גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנאסר בה ללעוס מסטיקים ברחוב, בסינגפור יש כעת בעיית מדבקות

מדינת האי המצוחצחת רוב הזמן חילקה מדבקות למחוסנים, וכעת הן מודבקות בכל חור והשלטון אובד עצות

מדבקות המחולקת למחוסנים נגד קורונה בסינגפור / צילום: Reuters, Suhaimi Abdullah/NurPhoto
מדבקות המחולקת למחוסנים נגד קורונה בסינגפור / צילום: Reuters, Suhaimi Abdullah/NurPhoto

ישנם סימנים שהותירה מגפת הקורונה בכל מקום, ובסינגפור לא מרוצים מזה.

במשך חודשים רבים, מסעדות, ספריות ובתי חולים ברחבי מדינת האי חילקו מדבקות קטנות, לעתים קרובות בצבעים זוהרים, שיכלו לשמש כהוכחת חיסון או כהצהרה על אי־חולי בקורונה. לאחר שעברו במחסומי הבדיקה, אנשים לבשו את המדבקות האלה בתוך האירועים השונים.

בחוץ, עשרות מדבקות משומשות נדבקו למעקות, קירות, שלטים, עמודי רמזורים - כל משטח שניתן לשלוח אליו יד, אפילו צמחים. מבחינת הקורונה הייתה לאחרונה הקלה בכללים, אבל המזכרות המכוערות מימי המגפה מודבקות בכל העיר.

מעבר לכיעור, הן מותירות אחריהן דבק צמיגי שקשה להסיר. וכל זה במדינה שבאופן מפורסם אסרה על לעיסת מסטיקים לפני שלושה עשורים כדי לשמור על המרחבים הציבוריים מצוחצחים.

"'להדביק בכל מקום' הופך לנורמה"

ההתפשטות המהירה של המנהג, אפילו במקום בעל מודעות לפסולת במרחב הציבורי, משקף את הנטייה של בני אדם ל"אפקט החקיינות", אמר טאן ארן סר, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור. הוא הסביר שללא כללים פורמליים, אנשים נוטים להעתיק אחרים. "ברגע שמישהו מתחיל לגלגל את כדור השלג... ובלי שיהיו לזה השלכות, אז 'להדביק בכל מקום' הופך לנורמה", אמר.

מהימים הראשונים של המגפה, השתמשה סינגפור במדבקות כדי לסמן אנשים פרטיים שנבדקו לקורונה. זה הפך למנהג ב־2020 בכניסה למרכזים רפואיים של הממשלה, שהרשו כניסה רק למבקרים שמילאו הצהרות בריאות.

צוות התחזוקה בבית החולים הכללי בסינגפור בילה כמות זמן לא סבירה בקילוף המדבקות ממדבקות של מעליות, שלטים והדרכים המובילות לתחנות האוטובוס והרכבת התחתית הקרובות. בתגובה, בית החולים הציב עשרות לוחות גדולים ליד יציאות ולאורך דרכים והאנשים התבקשו להשאיר את המדבקות עליהם. השלטים כללו מסרים מובלטים כמו "תמשיכו להיאבק" ו"תודה רבה".

מיליוני מדבקות חולקו למחוסנים

לי פיישי, המנהל הבכיר בבית החולים לנושאים סביבתיים, אמר שצוותי ניקיון עדיין ממהרים להסיר מדבקות ממקומות לא רצויים "כדי שאחרים לא ילכו בעקבותיהם", אמר, בדברים שהדהדו את ההבחנה של פרופ' טאן על חקיינות.

עבור רבים, הדבקת המדבקות לא נחשבת להשלכת פסולת בגלל שהן לא מושלכות על הקרקע, אמרה דניז דילון, המלמדת פסיכולוגיה סביבתית באוניברסיטת ג'יימס קוק בסינגפור. "אם אתה צריך לזרוק לפח את המדבקה שלך, אבל אין בסביבה פח, אתה בטח תדביק אותה על משהו אחר", אמרה דילון, שהודתה שעשתה כך בעצמה.

סינגפור אכפה בשנה שעברה חוקים שאפשרו רק לאנשים מחוסנים לגמרי ולמי שיש להם החרגות לסעוד במסעדות ובמקומות המגישים מזון באוויר הפתוח. הכללים האלה כללו קניונים וספריות. מיליוני מדבקות חולקו, וחיש מהר החלו לנקד את הנוף העירוני, וגרמו לתלונות רבות.

יוזמות לאיסוף וקילוף מדבקות

בקניון דאונטאון איסט, מדבקות כיסו את מכסי הפחים, כנראה הודבקו על ידי אנשים שלא טרחו לזרוק אותן פנימה. חלק נפלו על הקרקע ונדבקו לאנשים לסוליות הנעליים.

בתגובה, צוות השיווק בקניון הכין מיצב אמנותי מביצים בגובה חצי מטר ומטר שאנשים יכלו לקשט במדבקות העגולות. הקניינים הדביקו עליהן את רוב 42 אלף המדבקות שחולקו תוך כמה שבועות, לפני ששינוי בכללים בשנה שעברה שחרר קניונים מהצורך להפיק את המדבקות, כך אמרה דוברת של הקניון. המיצב פורק מאז והביצים מוחזרו.

אדלין טאי, מוכרת בת 26, אמרה שכיסתה את כיסוי הטלפון שלה במדבקות כשכללי הכניסה למקומות נכנסו לתוקף ומשפחתה השתמשה בהן לקשט עציצים בבית.

לאחר שראתה את המדבקות מודבקות בכל מקום, החלה טאי לצלם את עצמה מקלפת אותן, והיא העלתה סרטון לטיק טוק, שם יש לה עשרות אלפי עוקבים. "זה מה שאני עושה על בסיס יומי", אמרה טאי. "מסירה מדבקה או שתיים כשאני ממשיכה ביום שלי, בשאיפה שזה יגרום ליותר מודעות".

מוקדם יותר השנה, ליאו ג'יה יי, אמנית בת 32, הדפיסה 40 פוסטרים גדולים עם ציורים של אננס כדי לעזור לפרסם פרויקט אמנותי קהילתי. מרכז מזון מקומי נתן מדבקות צהובות וכתומות ללקוחות, והם יכלו להשתמש במדבקות כדי להפוך את הפוסטרים לקולאז'ים מאולתרים. עובדי ממשלה התחילו בכך והדביקו את המדבקות הראשונות. "אחרים באו בעקבותיהם", אמרה. "זה היה קצת כמו ניסוי חברתי".

בחודש שעבר, הממשלה בסינגפור הכריזה שמסעדות ומקומות אחרים לממכר מזון לא יצטרכו לבדוק כל סועד, אבל בתי חולים ומרפאות עדיין נצמדים לשיטה הזו.

מדבקות שנזרקו עזרו לאנדרו לים וחברים בסוף שבוע לפני זמן לא רב. הם רצו מזון מהיר וחיפשו סניף של מקדונלדס באיזור קניות צפוף כשאחד החברים שם לב לאוסף מדבקות אדומות מקושטות בקשתות הזהובות עם המילים "אני מחוסן לגמרי!".

הם ראו אחרים שהדביקו מדבקות לא רחוק ועקבו אחריהם לסניף ההמבורגר המקומי. "זה היה כמו עמי ותמי בשילוב משחק של חם־קר", אמר לים. "במקום שביל של פירורים, זה שביל מדבקות". 

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל