גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה: השיפוץ בבית ראש הממשלה ברעננה לקראת סיום, הליכי ההיתר בראשיתם

שכניו של ראש הממשלה נפתלי בנט ברעננה מבקשים להגביל את ההפגנות באזור ולחייב את בנט לעבור לבלפור ● השופטים דנו בסיווג ביתו של בנט כמעון פרטי או רשמי ● השופט אלרון על עמדת המדינה: "ללכת עם ולהרגיש בלי"

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: מארק ישראל סלם , "ג'רוזלם פוסט"
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: מארק ישראל סלם , "ג'רוזלם פוסט"

שופטי בג"ץ מתחו היום (ב') ביקורת על התנהלות המדינה בנוגע לשיפוץ ביתו הפרטי של ראש הממשלה נפתלי בנט ברעננה לצורכי אבטחה. הדיון התקיים במסגרת עתירה שהגישו שכניו של בנט נגד ההפגנות מול בית ראש הממשלה הגורמות להם סבל רב.

במסגרת הדיון הועלו טענות נגד התנהלות המדינה בהתמודדות עם מגוריו של בנט בביתו הפרטי וסוגיית סיווג המעון כפרטי או רשמי לצורך ההחלטה אם יש להגביל את ההפגנות.

במהלך הדיון הודתה נציגת המדינה ממחלקת הבג"צים בפרקליטות, עו"ד מוריה פרימן, כי למרות שהשיפוץ לצורכי אבטחה בבית ברעננה נמצא לקראת סיום, הליכי ההיתר לכך רק בראשיתם.

השופט עופר גרוסקופף פנה לנציגת המדינה ואמר: "טענתם שני דברים. אחד שכמעט סיימתם את עבודות השיפוצים, ומצד שני שהליכי ההיתר בראשיתם. לא הבנתי את זה".

לכך השיבה עו"ד פרימן: "אלה העובדות. נעשים מאמצים כבירים כדי להשלים את ההליך".

בשלב זה התערב השופט יוסף אלרון ותהה: "זה לא אמור היה להיות ההפך?".

לעו"ד פרימן לא היה הסבר, והיא השיבה: "פרשנו את העובדות, ואנו מחדדים אותן מול המשיבים. אני רוצה להדגיש שאלה עבודות שנערכו מטעמי אבטחה, והן לא קשורות להפגנות". עוד היא ציינה כי ההחלטות התקבלו על-ידי משרד ראש הממשלה.

הבית ברעננה: מעון רשמי או פרטי?

כשהחל הדיון בעתירה בשנה שעברה, בית המשפט דן במיקום ובאופי ההפגנות, כאשר נקודת המוצא הייתה שמדובר במעון פרטי. אלא שהשיפוץ הנדרש במעון בבלפור והישארותו של בנט ברעננה העלו את השאלה האם הבית ברעננה הוא מעון רשמי או פרטי של ראש הממשלה.

השופטים נעם סולברג, עופר גרוסקופף ויוסף אלרון ניסו להתחמק מלדון בעניין מעמד הבית, אך לא נותרה להם ברירה, מאחר שלמעמדו של המעון יש השלכה ישירה על אופן ההפגנות בקרבתו. שופט העליון עוזי פוגלמן קבע בתקופת כהונתו של בנימין נתניהו כראש הממשלה כי יש חשיבות להבחנה בין מעון רשמי לפרטי כדי להכריע אם יש מקום להתערב בהפגנות ליד המעון בבלפור.

בחוות-דעת של היועצת המשפטית למשרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, צוין כי יש לראות במעון הפרטי כמעון רשמי, אם נבצר מראש הממשלה להתגורר במעון הרשמי של השיפוץ בבלפור. חוות-הדעת הוגשה לבג"ץ באיחור ניכר, שהוסבר על-ידי נציגי מחלקת הבג"צים כתקלה שהמסמך לא הועבר לידיהם.

השופט אלרון אמר: "יש פה שלוש סיטואציות שונות שעלו בזמנו בבחינת ידיעה של המעון הזה או הבית הזה. באיזו סיטואציה אנו היום? מכל החומרים פה זה ללכת עם ולהרגיש בלי".

אלרון הוסיף כי "לא הייתה חשיבה מלכתחילה אלא היגררות לסיטואציה שבה נמצאים". השופט גרוסקופף העיר כי הבית אינו מעון רשמי בהגדרה, אך בפועל הוא כן.

עמדת מחלקת הבג"צים המייצגת את המדינה היא שמדובר במעון פרטי לצורך ההפגנות, אך לעניין ההוצאות מתייחסים לבית כמעון רשמי. לצד זאת הודתה המדינה כי ביתו הפרטי של בנט אינו ככל בית פרטי רגיל של נבחר ציבור אלא בעל אופי ייחודי. הגדרתו של הבית הפרטי כמעון רשמי ממילא לא תסייע לעותרים השכנים, שכן היא תטה את האיזון לעבר הרחבת חופש הביטוי. העותרים מבקשים, באמצעות עו"ד חור אוריאל ניזרי, להתייחס למעון כפרטי ולחייב את בנט לעבור לבלפור.

נציגת המדינה אמרה שהם רואים בביו של בנט ברעננה בית ייחודי. לדבריה, "ברעננה לא מתקיימים אירועים אישיים. זה לא בלפור, שניכר שהעבודה נעשית שם... המעון הוא לא מעון רשמי סמלן מסמלי השלטון. אנו לא חושבים שיש מקום להגביל את חופש הביטוי נוכח הסיטואציה שאנו נמצאים בה. זה איזון מורכב. יש פה ייחודיות של הבית שמקרינה על האיזון".

השיפוץ בבלפור עוד לא התחיל

השופט סולברג ביקר את התנהלות המדינה על כך שהשיפוץ במעון בבלפור טרם החל. לדבריו, "התחושה היא שהכול נעשה בעצלתיים. דיברנו חודשים ארוכים. מצד אחד מסבירים לנו כמה השיפוץ הכרחי וחשוב, אך תכלס לא נעשה שם שום דבר". נציגת המדינה השיבה כי יש כוונה ורצון להאיץ את התהליך הזה בהקדם האפשרי.

עו"ד ניזרי, המייצג את העותרים, עמד על כך שהמעון יוגדר כפרטי, ואמר כי "מוסתרת מבית המשפט העובדה שהוועדות לתכנון ובנייה לא התכנסו. התקצוב בעשרות מיליוני שקלים תוך פגיעה בתושבים נעשה בניגוד לחוק. ההגדרה שמנסה להגדיר את המעון כרשמי ולפגוע בתושבים מבחינת ההפגנות ולהוסיף לכך את הפגיעה מהשיפוצים, זו תוצאה שלא יכולה להתקבל".

הדיון התקיים כאילו הוצא צו על-תנאי לעניין ההפגנות. בעבר נקבע מתווה הפגנות, ונציגת מחלקת הבג"צים הודיעה כי אין שינוי במתווה שקבעה המשטרה. המשטרה קבעה מתווה מדורג להפגנות באזור ביתו של בנט ברעננה, והמדינה טוענת כי המתווה מאזן בין חופש הביטוי והזכות להפגין לבין השמירה על הסדר הציבורי.

מתווה ההפגנות הקיים הוא הפגנה שקטה של עד חמישה משתתפים בקרבת הבית, מחאה עד 100 משתתפים בפינת הרחובות ציפמן ומאפו, הפגנות מעל 100 משתתפים ברחוב רבי עקיבא אברבנאל וברחוב האלה. עד שלוש פעמים בשבוע עד השעה 23:00 ובמוצאי שבת עד חצות. חל איסור על גרימת רעש חזק ובלתי סביר, ואסור שימוש באמצעי הרעשה אחרי 21:30.

בעתירה טוענים שכניו של בנט כי "העתירה אינה עוסקת בשאלת הזכות להפגין. העותרים אינם דורשים כי תיאסר הזכות להפגין. להפך וכאמור - העותרים תומכים בזכות זו וראויים בה בעלת ערך רב. אלא שמחאה לחוד ואיבוד פרופורציות לחוד".

העותרים ביקשו להתערב במיקום, בזמן ובאופן ההפגנות בנוגע לשימוש במערכות הגברה. לטענתם, הזכות להפגין צריכה להיעשות "במידתיות וסבירות", ואין להתיר הפגנות כאשר מדובר בפגיעה יום-יומית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך