גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני משפחת המלוכה הסעודית מוכרים בתים, יאכטות ואמנות לאחר שנסיך הכתר קיצץ להם מקורות הכנסה

הנסיכים הבכירים בממלכה מנסים לייצר מזומנים ולהימנע מלעורר את תשומת-ליבו של הנסיך מוחמד בן סלמאן

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace
נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace

נסיכים סעודיים מכרו נכסי מקרקעין, יאכטות ויצירות אמנות בארה"ב ובאירופה בסכום של יותר מ־600 מיליון דולר מאז שהשליט בפועל במדינה הידק את האחיזה בארנק של משפחת המלוכה העשירה כקורח.

העסקאות מייצגות שינוי חד בגורלם של נסיכים מזדקנים שהמירו רווחים מנפט בשנות ה־70 וה־80 להשקעות בכמה מהשווקים האקסקלוסיביים ביותר בעולם. סכומי הכסף העצומים הוצאו במידה רבה על נכסים שלא קל למכור, או בהוצאות שוטפות שאצל חלק מבני משפחת המלוכה הגיעו אפילו ל־30 מיליון דולר בחודש למימון עשרות עובדים ואורח חיים ראוותני, ובגלל שהם נסמכים על הממשלה למימון אורח החיים הזה, כל שינוי במדיניות יכול לזעזע את עולמם.

כעת, כמה מחברי משפחת המלוכה מוכרים נכסים במדינות זרות על מנת לייצר מזומנים לאחר שנסיך הכתר מוחמד בן סלמאן, בן ה־36 והשליט בפועל במדינה, ייבש הרבה ממקורות המימון שבעבר שימשו למימון הרגלי ההוצאה הקיצוניים, כך אומרים אנשים המכירים את הנסיכים שמוכרים מנכסיהם.

הנסיכים זקוקים לכסף מזומן על מנת לשלם חשבונות שוטפים כמו תחזוקה של נכסי מקרקעין, תשלום מסים, משכורות לעובדים ודמי חניה על מטוסים וסירות, כך אמרו האנשים. לדבריהם, במקרים מסוימים, יש להם גם מוטיבציה להחזיק בנכסים פחות מפוארים כדי להימנע מלמשוך את תשומת-ליבו של הנסיך מוחמד, שהגביל את הפריבילגיות שלהם ואת גישת בני משפחת אל־סעוד לכספי המדינה מאז שעלה לשלטון ב־2015. הממשלה בסעודיה מודעת למכירת הנכסים של הנסיכים.

"האנשים האלה לא עובדים, יש להם צוותים עצומים והם מפחדים [מהנסיך מוחמד]", אמר אדם המכיר את העסקאות. הנסיכים, הוסיף אותו אדם, רוצים "מזומן בכיס האחורי שלהם אבל שלא יהיה להם הון הבולט לעין".

הנסיך סגר את הברז

בין הנכסים שנמכרו לאחרונה, אחוזה כפרית בבריטניה בשווי 155 מיליון דולר, שתי יאכטות באורך יותר מ־60 מטר, ותכשיטים מהאימפריה המוגולית העתיקה שניתנו כמתנות חתונה על ידי מלך מנוח. המוכרים, ביניהם גם השגריר לשעבר לוושינגטון הנסיך בנדר בן סולטאן, היו פעם בין האנשים החזקים ביותר בערב הסעודית.

"באופן ברור קיצצו אותם לתקציב מוגדר וממושמע והם צריכים לחיות על זה", אמר ההיסטוריון הבריטי רוברט לייסי, שמתעד את קורות המשפחה המלכותית השולטת בסעודיה מאז שנות ה־80. הנסיך מוחמד "כאן לטווח ארוך והוא משנה דברים בחשיבה לטווח הארוך".

נציג של הנסיך בנדר אמר שהוא מכר את כל נכסיו במדינות זרות "בגלל שראה יתרון גדול יותר להשקעה בממלכה לאור העבודה המדהימה שנסיך הכתר עושה ביצירת כל הזדמנויות ההשקעה האלו".

הנסיך מוחמד דחק לשוליים קרובי משפחה שנראו כיריבים פוטנציאליים - כולל דוד שלו ואחיין שנעצרו ב־2020 - והפסיק את הפינוקים שניתנו לאלפי אנשי בית המלוכה, וכללו חופשות בתשלום במדינות זרות או תשלום חשבונות המים והחשמל בארמונות שלהם בסעודיה. פינוקים כאלה הצטברו לעלויות שנתיות לממשלה הסעודית של מאות מיליוני דולרים.

הממשלה סוחטת את בני משפחת המלוכה גם בדרכים אחרות

בני משפחת המלוכה הבכירים צברו מיליארדי דולרים כל שנה דרך מכירות נדל"ן ונפט וכן עסקאות עם הממשלה, והנסיך מוחמד קיצץ בחוזים האלה באופן הדרגתי. הממשלה סוחטת את בני משפחת המלוכה גם בדרכים אחרות, והשנה הטילה מס של 2,500 דולר על כל עובד נוסף אחרי העובד הרביעי. אצל בני המשפחה המעסיקים צוותים גדולים, המס מגיע למאות אלפי דולרים בשנה.

ניתן ללמוד ממסמכים דיפלומטיים אמריקאיים משנות ה־90 שנחשפו על ידי וויקיליקס שכמה מבני משפחת המלוכה ייצרו הון על ידי לקיחת הלוואות מבנקים מקומיים מבלי להשיב אותן, החרימו אדמה מפשוטי העם, או ניצלו לטובתם את מערכת הוויזות לעובדים זרים. אנשים המכירים את העניינים הפיננסיים של משפחת המלוכה אומרים שהנסיכים המשיכו להרוויח מתכסיסים כאלה עד שהנסיך מוחמד עלה לשלטון. מערכת מענקים לאלפי נסיכים סעודים, שלפי המסמכים האמריקאיים עולה לממשלת סעודיה מיליארדי דולרים כל שנה, נותרה על כנה, כך אמר אחד האנשים.

נסיכים רבים התאימו את אורח החיים שלהם לשינויים בכלכלה העולמית ולשינויים בערב הסעודית שבה "סגרו את הברזים", אמר אותו אדם.

"היה להם סטנדרט חיים שהוא מעבר לכל מה שניתן לצפות", אמר אדם אחר המכיר את העסקאות. "ההוצאה היא לא תיאמן. לוקח להם זמן להסתגל".

משרד התקשורת הסעודי לא הגיב לשאלות לגבי העניינים הפיננסיים של בני משפחת המלוכה.

כמה מהסעודים שבימים אלה מדללים נכסים עוכבו באופן זמני במלון ריץ־קרלטון בריאד ב־2017 בצעד שמבקרים הגדירו כהפגנת כוח של הנסיך מוחמד. הנסיך מצידו אמר שהמעצרים היו צעד במלחמתו נגד שחיתות. רבים מהמעוכבים שוחררו רק לאחר שחתמו על הסדרים פיננסיים שונים. מעצרים של דמויות בולטות נמשכו גם אחר כך, על פי המועצה נגד שחיתות בסעודיה.

בין המעוכבים במלון היה גם הנסיך המנוח טורקי בין נאסר. מפקד חיל האוויר לשעבר היה אחד האנשים שנחקרו על ידי משרד ההגנה הבריטי, בחשד שקיבל מחברת BAE Systems שוחד בתמורה לחוזים שמנים לאספקת מטוסי קרב וציוד צבאי אחר לסעודיה, בעסקת הנשק בשנות ה־80 המכונה עסקת אל ימאנה.

רוב בני משפחת המלוכה כבר לא יכולים לתווך בעסקאות מסוג זה תחת שלטונו של הנסיך מוחמד. לא ניתן היה להשיג נציגים של עזבונו של הנסיך טורקי ואחד מאחיו שעדיין חי לא ענה לשאלות על החקירה הבריטית. הנסיך מעולם לא דיבר על החקירה באופן ציבורי בימי חייו.

הנסיך טורקי מכר יאכטה באורך 61 מטר ב־2020 ובית בשווי 28.5 מיליון דולר בקהילה הסגורה בברלי פארק בלוס אנג'לס ב־2021, כך אמרו אנשים המכירים את העסקאות. הוא מת לפני שהושלמה מכירת הבית; את תגובת משפחתו לא ניתן היה להשיג. גם את תנאי ההסדר שסגר כדי להשתחרר מהמעצר בריץ לא ניתן היה לגלות. בעבר הוערך שוויו של טורקי מעל 3 מיליארד דולר, כך אמר פקיד בכיר סעודי אחד.

נסיכים אחרים שמכרו נכסים מעולם לא נעצרו. לדוגמא, ב־2021, הנסיך בנדר מכר אחוזה כפרית בקוטסוולדס, ממערב ללונדון תמורת 155 מיליון דולר, כך אמרו אנשים המכירים אותו ואת העסקה. בעבר היה קרוב למוקד הכוח בסעודיה, ושניים מילדיו משמשים בתפקידים הבולטים של שגרירים לוושינגטון וללונדון. הממשלה הבריטית סיימה ב־2007 ללא ממצאים חקירה על האשמות לפיהן גם בנדר התעשר מעסקת אל ימאנה. הנסיך בנדר הכחיש בתוקף שהסכומים המעורבים בעסקה היו עמלות סודיות שהוא קיבל.

הנסיך בנדר הוא בנו של הנסיך המנוח סולטאן בן עבד אל-עזיז, אחד מהענפים העיקריים של משפחת המלוכה שמקורות ההכנסה שלו התייבשו תחת שלטון הנסיך מוחמד. הנסיך טורקי היה גיס של הנסיך סולטאן.

אחוזות ויאכטות למכירה

העושר שצבר הנסיך סולטאן הצטבר במידה רבה בעקבות גישתו למימון, עובדים ומשאבים של הממשלה במשך כמעט חצי מאה בה כיהן כשר ההגנה, כך אומרים אנשים המכירים את עזבונו. הצהרות לבנקים שנצפו בידי הוול סטריט ג'ורנל מראים שבשנה בודדת, העביר עשרות מיליוני דולרים מחשבונות ממשלתיים בבנק הסעודי אמריקאי לחשבונות פרוקסי בשווייץ כדי לעזור לממן את אורח חייו. "כל זה נפסק ב־100%", אמר אדם המכיר את הפעילות.

לאחר שחשו יורשיו של הנסיך סולטאן בצביטה של הצעדים בהם נקט מוחמד, מכרו ב־2020 אחוזה בשכונת נייטסברידג' בלונדון שנמכרה במחיר שיא של 290 מיליון דולר, כך אמרו אנשים המכירים את בני משפחת המלוכה ואנשים המכירים את העסקה.

אחד מבניו של הנסיך סולטאן, הנסיך חליד בן סולטאן, שפיקד על חיילים לצד גנרל נורמן שוורצקופף במלחמת המפרץ הראשונה ב־1991, מכר אחוזה בפריז לא רחוק ממגדל אייפל תמורת יותר מ־87 מיליון דולר ב־2020 וסופר יאכטה באורך 67 מטר ב־2019, כך אמרו אנשים המכירים אותו ואת העסקאות.

כמה מילדיו של הנסיך סולטאן מנסים למשכן נכסים בינלאומיים על מנת למלא פער במימון ממקורות הכנסה מסורתיים, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. אחד מהם, הנסיך פאהד בן סולטאן, נתבע על ידי קרדיט סוויס בנובמבר בגלל שהגיע לחדלות פירעון על הלוואות שלקח למימון מחדש של סופר יאכטה בשווי 55 מיליון דולר ואחוזה בשווי 48 מיליון דולר מדרום ללונדון, כך ניתן ללמוד ממסמכים שהוגשו לבית המשפט.

הנסיכים חליד ופאהד קיבלו פנייה דרך נציגים שלהם אך סירבו להגיב על הדברים.

גארי הירשם, מייסד החברה המתמחה בנכסי יוקרה Beauchamp Estates, היה מעורב בכמה מהעסקאות של משפחת סולטאן, ואמר שבאופן כללי, הדור הצעיר יותר של בני משפחת המלוכה הסעודית כבר לא צריכים או משתמשים באחוזות העצומות שרכשו אבותיהם. הם מוציאים הרבה והיו מעדיפים מזומן זמין, אמר.

"הם רוצים להתפאר פחות, זו המגמה", אמר, והוסיף שלאחרונה רכשו כמה בתים קטנים יחסית.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית