גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניו יורק הפכה לשדה הקרב של כריית מטבעות קריפטו

הצעת חוק חדשה רוצה להגביל כרייה של מטבעות דיגיטליים בגלל חששות סביבתיים

חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, PHOTOCREO Michal Bednarek
חוות שרתים לכריית מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, PHOTOCREO Michal Bednarek

חברות קריפטו נלחמות בהצעת חוק במדינת ניו יורק שנועדה להגביל כרייה של נכסים דיגיטליים, מחשש שמדינות נוספות יעשו צעדים דומים.

הצעת החוק כוללת השהייה לשנתיים של ההפעלה מחדש של תחנות כוח המונעות בדלק מאובנים לשימוש לכריית קריפטו באופן ישיר, לא דרך רשת החשמל המרכזית. כורי קריפטו מרוויחים מטבעות דיגיטליים על ידי פתרון משוואות עם מחשבים בעלי כוח חישוב רב הצורכים כמויות חשמל עצומות.

כמה כורים הצליחו להבטיח לעצמם חשמל זול על ידי עקיפת רשת החשמל והפעלה מחדש של תחנות כוח שנסגרו. קבוצות הפועלות למען הסביבה וכמה מחוקקים בניו יורק מתנגדים לנוהג הזה בגלל ההשפעה הסביבתית.

המאבק בניו יורק מבחן לקמוס למדינות אחרות

שתי קבוצות תעשייה נפרדות הקימו פעילות לוביסטית השנה באלבני, בירת מדינת ניו יורק - ארגון הבלוקצ'יין וקואליציית תעשיית הבלוקצ'יין וניירות הערך. בנוסף לכך, בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בארה"ב, קוינבייס (Coinbase), חתמה על חוזה של 15 אלף דולר בחודש על מאמצי לוביסטים בניו יורק ב־1 באפריל, כך ניתן ללמוד מרישומי מדינת ניו יורק. דוברת של קוינבייס סירבה להגיב.

"אנו רואים את המאבק שמתרחש בימים אלה בניו יורק כמבחן לקמוס למה שמדינות אחרות עשויות לעשות", אמר קייל שנפס, מנהל מדיניות ציבורית ב־Foundry Digital, המפעילה פול כריית ביטקוין ומפעילה לוביסטים אצל פקידים בכירים במדינה.

שוק מטבעות הקריפטו, ששוויו קרוב ל־2 טריליון דולר, צמח בחדות בשנים האחרונות, והמטבעות אומצו באופן נרחב על ידי משקיעים פרטיים וכן שחקנים גדולים בוול סטריט. רגולטורים פדרליים איטיים בקביעת רגולציה לשוק הזה, וכך ממשלות המדינות השונות בארה"ב קובעות מדיניות בנפרד כל אחת לעצמה.

מאמצי הלוביסטים בניו יורק הם חלק ממאמץ נרחב יותר של התעשייה להשפיע על הרגולציה במדינות כל עוד ברמה הפדרלית עדיין מתלבטים איזה כללים לנסח, אמרה קריסטין סמית', מנהלת איגוד הבלוקצ'יין. האיגוד מייצג כורי מטבעות קריפטו, משקיעים ופלטפורמות מסחר.

חברות הקריפטו הכפילו את הוצאותיהן על לוביסטים 

חברות קריפטו הגדילו את הוצאתם ברחבי ארה"ב על לוביסטים יותר מפי שניים, על פי ניתוח של חברת המחקר Crypto Head. יותר מ־160 הצעות חוק הקשורות בקריפטו נידונות השנה ב־37 מדינות, על פי הוועדה הלאומית של רשויות מחוקקות של המדינות.

חוקים רבים שנחקקו בשנים האחרונות נועדו לעודד פיתוח של מטבעות קריפטו, אמרה העמיתה הבכירה בוועדה הלאומית של רשויות מחוקקות הת'ר מורטון, כולל וויומינג, טקסס ופלורידה.

מחוקקים בניו ג'רזי שוקלים חקיקה ליצירת מערכת רישוי מדינתית לחברות מטבעות קריפטו, כך אמרה איבון לופז, מחוקקת דמוקרטית. המטרה היא לספק הגנה לצרכנים מבלי לפגוע בצמיחת התעשייה, כך אמרה.

בניו יורק, המחוקקת הדמוקרטית אנה קלס אמרה שהפעלה מחדש של תחנת הכוח גרינידג' בעיירה דרזדן, ניו יורק, הייתה הצעד שנתן השראה להצעת החוק על ההשהיה. ב־2014, חברת ניירות הערך Atlas Holdings קנתה את תחנת הכוח המופעלת בפחם, שנסגרה בגלל שהפעלתה נעשתה לא כדאית מבחינה כלכלית. חברת בת של אטלס, Greenidge Generation Holdings, הפעילה מחדש את המפעל בגז טבעי ומשתמש ב־44 מגאוואט שמייצרת התחנה להפעלת שרתי כריית קריפטו.

המתקן, שעובדים בו 50 אנשים, מבקש לחדש רישיון איכות אוויר של משרד ההגנה על הסביבה האמריקאי שפג בשנה שעברה. במשרד אמרו שינקטו בפעולה עד 30 ביוני.

איבון טיילור, סגנית נשיא בקבוצת איכות הסביבה Seneca Lake Guardians, ביקשה מהמשרד לא לחדש את הרישיון של Greenidge.

"אנחנו מנסים להתרחק משריפת דלקי מאובנים", אמרה טיילור. "הפעלה מחדש של תחנת כוח ישנה בעיצומו של המאמץ הזה אינה הגיונית".

לא הוגן ששום תעשייה ספציפית תובדל בלשון החוק

על פי הצעת החוק של קלס, במשך שנתיים ייאסר על הוצאת או חידוש רישיונות בתחום איכות האוויר למטרת כריית קריפטו. המפעל בגרינידג' לא יהיה נתון לכללים החדשים, אמרה, כי רישיונו כבר חודש. טיילור אמרה שהיא עדיין תומכת בהצעה בגלל שהיא חוששת ממצב בו תחנות כוח נוספות ירצו להקים פעילות כרייה.

דובר של גרינידג' אמר שהפעילות מראה שניו יורק יכולה "להרוויח מאוד מהתעשייה המתפתחת הזו - וליצור משרות טכנולוגיה וקריירות חדשות לתושבי ניו יורק בתחום שפונה לעתיד". החברה אמרה שרישיון איכות האוויר שלה צריך להיות מחודש והיא הציעה לעשות כל מה שנחוץ ומעבר לכך על מנת לעזור למדינת ניו יורק לעמוד ביעדי האקלים שלה.

מפעילי תחנת הכוח במדינה ונציגי חברות קריפטו אחרות אמרו שהם מתנגדים להצעת החוק בכלל שזה לא הוגן ששום תעשייה ספציפית תובדל בלשון החוק. החברות תומכות בהצעת חוק אחרת שתקים כוח משימה ללמוד את התעשייה. ההצעה עברה ברשות המחוקקת של ניו יורק במרץ.

קלס הצביעה נגד ההצעה על כוח המשימה. היא אמרה שהיא מקבלת בברכה את מטבעות הקריפטו אבל עדיין חוששת לגבי ההשלכות הסביבתיות של הכרייה. "יש מספיק נתונים מכל העולם להראות שמדובר בשימוש עצום באנרגיה וזה יכול למנוע אותנו מלהגיע ליעדים הסביבתיים שלנו", אמרה.

הצעת החוק על ההשהיה אושרה על ידי וועדת שימור איכות הסביבה של הרשות המחוקקת של מדינת ניו יורק ב־22 במרץ, אבל לא נקבע עדיין מועד להצבעה עליה במליאה. דובר של יו"ר המליאה קארל היסטי, דמוקרט מברונקס, לא הגיב לבקשות תגובה. דובר של הדמוקרטים השולטים בסנאט של ניו יורק אמר שסנאטורים במדינה דנים בנושא.

דוברת של המושלת הדמוקרטית קת'י הוצ'ול אמרה שהמדינה "תמשיך להיות בקשר עם בעלי העניין והמחוקקים ככל שיישקלו פעולות חדשות בנוגע למטבעות קריפטו, ואנחנו נקבל החלטות בהתאם לכך".

עוד כתבות

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות