר בשלב מוקדם ושלאחרונה החברה עשתה כמה שינויים שנועדו לצמצם שימוש ממושך באפליקציה. לדוגמא, טיקטוק לא מאפשרת למשתמשים בני 13 עד 15 לקבל הודעות פוש אחרי תשע בערב. האפליקציה גם מזכירה למשתמשים מעת לעת לעשות הפסקה, לצאת החוצה או ללכת לאכול משהו.

כמובן שטיקטוק לא לבד: לילדים קשה להתנתק גם מסרטונים ביוטיוב, וגוגל עשתה כמה שינויים על מנת לעזור להגביל את השימוש בה, כולל כיבוי האפשרות לנגינה אוטומטית כברירת מחדל בכל החשבונות של משתמשים בני פחות מ־18.

המורכבות: קליפת המוח המגנה עוד מתפתחת

כשילדים עושים דברים המצריכים ריכוז ממושך, כמו קריאה או פתרון חידות מתמטיות, הם מפעילים תשומת לב מכוונת. הפונקציה הזו מתחילה בקליפת המוח הקדם־מצחית (prefrontal cortex), החלק במוח האחראי על קבלת החלטות ושליטה בעכבות.
"תשומת לב מכוונת היא היכולת לחסום הסחות דעת ולשמר את הריכוז או להעביר את הריכוז לתחום אחר לפי הצורך. הדבר מצריך כישורים ברמה גבוהה יותר כמו תכנון ושמירה על עדיפויות שונות", אמר מייקל מנוס, מנהל קליני במרכז לקשב ולמידה במרפאת הילדים של קליבלנד.

לילדים באופן כללי קשה יותר לעשות דברים ולהניח את שלטי משחקי הווידאו - בגלל שקליפת המוח הקדם־מצחית לא מפסיקה להתפתח עד גיל 25. מנוס אמר שהסביבה המשתנה תדירות של טיקטוק לא מצריכה תשומת לב ממושכת. "אם מוחות של ילדים מתרגלים לשינויים בלתי פוסקים, יהיה קשה למוח להסתגל לפעילות לא דיגיטלית שבה הדברים לא זזים כל כך מהר", אמר.

כיום טיקטוק מאפשרת למשתמשים לעשות סרטונים באורך 10 דקות, לעומת המקסימום הקודם, 3 דקות, והזמן המקסימלי כשהושקה האפליקציה - 60 שניות.
"בעולם של חטיפים דיגיטליים מהירים הצופה מקבל מכה מהירה ועוד מכה מהירה - וברגע שאלה נגמרות הוא צריך לקבל החלטה", אומר מארסי ממסצ'וסטס ג'נרל, שכתב את הספר 'מחווטים: הגנה על המוח בעידן הדיגיטלי': "ככל שקליפת המוח הקדם־מצחית מפותחת יותר, כך קל יהיה יותר לקבל החלטות טובות יותר".

הסכנה: פגיעה ביכולת לעבד מידע פחות מענג

דופמין הוא חומר כימי המתפקד גם כהורמון וגם כמוליך עצבי שמשתחרר במוח כשהוא מצפה לתגמול. הצפה של דופמין מחזקת את הדחף לדברים מענגים, בין אם מדובר בארוחה טעימה, מנת סם או סרטון טיקטוק מצחיק.

"טיקטוק הוא מכונת דופמין", אומר ג'ון האטון, רופא ילדים ומנהל המרכז לקריאה וגילוי האוריינות בבית החולים לילדים בסינסינטי. "אם אתה רוצה שילדים ישימו לב, אתה צריך שהם יתרגלו שמירה על תשומת הלב".

חוקרים נמצאים רק בתחילת הדרך במחקרים ארוכי טווח על ההשפעה שיש לתקשורת דיגיטלית על מוחות של ילדים. המכון הלאומי לבריאות מממן מחקר של כמעט 12 אלף בני נוער עד שיתבגרו כדי לבחון את ההשפעה של חוויות ילדות רבות - מרשתות חברתיות ועד עישון - על ההתפתחות הקוגניטיבית.

החוקרים במחקר מתמקדים בהשפעה שיש לאפליקציות מסוימות על התפתחות מוח אצל ילדים. התוצאות עוד לא פורסמו. בוני נייגל, אחת החוקרות במחקר ופרופסור לפסיכיאטריה, מדע עצבי והתנהגות באוניברסיטת הבריאות והמדע של אורגון, אמרה שהיא חוזה שיגלו שכשמוח צעיר מעבד מידע מתגמל באופן מתמשך ומהיר, יימצא כי יכולתו לעבד מידע איטי יותר ופחות מתגמל "משתנה או נפגעת".

כשהמדיה הופכת למהירה יותר ומרגשת יותר, היא מתנגשת במציאויות של העולם הלא דיגיטלי ובציפיות ההורים. "זה כאילו שנתנו לילדים לחיות בחנות ממתקים ועכשיו אנחנו אומרים להם להתעלם מכל הסוכריות ולאכול צלחת ירקות", אמר ג'יימס וויליאמס, אתיקן טכנולוגיה ומחבר הספר 'צאו לנו מהאור: חירות והתנגדות בכלכלת תשומת הלב'. "יש לנו זרם בלתי נגמר של עונג מיידי שהוא חסר תקדים בהיסטוריה האנושית".

הפתרונות: 4 דרכים לצמצם נזקים

הורים וילדים יכולים לנקוט צעדים כדי להגדיל את תשומת הלב, אבל הדבר כרוך במאמץ, אומרים המומחים.

1. החליפו זמן מסך בזמן אמיתי. התעמלות ומשחק הן מהדרכים הטובות ביותר לטיפוח תשומת הלב בזמן הילדות, כך אומר יוהאן הארי, מחבר 'ריכוז גנוב: למה אתה לא מצליח להיות מרוכז - ואיך לחשוב לעומק שוב'. הקדשת הזמן אחרי הלימודים ובסוף השבוע לספורט, מפגשי משחק, טיולים משפחתיים או טיולים לפארק תעזור למקד את המוח. "מניעת טכנולוגיה מילדים לא עובדת, אבל הקטנת צריכתה ובמקביל בניית הרגלים אחרים, כמו התעמלות ומשחק בחוץ, כן עובדת", אומר הארי.

2. התאמנו על איפוק. המוח של ילדכם לא ירצה באופן טבעי להניח בצד מכשיר שמספק לו בידור, אומרת נייגל. "כשאתם מתאמנים על להפסיק, זה מחזק את הקשרים במוח שיעזרו לכם להפסיק בפעם הבאה". יש כמה דרכים לעשות זאת, כמו לקבוע זמנים קבועים כל יום שבהם לא משתמשים בטכנולוגיה - למשל בזמן ארוחת הערב - ועל ידי קביעת מגבלת זמן לישיבות מול המסך.

3. השתמשו בכלי הטכנולוגיה עצמה. לטיקטוק יש הגדרה לניהול זמן מסך שמאפשרת למשתמשים להגביל את השימוש שלהם באפליקציה. הורים יכולים לקבוע מגבלת זמן מסך לילדים שלהם על ידי שיוך והצמדת חשבונות (family pairing), המאפשרים להורים לקשר את חשבון הילדים לזה שלהם. יוטיוב מאפשרת להורים לקבוע מגבלות זמן לילדים קטנים יותר. עבור ילדים המשתמשים באפליקציית יוטיוב הרגילה, הורים יכולים ליצור חשבונות מפוקחים על ידי שימוש ב־Google Family Link, על מנת לנהל זמן מסך, לקבוע זמנים לתזכורות לעשות הפסקה ולנהל תוכן המותאם לגיל הגולשים. הורים יכולים גם לקבוע מגבלת זמן על אפליקציות ספציפיות גם ישירות מההגדרות של מכשירי אפל ואנדרואיד. וכמובן שישנן עוד אפליקציות שונות להגנת הורים.

4. הבטיחו שינה טובה. בני נוער סובלים ממחסור בשינה. שינה מספקת חיונית לריכוז ותשומת לב, וזו אולי סיבה לשמור טלפונים ומכשירים אחרים מחוץ לחדר השינה בלילה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות