גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערה בארה"ב: ה-FBI ביצע מיליוני חיפושי דאטה, כולל של אזרחים

החיפושים במסגרת חקירות הנוגעות לביטחון לאומי נעשו ללא קבלת צו מראש ועלולים לעורר בקונגרס את נושא החשש לפרטיות האזרחים

מטה ה-FBI בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Bob Korn
מטה ה-FBI בוושינגטון / צילום: Shutterstock, Bob Korn

הבולשת הפדרלית (FBI) עשתה מיליוני חיפושים בדאטה של אמריקאים בשנה שעברה ללא צו, רבים מהם אולי נגעו למידע פרטי של אזרחים אמריקאים, כך אמרו ביום שישי פקידי מודיעין אמריקאים. החשיפה הזו צפויה לעורר בקונגרס חששות רדומים לגבי כל נושא המעקב הממשלתי ופרטיות האזרחים.

דוח שנתי שפורסם ביום שישי על ידי המשרד של מנהלת המודיעין הלאומי חשף שה־FBI ביצע לא פחות מ־3.4 מיליון חיפושים בדאטה של אמריקאים. מדובר בנתונים שנאספו בעבר על ידי הסוכנות לביטחון לאומי.

פקידים בכירים בממשל ביידן אמרו שמספר החיפושים הממשי הוא כנראה הרבה יותר נמוך וציינו מורכבויות בספירת ומיון נתונים ממקורות זרים לעומת נתונים של אמריקאים. לא ניתן היה ללמוד את מספר האזרחים האמריקאים שנתוניהם נצפו, אם כי פקידים אמרו שכמעט בוודאות מדובר במספר קטן הרבה יותר.

הדוח לא טען שהבולשת עושה באופן שגרתי חיפושים לא ראויים או לא חוקיים בדאטה של אזרחי המדינה.

חשיפת החיפושים האלה היא הפעם הראשונה שבה סוכנות מודיעין אמריקאית מפרסמת דיווח, בלתי מדויק ככל שיהיה, של חיפושי בולשת בדאטה של אמריקאים במסגרת סעיף של חוק איסוף המודיעין הזר, החוק משנת 1978 שמאגד כמה עקרונות הנוגעים לאיסוף מודיעין. הסעיף בחוק שמאפשר לבולשת לעשות את החיפושים, סעיף 702, אמור לפקוע מתוקף בשנה הבאה.

בעוד שהדוח של מנהל מנהלת המודיעין לא רמז לקיומן של בעיות סיסטמיות בחיפושים, בעבר שופטים ממערכת המשפט נזפו בבולשת על כך שהיא לא מצליחה לציית לחוקי פרטיות. פקידים בכירים ב־FBI אמרו מצידם שהחיפושים חיוניים על מנת להגן על ארה"ב מאיומים על הביטחון הלאומי. התדירות של צורות אחרות של מעקב לצורכי הגנת המולדת שפורטו בדוח השנתי ירדה באופן כללי משנה לשנה, ובכמה שנים ממשיכה מגמה מתמשכת של ירידה.

הנתון של 3.4 מיליון חיפושים "הוא בהחלט מספר גדול", אמר פקיד בכיר ב־FBI בתדריך לעיתונאים לגבי הדוח שנעשה ביום שישי. "אני לא הולך להעמיד פנים שלא".

הקשר הרוסי

יותר מחצי מהחיפושים שדווח עליהם - כמעט שני מיליון - היו קשורים לחקירה לגבי איום ביטחון לאומי הקשור לניסיונות של האקרים רוסיים לפרוץ, לכאורה, למערכות תשתית קריטיות בארה"ב. החיפושים האלה כללו מאמצים לזהות ולהגן על קורבנות פוטנציאליים של ניסיונות הפריצה הרוסיים, כך אמרו פקידים בכירים בארה"ב.

הפקידים סירבו לספק פרטים נוספים על האיום הרוסי, כולל אם הוא קשור לממשלה הרוסית או לקבוצת האקרים פלילית עצמאית. באופן היסטורי, רוסיה הכחישה האשמות שניסתה לפרוץ למחשבים של ארה"ב או כל מדינה אחרת.

מספר החיפושים בדאטה של אמריקאים אינו תואם את מספר האמריקאים שהנתונים האישיים שלהם אולי נבדקו.

שם של אדם כלשהו, מס' הטלפון שלו, כתובתו ומספר ביטוח לאומי כולם ניתנים לחיפוש, לעתים שוב ושוב, ולכן כל מקרה בו אחד הנתונים האלה נבדק נספר כחיפוש בודד. חיפושים במידע של אמריקאים יכולים לכלול דאטה של אזרחים אמריקאים, תושבים הנמצאים בארה"ב באופן חוקי וחברות אמריקאיות. החיפושים יכולים להביא תוצאות שגם יש בהן עירוב של מטאדאטה ותכתובות מרובות נמענים.

מקור אחד של אי התאמה בתוך הנתון של 3.4 מיליון והמספר הנמוך הרבה יותר (כנראה) של חיפושים בפועל: לעתים אנליסטים של ה־FBI עושים חיפושים גדולים על מאות או אלפי מונחים, ואם רק מונח אחד ברשימה כזו קשור לישות או אדם אמריקאים, כל המונחים נספרים כחיפוש אפשרי בדאטה של אמריקאים, כך אמרו פקידי הבולשת.

הבולשת עשתה בערך 3.39 מיליון חיפושים שכללו מונחים, המכונים גם מזהים, הקשורים לאנשים שההנחה היא שהם אמריקאים, בין 1 בדצמבר 2020 ו־30 בנובמבר 2021, לשון הדוח. מספר החיפושים לגבי תקופת 12 החודשים הקודמת לתקופה שנזכרה לעיל עמד על 1.3 מיליון.

החיפושים שתוארו בדוח של מנהל מנהלת המודיעין מיום שישי נוגעים למאגר גדול של נתונים אלקטרוניים שנאספו על ידי הסוכנות לביטחון לאומי במסגרת סעיף 702 של חוק איסוף המודיעין הזר.

מאבק פוליטי קשה בפתח

סעיף 702 הפך לחוק בשנים שאחרי מתקפות 9/11 ב־2001, על מנת לאפשר לארה"ב לרגל על אנשים שאינם אמריקאים במדינות זרות. הסוכנות לביטחון לאומי משתמשת בסעיף 702 כדי לאסוף מודיעין משיחות טלפון בינלאומיות והודעות דואר המדברות על חשודי טרור, איומי סייבר וסיכוני ביטחון נוספים.

כששואב האבק האלקטרוני העצום הזה פעל, לעתים כנראה שאב גם דאטה על אמריקאים: לדוגמא, אם מרגל זר מתכתב עם מישהו בארה"ב או כאשר שני יעדי ריגול במדינות זרות מדברים על מישהו אמריקאי.

כמה מחוקקים בקונגרס ביקשו מה־FBI לגלות באיזו תדירות נכנסה הבולשת למאגר הדאטה הזה כדי לבדוק מידע על אמריקאים, וטענו שכניסה למאגר שקולה לחיטוט בחצר האחורית של אמריקאים שנעשה מבלי לקבל עבור זה צו מבית משפט. פקידי מודיעין אמריקאים הגדירו את סעיף 702 באופן נרחב כאחד מכלי הביטחון הלאומי בעלי הערך הרבה ביותר בארגז הכלים שלהם.

הקונגרס חידש בפעם האחרונה את סעיף 702 בשנת 2018, והנשיא דאז דונלד טראמפ חתם על חידוש הסעיף כחוק, לאחר שתהה באופן פומבי לגביו בעקבות טענה חסרת בסיס לפיה הבולשת השתמשה בסעיף 702 כדי לרגל על הקמפיין של טראמפ לנשיאות. הסעיף צפוי לפקוע שוב מתוקף בסוף שנה הבאה, ופקידי מודיעין כיום ובעבר אמרו שהם צופים מאבק פוליטי קשה לחידושו.

הסוכנויות דנות בשאלה ממה ניתן להסיר סיווג הנוגע לסעיף 702

"לכל אדם מחוץ לממשלת ארה"ב, המספר האסטרונומי של חיפושי FBI של תקשורת של אמריקאים ייראה או מטריד מאוד או חסר משמעות לגמרי", אמר הסנאטור רון וויידן (דמוקרט מאורגון), הפעיל למען פרטיות האזרחים. "איפשהו בכל הספירה העודפת הזו יש מספרים אמיתיים של חיפושי FBI, הנוגעים לתוכן ולאי הסכמה - מספרים שהקונגרס והעם האמריקאי צריכים לדעת לפני שיאשרו מחדש את סעיף 702".

במסיבת עיתונאים ביום שישי, מאט אולסן, מנהל מחלקת הביטחון הלאומי של משרד המשפטים, אמר שהסוכנויות דנות בשאלה ממה ניתן להסיר סיווג הנוגע לסעיף 702 כדי להדגים עד כמה הסעיף חשוב. הוא הוסיף שהוא צופה להיות מסוגל לשתף יותר מידע בחודשים הקרובים.

בעבר ה־FBI התמודד עם ביקורת לגבי האופן שבו הרשויות משתמשות בנתוני סעיף 702, כולל נזיפה של בית הדין למעקב מודיעין זר ב־2018 שגילתה שכמה חיפושים הפרו זכויות לפרטיות של אמריקאים המוגנות על ידי החוקה.

בתגובה, הבולשת הטילה אמצעי בטיחות חדשים על מנת לוודא שהיא מצייתת לחוק. בין האמצעים: דרישה שכל חיפוש שיש בו 100 או יותר נתוני שאילתה יקבל אישור נוסף, ואנליסטים יצטרכו לבקש באופן אקטיבי להיחשף לנתוני סעיף 702, ולא יקבלו אותם באופן פסיבי.

הדוח מיום שישי גם חשף ארבעה מקרים בשנה שעברה שבהם ה־FBI, בגלל שיקולים עובדתיים הנוגעים לחיפוש בנתונים, היה צריך לקבל אישור מבית המשפט למעקב מודיעין זר לפני שעשה את החיפושים וצפה בתוצאות שהם הביאו.

מאז שאומצה הדרישה הזו ב־2018, הבולשת מעולם לא ביקשה מבית המשפט אישור על חיפוש כלשהו, כך אמרו פקידים במנהלת המודיעין.

ארונה ויסוונאטה השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית